Huid-, haar- en nagelproblemen tijdens zwangerschap

Huid-, haar- en nagelproblemen tijdens zwangerschap Het lichaam maakt veel veranderingen door tijdens de zwangerschap. Door hormonale schommelingen ontstaan mogelijk problemen met de huid, maar ook met het haar en de nagels. De overgrote meerderheid van aanstaande moeders heeft te maken met donkere vlekken op de huid, een haargroei op ongebruikelijke gebieden, een verlies van hoofdhaar, een huiduitslag, acne en andere huidproblemen. Als een zwangere vrouw zich zorgen maakt, bezoekt ze het best een dermatoloog (huidarts) om de oorzaak op te laten sporen en eventueel zo snel mogelijk te starten met een behandeling. De meeste huid-, haar- en nagelproblemen verdwijnen na de bevalling, al keren ze af en toe wel terug bij een volgende zwangerschap.

Acne bij zwangere vrouwen

Vrouwen met acne (huidziekte met ontsteking van talgklieren) merken een verergering van de symptomen tijdens de zwangerschap. De acne breekt uit op het gezicht, de borst of de rug. Anderzijds melden sommige vrouwen dat de acne juist verbetert door de zwangerschap. Acne is een hormoongestuurde aandoening. Daarom nemen sommige vrouwen orale (via de mond ingenomen) anticonceptiva (anticonceptiepil) om de huid te zuiveren. Het is dus normaal dat hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap acne beïnvloeden. Bovendien reageren talgklieren (olieproducerende klieren) op androgeen, het mannelijke geslachtshormoon dat tijdens de zwangerschap ook toeneemt. Hierdoor produceren de talgklieren grote hoeveelheden talg, waardoor de opening van de talgklier geblokkeerd (verstopt) geraakt en een mee-eter ontstaat. De huidproblemen verdwijnen in de meeste gevallen na de zwangerschap. Als de puistjes ernstig zijn tijdens de zwangerschap, schrijft de arts veilige medicijnen voor, zoals topische (op de huid toegepaste) antibiotica. Door dagelijks de huid te reinigen met een vrij verkrijgbaar reinigingsmiddel dat alfahydroxyzuur bevat, is het ook mogelijk om de puistjes tot een minimum te beperken.

Bestaande huidproblemen

Atopische dermatitis

Zwangere vrouwen met bepaalde huidaandoeningen hebben meer kans op een verergering, of minder vaak, een verbetering van de aandoening. Vrouwen met atopische dermatitis, een huidziekte die jeukende, irriterende huidletsels veroorzaakt, ervaren bijvoorbeeld een verslechtering tijdens de zwangerschap. In sommige gevallen ontwikkelt atopische dermatitis zich voor de eerste keer tijdens de zwangerschap.

Psoriasis

Psoriasis, een huidaandoening die zich kenmerkt door verhoogde, verdikte vlekken van een rode huid bedekt met zilverwitte schubben, verbetert mogelijk tijdens de zwangerschap. Deze verbetering is te wijten aan de hoge niveaus van interleukine-10 tijdens de zwangerschap, een eiwit dat door een cel wordt afgegeven om de functie van een andere cel te reguleren.

Skin tags

Skin tags (huidgezwelletjes op een steeltje) of andere goedaardige gezwelletjes rond de nek zijn hormonaal gerelateerd en nemen tijdens de zwangerschap in aantal toe. Mogelijk groeit het weefsel doordat een verhoogde bloedtoevoer naar de huid plaatsvindt. Deze veranderingen gaan vaak weg na de bevalling.

Het is belangrijk om zich bij blootstelling aan de zon te beschermen met een zonnebrandmiddel / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayHet is belangrijk om zich bij blootstelling aan de zon te beschermen met een zonnebrandmiddel / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Chloasma (zwangerschapsmasker) tijdens zwangerschap

Chloasma (melasma of het zwangerschapsmasker) komt voor wanneer de door zonlicht blootgestelde huid op de bovenwangen, het voorhoofd en/of bovenlip een bruinachtige kleur krijgt. Deze huidaandoening komt tot stand door de afzetting van overtollig pigment in de bovenste huidlagen. Dit is een soortgelijk verschijnsel dat optreedt wanneer vrouwen orale anticonceptiva nemen. Vaak verdwijnt deze huidaandoening na de zwangerschap. In sommige gevallen blijft een zwangerschapsmasker bestaan en dan zet de arts diverse mogelijke behandelingen in zoals bleekcrèmes of chemische peelings. Het is een goed idee om tijdens de zwangerschap zonnecrème te gebruiken om te voorkomen dat chloasma optreedt. Het is dankzij een zonnebrandmiddel ook mogelijk om te voorkomen dat bestaande plekken verdonkeren.

