De geneeskracht van duivelsdrek of asafoetida

Duivelsdrek kan één tot anderhalve meter hoog worden en groeit graag in bergachtige gebieden in Afghanistan. Duivelsdrek is een geneeskruid dat kan worden gebruikt om gerechten te kruiden. Over de smaak van duivelsdrek wordt veel getwist; er zijn voor- en tegenstanders van de stelling dat duivelsdrek een lekker kruid is. De smaak doet denken aan ui en knoflook. Assa-foetida, zoals dit kruid ook wel wordt genoemd heeft geneeskracht, voornamelijk bij zenuwaandoeningen en krampen in het spijsverteringsstelsel. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Asafoetida of duivelsdrek / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Asafoetida of duivelsdrek / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving

In het Latijn heet duivelsdrek Ferula assa-foetida. Het Nederlands kent de naam duivelsdrek. Foetida betekent stinkend. In het Duits wordt deze plant Stinkwürzel maar ook Teufelsdreck genoemd. Het Nederlandse woord Duivelsdrek betekent eigenlijk: ´Poep van de duivel.´ Ook in het Engels kent men dezelfde naam; Devil´s dung. Stinking gum is een andere Engelse naam. In het Nederlands schrijven we vaak asafoetida, terwijl de Latijnse naam assa-foetida is.

Gebruik in de keuken

De hars van de wortelstok smaakt sterk naar knoflook. In de Pakistaanse, Indiase, Iraanse en Afghaanse keuken wordt assa-foetida regelmatig gebruikt. Het is een ingrediënt in worcestersauce uit Engeland. Het zit dikwijls in Indiase gerechten met linzen die in Nederland verkocht worden als dal. In Europa was het kruid al bekend maar in de Romeinse tijd werd het alleen om medicinale redenen gebruikt. De algemene mening in Europa is jarenlang geweest dat duivelsdrek elke maaltijd zou verpesten.

Assa-foetida in de geschiedenis

Indiase Brahmanen zien in Ferula assa-foetida een geschikte vervanger voor knoflook en ui omdat deze groenten voor hen verboden zijn omdat ze als afrodisiac werken. Alexander de Grote stuitte bij zijn veroveringstochten in Perzië en India op duivelsdrek en introduceerde het in Europa. De in het antieke Rome werkende maar uit het oude Griekenland afkomstige Dioscorides zei over dit geneeskruid: ´De Cyrenaeïsche soort, zelfs als men een weinig proeft, wekt meteen een gewaarwording door het lichaam en heeft een zeer gezond aroma, terwijl deze niet of nauwelijks de ademgeur beïnvloedt, maar de Iraanse soort heeft zwakker vermogen en heeft een meer smerige geur.´ In de Europese volksgeneeskunde kreeg dit kruid faam als middel bij ontkrampende werking op de genitaliën, stembanden en de ademhalingswegen. Verder was het een middel bij dreigende abortus en uitblijven van menstruatie. Deze volksgeneeskundige toepassingen worden vandaag de dag niet meer gebruikt door natuurartsen en fytpotherapeuten.

Volksgeneeskundige werking duivelsdrek

Duivelsdrek gaat gasvorming door bonen tegen. Het is een ideaal kruid om te mengen met bonen. Net zoals we in Nederland voor dit doel bonenkruid gebruiken. In de westerse volksgeneeskunde is het gebruik van duivelsdrek als geneesplant al eeuwen bekend. Men gebruikt het om de zenuwen te kalmeren. Het wordt ingezet bij nervositeit, hypochondrie en hysterie. Daarnaast heeft het een functie bij maag-, lever en galkrampen. Verder schijnt het ondanks het gebruik door Indiase Brahmanen toch een afrodisiac te zijn.

