Ontwikkeling van de baby week 1 t/m 20

Ontwikkeling van de baby week 1 t/m 20 Hieronder lees je alle informatie over je baby, je eigen ontwikkeling en andere leuke weetjes per week van je zwangerschap. De informatie van verschillende websites is gecombineerd zodat je een volledig beeld heb van wat je deze weken allemaal gaat meemaken.

Week 1

0 mm en 0 gram
Raar maar waar, in deze week ben je eigenlijk nog niet zwanger, want de bevruchting moet nog plaats vinden. Als je een regelmatige cyclus hebt, dan is volgende week je eisprong. Om nauwkeurig te meten wanneer je baby komt, wordt er uitgegaan van de eerste dag van je laatste menstruatie. De groei van een bevruchte eicel tot een complete baby duurt 38 weken. Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en daar 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je uitgerekende datum zal zijn. Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden is het verstandig een aantal zaken te laten, namelijk roken en alcohol drinken. Vertel je huisarts dat je zwanger wilt worden als je medicijnen gebruikt. Het is slim om foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je met de pil stopt, dit verkleint namelijk de kans op een open ruggetje en open schedel bij de baby. Foliumzuur is te verkrijgen bij de drogist of bij de apotheek.

Week 2

0 mm en 0 gram
Ook in week twee ben je nog niet zwanger. De eicel is zich aan het rijpen en klaar voor bevruchting als deze uit de eierstok komt. Dit noemen we de eisprong. De eicel 'wacht' in de eileider op de bevruchting door de zaadcel. Een eicel leeft echter maar 24 uur, in de die 24 uur moet de bevruchting plaatsvinden. Met andere woorden, in dat etmaal moet gevreeën worden. Zaadcellen leven langer, namelijk 48 uur. Dus als je 1 of 2 dagen voor de eisprong gevreeën hebt, dan kan er toch een bevruchting plaatsvinden. Je kan je eisprong uitrekenen, het is ongeveer de 40ste dag bij een regelmatige cyclus. Wanneer het precies is, kun je meten met een thermometer, na de eisprong stijgt te je temperatuur namelijk ligt. Het is nog makkelijker om een test te kopen, die rekent het namelijk voor jou uit. Deze zijn verkrijgbaar bij een drogist of apotheek. Die eerste twee weken doen dus niet mee voor het 'echie', maar ze zijn wel nodig om uit te rekenen wanneer je baby geboren wordt. Al wordt slechts vier procent van alle kinderen op de uitgerekende datum geboren.

Week 3

0,1 mm en 0 gram
Je bent niet overtijd, maar wellicht voel je je al wel een beetje ‘anders’. Lees hier over wat de eerste zwangerschapsverschijnselen zijn. De zaadcel en eicel smelten nu samen. Na de bevruchting begint de eicel zich in een snel tempo in cellen op te delen. Ondertussen maakt je baarmoeder zich klaar onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron. Als het eitje bij de baarmoeder zal komen, dan is deze er al klaar voor. Het is nu nog slechts een klompje cellen, maar alles ligt al vast (haarkleur, kleur ogen, geslacht en zelf het karakter). Volgende week zal ongeveer de innesteling plaatsvinden.

Week 4

1 mm en 0 gram
De bevruchte eicel is minder dan 1 millimeter. Misschien merk je al een beetje dat je zwanger bent, bijvoorbeeld door moeheid of misselijkheid. Maar echt zeker weten doe je het pas met een zwangerschapstest. De cellen vermenigvuldigen zich steeds verder. De buitenste laag cellen vormen de basis voor de placenta. De placenta gaat ervoor zorgen dat voedingsstoffen door jouw bloed in het bloed van je baby komen. De binnenste cellen (embryonale knoop) groeien uit tot verschillende lichaamsdelen. Er is ook een derde groep cellen, deze vormen de vliezen. De baarmoederhals wordt afgesloten met een slijmpropje en onder het slijmvlies komen bloedvaten naar boven, zodat voedingsstoffen makkelijk bij de embryo kunnen komen. Aan het einde van deze week heeft het embryo zich in de baarmoederwand genesteld. Je kunt hierbij wat bloed verliezen, een innestelingsbloeding.

Week 5

2 mm en 0 gram
De bevruchte eicel is in deze korte tijd al twee keer zo groot geworden. Hij is nu twee millimeter groot! Tussen deze en volgende week wordt een begin gemaakt met het centraal zenuwstelsel, althans de aanleg hiervan, maar ook wordt al gestart met de hersenen en het hartje. Het kan zijn dat de bevruchte eicel zich in tweeën splitst, deze vormen dan beide een afzonderlijk vruchtje en dit wordt vervolgend een eeneiige tweeling. Deze baby's zijn altijd van hetzelfde geslacht, lijken erg veel op elkaar en hebben dezelfde erfelijke eigenschappen. Als er in plaats van één eitje, twee eitjes rijpen, tegelijk loslaten en beide bevrucht worden, dan wordt het een twee-eiige tweeling. Deze baby's kunnen van een verschillend geslacht zijn en er totaal verschillend uitzien.

Als je weet dat je zwanger bent, kun je op zoek naar een verloskundige in de buurt. Of je kunt voor je keuze op internet zoeken, de huisarts om advies vragen of bekenden om je heen. Je moet de komende periode een aantal voedingswaren laten staan, namelijk rauwmelkse kazen (au lait cru), rauw vlees en eet ook niet te veel orgaanvlees (overdaad aan vitamine A). Klik hier voor meer info over wat wel/niet te eten/drinken tijden de zwangerschap. Ook zijn grote temperatuurwisselingen voor de ontwikkeling van de organen van de baby niet goed, dus een bezoekje aan de sauna is ook uitgesloten.

