Welke vormen van reuma zijn er

Welke vormen van reuma zijn er Reuma is onder te scheiden in drie categorieën. daarnaast bestaat reuma uit meer dan honderd vormen. Reuma is een ontstekingsreactie in botten, spieren, pezen, slijmbeurzen, kraakbeen en/of gewrichten. Sommige vormen kunnen goed opgespoord en behandeld worden terwijl andere vormen niet herkent worden. Dit maakt behandeling ook moeilijk. Soms verdwijnen de klachten weer maar ook kan reuma van acuut naar chronisch overgaan.

Wat is reuma?

Reuma is een ziekte die veel voorkomt in Nederland. Ruim 2 miljoen inwoners hebben te maken met een of andere vorm van reuma. Reuma is te herkennen door pijn en stijfheid in de gewrichten, spieren en pezen. Ook vermoeidheid is een veel voorkomende klacht. De behandeling van reuma is heel complex en erop gericht om de klachten te verminderen. De ziekte zelf gaat niet over. Reuma kent ups en downs: klachten kunnen verergeren maar ook weer tijdelijk verdwijnen. Dit wel echter niet zeggen dat de ziekte verdwenen is: deze blijft altijd sluimeren. Reuma is dan ook een chronische ziekte.

Onderverdeling

Er zijn grofweg drie categorieën reuma te onderscheiden. De eerste is artrose en komt het meeste voor: bij de helft van alle reumapatiënten. Artrose richt zich tot het kraakbeen van gewrichten. Als tweede is er ontstekingsreuma, dat in een kwart van de gevallen voorkomt. Er is sprake van een ontstekingsreactie in een of meerdere gewrichten. Als derde categorie hebben we wekendelenreuma, dat in 20 procent van de gevallen voorkomt. Bij wekendelenreuma zijn spieren, pezen, kapsels en banden van gewrichten aangedaan.

Acuut reuma

Deze vorm van reuma wordt veroorzaakt door een reactie op een bacterie die het lichaam is binnengedrongen, een groep-A-streptokok. Het lichaam maakt antistoffen tegen deze bacterie aan maar de antistoffen vallen ook weefsel van het eigen lichaam aan. Er ontstaan klachten in telkens andere gewrichten. Daarnaast ontstaat er koorts, onderhuidse bulten, hartklachten en schokkende bewegingen van de ledematen en het gelaat.

Reumatische artritis

Hierbij is er sprake van een ontsteking in de gewrichten waarbij vaak peesschede of slijmbeurzen betrokken zijn. Er ontstaan ontstekingsreacties zoals pijn, zwelling, roodheid en warme gewrichten. Ook verlies van functie en zelfs vergroeiingen kunnen ontstaan. Artritis kan specifiek voorkomen bij bepaalde ziekten zoals darmziekten of psoriasis.

Artrose

Artrose wordt vaak verward met artritis, waarbij de weke delen aangedaan zijn. Bij artrose wordt het kraakbeen dunner en zachter en verliest zijn functie. Er ontstaan pijnklachten en stijfheid. Sommige patiënten kunnen uiteindelijk vergroeiingen krijgen. Artrose is een vorm van reuma die het vaakst voorkomt.

Ziekte van Bechterew

Bij de ziekte van Bechterew ontstaat er een ontstekingsreactie in de rug, de knieën en de heupen. Ook andere gewrichten kunnen ontstoken raken. Vaak ontstaan er hevige rugklachten of klachten in de heupen. Lopen is moeizaam en pijnlijk. Mannen krijgen er vaker mee te maken dan vrouwen. Vaak zijn het ook jonge mensen die ermee te maken krijgen.

Bursitis

Deze vorm van reuma behoort tot de wekendelenreuma. De slijmbeurzen van gewrichten raken ontstoken. Dit kan in één maar ook in meerdere gewrichten zijn. Vaak ontstaat de ontsteking in de elleboog, de schouder of de knie. De ziekte komt vooral voor bij personen boven de 30 jaar oud.

Fibromyalgie

De oorzaak van fibromyalgie is onbekend, bij patiënten is geen duidelijk beeld te scheppen. Dit maakt behandeling bij deze vorm van reuma dan ook zeer moeilijk. Bij fibromyalgie ontstaan er ontstekingsreacties in de spieren en het bindweefsel. Dit is vaak op meerdere plaatsen aanwezig. Klachten bestaan uit stijfheid, vermoeidheid, problemen met slapen en stemmingswisselingen.