Haar

Hirsutisme

Hirsutisme, dat optreedt wanneer vrouwen haar op typische mannelijke plekken zoals de lip en kin laten groeien, is het gevolg van hormonale veranderingen van de zwangerschap. Het is meestal niet erg uitgesproken en ook niet permanent en verdwijnt meestal binnen zes maanden na de bevalling.

Telogeen effluvium

Door toename van hormonen tijdens de zwangerschap, verliezen veel vrouwen haren op hun hoofd. Dit fenomeen staat bekend als telogeen effluvium. Bij het merendeel van de vrouwen start deze haaraandoening drie maanden na de bevalling, al kampen sommige vrouwen ook tijdens de zwangerschap met haarverlies of dunner wordend huid. Vaak groeien de haren uiteindelijk weer terug. Het is echter belangrijk om deze haaraandoening te laten volgen door een dermatoloog om er zeker van te zijn dat er een volledige hergroei is.

Impetigo herpetiformis

Impetigo herpetiformis, een vorm van psoriasis pustulosa (pustuleuze psoriasis: huidziekte met witte bultjes met pus), is een zeldzame huidaandoening die optreedt tijdens de tweede helft van de zwangerschap. Systemische tekenen van impetigo herpetiformis zijn misselijkheid, braken, diarree, koorts, koude rillingen en lymfadenopathie (gezwollen lymfeklieren). Jeuk is over het algemeen afwezig. De behandeling van impetigo herpetiformis bestaat uit systemische corticosteroïden en antibiotica om secundair geïnfecteerde letsels te behandelen. De ziekte verdwijnt meestal na de bevalling, hoewel deze soms terugkomt in een volgende zwangerschap. Complicaties komen soms voor, zoals een secundaire infectie, bloedvergiftiging, hyperparathyreoïdie (een overactieve bijschildklier) met hypocalciëmie (tekort aan calcium in het bloed), hypoalbuminemie (een tekort aan albumine in het bloed).

Nagels

Ook komen tijdens de zwangerschap nagelafwijkingen voor. Vrouwen krijgen mogelijk te maken met barstjes in de nagels of ruw aanvoelende nagels. Het is anno oktober 2020 voor artsen onbekend waarom deze afwijkingen aan de nagels precies optreden tijdens de zwangerschap.

Pemphigoid gestationis

Pemphigoid gestationis is een auto-immuunziekte die meestal verschijnt tijdens het tweede of derde trimester. Af en toe kampt een vrouw onmiddellijk na de bevalling met de ziekte. Symptomen van deze aandoening zijn onder meer blaren op de buik of andere lichaamsdelen. Deze aandoening verhoogt het risico op een vroeggeboorte of een kleine baby een beetje.

Polymorfe zwangerschapseruptie

Polymorfe zwangerschapseruptie is de meest voorkomende huidaandoening die optreedt tijdens de zwangerschap. Vrouwen met deze huidziekte ontwikkelen kleine rode bultjes en galbulten, en wanneer deze ernstig zijn, vormen de bobbels grote plekken. Deze huiduitslag begint meestal op de buik en verspreidt zich vervolgens naar de dijen, de billen, de borsten en de armen. De vrouw voelt overal jeuk tijdens het middelste en laatste trimester. Topische medicijnen tegen de jeuk, antihistaminica en lokale steroïden beheersen de jeuk.

Spider angiomen

Spider angiomen (spider naevi) zijn verzamelingen van kleine verwijde bloedvaten die meestal vanuit een centraal punt uitstralen en lijken op de poten van een spin. Ze houden verband met veranderingen in hormoonspiegels. Sommige vrouwen ontwikkelen tijdens de zwangerschap angiomen op het gezicht, de borst, of soms op de armen of de buik. Angiomen verdwijnen na de zwangerschap veelal. Indien dit niet het geval is, behandelt de arts deze via lasertherapie.

