Fytotherapie, het vermogen van de natuur

Fytotherapie, het vermogen van de natuur Fytotherapie staat voor 'plantengeneeskunde', en is door nieuwe inzichten helemaal herontdekt. Steeds meer mensen worden afkerig van chemische middelen en zoeken het antwoord op hun klachten in de geheimen van de natuur. Want in bestanddelen van planten zitten belangrijke stoffen die ziekten kunnen tegengaan en genezen. Om die reden past fytotherapie goed in de huidige tendens om gezonder te leven. Wat zijn de belangrijkste geneesmiddelen uit de fytotherapie? Terug naar de natuur!

Wat is fytotherapie?

Fytotherapie bestond al circa drieduizend jaar voor Christus, bij het volk de Sumeriërs. Recepten werden in spijkerschrift vastgelegd, waarna monniken en later wetenschappers verder zochten naar de krachten van de natuur. En dit was eigenlijk tot de 19e eeuw, waarin de synthetische geneesmiddelenindustrie de plaats innam van natuurlijke middelen. Maar de roep om een natuurlijke aanpak van klachten is tegenwoordig groter dan ooit. Het spreekt veel mensen aan dat er een behandeling is van symptomen en ziekten op basis van natuurlijke geneesmiddelen die uit planten(delen) wordt bereid: Fytotherapie. Het verschil met homeopathie is dat bij homeopathie gewerkt wordt met tincturen die sterk verdund zijn, terwijl bij fytotherapie het werkzame deel van de plant direct verwerkt wordt tot een gebruiksklaar geneesmiddel. Fytotherapie is geen zweverige therapie, want de exacte werking van talloze plantenbestanddelen is aangetoond in diverse onderzoeken, en daarmee is de plantengeneeskunde hard op weg internationaal erkend te worden.

Alfalfa

Een zware overgang met bloedarmoede? Er is Alfalfa. Alfalfa komt uit Azië, maar wordt tegenwoordig ook in Europa geteeld. In de fytotherapie is vooral het bladsap van Alfalfa belangrijk. Dit heeft een hoog proteïnepeil, bovendien zitten er veel vitaminen en mineralen - vooral ijzer! - in, en ook nog eens aminozuren die de eiwitstofwisseling steunen. Wie moe is door ijzergebrek, een hoog cholesterolgehalte heeft of risico loopt botontkalking te krijgen, zit met Alfalfa goed. Zelfs opvliegers en andere overgangsklachten nemen een loopje, want Alfalfa zit bomvol fyto-oestrogenen die de natuurlijke vervanging vormen van het nog gebrekkig aanwezige lichaamsoestrogeen. Alsof het nog niet genoeg is, versterkt Alfalfa ook de nagels en brengt het broze haarpunten weer in conditie. Een rijke plant! Neem in elk geval verse Alfalfa en overweeg een supplement.

Gebruik Alfalfa bij:


Artisjok

Misselijk, boeren, een trage maag? Of een slokje teveel op? Eet Artisjok! Liefst de groente zelf, maar uit een potje kan ook. Het blad van de Artisjok is vooral in de fytotherapie in gebruik, maar in de (Franse) keuken kent men artisjok natuurlijk vanwege de bloemknoppen. De plant wordt dan ook volop in Frankrijk geteeld en wordt gezien als delicatesse, maar komt oorspronkelijk uit Afrika. De belangrijkste stof in de 'Cynara Scolymus', zoals het bloedzuiverende Artisjok ook wel heet, is Cynarine, een stof die de productie en afbraak van gal door de lever reguleert. Zo beschermt Artisjok de lever en wordt het vooral gebruikt bij galblaas- en leverproblemen. En het bestaat niet alleen om de spijsvertering te bevorderen, maar ook als ontgifting van de lever na bijvoorbeeld alcoholgebruik. Twee weken is genoeg om te 'detoxen'.

Gebruik Artisjok bij:

 • Galblaasproblemen en leverproblemen
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Slechte spijsvertering, opboeren, trage darmwerking
 • Als verlaging van het cholesterolgehalte

Biergist

Hopeloze huid met puisten, afbrokkelende nagels en slap haar? Probeer Biergist. Biergist is een microscopische zwam dat zich op de schil van vruchten en biermost bevindt. Het is rijk aan essentiële aminozuren, B-vitaminen en mineralen. Alleen het zogenaamde herlevend biergist, en dat betekent biergist dat gestabiliseerd wordt in een zeer droog milieu, herleeft in de darm en behoudt zijn activiteit en integraliteit. Dit is dan ook de actiefste vorm: er zit maar liefst 1 miljard levende gist per gram in! Biergist werkt tegen een droge, matte huid, broos haar en zwakke nagels. Ook gaat het haaruitval tegen en kent het een antibacteriële werking. Om die reden wordt het ook gebruikt bij (steen)puisten en acne. Ten slotte is het spulletje geschikt om de darmflora te herstellen, maar let wel: je moet het niet gebruiken bij een bestaande candida-infectie.