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit of het hypermobiliteitssyndroom wordt ook tot reuma berekend. Hierbij zijn de banden en pezen van gewrichten te soepel. Als gevolg daarvan krijgen de gewrichten te weinig ondersteuning en worden te beweeglijk. Het uit de kom schieten is iets dat vaak voorkomt bij hypermobiliteit. De spieren kunnen overbelast raken en er treedt eerder vermoeidheid in de spieren op. Vrouwen krijgen deze aandoening vaker. Ook zien we het vaker terug bij mensen va het Aziatische ras, de laatste jaren echter ook vaker bij Westerse personen.

Jicht

Meestal komt jicht voor bij ouderen mensen, in ieder geval vanaf 40 jaar. Mannen krijgen het vaker dan vrouwen. Door een niet goed verlopende stofwisseling hoopt urinezuur zich op en slaan urinezuurkristallen neer in de gewrichten. Dit veroorzaakt gewrichtsontstekingen, pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid. Soms kunnen de gewrichten vergroeien.

Ziekte van Lyme

Deze ziekte kennen we van de tekenbeet. Er ontstaat na infectie een huidinfectie en vaak ontstekingen in de gewrichten. Ook het zenuwstelsel is vaak aangetast. Mensen met de ziekte van Lyme kunnen soms jarenlang geen werk verrichten of zijn blijvend invalide. Met antibiotica wordt getracht de ontsteking onder controle te krijgen. In zeldzame gevallen kunnen hartklachten ontstaan. Het is belangrijk om een teek binnen 24 uur te verwijderen, doch zo snel mogelijk.

Myositis

Door myositis verzwakken de spieren. Er is sprake van een ontsteking in de spieren. De spiercellen worden afgebroken en niet meer vervangen. Minder spiercellen betekent meer zwakte van der spieren. Vaak zijn de bovenarmen-en benen als eerste aangedaan. Later kunnen ook andere spiergroepen aangetast worden. Er zijn meerdere vormen van myositis.

Osteoporose

Voornamelijk bij vrouwen na de overgang komt osteoporose voor, maar kan bij iedereen ontstaan. De botdichtheid neemt met het ouder worden altijd af, maar bij osteoporose gaat dit wel erg ver. De botten worden zo broos dat ze hun stevigheid verliezen en makkelijk breken. Vaker worden er botten gebroken in de wervels, de heup of de polsen. Vaak is een kleine misstap al voldoende ome en bot te breken.

Sarcoïdose

Ook een vorm van reuma: sarcoïdose. Een andere benaming is de ziekte van Besnier-Boeck. Meerdere organen raken ontstoken. Als gevolg hiervan ontstaan er zwellingen, pijn, stijfheid, vermoeidheid of longklachten. Witte bloedcellen hopen zich in het lichaam op wat soms duidelijk waarneembaar is middels en röntgenfoto.

Andere vormen van reuma

Reuma is er in meer dan 100 verschillende vormen. Een aantal vormen zijn zeer zeldzaam en er zijn zelfs vormen die nog niet ontdekt zijn. Nog wat meer bekende vormen van reuma zijn:
Ziekte van Behçet, Chondrocalcinosis, Enthesitis, ziekte van Forestier, Jeugdreuma, ziekte van Paget, Polymyalgia rheumathica, fenomeen van Raynaud, ziekte van Reiter, Sclerodermie, syndroom van Tietze en nog veel andere vormen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaReuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaAcuut reuma, reuma en artrose. Er zijn meer dan honderd reumatische aandoeningen en vormen van reuma. Wat zijn de sympto…
Reuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma is een verzamelnaam voor verschillende vormen van aandoeningen: artrose, fibromyalgie, jicht, reumatoïde Artritis…
Behandeling van artrose, artritis en osteoporoseBehandeling van artrose, artritis en osteoporoseReuma is over het algemeen een veel voorkomende ziekte. Ook de behandeling van reuma heeft de voorbije jaren een grote v…
Wat is reuma, verschillende soorten reumaReuma is een aandoening aan pezen, gewrichten en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aan…

Niersteenaanval: symptomen, diagnose, behandeling, prognoseNiersteenaanval: symptomen, diagnose, behandeling, prognoseNormaal worden afvalstoffen door het lichaam afgevoerd via de urine. Dat is niet altijd het geval waardoor een niersteen…
Ziekte von Willebrand: bloedstollingsfactor eiwitstoornisZiekte von Willebrand: bloedstollingsfactor eiwitstoornisKrijg je een wondje, dan ga je er vanuit dat het lichaam snel herstelt. Bloed stolt daar waar schade is ontstaan, zodat…
Bronnen en referenties
  • Reumafonds.nl
  • Jong-en-reuma.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 27-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.