Striemen

Meer dan 90% van de zwangere vrouwen ontwikkelt striemen (striae) als reactie op het trekken en strekken van de onderliggende huid tijdens de zwangerschap. Striemen zijn roze of paarse banden die vaak aanwezig zijn in de maagstreek, al bevinden ze zich soms ook op de borsten of dijen. Lichaamsbeweging en het gebruik van lotions of crèmes met alfahydroxyzuren voorkomen de totstandkoming van de striemen.

Zwangerschapscholestase

Zwangerschapscholestase is een door de zwangerschap veroorzaakte leveraandoening die verschijnt in het derde zwangerschapstrimester. De leverziekte kenmerkt zich door ernstige jeuk zonder de aanwezigheid van een huiduitslag. Jeuk is meestal aanwezig op de handpalmen, de voetzolen of de romp van het lichaam. De symptomen van de aandoening verdwijnen meestal binnen de eerste paar dagen na de geboorte. Wel verhoogt de leverziekte het risico op een vroeggeboorte en foetale sterfte.

Zwangerschapsjeuk

Zwangerschapsjeuk komt voor bij ongeveer één op de driehonderd zwangerschappen en is gerapporteerd in alle trimesters. Vrouwen ervaren dan rode papels en knobbeltjes op de strekoppervlakten van de ledematen. Bovendien ervaren vrouwen soms weken of maanden na de bevalling nog steeds jeuk. De oorzaak van deze aandoening is onduidelijk anno oktober 2020, maar een groeiende buik, een betere doorbloeding, een droge huid en eczeem zijn enkele verhogende risicofactoren. Er zijn geen erkende nadelige effecten voor de moeder of foetus. Krachtige topische steroïden en orale antihistaminica verlichten de symptomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De invloed van zwangerschap op huid, haar en nagelsDe invloed van zwangerschap op huid, haar en nagelsTijdens de zwangerschap veranderen door hormonale veranderingen de huid, nagels en haren. Zo is het krijgen van een dikk…
De ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerIn week 16 is een ongeboren kindje al zo'n 15 centimeter lang. Vrouwen die voor een tweede of volgende keer zwanger zijn…
Zwangerschapscholestase: wat is het?Zwangerschapscholestase: wat is het?Jeuk tijdens de zwangerschap: een bekend en lastig fenomeen. Jeuk op je buik, je hele lichaam, je handpalmen en voetzole…
De ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerVanaf week 21 zal de baby flink in gewicht gaan groeien; dit geldt dus ook voor een zwangere vrouw. De buik wordt dan oo…

Lichamelijke klachten na de bevalling: oorzaken en symptomenLichamelijke klachten na de bevalling: oorzaken en symptomenNa de bevalling kun je last krijgen van allerlei lichamelijk klachten. Tijdens de zwangerschap wordt er veel druk uitgeo…
Ongemakken na de bevalling waarover niemand jou verteldeOngemakken na de bevalling waarover niemand jou verteldeNa de bevalling kun je enkele vreemde lichamelijke veranderingen waarnemen, waarover niemand jou ooit vertelde. "Waarom…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 2 november 2020:
 • https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapskwaaltjes/zwangerschapsjeuk
 • Geraadpleegd op 21 november 2018:
 • Pregnancy And Hair Loss, http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/hair-loss-during-pregnancy/
 • Geraadpleegd op 20 november 2018:
 • 6 pregnancy skin problems, https://www.babycenter.com/0_6-pregnancy-skin-problems_10318919.bc
 • 6 skin disorders of pregnancy: A management guide, https://www.mdedge.com/obgyn/article/63931/obstetrics/6-skin-disorders-pregnancy-management-guide
 • 6 skin problems that can develop during pregnancy, https://utswmed.org/medblog/pregnancy-rash-skin-conditions/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Common Skin Conditions During Pregnancy, https://www.aafp.org/afp/2007/0115/p211.html
 • Skin Problems of Pregnancy, https://www.webmd.com/baby/features/skin-problems-of-pregnancy#1
 • Which skin conditions occur during pregnancy?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/305605.php
 • Afbeelding bron 1: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.