Odontoom: Goedaardig tandgezwel in kaakbot zonder symptomen

Odontoom: Goedaardig tandgezwel in kaakbot zonder symptomen Een odontoom betekent letterlijk vertaald een goedaardige tandtumor. Dit gezwel bevindt zich in het kaakbot in de boven- en/of onderkaak en bestaat uit enkele of alle weefsels die de tanden maken. Veelal ervaart de patiënt geen symptomen door deze botafwijking met onbekende etiologie. Een behandeling is in de meeste gevallen niet nodig maar wanneer de gebitselementen niet doorbreken, volgt een operatie die vrijwel steeds succesvol verloopt. De vooruitzichten van een odontoom zijn bijgevolg uitstekend voor de meeste patiënten.

Epidemiologie van goedaardig tandgezwel

De vermoedelijke prevalentie van een odontoom in de bevolking bedraagt 0,1%. Odontomen zijn één van de meest voorkomende gevallen van letsels aan de onderkaak. Twee op de drie kaaktumoren zijn odontomen. Een odontoom verschijnt op elke mogelijke leeftijd, al gebeurt de diagnose hiervan vaak in het tweede decennium. Beide geslachten zijn tot slot even vaak aangetast.

Oorzaken van odontomen

Waarom een odontoom precies tot stand komt, is anno oktober 2020 onbekend. Een trauma of infectie aan de kaak is een mogelijke risicofactor. Het tandletsel bevindt zich in het kaakbot in de boven- en/of onderkaak. Een odontoom bestaat uit verschillende tandcomponenten met name dentine, cement, pulpaweefsel en glazuur.

Ze zijn histologisch onderverdeeld in:
  • een complex odontoom: Een complex odontoom bevat onregelmatige verkalkte letsels zonder duidelijke tandcomponenten.
  • een compound odontoom: Dit soort odontoom bevat identificeerbare tandcomponenten die georganiseerd zijn in tandachtige structuren.

Symptomen: Tumor in kaakbot

De patiënt heeft meestal geen symptomen door een odontoom, daar de tumor meestal is samengesteld uit alle elementen van een tand. Wel is soms een geringe verbreding of verdikking van de kaak aanwezig. Af en toe ervaart de patiënt tevens slikproblemen (dysfagie). Sommige patiënten voelen een knobbel in het tandvlees, al is de tumor meestal niet zicht- of voelbaar. Bij een aantal patiënten breekt een (blijvend) gebitselement niet door als gevolg van het goedaardig tandgezwel. Bij de meeste patiënten verschijnt slechts één odontoom, maar wanneer een patiënten lijdt aan het syndroom van Gardner, komen meerdere odontomen tot stand in het kaakbot. Verder groeit een odontoom meestal in hetzelfde tempo als de tanden, maar de massa is ongeorganiseerd.

Samen met ameloblastoom

Bij een aantal patiënten is zowel een odontoom als een ameloblastoom in de kaak aanwezig. Een ameloblastoom is een goedaardig, pijnloos kaakgezwel, ontstaan uit emailvormend epitheel van de tandaanleg. Zowel een ameloblastoom als het odontoom komen dan gelijktijdig tot ontwikkeling. Ze zijn gekend als ‘odonto-ameloblastoom’. De arts definieert dit letsel uiteindelijk wel als een ameloblastoom en behandelt de tumoren dan ook als een ameloblastoom.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose gebeurt vrijwel steeds per toeval via een röntgenfoto van de kaak. Aanvankelijk is de tumor opaak (doorlatend) met onregelmatige, onbegrensde structuren. De omtrek van de gebitselementen is hierdoor soms wel te zien (een tandje is zichtbaar via de röntgenfoto). Na verloop van tijd zijn kleine calcificaties (verkalkingen) aanwezig, die uiteindelijk samensmelten. Uiteindelijk is het letsel niet meer opaak maar heeft het nog wel een smalle opake rand.

Behandeling: Nodig wanneer gebitselement niet doorbreekt

Een chirurgische ingreep is de voorkeursbehandeling wanneer een gebitselement niet wil doorbreken omwille van het odontoom.

Prognose van odontoom

Een odontoom komt na de behandeling niet meer tot stand. De meeste patiënten herstellen zeer snel en het gebitselement breekt gewoonlijk snel door na de chirurgisch de ingreep.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neusstenen (rhinolieten): Oorzaken van steenvorming in neusNeusstenen (rhinolieten): Oorzaken van steenvorming in neusEen neussteen (rhinoliet) duidt op een steen die zich gevormd heeft in de neusholte. Deze zeldzame medische aandoening o…
Gebroken en ontwrichte kaak: Oorzaken en symptomenGebroken en ontwrichte kaak: Oorzaken en symptomenBij een gebroken kaak (mandibulaire fractuur) is er een breuk in het kaakbot. Een ontwrichte kaak (kaakdislocatie) betek…
Kaakontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & voorkomenKaakontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & voorkomenZonder de kaak zou het onmogelijk zijn om te eten, omdat de boven- en onderkaak het belangrijkste onderdeel van het zoge…
Implantaten gebit, hoe worden ze geplaatst?Implantaten gebit, hoe worden ze geplaatst?Implantaten geven u een mooi gebit maar het is geen los kunstgebit. De implantaten worden in de kaak aangebracht met een…

Moeite met slikken: oorzaken en behandeling van dysfagieMoeite met slikken: oorzaken en behandeling van dysfagieMoeite met slikken (dysfagie) is een vervelende klacht. Als je last hebt van moeite met slikken, dan bewegen voedingsmid…
Akinesie: Oorzaken en behandelingen van bewegingloosheidAkinesie: Oorzaken en behandelingen van bewegingloosheidAkinesie is een symptoom waarbij een patiënt zijn spieren niet meer zelfstandig kan bewegen. Het lichaam voelt bij deze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johnoaz, Pixabay
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • Etiology, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5034075/
  • Geraadpleegd op 8 januari 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Complex Odontoma, https://byebyedoctor.com/complex-odontoma/
  • Odontoma, https://radiopaedia.org/articles/odontoma
  • Odontoom, http://www.kaakchirurgie-anna.nl/odontoom-botafwijking-bovenkaak-onderkaak.html
  • Pathologie van de mondholte - klinische, rontgenologische, histopathologische en therapeutische aspecten van de meest voorkomende aandoeningen in de mond, auteurs: van der Waal, ‎W.A.M. van der Kwast, ‎J.E. van der Wal - 2003 - ‎Medical, uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghumn blz. 167-168
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.