Gebruik Biergist bij:

 • Droge, doffe huid
 • Allerlei soorten puisten, acne, jeugdpuistjes
 • Broos haar en zwakke nagels
 • Diarree, constipatie, darmproblemen

Blauwe bosbes

Ga je steeds beroerder zien naarmate het licht minder wordt? Of denk je een voedselvergiftiging te hebben opgelopen? De blauwe bes biedt de helpende hand. Blauwe bessen groeien aan lage halfstruiken in Europese bossen en op heidevelden. Het wondertje uit de natuur bevat behalve vitamine A en C ook tannines die een ontsmettende werking hebben. Dit is gunstig bij diarree en buikpijnen. Daarnaast bevat de Blauwe bosbes organische kleurstoffen die het zicht in schemer en donker verbeteren, en hebben bosbessen de eigenschap vermoeide ogen te lijf te gaan. Een veelzijdige vrucht dus en gewoon in de supermarkt te koop. Neem een extra bakje mee!

Gebruik Blauwe bosbes bij:

 • Buikpijnen en diarree als gevolg van infectie via voedsel
 • Nachtblindheid en moeilijk zien in duisternis
 • Tranende, vermoeide ogen door langdurig turen

Cranberry

Veel plassen, branderige pijn en stinkende urine? Blaasontsteking is een ellende, maar gelukkig is er Cranberry. De Cranberry is een ovaalvormige rode bes, en heet officieel ook wel Veenbes. Van oorsprong enkel vindbaar langs de Noord-Amerikaanse kust is de cranberry naar onze Waddeneilanden 'overgewaaid', en komt daar veelvuldig voor. Cranberry's bevatten een hoog gehalte aan organische zuren, en precies dat zuur helpt blaasontstekingen bestrijden. Dit omdat in een zure omgeving de E-coli bacil die veelal verantwoordelijk is voor blaasontsteking, zich niet langer aan de blaaswand kan hechten. Gecombineerd met vitamine C wordt het effect zelfs nog sterker. Akelige symptomen van een ontstoken blaas verdwijnen, en de urine wordt weer normaal. Cranberry is ook verkrijgbaar in sap.

Gebruik Cranberry bij:

 • Blaasontsteking, urineweginfecties
 • Vaak en weinig urineren
 • Branderig, pijnlijk gevoel bij het plassen
 • Sterk geurende urine en/of urine met een donkere kleur

Dennenknop

Snipverkouden, een gemeen hoestje of verstopte holten? Laat de Den je redden. In het hoge Noorden van Europa en in het noorden van Azië groeit de prachtige, grove Den. De blauwgroene dennennaalden zijn stijf, lang en gepaard, en de boom zelf is met hars doortrokken. In de knoppen bevindt zich een essentiële olie die vooral gebruikt wordt bij klachten van de longen en luchtwegen. Dennenknop of dennenolie heeft een ontsmettende werking en is daarmee ook toepasbaar bij keelontstekingen en bijholteontstekingen. En met een verstopte neus hoef je ook al niet te blijven zitten: Dennenknop voert slijm af, remt infecties en geeft lucht aan je neus. En dennengeur is toch een van de beste geuren die er is?

Gebruik Dennenknop bij:

 • Bronchitis, luchtweginfecties, hoesten
 • Verkoudheid, neusverkoudheid
 • Keelontsteking
 • Voorhoofdsholte- en bijholteontsteking

Echinacea

Altijd verkouden? Een weerstand van niks? De natuur heeft het antwoord: Echinacea. De wortel van de Echinacea, ofwel rode zonnehoed geheten, heeft geneeskrachtige en zelfs antibiotische eigenschappen. Het helpt vooral tegen ontstekingen en verhoogt de weerstand, en kent daarmee een lange geschiedenis. Want de oorsprong ligt in Noord-Amerika, waar indianen het goedje zowel uitwendig als inwendig gebruikten. Zodra de R in de maand is, kun je aan je weerstand werken en preventief Echinacea gebruiken. Elke wintermaand een week lang Echinacea nemen is genoeg voor een effectieve immuniteit, zodat verkoudheden en griep minder gauw optreden of korter duren.

