Kaneel heeft een geneeskrachtige werking

Kaneel heeft een geneeskrachtige werking Misschien wist je het al want eigenlijk is het algemeen en van oudsher bekent dat kaneel een heel gezond, immuunversterkend en vooral natuurlijk middel is. Kaneel is bij iedereen wel bekend als toevoeging aan appeltaart, pannenkoeken, thee en dergelijke, maar kaneel is zoveel meer. Kaneel kan een belangrijke bijdrage leveren aan diabetespatiënten omdat het de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Begin de ochtend met wat kaneel toegevoegd aan het ontbijt en de bloedsuikerspiegel vertoont de gehele dag minder pieken. Kaneel is behalve een heerlijke geur (essentiële olie) en smaak een specerij dat vele goede medicinale eigenschappen heeft. In de Chinese geneeskunde past men twijgen van kaneel toe ter verwarming van handen en voeten en de bast ter verwarming van de romp. Ook in de Arabische landen word kaneeldrank gedronken wanneer het koud is. Vroeger al werden biscuits gegeten van zoete haver met kaneel, gember en piment omdat men wist dat dit de spijsvertering bevorderde. Tegenwoordig kopen we daar allerlei dure middeltjes voor die het geld uit onze zakken kloppen. Tijd dus om de werking van kaneel eens nader te bekijken.

Wat kan kaneel voor ons doen

Kaneel werkt:

Antiseptisch, adstringerend, verwarmend, krampwerend, tegen winderigheid

Kaneel is te gebruiken bij diarree, gevoelige darmen, bij hoesten, bij verkoudheid en koorts, tegen vermoeidheid en kouwelijkheid ten gevolge van ziekte en/of spanningen. Maar ook uitwendig kun je kaneel aanwenden als spoelmiddel voor het tandvlees of om te gorgelen bij ontstoken amandelen. (er schijnen zelfs tandpasta’s te zijn met kaneel erin). Verder toont onderzoek bij dieren aan dat kaneel een beschermende werking geeft bij maag-darm en twaalfvingerige darmzweren.

In ieder geval heeft kaneel een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel en het cholesterol niveau dat weer in verband staat met de vet en spiercellen. Volgens onderzoekers kan een bestanddeel van kaneel de vorming van het enzym ‘aldose reductase’ tegengaan. Dit enzym is er de oorzaak van dat glucose word omgezet naar sorbitol. Sorbitol kan bij insulineresistentie, prediabetes en diabetes leiden tot neuropathie, retinopathie en cataract. Ook sporters kunnen profiteren van kaneel omdat door kaneel meer anabole eiwitten worden aangemaakt in de spiercellen waardoor de cellen meer glucose opnemen en dat levert dan weer meer energie.

Een paar simpele toepassingen om te profiteren van de goede werking van kaneel in samenwerking met honing en water

  • Tegen pijn bij artritis: neem dagelijks ’s morgens en ’s avonds een kop heet water met twee lepels honing en een theelepeltje kaneelpoeder.
  • Blaasinfectie: een glas lauwwarm water met daarin twee theelepels kaneelpoeder en een lepel honing. Dit vernietigt bacillen in de blaas.
  • Verkoudheid: neem drie dagen lang een lepel lauwwarme honing met met ¼ lepel kaneelpoeder. Dit proces zal de meest chronische hoest, verkoudheid genezen en de sinussen schoonmaken.
  • Maagpijn: honing samen met kaneel tegen maagpijn. Dit reinigt ook maagzweren vanaf de wortel en maakt de maag vrij van gassen.
  • Afvallen: neem ’s morgen voor het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan een kop warm water met honing en kaneel. Bij het regelmatig drinken van dit mengsel zal het vet zich niet meer ophopen in het lichaam.
  • Frisse adem: dagelijks gorgelen met een theelepel honing en kaneel poeder in heet water zorgt voor een frisse adem gedurende de hele dag.

Meer informatie

Er zijn nog veel meer toepassingen te vinden op het internet die je kunt vinden als je in de zoekbalk invult: ‘De genezende eigenschappen van kaneel’. Er is veel te vinden over de goede eigenschappen van kaneel. Zoek voor jezelf uit of het fabeltjes betreft of dat de tips uit de oude en nieuwe tijden ook voor jou van nut kunnen zijn. Ieder mens is tenslotte anders en wat voor de één geldt kan anders zijn voor de ander. Neem dus nooit alle informatie klakkeloos aan maar probeer het voor jezelf uit.
© 2011 - 2020 Yoan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met kaneelVeel mensen willen graag afvallen. Kun je afvallen met kaneel? Kaneel is een smaakmaker, maar volgens velen ook een idea…
Chai thee, een krachtige kruidentheeChai thee, een krachtige kruidentheeChai thee is een thee uit India waarin naast theekruiden verschillende specerijen zitten. Afgemaakt met melk is het daar…
Warme dranken met kaneelWarme dranken met kaneelKaneel staat bekend als een krachtige antioxidant. Bovendien zou het suiker in het bloed verlagen waardoor het vaak word…
De geneeskracht van kaneelDe geneeskracht van kaneelKaneel is een zoet kruid. Het maakt deel uit van speculaaskruiden. De kaneelboom is een tropische boom. De kaneelstok is…

Karwij of Carum carviKarwij of Carum carviKarwijzaad is de vrucht van een winterharde tweejarige plant, die wel wat op worteltjes lijkt en botanisch bekend is ond…
Wat je moet weten over etenWat je moet weten over etenHoewel er steeds meer mensen kennis over (gezonde) voeding krijgen, bestaan er vaak ook nog veel vragen en tegenstrijdig…
Bronnen en referenties
  • www.Kruidengeneeskunde.be/kaneel.html
  • www.metabolisme.be/gezonde-voeding/kaneel-is-geneeskrachtige-antioxidant.html
  • www.ontwikkelen.blogspot.com

Reageer op het artikel "Kaneel heeft een geneeskrachtige werking"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Magerman Lucrèce, 24-04-2019 14:20 #11
Kan kaneel helpen bij het doen verdwijnen van eierstokcyste? Reactie infoteur, 08-05-2019
Voor het antwoord op deze vraag moet je echt bij een natuurarts zijn.

