Buikgriep door norovirus: symptomen, oorzaak en behandeling

Buikgriep door norovirus: symptomen, oorzaak en behandeling Buikgriep door norovirus, wat te eten bij buikgriep, wat is de duur van buikgriep en hoe besmettelijk is buikgriep? Buikgriep wordt vaak veroorzaakt door een groep van virussen die bekend staat als het norovirus. Dit is een zeer besmettelijk virus. Het virus wordt meestal overgedragen van mens op mens, maar het kan ook aanwezig zijn in voedsel. Veel voorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree. Niet iedereen die wordt besmet met het norovirus krijgt klachten. Buikgriep duurt meestal twee tot drie dagen en verdwijnt vanzelf. Vezelrijke producten stimuleren de darm om te bewegen en verkorten de darmpassagetijd, waardoor deze in geval van diarree beter vermeden kunnen worden. Water, slappe thee en bouillon of heldere soep zijn als dranken zeer geschikt bij buikgriep. Cola kan helpen om het gehalte aan mineralen en glucose in je lichaam aan te vullen. Vermijd alcohol, want dit verergert uitdroging. Wanneer er buikgriep heerst, is het verstandig extra hygiënisch te zijn.

Buikgriep: eten, duur en besmettelijkheid


Buikgriep door norovirus / Bron: Istock.com/WavebreakmediaBuikgriep door norovirus / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Wat is het Norovirus?

Het norovirus is een groep van zeer besmettelijke virussen die buikgriep veroorzaken. Het komt geregeld voor dat het virus epidemieën op relatief kleine schaal veroorzaakt. Naar schatting is het norovirus wereldwijd verantwoordelijk voor de helft van de gevallen van acute buikgriep. Een andere virus die vaak voor klachten zorgt, is het rotavirus. Maar ook bacteriën zoals salmonella en campylobacter kunnen voor vele ziektegevallen per jaar zorgen. Al deze maag- en darmklachten worden in de volksmond vaak buikgriep genoemd. Jaarlijks raken ongeveer een half miljoen Nederlanders geïnfecteerd.

Is buikgriep hetzelfde als 'gewone' griep?

Buikgriep moet onderscheiden worden van de griep of influenza. Buikgriep en griep zijn totaal verschillende ziekten. De griep of influenza wordt door het influenzavirus veroorzaakt welke de luchtwegen infecteert, terwijl de buikgriep wordt veroorzaakt door andere virussen, bijvoorbeeld het rotavirus en norovirusen, alsook bacteriën, zoals salmonella en campylobacter. De griepprik biedt bescherming tegen de griep, maar niet tegen buikgriep.

Norovirus incubatietijd

De incubatietijd is de periode tussen besmetting en de eerste symptomen en bedraagt bij het norovirus 15 tot 48 uur.

Wanneer heerst buikgriep?

Ziekten en uitbraken van het norovirus. Dit is een zeer besmettelijk virus. Een uitbraak va het virus komt meestal voor in de koudere wintermaanden. Buikgriep heerst dus vooral in de wintermaanden. In de maanden november, december, januari en februari, maar niet uitsluitend in deze maanden.

Buikpijn door buikgriep / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn door buikgriep / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Symptomen van buikgriep

Symptomen en verschijnselen van buikgriep zijn braken of waterige (groene) diarree of beide. Het braken is vaak heftig en kan plotseling optreden, het zogeheten 'projectielbraken'. De zieke kan ook last hebben van misselijkheid, koorts, spierpijn, hoofdpijn, een algeheel gevoel van malaise, buikpijn en buikkramp. Er is bij een besmetting met het norovirus geen bloed of slijmbijmenging in de ontlasting aanwezig.

Norovirus complicaties

Bij meeste mensen verdwijnt de infectie met het norovirus binnen een paar dagen en is het niet levensbedreigend. Maar bij sommige mensen, vooral kinderen en ouderen met een gecompromitteerd immuunsysteem in ziekenhuizen of verpleeghuizen, kan een infectie met het norovirus ernstige uitdroging, ondervoeding en zelfs de dood tot gevolg hebben. Waarschuwingtekenen van uitdroging zijn onder meer:

Kinderen die zijn uitgedroogd kunnen huilen waarbij ze weinig tot geen tranen hebben. Zij kunnen ook ongewoon slaperig of suf zijn.