Gebruik Echinacea bij:

 • Verkoudheid, griep, infecties, ontstekingen
 • Als preventie om de weerstand te verbeteren

Gember

Zwanger maar verschrikkelijk misselijk? Gember helpt. Het aromatische en therapeutische gember komt uit warme streken. De oorsprong ligt in Zuidoost-Azië, en gember is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Chinese geneeskunst. Het is vooral de wortelstok van de plant die de geneeskrachtige werking in zich herbergt, vooral de gedroogde vorm. De plant maakt steeds weer nieuwe uitlopers aan waaraan nieuwe scheuten groeien. Gember is door diverse bestanddelen vooral effectief tegen allerlei hoofdpijnen, misselijkheid en reisziekte, met als kanttekening dat je bij de eerste signalen al moet ingrijpen. Verder helpt het zwangere vrouwen om zwangerschapsbraken tegen te gaan. Gember kun je natuurlijk vers eten, maar met gembercapsules heb je de juiste dosering in huis.

Gebruik Gember bij:


Ginkgo

Slaat de ouderdom wel erg hard toe? Denk eens aan Ginkgo. Ginkgo biloba zoals de botanische naam luidt is de overlever uit een uitgestorven plantenfamilie die 180 miljoen jaar geleden floreerde. Van oorsprong uit China groeit de plant met de waaiervormige bladeren nu in Europa. Het is juist het blad van de plant waar de werkzame stoffen (flavonoïden) inzitten. Ginkgo vertraagt veroudering doordat het de doorbloeding reguleert, de bloedvaten verwijdt en de viscositeit van het bloed verlaagt. Dit is gunstig tegen oorsuizen en evenwichtsstoornissen, geheugenverlies en vergeetachtigheid. Ook regelt Ginkgo de doorbloeding van de haarvaten zodat koude handen en koude voeten geen kans meer krijgen.

Gebruik Ginkgo bij:

 • Koude handen, koude voeten
 • Duizeligheid, evenwichtsstoornissen, oorsuizen
 • Geheugenzwakte, vergeetachtigheid
 • Anti-veroudering

Ginseng

Sta je voor een fysieke of intellectuele prestatie? Daarvoor is Ginseng. Het 'koninklijke kruid' Ginseng zoals inwoners van China en Korea de plant noemen, heeft de potentie het hele lichaam krachtig te maken en zowel lichamelijke als geestelijke prestaties te verhogen. Het was lang enkel voorbehouden aan keizerlijke families, maar nu voor iedereen toegankelijk. Ginseng heeft grote, vertakte wortels en precies daar zit het 'levenselixer' in, maar het is wel kostbaar. De wortels zijn pas na acht jaar verbouw geschikt voor verwerking! Wie Ginseng gebruikt verjaagt vermoeidheid, gaat spierpijn tegen, verhoogt de zuurstofopname en laat overspannenheid als sneeuw voor de zon verdwijnen. En dat alles door de vele B-vitaminen, sporenelementen en mineralen.

Gebruik Ginseng bij:


Glucosamine

Last van gewrichten of moeilijk bewegen? Je ziet de supplementen overal in de winkels: Glucosamine. Het is een lichaamseigen stof die gevormd wordt uit glutamine en glucose, vandaar de naam. Gewonnen uit 'chitine', is het een stof die onder meer voorkomt in de schalen van - ja heus - krabben, kreeften, garnalen en haaienkraakbeen! En daarmee komen we meteen bij versleten kraakbeen. Immers, glucosamine gaat afbraak van kraakbeen tegen, en daarnaast is het het bekendste bestanddeel van de gewrichtsvloeistof die nodig is om gewrichten pijnloos te laten bewegen. Het uitgelezen supplement dus voor iedereen die kampt met gewrichtsproblemen en slijtage. Van Glucosamine wordt gezegd dat het het verschil kan maken tussen 'altijd maar pijn' en 'probleemloos bewegen'.

Gebruik Glucosamine bij:

 • Reumatische aandoeningen
 • Artrose, artritis, gewrichtspijnen
 • Ischias
 • Jicht

Groene thee

Ben je zwaarlijvig en bezig met een vermageringskuur? Je kunt geen betere drank kiezen dan Groene thee. De groene theeplantages bevinden zich in de vochtige, koele en zuivere gebergten van de subtropen. Groene thee biedt hulp bij het afvallen door de vetafbrekende werking van de knoppen en blaadjes. De thee verlaagt de opname van suikers en vetten uit het voedsel waardoor er minder calorietoevoer is, en de cafeïne in de thee activeert de verwijdering van vet uit de vetcellen via een versneld enzymatisch proces. Wil je echt flink afvallen, combineer Groene thee dan met Javaanse thee, dat meer een vochtafdrijvende werking heeft. Zo sla je twee vliegen in een klap. Groene thee is overal te koop en je kunt het onbeperkt drinken.

