Hoe stop ik met roken?

Hoe stop ik met roken? Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een verslaving die vaak langere tijd heeft rondgezworven in je lichaam. Roken is een bepaalde gewoonte, wat je jezelf hebt aangeleerd. Hier kom je niet zomaar vanaf. Wat zijn de nadelen van roken? Wat zijn de voordelen als je stopt met roken? Wat doet roken met je lichaam?

De nadelen van roken

De nadelen van roken zijn voor veel mensen wel bekend. Het staat nota bene op het pakje sigaretten aangegeven. Je kan longkanker krijgen of last krijgen van je luchtwegen en uiteindelijk hieraan overlijden. Toch is dit voor veel mensen niet reden genoeg om er vanaf te blijven. Toch zijn er veel positieve effecten in je lichaam als je stopt met roken. Deze positieve effecten kunnen zelfs al op korte termijn ontstaan.

Deze voordelen van stoppen met roken zijn:

 • Binnen een uur zal je hartritme en bloeddruk weer op peil zijn.
 • Na een uur of tien zal je zuurstofgehalte weer goed zijn
 • Na een dag is al het koolstofmonoxide uit je lichaam verdwenen. De afvalstoffen die door het roken zijn ontstaan zullen uit je longen worden verwijderd.
 • Na drie dagen worden je reuk- en smaakzintuigen scherper.
 • Na een dag of vier ga je jezelf fitter voelen.
 • Na tien weken is je bloedcirculatie verbeterd en kan je makkelijker bewegen.
 • Na een halfjaar zullen eventuele ademhalingsproblemen verminderen en je zult minder hoesten.

Moeilijk om te stoppen met roken

Waarom hebben zoveel mensen het vaak erg moeilijk om te stoppen met roken? Roken is een verslaving. Roken is bij veel mensen een gewoonte geworden in hun levensstijl. Daar kom je niet zomaar vanaf. Het stoppen van roken is een ingrijpende wijziging in iemands leven, dat zeker serieus genomen moet worden. Het grote gevaar aan de verslaving van sigaretten is de nicotine, die in de sigaretten zit. Dit middel maakt het dat roken een prettig gevoel geeft in je lichaam. Als de nicotine eenmaal in je bloed zit en na het roken verminderd, dan gaat je lichaam hier automatisch om vragen. Na het eerste trekje van je sigaret is de stof binnen tien seconden voelbaar in je lichaam. Rook je een bepaalde periode niet, dan zul je dat merken in je lichaam. Ontwenningsverschijnselen als irritaties, slapeloosheid en negatieve buien zijn dan aan de orde van de dag. Voor veel mensen geeft een sigaret een goed gevoel in slechte dagen. Anderen roken weer graag na het eten. En gezamenlijk in een café roken is natuurlijk ook een leuk tijdverdrijf.

Meeroken is ook schadelijk

Als je in een ruimte kom waar iemand of meerdere mensen staan te roken is dit ook schadelijk voor jou. De rook is verdund, maar bevat zeker nog wel genoeg bestandsdelen die zeer schadelijk voor je kunnen zijn. Je ziet ook vaak dat kinderen van rokende ouders meer last hebben van griep en verkoudheid. Een vrouw die zwanger is en rookt kan ernstige schade toebrengen aan haar ongeboren kind. Dit kan zelfs leiden tot verschillen in lengte en gewicht van de baby.

Ontwenningsverschijnselen verminderen

Als je last hebt van ontwenningsverschijnselen ben je goed bezig. Je zou het niet denken, maar het is juist goed dat je lichaam dit te verduren krijgt. Het houdt in dat je lichaam zichzelf aan het reinigen is en dat gaat niet zonder slag of stoot. Hierbij wat tips om deze ontwenningsverschijnselen te doen verminderen:

Bij irritatie

Probeer voldoende te bewegen, maar zoek ook genoeg rustmomenten op de dag. Voldoende rust en ontspanning is goed voor je lichaam. Een lekker warm bad geeft ook veel genoegdoening. Sporten is gezond, maar doe wel sporten die je leuk vindt om te doen. Hierdoor ben je meer met de sport bezig en minder met je gedachten bij roken.

