Korstjes op tepel: oorzaken korstjes (tijdens zwangerschap)

Korstjes op tepel: oorzaken korstjes (tijdens zwangerschap) Korstjes op de tepel is een fenomeen waar vrij veel vrouwen wel eens last van hebben, in het bijzonder tijdens de zwangerschap. Het kan komen door iets onschuldigs als de kliertjes van Montgomery, die tijdens de zwangerschap prominenter aanwezig zijn. Gele korstjes tijdens de zwangerschap kunnen ook worden veroorzaakt door colostrum of voormelk. Dat is de eerste melk die je lichaam produceert. In de laatste weken van je zwangerschap kan er vaak al wat vocht uit je tepels komen en als dit opdroogt ontstaan er gelige korstjes. Een ernstige oorzaak van gele korstjes op de tepel is de ziekte van Paget aan de tepel, een zeldzame vorm van borstkanker.

Oorzaken van korstjes op de tepel tijdens zwangerschap

Korstjes op de tepel tijdens de zwangerschap is iets waar vrij veel zwangere vrouwen last van hebben. De vorming van gele korstjes aan de tepels die ontstaan tijdens de zwangerschap hebben vaak een evidente oorzaak, namelijk de productie van voormelk, ook 'colostrum' genoemd. Zo wordt de melk genoemd die de eerste paar dagen na een bevalling door de borsten van een vrouw wordt geproduceerd. Verder kan uit de klieren van Montgomery (te zien als kleine bultjes in de tepelhof) reeds tijdens de zwangerschap een talgachtige afscheiding komen. Na het opdrogen van deze substantie, kunnen er kleine korstjes achterblijven op je tepels.

Korstjes op tepel door de kliertjes van Montgomery

Kleine puistachtige bolletjes op de tepelhof

De kliertjes van Montgomery zijn te herkennen aan kleine puistachtige bolletjes op de tepelhof (rond de tepel). Tijdens de zwangerschap kunnen deze kliertjes prominenter aanwezig zijn en groter worden. Af en toe kan er een crème-achtige substantie uitkomen. Deze substantie dient om de huid rondom de tepelhof soepel en zacht te houden, waardoor de tepels niet uitdrogen. Het beschermt de tepels niet alleen tegen uitdroging, maar ook tegen ziekteverwekkers als bacteriën en schimmels. Na het opdrogen van deze substantie kunnen er kleine korstjes rond de tepel achterblijven. Dat is een normaal verschijnsel, waar je dus niet gek van hoeft op te kijken.

Wat te doen?

Het is belangrijk om je tepels goed schoon te houden. Hoe kun je het beste je tepels en tepelhof verzorgen? Spoel deze regio af met lauw water. Insmeren met crème of zalf is niet nodig en kan zelfs nadelige effecten hebben, zoals verstopping van poriën en overgevoeligheidsreacties.

Korstjes op tepel door colostrum

Voormelk

Colostrum is de benaming van de eerste melk die je lichaam produceert. In de laatste weken van je zwangerschap kan er vaak al wat vocht uit je tepels komen. Dit vocht ziet er doorzichtig uit en is gelig van kleur. Aan het einde van je zwangerschap zijn de melkklieren reeds begonnen met het aanmaken van voedsel voor je baby, maar zonder zuigreflex waardoor de melk wordt afgenomen zijn de borsten nog niet in staat echte melk te produceren. Na de geboorte verandert het colostrum allengs in echte moedermelk.

Van geelachtige melk naar wit-blauwe melk

Colostrum bevat veel afweerstoffen en is qua voedingsstoffen en hoeveelheid heel mooi afgestemd op de behoefte van je kind. Het heeft ook een laxerende werking, waardoor de spijsvertering van je kindje goed op gang kan komen. In de eerste dagen na de bevalling verandert de samenstelling van je voeding en na ongeveer tien dagen heeft het colostrum plaatsgemaakt voor dunnere wit-blauwe moedermelk.

Ziekte van Paget

De ziekte van Paget van de tepel is een zeldzame vorm van borstkanker. De ziekte van Paget begint op de tepel en strekt zich uit tot de donkere cirkel van huid (tepelhof) rond de tepel. Deze vorm van borstkanker komt het meeste voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50. Symptomen zijn onder meer schilferige huid op de tepel, roodheid, een tintelend of branderig gevoel, strokleurige of bloederige tepelafscheiding en (gele) korstjes.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gele korstjes op de tepelGele korstjes op de tepelGele korsten op de tepels komt bij bijna iedere vrouw regelmatig voor. Deze korsten zijn er niet zomaar af te wassen. Al…
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Pijnlijke tepelPijnlijke tepelEen pijnlijke tepel ontstaat vaak bij vrouwen, maar soms ook bij mannen. Het is een vervelend gevoel, want tepels schure…
Bultjes op de tepelBultjes op de tepelRond de tepel van de vrouwenborst bevindt zich het tepelhof. Deze is bij elke vrouw iets verschillend. Op deze tepelhof…

Buikpijn tijdens de zwangerschap: oorzaken van buikkrampenBuikpijn tijdens de zwangerschap: oorzaken van buikkrampenBuikpijn tijdens de zwangerschap komt vrij vaak voor en kan voor de zwangere vrouw reden zijn tot zorg. Toch is het optr…
Stuitligging van baby vlak voor bevalling bij zwangere vrouwStuitligging van baby vlak voor bevalling bij zwangere vrouwDe beste positie voor de baby in de baarmoeder op het moment van de bevalling is met het hoofd naar beneden. Deze positi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 1041483, Pixabay
  • https://www.mamaenmeer.be/baby-en-gezin/voeding/eten/colostrum-de-eerste-moedermelk.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Klieren_van_Montgomery
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Colostrum
  • https://kidsenco.nl/borstvoeding/
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pagets-disease-of-the-breast/symptoms-causes/syc-20351079
  • Marianne Prins, Jos van Roosmalen, Pieter Treffers. Praktische verloskunde. Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, elfde, herziene druk, tweede oplage, 2006.
  • Prof.dr. M.E. Vierhout, prof.dr. F.B. Lammes. Praktische gynaecologie. Bohn Stafleu Van Loghum, Houten,achtste herziene druk, 2005.
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.