Voedingsadvies bij diarree

Voedingsadvies bij diarree Wanneer je meer dan vier keer per dag last hebt van dunne ontlasting, heb je last van diarree. Diarree is een maag-darmaandoening, dat kan ontstaan door een virus, stress, voedselvergiftiging of overmatig alcoholgebruik. Omdat je veel vocht verliest en kunt uitdrogen, moet je goed blijven drinken. Eet bij voorkeur meerdere kleine porties verdeeld over de dag. Kies eten waar jij zin in hebt. Bij langdurige diarree wordt vezelrijke voeding geadviseerd, omdat de vezels vocht aan zich kunnen binden.

Wat diarree inhoudt

Diarree is een maag-darmziekte, waarbij er meer dan vier keer per dag sprake is van een te dunne ontlasting. De meest voorkomende oorzaken zijn: voedselvergiftiging, virussen, stress of het drinken van teveel alcohol. Diarree kan gepaard gaan met braken. Klachten die kunnen ontstaan zijn buikkrampen, opgeblazen gevoel en misselijkheid. Voedselvergiftiging komt vaak voor omdat het micro-organismen kan bevatten die niet met het blote oog te zien zijn of te ruiken. Ook door bepaalde medicijnen met een laxerende werking kan er diarree ontstaan.

Vocht

Het belangrijkste bij diarree is dat je ervoor zorgt dat je niet uitdroogt, vooral als je er ook nog bij moet braken. Met name kinderen en oudere mensen lopen risico om uit te drogen. Er wordt geadviseerd om twee tot drie liter per dag te drinken, verdeeld in kleine hoeveelheden. Je kunt eventueel bouillon drinken zodat je ook wat zouten binnenkrijgt. Drink ook wanneer je het gevoel hebt dat het er even later toch weer uit komt. Je kunt bij de drogist en apotheek ORS (Orale rehydratiezouten) krijgen, dit is een poeder dat je moet oplossen in water en het bevat onder andere suikers en mineralen.

Wat je niet moet drinken

Vermijd het drinken van alcohol en koffie, omdat dit juist vocht uit het lichaam onttrekt. Ook is het drinken van appelsap, perensap en druivensap niet geschikt, omdat het juist een laxerende werking heeft vanwege de suikers die het bevat. Drink geen frisdrank met prik en geen erg koude drankjes. Ook kun je beter het drinken van melkproducten vermijden omdat het diarree kan verergeren.

Voeding

Vroeger werd geadviseerd om een licht verteerbaar dieet te volgen. Het is niet aangetoond dat bananen, rijst(water), wortelpuree en geraspte appel merkbaar een stoppend effect hebben. Tegenwoordig wordt geadviseerd om te eten waar je zin hebt en voedsel dat goed valt. Pas op met voeding dat vet is, omdat je hier juist diarree van kunt krijgen. Hier volgen wat voedingstips:

Vezels

Je mag eten waar je zin in hebt. Probeer wel zo gezond mogelijk te eten. Zo is volkorenbrood beter dan witbrood omdat het meer vezels bevat. Vroeger werd gezegd dat je witbrood moest eten in plaats van bruinbrood omdat bruin brood veel vezels bevat, dat is achterhaald. Vezels kunnen vocht opzuigen, waardoor de ontlasting juist dikker wordt. De vezels uit groente en fruit zijn ook onmisbaar. Eet geen pruimen, omdat deze een stof bevatten die laxerend kan werken.

Eet kleine porties

Vooral als je last hebt van buikklachten is het beter om kleine porties te eten. Eet meerdere kleine porties verdeeld over de dag. Eten en drinken kan de darmen prikkelen en aandrang geven om naar de wc te gaan, toch moet je blijven eten en drinken omdat je lichaam dan elke keer weer wat voedingsstoffen binnenkrijgt.

Op reis

Reizigersdiarree ontstaat in het buitenland vanwege verminderde hygiënische omstandigheden. Informeer van te voren of je water uit de kraan kunt drinken. Drink alleen dranken met ijsblokjes van voorverpakt ijs. Eet geen ongeschild fruit of salades. Pas op met voedsel dat je op de markt koopt. Verhit vis en vlees goed voordat je het opeet en bewaar etenswaren koel.

Goede hygiëne

Je kunt een aantal maatregelen treffen om de kans op diarree te verminderen. Zo is een goede hygiëne erg belangrijk, diarree kan erg besmettelijk zijn. Was je handen na een toiletbezoek en voordat je een maaltijd gaat bereiden. Gebruik voor het snijden van vlees en groente een aparte snijplank. Pas op voor herbesmetting en was het bestek en borden goed af.

Naar de dokter

Wanneer de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt of regelmatig terugkeert, is het verstandig om een huisarts te raadplegen. Bij een langdurige diarree kan het nodig zijn dat je veel vezels moet eten, zodat er meer vocht aan de darminhoud gebonden wordt. Bij chronische diarree is het altijd verstandig om contact op te nemen met de dokter. Het gebruik van diarreeremmers kun je beter ook overleggen met je huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van diarree?Last van diarree?Bij diarree heb je last van een dunne soms waterige ontlasting. Het is erg vervelend als je last hebt van diarree vooral…
Diarree stoppenDiarree stoppenDiarree of buikloop is wanneer je meerdere keren last hebt van een vloeibare stoelgang. Diarree kan voortkomen uit virus…
Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Iedereen kent het wel: Diarree. Helaas is dit een overlast wat vaak voorkomt en in de volksmond ook wel genoemd: spetter…
Vaak diarree: oorzaken en behandelingVaak diarree: oorzaken en behandelingBij diarree is er sprake van dunne en frequente ontlasting. Vaak gaat dit gepaard met buikpijn, kramp en winderigheid. W…

Lichamelijke voordelen van vastenLichamelijke voordelen van vastenAan vasten zitten grote voordelen. Zo is het de ideale manier om af te vallen. Ook wordt het lichaam langzaam ontgift. I…
Reinig je lichaam met een druivenkuurReinig je lichaam met een druivenkuurAl eeuwenlang gebruikt men druiven en druivenpitten om allerlei kwaaltjes en ziektes te voorkomen en te genezen. Een spe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FixiPixi Deluxe, Pixabay
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.mlds.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 04-07-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.