Gebruik Groene thee bij:

 • Afvallen bij overgewicht of obesitas
 • Vetverbranding

Guarana

Kun je wel wat energie gebruiken? Guarana is het antwoord. Guarana is de grondstof voor een stimulerend drankje van de Guarani-indianen in Brazilië. Gebrande en fijngestampte zaden vermengd met water blijken goed voor een snelle oppepper die ook in Europa naam heeft gemaakt. Denk maar eens aan al die energiedrankjes. De guaranastruik komt van oorsprong uit het stroomgebied van de Amazone-rivier. Het plantenzaad is rijk aan cafeïne, dat adrenaline doet vrijkomen en de verbranding van vetcellen in werking zet. Zo verdwijnen vermoeidheid, concentratiegebrek en lusteloosheid. En worden prestaties verbeterd! Als extraatje werkt Guarana ook als afslankmethode doordat de cafeïne de basisstofwisseling verhoogt en zodoende de vetverbranding sneller verloopt.

Gebruik Guarana bij:

 • Energiegebrek, oververmoeidheid, concentratieproblemen
 • Als verhoogde prestatie nodig is
 • Als hulpmiddel om af te slanken, al of niet in een vermageringskuur

Lijnzaadolie

Zit je kind inmiddels in de gordijnen of schiet je zelf in de stress? Lijnzaadolie brengt 'lijn' in je leven! Het zijn met name de zaden van de vlasplant die in de fytotherapie van belang zijn. En het rijke Lijnzaadolie wordt uit die zaden gewonnen. De plant wordt inmiddels wereldwijd verbouwd, zowel voor de olie als de vezels waar linnen van gemaakt wordt. Waar helpt het bij? Wel, het is een probaat middel bij hyperactiviteit, concentratieverlies, allergieën en zelfs ter correctie van het cholesterolgehalte. Wil je je overactieve kind niet langer volstoppen met chemische middelen, probeer dan eens het natuurlijke Lijnzaadolie. Uit onderzoek is gebleken dat driftige kinderen een tekort hebben aan Omega 3 vetzuren, en precies dat zit in Lijnzaad. Een veelzijdige olie!

Gebruik Lijnzaadolie bij:

 • ADHD, hyperactief gedrag
 • Stress, prikkelbaarheid, stemmingsstoornissen
 • Allergieën, uitslag
 • Hoge bloeddruk, hoog cholesterol
 • Dyslexie

Mariadistel

Te vaak een borrel op of iets verkeerds gegeten? Lees dan verder. Mariadistel is een Zuid-Europees kruid dat wel van een zonnetje houdt. Het blad is stekelig en heeft opvallend witte nerven, de bloemen zijn rood en groeien aan stengels van een meter lang. Maar waar het om gaat is de eivormige zwarte vrucht waar drie belangrijke stoffen in zitten die de lever beschermen en de afvoer van gal reguleren. Mariadistel is daarom met name interessant voor mensen die door teveel alcohol hun lever overmatig belasten en leverinsufficiëntie riskeren, of zij die een voedselvergiftiging hebben opgelopen. Ook de vorming van galstenen wordt voorkomen.

Gebruik Mariadistel bij:

 • Overmatig alcoholgebruik
 • Leverreiniging
 • Voedselvergiftiging

Propolis

Een zwakke afweer, de hele winter ziek of eeuwig bijholteontsteking? Het bijenvolkje staat voor je klaar! Uit de knoppen en hars van bomen komt Propolis. Het is een harsachtig goedje dat door bijen verzameld wordt uit verschillende planten. Bijen gebruiken het als 'cement' voor de bijenkorf en houden zo schimmels, bacillen en virussen op afstand. Voor mensen blijkt dit anti-oxiderende en weerstandsverhogende effect ook op te gaan. Propolis bevat veel vitaminen en sporenelementen en heeft een bijzondere, eigen geur. Winterkwalen gaan op de vlucht als je per wintermaand een weekje Propolis gebruikt. Weg met de keelpijnen, voorhoofdsholte-misère, neusverkoudheden en hoofdpijnen.