Bij concentratieverlies

Neem wat meer tijd voor je dagelijkse bezigheden. Zo nu en dan een extra korte pauze is ook goed voor je concentratie. Blijf niet te lang binnen zitten en zoek de frisse lucht op.

Bij slapeloosheid

Probeer meer te ontspannen voor het slapen gaan. Neem een warm bad in de avond of neem een warme douche. Hierdoor wordt je al meer slaperig. Probeer niet teveel te eten in de avond en drink voldoende. Probeer daarentegen wel dranken met cafeïne te vermijden, zoals cola, koffie en thee.

Bij een droge mond

Als je veel last hebt van een droge mond moet je natuurlijk meer drinken. Bij het drinken van ijskoud water en vruchtensappen is het effect van een droge mond snel verdwenen. Een suikervrij kauwgom werkt ook goed.

Hoe voorkom je dat je weer gaat roken

Als je eenmaal bent gestopt met roken is het lastig om dit te blijven volhouden. Je zult jezelf natuurlijk moeten blijven motiveren om niet weer te gaan roken. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

 • Probeer meer rookvrije ruimtes op te zoeken. Als je ergens binnen stapt waar veel gerookt wordt kan je makkelijker terugvallen in je ouden patroon.
 • Ga meer gezonder leven. Lichaamsbeweging is belangrijk voor je. Tevens het eten en drinken van gezonde producten.
 • Zorg dat je jouw patronen in het leven veranderd. Normaliter was je gewend om op bepaalde momenten van de dag te roken. Vul deze momenten op een andere manier in.
 • Probeer op een andere manier bezig te zijn. Zoek een sport of hobby om meer afleiding te krijgen van het roken.
 • Probeer het geld wat je normaal aan roken kwijt was op te sparen en koop aan het einde van de maand iets leuks voor jezelf als een soort van schouderklopje.

Manieren om te stoppen met roken

Er zijn verschillende middelen of instanties die jouw kunnen helpen om te stoppen met roken, namelijk:
MethodeWat houdt het in?Waar kun je het vinden?
Nicotine zuigtabletten, nicotine pleisters en nicotinekauwgomGeeft meer controle bij het afbouwen van de nicotinebehoefteApotheek en drogisterij
Cursus 'stoppen met roken'Stoppen onder begeleiding van een deskundigeGGD en thuiszorg
Telefonische ondersteuningEen aantal gesprekken met een deskundige over de telefoonSTIVORO (tel. nr. 0900-9390)
Rook-stop-poliIndividuele begeleiding door een verpleegsterZiekenhuis met rook-stop-poli
AcupunctuurBehandelingen via acupunctuurSpecialist in de buurt
GedragstherapieVia het rookpatroon wordt het rookgedrag verminderdVereninging voor gedragstherapie
Cold TurkeyZonder gebruik te maken van hulpmiddelen proberen te stoppen, ongeveer 5% slagingskansBij jezelf
Advies van je huisartsJe huisarts kan advisren in proces om te stoppenHuisarts

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…
Ontwenningsverschijnselen stoppen met rokenRoken is een hardnekkige verslaving. Als een roker probeert te stoppen, treden er vaak ontwenningsverschijnselen op. Daa…
Meeroken, net zo gevaarlijk?De risico’s van roken zijn duidelijk: longkanker, COPD, vernauwde bloedvaten waardoor een beroerte kan ontstaan. Als nie…
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…

Huis-tuin-en-keuken verslavingen: neusdruppels en lipbalsemHuis-tuin-en-keuken verslavingen: neusdruppels en lipbalsemEr bestaan vele soorten verslavingen. Natuurlijk kennen we allemaal de serieuze verslavingen zoals die aan drugs, sigare…
De psychologie achter het rokenRoken is voor velen van ons een gewoonte geworden. We vinden het fijn om na die uitputtende werkdag dat heerlijke sigare…
Bronnen en referenties
 • www.stivoro.nl
 • www.ikstop.nl
 • www.stoppenmetroken.com
 • Stoprokenblog.nl
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 19-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.