Modern gebruik in de geneeskunde

In 1918 was er een grote pandemie van de Spaanse griep. Deze kon effectief worden bestreden door assa-foetida in te nemen. Volgens Chinees wetenschappelijk onderzoek uit 2009 bevat de wortel van duivelsdrek antivirale stoffen die het H1N1-virus bestrijden. Wetenschappers hoeven daarom helemaal niet op zoek te gaan naar griepvaccinaties, als er maar genoeg duivelsdrekwortel voor handen is. Het Chinese onderzoek speculeert dat sesquiterpenen coumarinen tot een effectief antiviraal middel kunnen leiden. De Chinezen onderzochten het kruid met als doel werkzame stoffen in pilvorm te kunnen verkopen. Behalve de antivirale werking is de wortel van duivelsdrek bekend om zijn antibacteriële werking, onderdrukt het hoest en is het een uitkomst bij astma en bronchitis.

Werkzame stoffen ferula assa-foetida

Van duivelsdrek wordt in de fytotherapie de hars gebruikt. Dit hars bestaat met name uit ferulazuuresters van asaresitannol. Verder zit er vrij ferulazuur in. Het bevat ook bassorineachtig gom in de vorm van glucoronzuur, galactose en arabinose. Het beschikt over de etherische oliën disulfide en vanilline. Daarnaast bevat het coumarinen waaronder umbelliferon.

Asafoetida bij maag- en darmproblemen

In de fytotherapie is duivelsdrek een medicijn. Het wordt gebruikt door hars, moedertinctuur- of tinctuurdruppels in te nemen. Het wordt derhalve niet gebruikt als kruid in het eten maar dat behoort wel tot de mogelijkheden, als je de smaak kunt appreciëren. Asafoetida wordt vooral gebruikt om krampen in het spijsverteringsstelsel tegen te gaan. Het bevordert daarnaast de spijsvertering zelf doordat er meer maagsappen worden afgescheiden. Bovendien ontsmet het de darmen en bevordert het de doorloop in de darmen. De geneeskracht op het spijsverteringsstelsel is extra succesvol als asdafoetida wordt gecombineerd met gele gentiaan. In de fytotherapie wordt deze geneesplant aangewend bij:
 • Flatulentie,
 • Subacide gastritis of gebrekkige maagsapafscheiding,
 • Dyspepsie,
 • Gebrekkige afscheiding pancreasenzymer(alvleesklierafscheiding).

Asafoetida maakt je rustig

Asafoetida heeft een rustgevende werking, wat men in de oudheid in India en Perzië al wist. In de fytotherapie wordt dit kruid om zijn rustgevendheid gecombineerd met echte valeriaan om een betere medicinale werking te genereren. Het wordt door fototherapeuten ingezet bij de volgende indicaties:
 • Rusteloosheid,
 • Bedplassen.

Dosis en veiligheid

 • Driemaal per dag 25 druppels moedertinctuur.
 • Meerdere malen per dag 20 druppels tinctuur.
 • 0.4 Tot 1 gram hars per keer.
Het gebruik van duivelsdrek is veilig als je de juiste dosis hanteert. Er zijn geen toxische bijwerkingen bekend.
© 2013 - 2022 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duivelsdrek in de keukenHeel anders dan de naam doet vermoeden is Duivelsdrek een kruid dat na verhitting lekker ruikt en smaakt. Het wordt in d…
Iberogast: helpt bij problemen met de spijsvertering en PDSIberogast: helpt bij problemen met de spijsvertering en PDSMeer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig of incidenteel last van problemen met de spijsvertering…
Dyspepsie, zware maag of een opgeblazen gevoelIedereen heeft na de maaltijd wel eens last van een zware maag of een opgeblazen gevoel. In medische termen wordt dit dy…
Opgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tipsOpgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tipsWie heeft er al niet eens last gehad van een opgeblazen gevoel in de buik? Als je een ongemakkelijk, onaangenaam gevoel…
De banaan, een gezonde vrucht met de uitsterven bedreigtDe banaan, een gezonde vrucht met de uitsterven bedreigtDe banaan is de meest populaire fruitsoort in de wereld. In Nederland is de banaan één van de vele fruitsoorten waar uit…
Bronnen en referenties
 • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Tekening: wikimedia commons
 • http://de.wikipedia.org/wiki/Asant
 • Chinees wetenschappelijk onderzoek: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np900158f
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Asafoetida
 • Foto bloem: http://media.tumblr.com/2fba8a60f801975df3835466dbc56ca3/tumblr_inline_mhe871c8V31qz4rgp.jpg
 • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.