Peterselie; kruid met geneeskracht

Peterselie; kruid met geneeskracht Peterselie is lekker bij sla of in sauzen. Daarnaast is het supergezond! Het zit vol met ijzer; meer dan spinazie. Peterselie wordt al duizenden jaren als geneeskruid gebruikt; pas sinds enkele honderden jaren ziet men ook de culinaire waarde van peterselie in. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Naamgeving

In Duitsland was er een jongen genaamd Peter en een meisje dat Silie heette. Ze maakten altijd ruzie samen. In de buurt woonde een tovenaar die het gekrakeel tussen de twee niet kon velen. Elke dag werden de ruzies erger. Op een gegeven moment was de ruzie zo hoog opgelopen dat de tovenaar heel boos werd en voorgoed een eind maakte aan de ruzies. Hij toverde Peter en Silie om in een plant; de Peterselie! Peter veranderde in de wortel in Silie in de stengel en bladeren. Zo is de Peterselie-plant ontstaan.

Tweejarige plant

Peterselie is een kruid dat in het West-Europese klimaat makkelijk in de tuin of in een pot op het balkon groeit. Het is een tweejarige plant en overleeft de winter in Nederland. In het tweede jaar komen er bloemetjes aan de plant en wordt hij redelijk hoog; zo´n 50 centimeter. Vervolgens komen er zaadjes aan die je het jaar erop kunt planten.

Bloed, bloedvaten en bloedarmoede

Omdat peterselie boordevol ijzer zit geneest het bloedarmoede. Peterselie zorgt ervoor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Vrouwen die menstrueren kunnen daarom goed extra peterselie gebruiken om bloedarmoede te voorkomen. Peterselie helpt het bloed te zuiveren. Het houdt de aderen elastisch. Cholesterol wordt opgelost door stoffen in peterselie. De bloedvaten worden sterker. Op deze manier is peterselie goed tegen hart- en vaatziekten.

Antioxidant

Peterselie is een antioxidant. Alle planten met antioxidanten werken mee om het lichaam gezond te houden kanker te voorkomen. Kunstmatige antioxidanten hebben helaas deze functie niet. De universiteit van Michigan heeft begin 2011 een onderzoek afgerond waaruit bleek dat peterselie goed helpt tegen borstkanker.

Peterselie in je oren

In de strip Asterix en Obelix zie je Asterix eens met een bosje peterselie rondlopen tegen het harde geluid. De Galliërs wisten echter ook dat het eten van peterselie goed werkt tegen doofheid en oorontstekingen.

Spijsvertering

Peterselie is goed voor de spijsvertering. Het doodt bacteriën in de maag en brengt een goede balans in het aantal microben dat verantwoordelijk is voor een gezonde spijsvertering. Peterselie wordt vaak als garnering op een bord gelegd. Dat is dus niet voor niets want het helpt een maaltijd sneller verteren.

Mondverzorging

Peterselie is ook goed voor mensen met een slechte adem. Zelfs bij overmatig knoflookgebruik maskeert peterselie de knoflookgeur. Ook sterkt peterselie losse tanden. Het is dus een goed mondverzorgingskruid omdat er veel vitamine C in zit dat goed is voor de aanmaak van nieuw tandvlees. Galstenen worden opgelost door peterselie. Peter en Silie zullen nooit meer samen hun gal spuwen.

Menstruatie en overgang

Peterselie is goed voor vrouwen die in de menopauze zijn. Droge huid, irritatiegevoelens en haaruitval worden met peterselie tegen gegaan. Vroeger werd ook aanbevolen om peterselie bij mannen op hun kale kop te smeren; dan zou er weer haar aangroeien. Het drinken van peterselie thee helpt in ieder geval de hormoonbalans in harmonie te brengen. Daarnaast is het goed voor vrouwen die menstrueren en vrouwen met PMS. Door het hoge vitamine C-gehalte van peterselie en de aanwezigheid van beta-caroteen, helpt peterselie het immuunsysteem te versterken. Peterselie helpt tegen menstruatiepijn en tegen onregelmatige menstruatie. Door het eten van dit lekkere en gezonde, groene kruid wordt de menstruatiecyclus meer regelmatig. Er zit apiol in peterselie, een bio-identiek hormoon dat een component is van oestrogeen; het vrouwelijke hormoon wat een belangrijke rol speelt voor de vrouwelijke geslachtsorganen.

Nieren

De nieren worden versterkt en schoon gemaakt door het eten van peterselie of het drinken van de peterseliethee. De nieren gaan beter functioneren door inname van dit geneeskruid. Het helpt ook tegen opname van te veel zout in het lichaam. Het helpt ook goed om de blaas van toxische stoffen te ontdoen en de leverfuncties die altijd sterk in verband staan met de nieren worden ook aangesterkt. Het forceert lichaamsonvriendelijke stoffen om het lichaam te verlaten.