Gebruik Propolis bij:

 • Activering en stimulatie van het immuunsysteem
 • Bestrijding ontstekingen en infecties
 • Voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking
 • Keelontsteking

Q10

Moe, herstellende van een ziekte, of tandvleesproblemen? Q10 kan iets betekenen. Q10 is een co-enzym dat in de natuur voorkomt. Het is van levensbelang om cellen, weefsels en organen zo goed mogelijk te laten functioneren. Dit doet het door de energieomzetting en productie zo optimaal en snel mogelijk te laten verlopen. Maar in sommige gevallen is de hoeveelheid Q10 in het menselijk lichaam niet voldoende. Het gevolg is vermoeidheid, verminderde weerstand en ziekten. Parodontitis (ontstoken tandvlees) is hier eveneens een uiting van. Q10 supplementen helpen het energiepeil op celniveau vooruit, en laat het herstel van ziekten sneller verlopen.

Gebruik Q10 bij:

 • Bloedend tandvlees, loszittende tanden, parodontitis
 • Herstel na ziekten, vermoeidheid
 • Weerstandsvermindering

Salvia

Last van de overgang, zweetaanvallen of cyclusstoornissen? Let op Salvia. Salvia is het welbekende 'salie'. De paars gebloemde halfheester met de donzige blaadjes komt oorspronkelijk uit de Balkanstreek en rond de Middellandse Zee, en bloeit in de zomermaanden. Het blad bevat fyto-oestrogenen waardoor het met name geschikt is bij overgangsklachten. Ook wordt Salvia geroemd om de zweetremmende werking. Niet enkel tegen het zweet bij opvliegers, maar ook dat van koorts en virusinfecties. Zelfs zweetvoeten moeten oppassen voor Salvia. Ten slotte is Salvia van oudsher van nut bij allerhande menstruatieproblemen zoals een onregelmatige cyclus, uitblijvende menstruatie of weinig bloedverlies. Echt een middel voor vrouwen dus. Koop salie op de groenteafdeling en vul aan met Salvia tabletten.

Gebruik Salvia bij:

 • Overgangsklachten, opvliegers
 • Nachtelijke zweetaanvallen door menopauze of (virus)infecties
 • Onregelmatige menstruatie, geen menstruatie, gering bloedverlies
 • Zweetvoeten

Sint Janskruid

Langdurig somber, prikkelbaar of onrustig? Tob niet langer met chemisch geknoei. Sint Janskruid is puur natuur en gemaakt om je te helpen. De plant groeit in de zon, in kalkrijke grond en komt in Europa veelvuldig voor. Het kruid (en dan vooral de bloemknop) wordt gezien als een natuurlijk antidepressivum, maar dan zonder de bijwerkingen of gewenning. Het is geen bezwaar om Sint Janskruid lange tijd te gebruiken, vooral omdat het maximale effect meestal pas na enkele maanden duidelijk wordt. Men neemt het vooral bij de zware dips in het leven, zoals na overlijden van een dierbare, echtscheiding, financiële stroppen of bij hormonale problemen zoals de overgang of de periode na de bevalling. Zo wordt Sint Janskruid gezien als de optimale 'herstelkuur'.

Gebruik Sint Janskruid bij:

 • Depressiviteit, neerslachtigheid, dips, somberheid
 • Innerlijke onrust, overspannenheid, gespannenheid, angst
 • Prikkelbaarheid, stemmingswisselingen

Teunisbloemolie

Last van maandelijkse ongemakken zoals PMS? Er is hoop in de vorm van de Teunisbloem. De zaden van de Teunisbloem zijn welbekend in de fytotherapie, dus niet de mooie gele bloemen die tevoorschijn komen als de schemering intreedt. De olie uit de zaden wordt door persing gewonnen. Wat maakt Teunisbloemolie nu zo waardevol? Het zijn de essentiële vetzuren linolzuur en gammalinoleenzuur die erin verstopt zitten. Deze zijn de voorlopers van de prostaglandinen welke actief zijn in de menstruele cyclus. Neem je Teunisbloemolie in de tweede helft van de cyclus, dan voorkom je premenstruele klachten (PMS), wat mooi meegenomen is.

