Dieet | toelichting |
---|---|
Atkins Dieet | Het Atkins Dieet is een koolhydraatarme levensstijl die is samengesteld door de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins |
Hellerprogramma | Het Hellerprogramma probeert mensen van hun koolhydratenverslaving af te helpen. |
Drukke Dames Dieet | Het Drukke Dames Dieet is een koolhydraat arm dieet dat wordt aangevuld wordt met voedingssupplementen. |
Grip op Koolhydraten Dieet | Het Grip op Koolhydraten Dieet (GOK) is een koolhydraatbeperkt voedingsprogramma ontwikkelt door diëtiste Yvonne Lemmers. Het is een fasen dieet waarbij gestreefd wordt naar één koolhydratenuur per dag. |
Kleurendieet | Bij het Kleurendieet worden alle voedingsproducten ingedeeld in drie kleuren, groen oranje en rood. |
Kokosnoot Dieet | Het Kokosnoot Dieet is in Nederland nog vrij onbekend, maar in Amerika al zeer populair. Het is een koolhydraatarm dieet, waarbij het zeer belangrijk is om dagelijks gebruik te maken van enkele eetlepels kokosolie. |
Mayodieet | Het Mayodieet is een zeven dagen week dieet waarbij er gebruik gemaakt wordt van een weekschema. |
Een kilo per week Dieet | Zeer populair dieet in Nederland, dat samengesteld is door Dr. Frank. |
Het Dukan Dieet | Koolhydraatarm dieet geschreven door de Fransman Pierre Dukan, een voedingsdeskundige die al meer dan dertig jaar ervaring heeft met gewichtsverlies en gezonde eetpatronen. |
Zone Dieet | Dit dieet zorgt volgens de dieetgoeroes niet alleen voor gewichtsafname, maar ook voor een toename van de vitaliteit, energie en concentratie. |
Weet hoe je eet dieet | Het Weet hoe je eet dieet is een koolhydraatarm dieet waarbij ter ondersteuning voedingssupplementen worden gebruikt. |
Carolien, 21-11-2017
Ben nu 3 maanden bezig met een koolhydraatarm dieet. Afvallen gaat heel geleidelijk. Voor dat ik begon met dit dieet was mijn cholesterol onmeetbaar triglyceriden te hoog en mijn bloedsuikers ook. Diabetes 2. Nu cholesterol goed. Triglyceriden ook. En bloedsuiker ook prima. Gemeten over 3 maanden. Dus zo slecht kan het toch niet zijn.
Reactie infoteur, 21-11-2017
Hallo Carolien,
Je bent zeer bewust bezig met je gewicht en zolang je lichaam geen tekort aan koolhydraten krijgt, kunnen er ook geen ernstige lichamelijke klachten optreden. Koolhydraten zijn immers de belangrijkste energiebron van het menselijk lichaam.
Veel succes en denk aan de komende decembermaand, laat je gewichtsbeheersing geen spelbreker zijn van de komende feestelijke dagen.
TekstSchrijverT
Lx, 29-08-2016
Ik vind het een slecht onderbouwd artikel. De schrijver heeft zich duidelijk niet verdiept in de diëten en gooit ze allemaal op één hoop. Ik ben het er mee eens, dat het ongezond is om langdurig in ketose te zijn. Echter bevatten de meeste genoemde diëten meerdere fases. De eerste is zo'n ketose-fase. Deze duurt echter maar een paar weken. Daarna volgt er een fase, waarbij de 'goede' koolhydraten weer toegevoegd worden aan het dieet. Denk aan fruit en langzame koolhydraten. Men kijkt dan vaak naar de glycemische index. De meeste diëten 'eindigen' met een fase, waarin je zelf moet achterhalen hoeveel gram koolhydraten je per dag kunt hebben, om op gewicht te blijven. Die 'fase' is in principe oneindig. In de voorlopende fases heb je geleerd waar je op moet letten, welke dingen je moet vermijden en hoe je lekker kunt variëren met ander eten en drinken. Je hebt er een gewoonte van gemaakt, ondersteund door de richtlijnen van het dieet, wat je op eigen houtje, op eigen inzicht (verkregen gedurende het dieet) vol kunt houden. Maar nog steeds eet je dan een stuk minder koolhydraten dan voorheen. En ook minder dan wat het voedingscentrum aanraadt. Sommige richtlijnen spreken over 5 tot 7 koolhydraten per kilo lichaamsgewicht. Dan zou je voor 60 kilo terecht komen op 300 tot 420 gram. Het voedingscentrum spreekt van 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten halen. Bij 60 kilo en een licht actief leven zou dit tussen de 180 en 320 gram zitten. Bij een weinig actief leven is dit natuurlijk minder en sport je veel, dan ligt het aantal gram bij die percentages natuurlijk ook hoger. Maar iemand, die na een koolhydraatarm dieet zijn/haar leef-/eetpatroon aangepast heeft naar koolhydraatbeperkt, en dit dus levenslang vol wil houden, zal daar ook nog ruim onder zitten. Denk aan tussen de 70 en de 150 gram koolhydraten per dag. Dit is prima vol te houden, zonder risico op tekort aan vezels, vitamines, mineralen, nier- of leverproblemen (m.u.v. mensen, die daar sowieso al gevoelig voor zijn, maar die moeten zo'n dieet ook niet doen).
