Peterselie; kruid met geneeskracht
Peterselie is lekker bij sla of in sauzen. Daarnaast is het supergezond! Het zit vol met ijzer; meer dan spinazie. Peterselie wordt al duizenden jaren als geneeskruid gebruikt; pas sinds enkele honderden jaren ziet men ook de culinaire waarde van peterselie in.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving
In Duitsland was er een jongen genaamd Peter en een meisje dat Silie heette. Ze maakten altijd ruzie samen. In de buurt woonde een tovenaar die het gekrakeel tussen de twee niet kon velen. Elke dag werden de ruzies erger. Op een gegeven moment was de ruzie zo hoog opgelopen dat de tovenaar heel boos werd en voorgoed een eind maakte aan de ruzies. Hij toverde Peter en Silie om in een plant; de Peterselie! Peter veranderde in de wortel in Silie in de stengel en bladeren. Zo is de Peterselie-plant ontstaan.
Tweejarige plant
Peterselie is een kruid dat in het West-Europese klimaat makkelijk in de tuin of in een pot op het balkon groeit. Het is een tweejarige plant en overleeft de winter in
Nederland. In het tweede jaar komen er bloemetjes aan de plant en wordt hij redelijk hoog; zo´n 50 centimeter. Vervolgens komen er zaadjes aan die je het jaar erop kunt planten.
Bloed, bloedvaten en bloedarmoede
Omdat peterselie boordevol
ijzer zit geneest het bloedarmoede. Peterselie zorgt ervoor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Vrouwen die menstrueren kunnen daarom goed extra peterselie gebruiken om bloedarmoede te voorkomen. Peterselie helpt het bloed te zuiveren. Het houdt de aderen elastisch. Cholesterol wordt opgelost door stoffen in peterselie. De bloedvaten worden sterker. Op deze manier is peterselie goed tegen
hart- en vaatziekten.
Antioxidant
Peterselie is een
antioxidant. Alle planten met antioxidanten werken mee om het lichaam gezond te houden kanker te voorkomen. Kunstmatige antioxidanten hebben helaas deze functie niet. De universiteit van Michigan heeft begin 2011 een onderzoek afgerond waaruit bleek dat peterselie goed helpt tegen borstkanker.
Peterselie in je oren
In de strip Asterix en Obelix zie je Asterix eens met een bosje peterselie rondlopen tegen het harde geluid. De Galliërs wisten echter ook dat het eten van peterselie goed werkt tegen doofheid en oorontstekingen.
Spijsvertering
Peterselie is goed voor de spijsvertering. Het doodt bacteriën in de maag en brengt een goede balans in het aantal microben dat verantwoordelijk is voor een gezonde spijsvertering. Peterselie wordt vaak als garnering op een bord gelegd. Dat is dus niet voor niets want het helpt een maaltijd sneller verteren.
Mondverzorging
Peterselie is ook goed voor mensen met een slechte adem. Zelfs bij overmatig knoflookgebruik maskeert peterselie de knoflookgeur. Ook sterkt peterselie losse tanden. Het is dus een goed mondverzorgingskruid omdat er veel vitamine C in zit dat goed is voor de aanmaak van nieuw tandvlees. Galstenen worden opgelost door peterselie. Peter en Silie zullen nooit meer samen hun gal spuwen.
Menstruatie en overgang
Peterselie is goed voor vrouwen die in de menopauze zijn. Droge huid, irritatiegevoelens en haaruitval worden met peterselie tegen gegaan. Vroeger werd ook aanbevolen om peterselie bij mannen op hun kale kop te smeren; dan zou er weer haar aangroeien. Het drinken van peterselie thee helpt in ieder geval de hormoonbalans in harmonie te brengen. Daarnaast is het goed voor vrouwen die menstrueren en vrouwen met PMS. Door het hoge vitamine C-gehalte van peterselie en de aanwezigheid van beta-caroteen, helpt peterselie het immuunsysteem te versterken. Peterselie helpt tegen menstruatiepijn en tegen onregelmatige menstruatie. Door het eten van dit
lekkere en gezonde, groene kruid wordt de menstruatiecyclus meer regelmatig. Er zit apiol in peterselie, een bio-identiek hormoon dat een component is van oestrogeen; het vrouwelijke hormoon wat een belangrijke rol speelt voor de vrouwelijke geslachtsorganen.
