Schoonspuiten na het poepen voor betere hygiëne

Heeft men net de ontlasting gedaan, dan moet het worden schoongemaakt. Standaard wordt daar toiletpapier voor gebruikt, echter dat kan in bepaalde omstandigheden ook tot extra gevoeligheid, pijn of irritatie leiden. Een andere manier om het schoon te maken is door het rectum schoon te spoelen. Waarom werkt het schoonspuiten na het poepen goed en bij welke anale aandoeningen kan het worden toegepast en/ of schone uitkomst bieden?

Schoonspuiten na het poepen


Invloed toiletpapier

Om de invloed van achtergebleven poep te minimaliseren, wordt normaal toiletpapier gebruikt. Daarmee worden de restanten na de toiletgang weggestreken. Probleem is dat de ontlasting deels over de huid wordt gesmeerd en daarbij achterblijft. Denk aan met ontlasting verstopte poriën of scheurtjes, achter zekere huiddelen en plakkend aan haartjes. Oftewel we denken dat het allemaal netjes en schoon is, echter door toiletpapier wordt er een relatief groter deel van de huid rondom de anus aangetast. Zeker bij vrouwen geeft het gebruik van toiletpapier na de stoelgang vaak problemen, omdat vuiligheid bij verkeerd gebruik in de vagina terechtkomt en bijvoorbeeld een geregelde blaasontsteking veroorzaakt.

Achtergebleven ontlasting

Door restanten van de ontlasting wordt de huid aangetast en kan soms verstrekkende gevolgen hebben als het langdurig aanhoudt. De pH-waarde van de huid verandert, waardoor darmbacteriën en afvalstoffen in de huid gaan werken. Het geeft een geïrriteerd gevoel, waarnaast de huid uitdroogt. Het kan verder aanleiding zijn voor lokale infecties, bacteriewoekering, schimmelvorming of huidontstekingen. Hoe is dit gerelateerd aan anale aandoeningen?

Aandoeningen en slecht schoonmaken

Normaal is er sprake van een balans tussen de pH-waarde van de huid, bacteriën en hoe goed de huid op enige vuiligheid reageert. Na iedere douchebeurt is het namelijk weer schoon. Dit wordt anders indien men zekere rectale aandoeningen heeft. Hoe kunnen aandoeningen tot slechtere hygiëne leiden, hoe leidt dat tot extra irritatie en waarom is schoonspuiten de beste optie?

Uitdroging, wondjes en scheuren

De huid is relatief gevoelig voor achtergebleven stoffen. De keutel is opgebouwd uit verschillende elementen. Denk aan restanten van voedsel, afvalstoffen uit het lichaam (bilirubine in gal) en veel bacteriën. Blijft lokaal poep plakken of aan de huid vastzitten, dan zal het op de huid inwerken. Het kan uitdrogen, irriteren en scheurtjes vertonen. Indien het tot kleine bloedingen komt, bestaat de kans dat het tot een bloedinfectie of wondroos leidt.

Anale marisken

Aan het uiteinde van het rectum kunnen vergroeiingen als flapjes voordoen. Het zijn zogeheten anale marisken en zijn onschuldig qua aard. Omdat deze fibromen rondom de uitgang van ontlasting voordoen, kunnen bacteriën en stoffen uit de feces één en ander aantasten. Zeker als het niet goed wordt schoongemaakt kan het aanleiding zijn van irritatie, jeuk, droogte en scheurtjes. Het is van belang om het goed schoon te houden, ook achter en rondom de flapjes.

Aambeien

Door veel te persen tijdens het poepen kan een opgezette ader als aambei buiten de anus terechtkomen. Het kan tot een ontsteking in de ader leiden, waardoor men een zeer pijnlijk achterwerk heeft. Goed met toiletpapier afvegen werkt niet goed, danwel geeft veel overlast en pijn. Oftewel het wordt niet goed schoongemaakt, waardoor de omstandigheid kan verergeren.

Hoe schoonspoelen na het poepen?

Door toiletpapier te gebruiken kan de aandoening pijn doen, waardoor het niet goed wordt schoongemaakt. Achterblijvende resten resulteren daarna in aanvullende irritatie. Oftewel heeft men anale problemen, dan is het beter om het schoon te spuiten of te spoelen. De restanten worden zodoende met het stromende water afgevoerd. Hoe kan men het effectief schoon krijgen?

Douchen

Iedereen heeft standaard een douche in huis en dus is het geen probleem om het even snel schoon te maken. Met een zachte straal en een pH-neutrale zeep kan het handig worden ontsmet. Bovendien geeft water de gelegenheid het op alle plekken met de vinger goed schoon te krijgen. Nadeel is dat men telkens compleet moet ontkleden en deels moet afdrogen. Hoe kan een waterslang met spuit of bidet helpen?

Waterslang

Een alternatief op het douchen is de waterslang met spuit. Monteer daartoe naast de toiletpot een waterslang (circa een meter lang) met spuit. Na de ontlasting steekt men de waterspuit tussen de benen en spoelt men deze lichaamsuitgang. Het zorgt ervoor dat restanten met het water compleet worden afgevoerd.

Bidet

Een alternatief op de waterslang is het gebruik van een bidet naast de toiletpot. Hierin zijn twee spuitgaten in het glazuur opgenomen, zodat twee punten van het lichaam worden schoongespoeld. Het gaat daarbij om de genitaliën en het achterwerk. Het zorgt ervoor dat na iedere toiletgang de intieme plekken met een relatief gunstige straal worden schoongespoeld. Na het spoelen kan men het natte deel even afdeppen met toiletpapier.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mariske: verwijderen, behandeling & operatie van een mariskeMariske: verwijderen, behandeling & operatie van een mariskeWat zijn marisken en hoe kun je marisken verwijderen? Een mariske is een volkomen onschuldig en zacht aanvoelend huidfla…
Anale jeuk na ontlasting: oorzaken van jeuk na het poepenAnale jeuk na ontlasting: oorzaken van jeuk na het poepenAnale jeuk na ontlasting komt relatief vaak voor. Niet zelden wordt dit veroorzaakt door fecale incontinentie of aambeie…
Huidvergroeiing bij het rectum: invloed van anale mariskenHuidvergroeiing bij het rectum: invloed van anale mariskenDe mariske is een vergroeiing aan of nabij de anus, waarbij extra huid uitsteekt als een hangende flap. Het kan een enke…
Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?Poepen doen we zittend op het toilet, zodat we ons ontspannen of persend van de ontlasting ontdoen. Doordat we een zitte…

Argentyn 23 zilverhydrosol gebruikenArgentyn 23 zilverhydrosol gebruikenArgentyn 23 zilverhydrosol is een vorm van colloïdaal zilver en kent diverse toepassingen. Zo wordt het in de alternatie…
Zoethoutwortel, voor een betere gezondheid van slijmvliezenZoethoutwortel, voor een betere gezondheid van slijmvliezenZoethoutwortel is een adaptogeen kruid wat diverse gezondheidsvoordelen kan opleveren. Zo is het onder andere goed voor…
Reactie

W. Koops Jr, 27-07-2017
Mijn reactie is, de billen kunnen toch ook met een washandje schoon gemaakt worden? Zelf gebruik ik natte wc papier. Reactie infoteur, 31-07-2017
Uiteraard is dat een handig alternatief.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.