Samengevat is een koolhydraat dieet an sich dus helemaal niet gevaarlijk, maar je moet een aantal dingen in acht nemen. Dat sommige mensen dat niet doen en een extreme vorm volgen, heeft niks met koolhydraatarm zelf te maken. Dat is hetzelfde als een willekeurig dieet, wat voorschrijft om een bepaalde levenswijze aan te houden, de schuld geven van het weer aankomen ná het stoppen met het dieet (en dus weer in je oude voedingspatroon te vallen).
Reactie infoteur, 12-09-2016
Hallo Lx,
Wat er ook geschreven wordt, er zal altijd een reden zijn waarom iets wel of niet succesvol is.
TekstSchrijverT
Marcel, 28-05-2016
Flauwekul helaas. Er zijn mensen, o.a. Eskimo's, die eten geen koolhydraten en leven gemiddeld gezien lang en zonder problemen. Ergo, ze leven gezonder en zonder kanker. Hier een stukje uit een wetenschappelijk onderzoek:
"Canadese wetenschappers zijn al jaren bezig om 1.000 inuits te onderzoeken waarom zij zo remarkabel gezond blijven en de westerse mens steeds maar zieker. Het verband is gauw gevonden: de voeding.
"Het onderzoek wijst uit dat de Eskimo's een hoge graad van lichamelijke bescherming hebben tegen kanker en hart - en vaatziekten, " zegt Dewailly, onderzoeker van de universiteit van Lasalle.
Het dieet is eerst en vooral al heel rijk aan selenium, dat ze uit walvissenhuid halen. Selenium is een natuurlijke bescherming tegen vele kankers. En niettegenstaande het dieet heel vetrijk is, krijgt ook de cholesterol geen vrij spel. Dit is te verklaren in het feit dat ze wel vet eten, maar geen koolhydraten zoals suikers ed. "Waarschijnlijk is dit dieet het gezondste dat er is, het menselijk lichaam is gemaakt voor dit menu, " aldus Dewailly."
Reactie infoteur, 05-06-2016
Hallo Marcel,
Dank voor deze belangrijke toevoeging.
TekstSchrijverT
Charming, 14-10-2015
Ik ben het met Van Dijk eens. Er is geen onderbouwing waarom een koolhydraatarm dieet slecht of gevaarlijk is. Ook de reactie die wordt gegeven op de reactie van Van Dijk, is geen onderbouwing. Dit is slechts een feit over wat het koolhydraatarme dieet is.
Reactie infoteur, 16-11-2015
Beste Charming,
Het lichaam heeft voor alle dagelijkse activiteiten voldoende energie nodig. Zodra men minder koolhydraten (suikers) eet, zal het lichaam overschakelen op een andere verbranding. Dit doet het lichaam door energie voornamelijk te halen uit vet en eiwit.
Eet men echter helemaal geen koolhydraten meer (of te weinig), dan moet het lichaam bijna alle energie halen uit het lichaamsvet of de vetten die men eet. Het lichaam gaat dan volledig in ‘ketose’, zoals dat heet. Als bijproduct van die ketose ontstaan er zuren. Men verzuurt en om dit te voorkomen zal er genoeg energie in het lichaam binnen moeten komen.
TekstSchrijverT
Van Dijk, 04-01-2015
Hallo,
Ik wil toch even kwijt dat ik hier de onderbouwing mis waarom een koolhydraat arme leefstijl slecht of gevaarlijk zou zijn.
koolhydraten leveren snelle energie. maar kom nou eens met echt wetenschappelijk bewijs dat niet gebaseerd is op aannames of gesponsord door de suikerlobby waarin aangetoond wordt dat extreem koolhydraatarm eten gevaarlijk is. en dan bedoel ik in een verder gevarieerd voedingspatroon, zoals bijvoorbeeld in het boek "De voedselzandloper" van Kris Verburgh.
Dat bewijs is er gewoon niet.
Reactie infoteur, 05-01-2015
Beste Van Dijk,
De American Academy of Family Physicians geeft de volgende definitie van koolhydraatarm dieet: [I]"Koolhydraatarme diëten beperken de calorische inname door het verminderen van de consumptie van koolhydraten van 20 tot 60 gram per dag (meestal is het minder dan 20 procent van de dagelijkse calorische inname). De consumptie van proteïnen en vetten wordt verhoogd. Dit om dat deel van de calorieën die oorspronkelijk van koolhydraten afkomstig waren, te compenseren ".[/I] In de praktijk houdt dat in dat de koolhydraatrijke producten, die onze dagelijkse dagmenu's bevatten, zoals brood, aardappelen, pasta en rijst, worden vervangen door producten met een hoger percentage proteïnen en vetten. Hierbij kan gedacht worden aan vlees, vis, en sojaproducten.
Het gevaar zit dus in de wijze van gebruik.
TekstSchrijverT