Hoe besmettelijk is buikgriep?

Het norovirus is zeer besmettelijk. Norovirussen zijn enkele dagen voor en na de uitbraak besmettelijk. Niet iedereen die het virus bij zich draagt ontwikkelt ook klachten, maar is wel besmettelijk voor zijn omgeving. In contact met anderen kan het gemakkelijk worden overgedragen. Het is daarom belangrijk dat een goede hygiëne in acht wordt genomen als iemand last heeft van buikgriep.

Oesters / Bron: Kaleido Dp, PixabayOesters / Bron: Kaleido Dp, Pixabay

Besmetting met het norovirus

Braaksel, ontlasting en voedsel

Het virus wordt veelal overgedragen van mens op mens door contact met braaksel of ontlasting, maar het kan ook aanwezig zijn in voedsel. Beruchte bronnen van besmetting zijn rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters en mosselen. Maar rauwe groente en fruit kan ook besmet zijn, als bij het telen water gebruikt wordt wat besmet is. Het virus kan zich ook via de lucht verspreiden.

Verspreiding van het virus

Het virus kan op de handen van de besmette persoon aanwezig zijn, bijvoorbeeld wanneer hij zijn handen na het toiletbezoek niet (goed genoeg) wast. In dat geval kan het virus zich verder verspreiden. Het virus kan terecht komen op deurklinken, lichtschakelaars, huishoudelijke apparatuur of speelgoed, Het virus kan tevens op eten terechtkomen, wanneer een besmette persoon voedsel bereidt. Uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) blijkt dat buikgrieppatiënten een infectiebron blijven, ook als de eigen klachten over zijn. Wie buikgriep heeft gehad, kan de eerste drie dagen nadat hij is hersteld beter geen eten voor anderen klaarmaken.

Preventie: verspreiding van het virus tegengaan

Handen wassen

Na ieder toiletbezoek of na contact met een patiënt met diarree of braaksel, moeten de handen grondig gewassen worden met zeep. Gebruik bij voorkeur papieren handdoeken na het handen wassen. Vermijd dat de zieke eten voor anderen bereid, tot drie dagen nadat hij klachtenvrij is.

Vuile was van de zieke apart wassen op tenminste 60°C / Bron: Stevepb, PixabayVuile was van de zieke apart wassen op tenminste 60°C / Bron: Stevepb, Pixabay

Toilet goed schoonmaken

Zorg ervoor dat de zieke zo mogelijk een apart toilet te gebruikt tot vier dagen na het verdwijnen van de klachten. Maak dagelijks met een bleekwateroplossing het toilet schoon en vergeet daarbij niet de deurknop, de kraanknop, de spoelknop van het toilet en de lichtschakelaar schoon te maken. Vuile was van de zieke moet apart worden gewassen in de wasmachine. Doe dit op een zo hoog mogelijke temperatuur.

Ziekteduur van buikgriep

De verschijnselen van buikgriep gaan in de meeste gevallen vanzelf over na ongeveer 12 tot 60 uur. Bij jonge kinderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten langer duren.

Buikgriep door norovirus behandeling en herstel

De ziekte duurt meestal twee tot drie dagen en verdwijnt vanzelf. Er is geen geneesmiddel tegen de buikgriep. Het is belangrijk dat de zieke voldoende vocht binnen krijgt, teneinde uitdroging als gevolg van diarree en/of baken te voorkomen.

De meerderheid van de mensen zijn na één tot twee dagen weer op de been en na vier dagen zijn ze geheel klachtenvrij. Jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer, kunnen ernstiger klachten hebben en ze kunnen ook langer ziek zijn. Wanneer iemand na vijf dagen nog ziek is, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Neem ook contact op met de huisarts in geval van uitdrogingsverschijnselen.

Buikgriep en voedsel vermijden

Vezelrijke voeding

Vezelrijke producten stimuleren de darm om te bewegen en verkorten de darmpassagetijd, waardoor deze in geval van diarree beter vermeden kunnen worden. Vezelrijk voedsel zijn onder meer:
  • volkoren zetmeelproducten, zoals bruin brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, enz.;
  • groenten en fruit (vooral rauw);
  • peulvruchten, zoals linzen, gedroogde bonen, enz..