Jo Lemmerling, 14-03-2016 14:56 #10
L.S.

Mag je kaneel dagelijks gebruiken en in welke hoeveelheden?

Fiers Maurice, 13-06-2015 21:10 #9
Ik ben diabetespatiënt type 2. Ik neem tevens bloedverdunners. Is er kans op verwikkelingen als ik kaneelcapsules neem en tevens de bloedverdunners (door arts voorgeschreven)? Mijn huisarts gelooft er niet in.
Hoop snel een gemotiveerd antwoord te ontvangen. Met dank.

Comms48, 05-06-2014 10:34 #8
Goedendag, waar vind ik hoeveel kaneel je door de honing moet doen? Ik heb het nu een paar keer gebruikt maar ben nu zo misselijk.
Hoop snel een antwoord te ontvangen
Groet E

H. van Gennip, 12-05-2014 14:29 #7
Wat kan kaneel doen voor patiënt met cardoitose?

Henny Goos, 29-04-2014 09:15 #6
Elke dag strooi ik flink wat kaneel in de filter met koffie, gewoon omdat dat lekker is. Zou het dan ook zijn werking hebben? Op honing ben ik niet dol. Laatst heb ik kaneel gebruikt voor het zoet/pittig element in een witlofsalade en dat was verrassend lekker. Reactie infoteur, 29-04-2014
Wat ik wel weet is dat kruiden het best werken als ze op het laatst worden toegevoegd en dus niet meegebakken worden maar… kaneel thee is ook heel warm dus ja… ik neem aan dat het bij de koffie ook kan. sowieso in de witlofsalade… goed plan!

Gaston, 13-04-2014 21:33 #5
Zoals hogerop vermeld beste Lara is wat voor de een goed is minder voor de andere. Nu neem ik elke dag zonder uitzondering bij het opstaan een tas warm water met honing en kaneel, en alhoewel ik vroeger veel meer sportte dan nu, is mijn gewicht op een paar jaar tijd met zo'n 4 kilo gedaald. Mijn conditie is drastisch verbeterd en ik fiets nu véél beter met amper een paar uur per week dan toen ik wekelijks 2 tot 3x meer dan 100 km trainde.
Klinkklare onzin zou ik het dus niet noemen, maar je moet het na amper een paar weken niet opgeven, en zeker geen negatieve commentaar geven zonder het ooit geprobeerd te hebben.

Lara, 13-09-2013 14:49 #4
"Afvallen: neem ’s morgen voor het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan een kop warm water met honing en kaneel. Bij het regelmatig drinken van dit mengsel zal het vet zich niet meer ophopen in het lichaam."

Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Net alsof bij het dagelijks drinken van warm water met honing en kaneel je geen vet meer zou kunnen opslaan, zou een mooie boel wezen.

Ik wil best geloven dat kaneel een vetafdrijvende werking heeft maar door dit soort onwaarheden zo stellig te vermelden, ga ik twijfelen aan de kwaliteit van het artikel en de waarheid van de andere beweringen.

Kimberley Pex, 28-06-2013 12:59 #3
Tegen maagzweren i.d.d. Maar mijn zoektocht gaat verder; er zijn aanwijzingen dat kaneel ook de opvlammingen van de ziekte van crohn afremt. Samen met boswellia (een van de nieuwste ontdekkingen) en curcumma/geelwordtel zou de werking gelijk staan aan prednison en mesalazines!

Stefaan, 26-07-2012 10:03 #2
Ik zou honing in heet water vermijden. Een belangrijk bestanddeel van de honing zijn de enzymen. En enzymen worden vernietigd eens ze boven 45° verwarmd worden. Dus: de honing niet in de hete thee doen, maar met een lepeltje uiteten. Doe de proef op de som: verwarm een lepel honing in een bain marie. Na afkoeling blijft de honing vloeibaar: de enzymen zijn immers vernietigd! Daarom vermeld men in de meeste recepten ook om lauw water te gebruiken. Reactie infoteur, 28-07-2012
Waardevolle informatie. Dankjewel.

Cees de Hommel, 24-10-2011 13:27 #1
Op de homepage van Diabetes Headline News week 42 staat dat kaneel een geneeskrachtige werking heeft maar NIET voor diabetici. In het artikel zelf wordt het echter geprezen om zijn gunstige werking op de bloedsuikerspiegel? Reactie infoteur, 24-10-2011
Ik heb mijn info uit diverse bronnen gehaald die onderaan de pagina staan vermeld. Ik heb nog even verder gezocht voor u en hier volgen nog enkele bronnen:
http://www.ergogenics.org/kaneel2.html
http://www.praktijk-advance.nl/blog/voeding/kaneel-beschermt-tegen-diabetes
http://www.kaneel.nl/Pages/diabetes.asp
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/25112-kaneel-als-diabetes-medicijn.html
met vriendelijke groet…

Infoteur: Yoan
Laatste update: 04-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 11
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!