Nieren
De nieren worden versterkt en schoon gemaakt door het eten van peterselie of het drinken van de peterseliethee. De nieren gaan beter functioneren door inname van dit geneeskruid. Het helpt ook tegen opname van te veel
zout in het lichaam. Het helpt ook goed om de blaas van toxische stoffen te ontdoen en de leverfuncties die altijd sterk in verband staan met de nieren worden ook aangesterkt. Het forceert lichaamsonvriendelijke stoffen om het lichaam te verlaten.
Peterselie; voedzaam en lekker
Peterselie is zeer voedzaam. Het kan geen kwaad deze plant in je dagelijkse menu te betrekken. Peterselie is op tal van manieren in de keuken te gebruiken: van kruidenboter tot soepkruid. Het is echter belangrijk om peterselie niet extreem lang te verhitten. Als de soep al klaar is en van het vuur is gehaald kan de peterselie erbij worden gedaan. Je kunt verse peterselie in je soepkom strooien. Gefrituurde peterselie mag misschien lekker zijn maar het is helemaal ontdaan van waardevolle voedingsstoffen. Je kunt gekookte aardappelen met peterselie bestrooien ter variatie. Verder is het een heerlijk in een dressing of gewoon op de salade. Je kunt het zelfs puur opeten als gezond aanvulling bij snacks. Je legt het dan ´s avonds op een schaaltje neer naast wat komkommer, druiven, tomaat, radijs en wortel. Je kunt een dipsaus op basis van yoghurt maken en dit mengen met groene kruiden zoals peterselie. Dan smaken de gezonde snacks nog lekkerder.
Lees verder
Reacties
Marijke Agbaria, 13-01-2016
Taboeli, arabische salade met peterselie:
1 kopje grove borghol (dit is gedroogde gekookte en grof gemalen tarwekorrels) (verkrijgbaar in goede supermarkt, Turkse winkel enz.) met ruim heet (gekookt) water apart zetten tot ze goed geweekt is (na ca. 20-30 minuten).
Tegelijkertijd:
1 bosje peterselie goed wassen en fijnsnijden.
1 tomaat en 1/4 komkommer fijnsnijden (kleine blokjes).
1 klein uitje fijnsnijden.
Als borghol 'zacht' genoeg is, vocht afgieten, alle ingrediënten samenvoegen. Naar smaak citroen, zout en olijfolie toevoegen. Het heeft behoorlijk veel citroen en olijfolie nodig.
Reactie infoteur, 19-01-2016
WOW! Hartelijk dank, superrecept! Hoe lekker kan een medicijn zijn? ;)
Van de Perre Maurice, 18-12-2014
Is peterselie goed tegen hoge bloeddruk?
Reactie infoteur, 03-05-2015
Omdat het een diuretisch middel is zou je zeggen van wel, er is echter nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar een bloeddrukverlagende werking van peterselie. Selderij en bleekselderij zijn in ieder geval bloeddrukverlagende middelen.
Marian, 02-11-2014
Ik eet gewoon regelmatig een beetje verse peterselie. Zonder enige bereiding. Komt de geneeskrachtige werking dan ook tot zijn recht. En hoeveel mag je er per dag van eten?
Reactie infoteur, 04-11-2014
Beste Marian, verse peterselie eten is heel gezond! Je kunt er eigenlijk zoveel van eten als je wilt! Tenminste, meer dan 2 ons zou ik niet doen :-)
Sander, 06-06-2014
Er staat in je artikel dat peterselie borstkanker geneest, bedoel je niet dat het een preventieve werking zou kunnen hebben?
Reactie infoteur, 06-06-2014
Nee, peterselie geneest borstkanker, volgens het wetenschappelijk onderzoek.
Jetty, 27-05-2014
Hallo.
Ik las de tekst over peterselie. En nu viel mij op dat jullie zeggen dat je peterselie niet extreem moet verhitten. maar hoe zit het dan met peterseliethee dat moet je ook verhitten?
Groetjes jetty
Reactie infoteur, 28-05-2014
Hoi Jetty,
Je kunt gerust peterseliethee maken. Het is aan te raden om het op de volgende manier te doen. Kook eerst het water. Laat het vervolgens een paar minuutjes afkoelen en schenk daarna pas het water op. Als het water circa 80 graden is, komt een peterseliethee het best tot zijn recht. Deze bereiding geldt voor allerlei soorten kruidenthee, niet alleen voor peterselie!
Hartelijke groet,
Thomas Dijkman
Xanna, 25-09-2013
Ik ben helemaal onder de indruk van hetgeen ik heb gelezen via InfoNu.nl over peterselie. Ik ga het proberen.
Reactie infoteur, 26-09-2013
Goedzo! Ik heb peterselie laatst met koriander in een juicer gedaan, smaakt sterk maar heerlijk!