Wit brood bij diarree / Bron: Couleur, PixabayWit brood bij diarree / Bron: Couleur, Pixabay

Gebakken vetstoffen en alcohol

Gebakken vetstoffen irriteren het spijsverteringskanaal en daarom kan men deze ook beter links laten liggen. Alcoholische dranken verergeren de uitdroging en koolzuurhoudende dranken veroorzaken een opgeblazen gevoel.

Buikgriep herstel: eten en drinken

Wat kun je het beste eten?

Welke voedingsmiddelen bevorderen de genezing? De zieke dient geleidelijk weer voedsel in te nemen, afhankelijk van wat zijn lichaam kan opnemen. Begin met geraffineerde zetmeelproducten (witte rijst of wit brood). Deze producten hebben een licht constiperend effect. Gekookte groenten is ook een goede keuze. Wortelpuree en appelmoes helpen goed tegen diarree. Mager vlees en vis mag de zieke met buikgriep ook gerust eten. Als je weer wat aan de beterende hand bent, kan yoghurt helpen de darmflora te herstellen.

Veel drinken

Water, slappe thee en bouillon of heldere soep zijn als dranken zeer geschikt bij buikgriep. Drink veel, verdeeld in kleine porties over de dag en avond.

'Platte' cola bij buikgriep / Bron: Byrev, Pixabay'Platte' cola bij buikgriep / Bron: Byrev, Pixabay

ORS of cola bij buikgriep

'Platte' cola waarin zo goed als geen koolzuur meer aanwezig is, is een probaat middel om het gehalte aan mineralen en glucose in je lichaam aan te vullen. Als je buikgriep hebt, verlies je door diarree en/of braken veel vocht, waardoor het gehalte aan mineralen en glucose in je lichaam daalt. Door cola te drinken -wel met mate natuurlijk- kun je dit aanvullen. Een gezondere oplossing kan je bij de apotheker kopen onder de naam ORS, of Orale Rehydratatie Substitutie. ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker of zetmeel in water en wordt gebruikt bij diarree om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep is een frequent voorkomende ziekte. Ongeveer 20% van de Nederlandse en Belgische bevolking krijgt er jaarlijks…
Buikgriep behandeling en symptomenBuikgriep behandeling en symptomenWanneer we spreken over buikgriep, dan hebben we het eigenlijk over de aandoening die artsen gastro-enteritus noemen. Le…
Wat is het norovirus?Norovirussen zijn piepkleine, zeer besmettelijke virussen. Het norovirus veroorzaakt veel buikpijn, misselijkheid, brake…
Buikgriep, wat zijn de verschijnselen?Buikgriep, wat zijn de verschijnselen?Buikgriep, wat zijn de verschijnselen? Buikgriep heeft verschillende symptomen. Zo komt bijvoorbeeld diarree, braken en…

Gordelroos: een lastige, pijnlijke huidinfectieGordelroos: een lastige, pijnlijke huidinfectieGordelroos is een plotseling optredende huidinfectie waarbij rode vlekken en kleine, met vocht gevulde blaasjes ontstaan…
Het norovirus veroorzaakt een zeer besmettelijke buikgriepHet norovirus veroorzaakt een zeer besmettelijke buikgriepHet norovirus is een zeer besmettelijk virus dat jaarlijks bij zo'n half miljoen Nederlanders buikgriep veroorzaakt. Op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Graham Beards, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • CDC. Norovirus Worldwide. https://www.cdc.gov/norovirus/trends-outbreaks/worldwide.html (ingezien op 18-4-2023)
  • Mayo Clinic. Norovirus infection: Symptoms and causes. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/norovirus/symptoms-causes/dxc-20306338 (ingezien op 24-1-2017)
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/Wavebreakmedia
  • Afbeelding bron 2: Andrey Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Kaleido Dp, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Couleur, Pixabay
  • Afbeelding bron 6: Byrev, Pixabay
Reactie

Vuulink, 21-01-2018
Hoelang kan ik na herstel nog iemand besmetten? Reactie infoteur, 13-02-2018
Buikgriep komt vaak door het norovirus. Als de klachten weg zijn, bent u nog zo'n 3 dagen besmettelijk.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.