Peterselie; voedzaam en lekker

Peterselie is zeer voedzaam. Het kan geen kwaad deze plant in je dagelijkse menu te betrekken. Peterselie is op tal van manieren in de keuken te gebruiken: van kruidenboter tot soepkruid. Het is echter belangrijk om peterselie niet extreem lang te verhitten. Als de soep al klaar is en van het vuur is gehaald kan de peterselie erbij worden gedaan. Je kunt verse peterselie in je soepkom strooien. Gefrituurde peterselie mag misschien lekker zijn maar het is helemaal ontdaan van waardevolle voedingsstoffen. Je kunt gekookte aardappelen met peterselie bestrooien ter variatie. Verder is het een heerlijk in een dressing of gewoon op de salade. Je kunt het zelfs puur opeten als gezond aanvulling bij snacks. Je legt het dan ´s avonds op een schaaltje neer naast wat komkommer, druiven, tomaat, radijs en wortel. Je kunt een dipsaus op basis van yoghurt maken en dit mengen met groene kruiden zoals peterselie. Dan smaken de gezonde snacks nog lekkerder.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goed geregeld door je lichaamGoed geregeld door je lichaamJe lichaam regelt van alles zoals dat je niet ziek word, maar wat gebeurd er nog meer in je lichaam behalve ziekteafweer…
Lycopeen tegen rimpels: eet tomatenpuree!Lycopeen tegen rimpels: eet tomatenpuree!Tomatenpuree is niet alleen een probaat middel tegen rimpels, maar ook tegen verbranding door zon. In tomatenpuree zit d…
Groenten als geneeskruidDat goede voeding je gezondheid kan bevorderen is nogal vanzelfsprekend, maar dat groenten ook bij ziekte en dus als med…
Kruiden voor herstel van de leverKruiden voor herstel van de leverDe lever is een belangrijk orgaan, dat onder andere het lichaam helpt om te ontgiften van allerlei toxische stoffen. De…

Waar zitten veel eiwitten in? Hoeveel eiwitten heb ik nodig?Eiwitten of proteïnen zijn een voedingsstof die het lichaam zelf uit de voeding haalt. Eiwitten bevoorraadden het lichaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AllAnd, Pixabay
  • http://breastcancer.about.com/b/2011/05/10/parsley-breast-cancer.htm
  • http://www.elements4health.com/compounds-found-in-parsley-can-slow-cancer-cell-division.html
  • http://www.thefreelibrary.com/Parsley%2BOne%2Bof%2Bthe%2BWorld%27s%2BSeven%2BMost%2BPotent%2BDisease-Fighting%2BSpices...-a01073746410
  • Foto: Tom008
Reacties

Marijke Agbaria, 13-01-2016
Taboeli, arabische salade met peterselie:
1 kopje grove borghol (dit is gedroogde gekookte en grof gemalen tarwekorrels) (verkrijgbaar in goede supermarkt, Turkse winkel enz.) met ruim heet (gekookt) water apart zetten tot ze goed geweekt is (na ca. 20-30 minuten).
Tegelijkertijd:
1 bosje peterselie goed wassen en fijnsnijden.
1 tomaat en 1/4 komkommer fijnsnijden (kleine blokjes).
1 klein uitje fijnsnijden.
Als borghol 'zacht' genoeg is, vocht afgieten, alle ingrediënten samenvoegen. Naar smaak citroen, zout en olijfolie toevoegen. Het heeft behoorlijk veel citroen en olijfolie nodig. Reactie infoteur, 19-01-2016
WOW! Hartelijk dank, superrecept! Hoe lekker kan een medicijn zijn? ;)

Van de Perre Maurice, 18-12-2014
Is peterselie goed tegen hoge bloeddruk? Reactie infoteur, 03-05-2015
Omdat het een diuretisch middel is zou je zeggen van wel, er is echter nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar een bloeddrukverlagende werking van peterselie. Selderij en bleekselderij zijn in ieder geval bloeddrukverlagende middelen.

Marian, 02-11-2014
Ik eet gewoon regelmatig een beetje verse peterselie. Zonder enige bereiding. Komt de geneeskrachtige werking dan ook tot zijn recht. En hoeveel mag je er per dag van eten? Reactie infoteur, 04-11-2014
Beste Marian, verse peterselie eten is heel gezond! Je kunt er eigenlijk zoveel van eten als je wilt! Tenminste, meer dan 2 ons zou ik niet doen :-)

Sander, 06-06-2014
Er staat in je artikel dat peterselie borstkanker geneest, bedoel je niet dat het een preventieve werking zou kunnen hebben? Reactie infoteur, 06-06-2014
Nee, peterselie geneest borstkanker, volgens het wetenschappelijk onderzoek.

Jetty, 27-05-2014
Hallo.
Ik las de tekst over peterselie. En nu viel mij op dat jullie zeggen dat je peterselie niet extreem moet verhitten. maar hoe zit het dan met peterseliethee dat moet je ook verhitten?
Groetjes jetty Reactie infoteur, 28-05-2014
Hoi Jetty,
Je kunt gerust peterseliethee maken. Het is aan te raden om het op de volgende manier te doen. Kook eerst het water. Laat het vervolgens een paar minuutjes afkoelen en schenk daarna pas het water op. Als het water circa 80 graden is, komt een peterseliethee het best tot zijn recht. Deze bereiding geldt voor allerlei soorten kruidenthee, niet alleen voor peterselie!
Hartelijke groet,
Thomas Dijkman

Xanna, 25-09-2013
Ik ben helemaal onder de indruk van hetgeen ik heb gelezen via InfoNu.nl over peterselie. Ik ga het proberen. Reactie infoteur, 26-09-2013
Goedzo! Ik heb peterselie laatst met koriander in een juicer gedaan, smaakt sterk maar heerlijk!

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 18-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.