Gebruik Teunisbloemolie bij:

 • PMS en andere menstruatieklachten
 • Buikpijnen
 • Opgezette, gespannen borsten

Valeriaan

Zenuwachtig, slapeloze nachten, onder de stress? Valeriaan kan helpen. De anderhalve meter hoge valeriaanplant heeft 's zomers zachtroze bloempjes en groeit in vochtige grond langs rivieren en meren. Wat van nut is, is de wortel van de plant. Deze bevat vluchtige olie en stoffen die een brede, kalmerende werking hebben. Daarom wordt Valeriaan vooral gebruikt bij examens, slapeloosheid, nervositeit en stress, maar ook als steuntje in de rug bij het stoppen met roken. Sigaretten smaken onaangenaam als Valeriaan gebruikt wordt, zodat ontwennen gemakkelijker gaat. Valeriaan is geen sterk middel, je versuft er niet van, en krijgt ook geen andere bijwerkingen zoals die vaak bij chemische rustgevers voorkomen. Een dankbaar plantje.

Gebruik Valeriaan bij:


Venkel

Een rommelende buik, buikkrampen en een buik vol lucht? Venkel! Venkel komt van oorsprong uit het oostelijk deel van het Middellandse Zee-gebied en de Kaukasus, maar heeft zich over heel Europa verspreid. Het is een eivormige dopvrucht die tijdens de rijping verkleurt en een vluchtige olie bevat. Het loof en de zaden van de venkelplant geuren en smaken anijsachtig. Venkel is bekend om zijn krampwerende eigenschappen, zo komt het van pas bij maag- en darmstoornissen zoals opgeblazen gevoel, darmgassen en winderigheid. Vooral als dit het gevolg is van verkeerd voedsel of te onregelmatig eten. Als extra stimuleert venkel de melkproductie bij vrouwen die borstvoeding geven, ideaal dus voor als de borstvoeding terugloopt. Venkel is af en toe vers verkrijgbaar in de supermarkt, maar in pilvorm het hele jaar door!

Gebruik Venkel bij:

 • Spijsverteringsproblemen zoals maagpijn, buikpijn, winderigheid, opgeblazenheid, darmkrampen
 • Onvoldoende borstvoeding

Zalmolie

Te hoog cholesterol, hartproblemen? Hoogste tijd voor Zalmolie. Oké, geen plantje maar het moet genoemd. Zalmolie wordt gewonnen uit het spiervlees van de zalm. Hoe komt het toch dat Eskimo's nauwelijks hart- en vaatziekten kennen? Het antwoord hebben wetenschappers gevonden: In Groenland eet men elke dag vette vis (!) en kent men ons dagelijks voedsel niet of nauwelijks. In de westerse wereld eten we voeding dat te veel verzadigde vetzuren en suikers bevat, en te weinig essentiële vetzuren. Zalmolie bevat nu juist die essentiële, meervoudige onverzadigde vetzuren (Omega 3) die het lichaam, maar vooral het hart zo nodig heeft. De olie reguleert het vetgehalte in het bloed, de bloeddruk en de verhouding tussen goed en slecht cholesterol. Voeg dus vis toe aan je menu, liefst minimaal drie keer per week een vette vissoort zoals zalm. Houd je daar niet van of vind je dat allemaal te veel, neem dan Zalmolie-capsules.

Gebruik Zalmolie bij:


'Nature holds all the answers'

Lees verder

© 2011 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fytotherapie, geneeskunde met plantenFytotherapie, geneeskunde met plantenFytotherapie is de behandeling van klachten en ziektes met natuurlijke geneesmiddelen. Deze zijn afkomstig van planten.…
Fytotherapie: de kracht van plantenFytotherapie: de kracht van plantenLang geleden kon je voor een keelontsteking niet naar de huisarts voor een antibioticakuur. Het enige wat je dan restte…
Fytotherapie: een inleiding voor mensen die niet zwevenFytotherapie: een inleiding voor mensen die niet zwevenFytotherapie is een moeilijk woord voor wat in de volksmond ook wel kruidengeneeskunde genoemd wordt. Met behulp van pla…
Sint Janskruid: gebruik en bijwerkingenSint Janskruid: gebruik en bijwerkingenSint Janskruid is een kruid dat een positieve invloed heeft op depressie. Sint-Janskruid bevindt zich in diverse kruiden…

Planten uit de tuin als antibioticaVeel planten uit de gewone tuin kunnen helpen bij allerlei kwaaltjes. Maar welke planten moet je nemen als je je wat ver…
Huislook en zijn vroeger gebruikSempervivum tectorum, Huislook of Donderbaard is een rosetvormend vetplantje dat we nu in vele varieteiten in plastic po…
Bronnen en referenties
 • Fytotherapie - Praktische kruiden- en plantengids (Alpen Editions, Monaco)
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 25-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.