Striemen (striae): Rode en witte strepen op huid

Striemen (striae): Rode en witte strepen op huid Veel mensen krijgen te maken met striemen. Striae zijn lange, smalle en zichtbare strepen die op de huid verschijnen als gevolg van het plotseling uitrekken van de huid. Huidstriemen komen vaak voor tijdens de zwangerschap en puberteit, maar andere aandoeningen en omgevingsfactoren zijn eveneens bekend. Striae veroorzaken normaal gesproken geen ernstige gezondheidsproblemen maar voor de patiënt zijn ze vaak wel cosmetisch storend. Diverse behandelingen en middeltjes zijn beschikbaar voor het verbeteren van de symptomen. Dankzij een gezonde levensstijl is het tot slot mogelijk om het risico op striemen te verminderen.

Synoniemen

Striemen (huidstriemen) zijn in medische termen gekend als ‘striae’. Het enkelvoud hiervan is stria.

Epidemiologie van huidstriemen

De prevalentie van striae varieert van 40-90%, afhankelijk van het ras, de leeftijd en het geslacht. Beide geslachten zijn aangetast door huidstriemen. Ongeveer 70% van de meisjes ontwikkelt striemen op de huid tijdens de puberteit. Ongeveer 40% van de jongens ontwikkelt striemen tijdens de puberteit.

Oorzaken

De huid bestaat uit drie belangrijke lagen: epidermis (de buitenste laag), dermis (de middelste laag) en de subcutane laag of hypodermis (de diepste laag). Striae vormen zich in de dermis wanneer het bindweefsel wordt ‘uitgerekt’ voorbij de grenzen van zijn elasticiteit. Dit gebeurt door een snelle uitzetting of samentrekking van de huid bij een plotselinge groei of gewichtstoename. Het abrupte strekken zorgt ervoor dat de dermis scheurt waardoor diepere huidlagen zichtbaar worden en de striae vormen. Wanneer het lichaam groeit, rekken de sterke verbindende vezels in de dermis meestal langzaam uit. Bij een snelle groei, overstrekken de vezels zich en breken ze af.

Striemen komen ook voor bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayStriemen komen ook voor bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Risicofactoren van striemen op de huid

Volgende risicofactoren zijn bekend voor huidstriemen:

Corticosteroïden

Het langdurig of foutief gebruik van corticosteroïdencrèmes en lotions voor de behandeling van eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid) veroorzaakt mogelijk striae, doordat deze het collageengehalte verlagen en de huid verdunnen. Striae ontwikkelen zich sneller of lijken meer zichtbaar wanneer in het lichaam een hoog niveau van circulerende cortisone aanwezig is of wanneer de patiënt lokaal (op de huid) cortisone toepast. Cortisol, het stresshormoon dat door de bijnieren wordt geproduceerd, wordt omgezet in cortisone, dat elastische vezels in de huid verzwakt.

Puberteit

Het lichaam maakt snelle groeicycli door tijdens de puberteit, wat de ontwikkeling van striemen mogelijk uitlokt. Bij mannen ontstaan striae vaak op de schouders en rug, terwijl vrouwen meestal huidstriemen ontwikkelen op de heupen, dijen en borsten.

Snelle gewichtstoename

Huidstriemen verschijnen mogelijk ook bij een snelle gewichtstoename, bijvoorbeeld wanneer bodybuilders en atleten op een korte tijd de spiermassa drastisch verhogen.

Zwangerschap

Striae verschijnen vaak na de 25ste week van de zwangerschap, en dit vooral bij jongere zwangere vrouwen. De prevalentie hangt vooral af van het huidtype en de elasticiteit van de huid. Hoe groter de ernst van striae in de zwangerschap zijn, hoe groter de kans dat intraperitoneale adhesies (verklevingen binnen het buikvlies) aanwezig zijn. Tijdens de zwangerschap zorgen geproduceerde hormonen voor wekere bekkenbanden met een grotere flexibiliteit. Hormonen verweken ook de huidvezels, waardoor het risico op striae vergroot. Striae verschijnen op de buik als de baby groeit en soms verschijnen ze op de huid die de dijen en borsten bedekt.

Ascites (vochtophoping) in de buik gaat soms ook gepaard met huidstriemen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ascites (vochtophoping) in de buik gaat soms ook gepaard met huidstriemen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vormen van huidstriemen

Enkele bekende vormen van huidstriemen zijn:
  • Striae albicantes / striae atrophicae / striae cutis distensae: Bij deze vorm van striemen bevinden zich witte littekens in de huid. Deze komen tot stand na bijvoorbeeld ascites (vochtophoping in de buik), auto-immune hepatitis (leverontsteking veroorzaakt door het eigen lichaam) of door zeer een sterke vetafzetting
  • Striae graviditatis / striae gravidarum: Bij deze vorm van striae zijn zwangerschapsstriemen aanwezig op de buik. De striemen zijn ontstaan door rekking van de buikhuid tijdens de zwangerschap. De huidstriemen blijven na de zwangerschap waarneembaar als witte strepen.

