Hyperkaliëmie: hartritmeproblemen door teveel kalium

Hyperkaliëmie: hartritmeproblemen door teveel kalium Diabetici en ouderen hebben een verhoogde kans om geleidelijk aan of acuut een te hoog kaliumgehalte te krijgen. Het zorgt ervoor dat het hartritme wordt aangetast, waarbij de QT-lengte afneemt. Het kan ertoe leiden dat het hart gaat fibrilleren met hartstilstand tot gevolg. Oftewel een ernstig levensbedreigende omstandigheid! Wat houdt hyperkaliëmie in, wat zijn de achterliggende oorzaken en waarom is medische aandacht per direct noodzakelijk?

Hyperkaliëmie


Wat doet kalium normaal?

Deze stof is van levensbelang voor het functioneren van vele lichaamsprocessen. Het ligt ten grondslag aan de werking van de zenuwen. Kaliumionen werken in de zenuwen samen met natriumionen, zodat een potentiaalverschil kan worden opgebouwd. Een positief geladen combinatie, kan daarbij door celmembraan worden getransporteerd. Zo kunnen organen en spieren met de hersenen communiceren. Normaal wordt kalium ook in weefsels opgeslagen, zodat het snel kan worden aangewend voor noodsituaties. Meestal wordt een teveel aan kalium of natrium via de urine afgevoerd, mits de nieren goed werken.

Gevolgen van hoge concentraties

Deze stof kan bij hoge bloedwaarden ernstige complicaties aan het hart geven. Er wordt verondersteld dat door een concentratie van 6 mmol/l of meer de QT-tijd van de hartslag wordt verkort. Normaal geven natrium- met kaliumionen in de hartspier een elektrisch signaal snel door, waarna de gebruikte ionen vertraagd weer op de oude plek terugkomen. Dit resulteert in een bekende hartkloppingsgrafiek met een hoge piek en daarna een termijn van relatief vlak herstel. Door een toenemend kaliumgehalte verdwijnt een deel van de vertragende barrière in de zenuwgeleider, waardoor de hersteltermijn afneemt en de piek toeneemt. Is het kaliumgehalte meer dan 7 mmol/l dan gaat het ventrikel fibrilleren. Ernstige hartkloppingen en spierzwakte kunnen daarbij leiden tot een hartstilstand. Indien de persoon niet direct wordt geholpen zal men komen te overlijden.

Oorzaken

In de meeste gevallen wordt een toename van kalium veroorzaakt door nierproblemen. Denk aan nierlijden of nierfalen, waardoor zouten maar ook andere afvalstoffen niet meer goed worden afgevoerd. Normaal nemen we veel kalium in via voeding en scheiden we dat ook weer uit via de plas. Vaak is een hoog kaliumgehalte gerelateerd aan hemolyse, oftewel de afbraak van rode bloedlichaampjes (anemie). Overmatige kaliumconcentraties (meer dan 5,5 mmol/l) zijn aan nierproblemen te wijten, waardoor ernstige complicaties ontstaan. Het komt vaak voor bij de oudere persoon en diabetici. De inname van bepaalde medicatie kan eveneens problemen veroorzaken. Daarnaast kunnen ook andere veroorzakers van toepassing zijn, zoals hypoaldosteronisme of bijnierinsufficiëntie (ziekte van Addison). Veelvuldige inname van bepaalde voeding kan de aandoening verslechteren. Denk aan veel vijgen, chocolade, spinazie, wortelen, mango enzovoorts kunnen het kaliumgehalte aanzienlijk laten stijgen.

Behandeling van hyperkaliëmie

Acute problemen hebben altijd ernstige gevolgen. Het vormt een levensbedreigende omstandigheid, waarbij de persoon per ommegaande medisch moet worden behandeld. Het houdt in reanimatie en/ of continu aan de hartbewaking. In de meeste gevallen dient men te stoppen met de inname van medicijnen, zoals NSAIDís of verschillende inhibitoren. Daarnaast wordt lisdiurecticum opgestart, waarmee de nieren worden geactiveerd om minder vloeistof en zouten uit voorurine te recyclen. De opname van natrium-, kalium- en chloride-ionen wordt daarbij tegengewerkt. Het lichaam wordt dus gedwongen om meer mineralen uit te plassen, waardoor het kaliumgehalte kan dalen. Dit dient met een kaliumarm dieet te worden gecombineerd. Hiernaast leidt het ook tot bloeddrukverlaging.

Noodsituatie en opname

Indien er sprake is van een hoog kaliumserumwaarde dan dient de persoon met spoed opgenomen te worden. De hartkloppingen kunnen namelijk een fataal einde hebben. Zeker als het gaat om een oudere persoon of diegene met diabetes dienen met hartklachten direct medische aandacht te krijgen. Heeft u een ongewoon snelle hartslag, vertraagde hartslag en een drukkend of acuut pijnlijk gevoel op de borst dan is medische aandacht noodzakelijk. Neem altijd contact met 112 op zodat uw omstandigheid direct medisch wordt beoordeeld.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ejectiefractie (injectiefractie) cardio MRI scanMisschien heb je er ooit van gehoord of moet jij binnenkort op voor een ejectiefractiescan (ook wel injectiefractie). Wa…
Sinusritme: normaal hartritmeSinusritme: normaal hartritmeHet hart trekt ritmisch samen om bloed door het gehele lichaam te pompen. Op deze manier komt het bloed met alle benodig…
Lange-QT-syndroom: hartstilstand door trage repolarisatie!Lange-QT-syndroom: hartstilstand door trage repolarisatie!De hartslag dient normaal een vast ritme te hebben, waarbij de onderlinge stappen binnen een enkele klopping juist moete…
Hyperkaliëmie: een teveel aan kaliumKalium is een van de belangrijke zouten die het lichaam nodig heeft voor een gezonde werking. Ook is kalium van groot be…
Hemopyrrollactamurie (HPU): een onderbelichte aandoeningHemopyrrollactamurie (HPU): een onderbelichte aandoeningHemopyrrollactamurie (HPU) is een erfelijke stofwisselingsziekte en bijna uitsluitend voorbehouden aan vrouwen. Bij deze…
Bronnen en referenties
  • http://www.bcfi.be/Folia/2010/F37N04B.cfm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kalium
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lisdiureticum
  • http://www.internisten-rijnland.nl/hyperkalframe.htm
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.