Bloeddruk verlagen met bosbessen: meer anthocyanen eten
Het eten van één schaaltje bosbessen per week kan helpen om het risico op hoge bloeddruk te verlagen. Dit blijkt uit onder zoek van Britse en Amerikaanse voedingsdeskundigen wiens studie verscheen in het februarinummer van 2011 van de American Journal of Clinical Nutrition.¹ Veel mensen hebben hoge bloeddruk of hypertensie, doch een simpele verandering van levensstijl – het eten van meer donker gekleurde voedingsmiddelen die natuurlijke verbindingen genaamd 'anthocyanen' bevatten – kan het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk de pas afsnijden. Overigens wordt de bosbes vaak ten onrechte aangeduid als blauwe bes. De bosbes (Vaccinium myrtillus) is echter een andere soort. De blauwe bosbes is niet de bes die je in de supermarkt kan kopen, maar de bes die je zelf kan plukken in het bos. Een leuke bezigheid en nog gezond ook!
Bosbessen verlagen de bloeddruk /
Bron: Couleur, PixabayBloeddruk verlagen met bosbessen
Alleen het eten van één kopje bosbessen per week kan al helpen om het risico op
hoge bloeddruk te verlagen. Grofweg één op de drie Nederlanders heeft een hoge bloeddruk, doch een eenvoudige verandering van levensstijl – het eten van meer donkerder voedsel met natuurlijke verbindingen die anthocyanen worden genoemd – kan het risico om het te ontwikkelen verminderen.
Anthocyanen
De anthocyanen vormen een zeer grote groep van kleurstoffen in rood-blauwe planten, die vooral worden aangetroffen in fruit en groenten zoals bosbessen,
bramen,
frambozen,
aardbeien, zwarte bessen,
aubergines en bloedsinaasappelen (een soort
sinaasappel die binnenin rood is). Des te sterker de kleur, des te groter de concentratie anthocyanen. De hoeveelheid anthocyanen in bramen en zwarte bessen ligt heel hoog, maar ook de hoeveelheid in jostabessen (een diepblauw-zwarte bes die de kruising is tussen een zwarte bes en een kruisbes) en bosbessen is de moeite waard. Anthocyanen lijken te beschermen tegen hoge bloeddruk, zo blijkt uit onderzoek van Britse en Amerikaanse voedingsdeskundigen wiens studie verscheen in het februarinummer van 2011 van de American Journal of Clinical Nutrition.
Resultaten van het onderzoek
Effect van flavonoïden
De onderzoekers onderzochten het effect van verschillende natuurlijke verbindingen genaamd 'flavonoïden' – waaronder anthocyanen – op de gezondheid van ongeveer 157.000 mannen en vrouwen, die geen van allen hypertensie hadden bij aanvang van het onderzoek. Zij moesten periodieke vragenlijsten met betrekking tot hun gezondheid invullen, en hun dieet werd regelmatig over een periode van 14 jaar onderzocht.
Bloeddrukmeting door een arts /
Bron: Kurhan/ShutterstockMinder kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk
De onderzoekers ontdekten dat mensen die het meeste voedsel met anthocyanen aten, 8 procent minder kans hadden om te worden gediagnosticeerd met hypertensie in vergelijking met degenen die het minste daarvan binnenkregen. De personen die ten minste één portie bosbessen per weer aten, hadden 10 procent minder kans om hoge bloeddruk te ontwikkelen in vergelijking met deelnemers aan de studie die geen blauwe bessen aten.
Athocyanen
Aedin Cassidy, een professor van de School of Medicine aan de Universiteit van East Anglia in het Verenigd Koninkrijk, en hoofdauteur van de studie, zegt dat anthocyanen aanwezig zijn in veel van de voedingsmiddelen die we al graag eten en dus gemakkelijk in het dieet kunnen worden opgenomen.
Veel paars voedsel bevat anthocyanen
Alle felgekleurde groenten en fruit bevatten antioxidanten, stoffen die een belangrijke rol spelen bij de bescherming van je lichaam. Veel natuurlijk paars gekleurde voedingsmiddelen bevatten een bepaalde antioxidant genaamd anthocyanine. Dit zijn heilzame plantaardige pigmenten die groenten en fruit hun dieprode, paarse of blauwe tint geven. Anthocyaninen worden geassocieerd aan een breed scala aan gezondheidsclaims, waaronder een langere levensduur, cardiovasculaire gezondheid, kankerpreventie en het voorkomen van
dementie. Anthocyanen worden in hoge concentraties aangetroffen in zwarte bessen, bramen en bosbessen, evenals in aubergine (in de schil),
rode kool, veenbessen en
kersen.
Meer anthocyanen eten
Aedin Cassidy zegt tevens dat deze nieuwste bevindingen onderdeel zijn van een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal dat anthocyanen een gunstig effect hebben op de doorbloeding en de bloedvaten, wat betekent dat het een uitstekend idee is om er meer van te consumeren. Jonathan Murray, verbonden aan het Langone Medical Center van de Universiteit van New York, die niet betrokken was bij het onderzoek, is het daarmee eens:
"Ofschoon ik graag verder onderzoek zou willen zien naar de associatie tussen deze voedingsmiddelen en verminderde hypertensie, moeten we niet vergeten dat het geen kwaad kan bosbessen te eten en dat zou heel goed kunnen helpen. Het is eerder een verzekeringspolis."
Noten:
- Aedín Cassidy Éilis J O’Reilly Colin Kay Laura Sampson Mary Franz JP Forman Gary Curhan Eric B Rimm. Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 93, Issue 2, February 2011, Pages 338–347, https://doi.org/10.3945/ajcn.110.006783
Lees verder