Symptomen: Rode en daarna witte strepen

Striae ontstaan meestal op de buik, de borsten, de bovenarmen, de schouders (bij bodybuilders), de heupen, de flanken, de billen en de dijen. Voordat de striemen op de huid verschijnen, heeft de huid een dun en roze uiterlijk en voelt dit geïrriteerd of jeukend aan. Striemen zijn huidlittekens of ontsierende letsels die zich kenmerken door een afvlakking en atrofie (verspilling of degeneratie) van de epidermis (de buitenste laag van de huid). Huidstriemen zijn zichtbare strepen op de huid die, afhankelijk van de huidskleur, aanvankelijk rood, roze, roodbruin, donkerbruin of paars (zichtbare gescheurde bloedvaten) zijn. De strepen zijn verder rimpelig en verhoogd. Na verloop van tijd (meestal enkele jaren) vervagen de striemen om dan zilverachtige vage vlekken achter te laten waardoor ze minder opvallen. Het zilverachtig, wit of glanzend uiterlijk komt tot stand doordat de bloedvaten samentrekken en het bleke vet onder de huid zichtbaar wordt.

Diagnose en onderzoeken

De arts bevraagt de medische geschiedenis van de patiënt, noteert het medicatiegebruik en hij voert daarna een huidonderzoek uit. Striae zijn eenvoudig te diagnosticeren met het blote oog.

Behandeling

Crèmes, gels, lotions, laser- en cosmetische chirurgie zijn mogelijke behandelingsvormen voor striae, maar ze zijn wel niet altijd effectief. Lasertherapie lijkt de beste behandelingsoptie te zijn voor huidstriemen. Cosmetische camouflage (make-up) is verder inzetbaar om striae te verbergen, al blijven deze wel aanwezig.

Een gezonde, gevarieerde voeding is nodig / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde, gevarieerde voeding is nodig / Bron: Jill111, Pixabay

Preventie van huidaandoening

Striae zijn niet altijd te voorkomen, maar het risico op striemen op de huid is wel te verminderen door:
  • een gezond gewicht te handhaven
  • een jojo-dieet te vermijden
  • een langzame en geleidelijke gewichtstoename na te streven tijdens de zwangerschap
  • een gezonde en gevarieerde voeding te eten die rijk is aan vitaminen en mineralen - met name de vitaminen A en C en de mineralen zink en silicium voor een gezonde huid
  • veel te drinken water (zes tot acht glazen per dag)

Complicaties van striae

Huidstriemen leiden niet tot ernstige gezondheidsproblemen, maar ze zijn wel mogelijk cosmetisch storend. Sommige mensen kampen met emotionele en psychische problemen door de huidstriemen, waardoor de kwaliteit van leven verlaagd is.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Striae is te behandelen met microdermabrassieStriae is te behandelen met microdermabrassieVeel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met striae. Er verschijnen streepjes op de huid die niet verdwijne…
Paars-rode strepen en striemen: buik, benen, rug en borstenPaars-rode strepen en striemen: buik, benen, rug en borstenHeb je last van paars-rode of rood-blauwe strepen, striemen of lijnen op buik, dijen, benen, rug en/of borsten? Mogelijk…
Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met striae, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Maar ook andere…
Striae in de huid voorkomen of verwijderen?Striae in de huid voorkomen of verwijderen?Striae is een veel voorkomend probleem. Striae wordt vaak omschreven als strepen in de huid. Striae komt regelmatig voor…

Decubitus (doorligwonden): Oorzaken van drukzwerenDecubitus (doorligwonden): Oorzaken van drukzwerenDecubitus (doorligwonden) is een aandoening die tot stand komt bij patiënten die een lange tijd in eenzelfde positie doo…
Haaruitval (alopecia): Haaraandoeningen met haarverliesHaaruitval (alopecia): Haaraandoeningen met haarverliesHaar speelt een belangrijke rol in het leven. De haren zorgen voor warmte en fungeren als een kussen voor de schedel. Da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FatM1ke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5/bewerkt)
  • Geraadpleegd op 4 november 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
  • How to get rid of stretch marks - the causes, best products and how to hide or reduce, http://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/how-rid-stretch-marks-what-10726483
  • Stretch marks, https://medlineplus.gov/ency/article/003287.htm
  • Stretch marks, https://www.healthline.com/health/stretch-marks
  • Stretch marks, https://www.nhs.uk/conditions/stretch-marks/
  • Striae, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 1263
  • What are stretch marks? How can stretch marks be treated?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/283651.php
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.