De geneeskracht van duivelsdrek of asafoetida
Duivelsdrek kan één tot anderhalve meter hoog worden en groeit graag in bergachtige gebieden in Afghanistan. Duivelsdrek is een geneeskruid dat kan worden gebruikt om gerechten te kruiden. Over de smaak van duivelsdrek wordt veel getwist; er zijn voor- en tegenstanders van de stelling dat duivelsdrek een lekker kruid is. De smaak doet denken aan ui en knoflook. Assa-foetida, zoals dit kruid ook wel wordt genoemd heeft geneeskracht, voornamelijk bij zenuwaandoeningen en krampen in het spijsverteringsstelsel.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving
In het
Latijn heet duivelsdrek
Ferula assa-foetida.
Het Nederlands kent de naam duivelsdrek. Foetida betekent stinkend. In het Duits wordt deze plant Stinkwürzel maar ook Teufelsdreck genoemd. Het Nederlandse woord Duivelsdrek betekent eigenlijk: ´Poep van de duivel.´ Ook in het Engels kent men dezelfde naam; Devil´s dung. Stinking gum is een andere Engelse naam. In het Nederlands schrijven we vaak asafoetida, terwijl de Latijnse naam assa-foetida is.
Gebruik in de keuken
De hars van de wortelstok smaakt sterk naar
knoflook. In de Pakistaanse, Indiase, Iraanse en Afghaanse keuken wordt assa-foetida regelmatig gebruikt. Het is een ingrediënt in worcestersauce uit Engeland. Het zit dikwijls in Indiase gerechten met linzen die in
Nederland verkocht worden als dal. In Europa was het kruid al bekend maar in de Romeinse tijd werd het alleen om medicinale redenen gebruikt. De algemene mening in Europa is jarenlang geweest dat duivelsdrek elke maaltijd zou verpesten.
Assa-foetida in de geschiedenis
Indiase Brahmanen zien in Ferula assa-foetida een geschikte vervanger voor knoflook en
ui omdat deze
groenten voor hen verboden zijn omdat ze als afrodisiac werken. Alexander de Grote stuitte bij zijn veroveringstochten in Perzië en India op duivelsdrek en introduceerde het in Europa. De in
het antieke Rome werkende maar uit
het oude Griekenland afkomstige
Dioscorides zei over dit geneeskruid: ´
De Cyrenaeïsche soort, zelfs als men een weinig proeft, wekt meteen een gewaarwording door het lichaam en heeft een zeer gezond aroma, terwijl deze niet of nauwelijks de ademgeur beïnvloedt, maar de Iraanse soort heeft zwakker vermogen en heeft een meer smerige geur.´ In de Europese volksgeneeskunde kreeg dit kruid faam als middel bij ontkrampende werking op de genitaliën, stembanden en de ademhalingswegen. Verder was het een middel bij dreigende abortus en uitblijven van menstruatie. Deze volksgeneeskundige toepassingen worden vandaag de dag niet meer gebruikt door natuurartsen en fytpotherapeuten.
Volksgeneeskundige werking duivelsdrek
Duivelsdrek gaat gasvorming door bonen tegen. Het is een ideaal kruid om te mengen met bonen. Net zoals we in Nederland voor dit doel bonenkruid gebruiken. In de westerse volksgeneeskunde is het gebruik van duivelsdrek als
geneesplant al eeuwen bekend. Men gebruikt het om de zenuwen te kalmeren. Het wordt ingezet bij nervositeit, hypochondrie en hysterie. Daarnaast heeft het een functie bij maag-, lever en galkrampen. Verder schijnt het ondanks het gebruik door Indiase Brahmanen toch een afrodisiac te zijn.
Modern gebruik in de geneeskunde
In 1918 was er een grote pandemie van de Spaanse griep. Deze kon effectief worden bestreden door assa-foetida in te nemen. Volgens Chinees wetenschappelijk onderzoek uit 2009 bevat de wortel van duivelsdrek antivirale stoffen die het H1N1-virus bestrijden. Wetenschappers hoeven daarom helemaal niet op zoek te gaan naar griepvaccinaties, als er maar genoeg duivelsdrekwortel voor handen is. Het Chinese onderzoek speculeert dat sesquiterpenen coumarinen tot een effectief antiviraal middel kunnen leiden. De Chinezen onderzochten het kruid met als doel werkzame stoffen in pilvorm te kunnen verkopen. Behalve de antivirale werking is de wortel van duivelsdrek bekend om zijn antibacteriële werking, onderdrukt het hoest en is het een uitkomst bij astma en bronchitis.
Werkzame stoffen ferula assa-foetida
Van duivelsdrek wordt in de
fytotherapie de hars gebruikt. Dit hars bestaat met name uit ferulazuuresters van asaresitannol. Verder zit er vrij ferulazuur in. Het bevat ook bassorineachtig gom in de vorm van glucoronzuur, galactose en arabinose. Het beschikt over de etherische oliën disulfide en vanilline. Daarnaast bevat het coumarinen waaronder umbelliferon.
Asafoetida bij maag- en darmproblemen
In de fytotherapie is duivelsdrek een medicijn. Het wordt gebruikt door hars, moedertinctuur- of tinctuurdruppels in te nemen. Het wordt derhalve niet gebruikt als kruid in het eten maar dat behoort wel tot de mogelijkheden, als je de smaak kunt appreciëren. Asafoetida wordt vooral gebruikt om krampen in het spijsverteringsstelsel tegen te gaan. Het bevordert daarnaast de spijsvertering zelf doordat er meer maagsappen worden afgescheiden. Bovendien ontsmet het de darmen en bevordert het de doorloop in de darmen. De geneeskracht op het spijsverteringsstelsel is extra succesvol als asdafoetida wordt gecombineerd met
gele gentiaan. In de fytotherapie wordt deze geneesplant aangewend bij:
- Flatulentie,
- Subacide gastritis of gebrekkige maagsapafscheiding,
- Dyspepsie,
- Gebrekkige afscheiding pancreasenzymer(alvleesklierafscheiding).
Asafoetida maakt je rustig
Asafoetida heeft een rustgevende werking, wat men in de oudheid in India en Perzië al wist. In de fytotherapie wordt dit kruid om zijn rustgevendheid gecombineerd met
echte valeriaan om een betere medicinale werking te genereren. Het wordt door fototherapeuten ingezet bij de volgende indicaties:
- Rusteloosheid,
- Bedplassen.
Dosis en veiligheid
- Driemaal per dag 25 druppels moedertinctuur.
- Meerdere malen per dag 20 druppels tinctuur.
- 0.4 Tot 1 gram hars per keer.
Het gebruik van duivelsdrek is veilig als je de juiste dosis hanteert. Er zijn geen toxische bijwerkingen bekend.