Week 6

6 mm en 0 gram
De bevruchte eicel gaat steeds meer van een rijstkorrel lijken op een garnaaltje. Er zijn vier bobbeltjes zichtbaar, die tot armen en benen uitgroeien. In deze week wordt de grondslag gelegd voor de borstkas, de maag, darmen, het hoofd en de longen. Ook wordt een begin gemaakt met het netwerk van de bloedvaten. Aan het eind van deze week gaat het hartje samen trekken en pompt het bloed door het lichaampje van de baby, bijzonder hè? En als er nu een echo zou worden gemaakt, is er al heel vaag sprake van een ruggengraat. Waarschijnlijk voel je nu al meer dat je zwanger bent, misschien wel door moeheid en misselijkheid, de typische beginkwalen. Moet je ook meer plassen dan normaal? Dit komt in het begin van de zwangerschap door hormonen en in de laatste fase van de zwangerschap door de baarmoeder die op de blaas drukt. Als je in deze periode koorts of verhoging hebt, overleg dan even met de dokter. Temperatuurschommelingen zijn namelijk niet goed voor de baby.

Week 7

10 mm / 1 cm en 1 gram
De kleine bobbeltjes aan het lichaam beginnen uit te groeien tot armen en benen. Ook teentjes en vingertjes gaan vorm krijgen, maar deze lijken op zwemvliezen. Ook het hoofdje krijgt steeds meer vorm, er zitten al ogen, een neus, neusgaten en een mond. Het hart is al helemaal af en heeft vier kamers. Als je nu een echo zou krijgen, dan zou je het hartje al kunnen zien kloppen. Maar deze echo zou je alleen om medische redenen krijgen, bijvoorbeeld bloedverlies (wat niets ernstigs hoeft te betekenen, misschien is het namelijk nog een innestellingsbloeding of een geknapt bloedvat in de baarmoeder). Het ruggenmerg en de hersenen zijn bijna helemaal af. Het hoofdje is in verhouding tot de rest van het lichaam erg groot en dat zal nog wel even zo blijven. Je baby groeit nu ongeveer 1 millimeter (mm) per dag.

Week 8

20 mm / 2 cm en 2 gram
Het hoofd begint steeds meer op een echt gezichtje te lijken. De huid is flinterdun, de bloedvaten schemeren erdoorheen. Tot nu toe was de baby een week vormpje, maar nu begint het skelet te ontstaan. Het bestaat nog niet uit bot, maar uit kraakbeen. Heupen, schouders, ellebogen en knieën worden in deze week gevormd. Je baby wordt actiever en gaat met z’n armen en beentjes bewegen, al kun je dat nog niet voelen. Het wordt nu tijd om de verloskundige te bellen voor een afspraak in de 12de week. De verloskundige zal extra tijd voor je inplannen om je te vragen naar: eventuele eerdere zwangerschappen, medicijngebruik en erfelijke ziektes. Omdat deze vragen ook voor je partner gelden, is het handig om samen naar de afspraak te gaan. Verder wordt je lichaam onderzocht en zul je je bloed moeten laten prikken.

Week 9

30 mm / 3 cm en 3 gram
Je baby is ‘af’. Alle organen en lichaamsdelen zijn aanwezig, maar alles is natuurlijk nog lang niet ontwikkeld. Met kleine schokjes komen de armen en benen in beweging, die zijn zo groot als een erwt. Dus voel je er nog steeds niets van. Aan de handjes zitten nu al vingers en een duim. Ook heeft het kind al knieën, enkels en tenen. Op dit moment wordt er ook niet meer gesproken over een embryo, maar over een foetus. Zo zal het kind heten tot aan de geboorte. De kans is groot dat je in deze periode erg vermoeid bent. 's Morgens moeite hebben met opstaan en 's avonds om 21uur alweer naar bed willen. Het kan zijn dat je hierdoor ook niet zo ' happy' ben met de zwangerschap. Voel je hierover niet schuldig, geef er aan toe en ga lekker slapen. Na 12 weken krijg je weer iets meer energie en kun je alle klusjes nog doen die vooruitgeschoven konden worden.

Week 10

45 mm / 4,5 cm en 5 gram
Het hoofd van je baby is nog steeds erg groot in verhouding tot de rest van z’n lichaam. De oortjes zijn van binnen klaar en de oorschelp begint te groeien. In de mond zit een boven- en een onderkaak, waarin 20 bobbeltjes zitten, die na de geboorte uitgroeien tot melktandjes. Vanaf nu beginnen de geslachtsorganen en het urinewegstelsel zich te vormen. Om goed te kunnen groeien voedt de baby zich via de navelstreng. In de navelstreng zitten drie bloedvaten die verbonden zijn met de placenta. Om de navelstreng zit een dikke beschermlaag, die ervoor zorgt dat de bloedvaten niet dichtgeknepen kunnen worden. Zelf niet als zou de baby een knoop erin 'zwemmen'. Waarschijnlijk komt er nu best een hoop op je af, en besef je je dat je best een hoop moet regelen voor de komst van de baby. Maak je niet te druk, want het lijkt veel, maar je hebt ook nog maanden de tijd om alles te regelen. Je kunt eventueel een lijstje maken en af en toe iets afvinken. Maar ontspannen en genieten zijn in deze fase veel belangrijker.

Week 11

55 mm / 5,5 cm en 10 gram
De baby is in deze week in gewicht verdubbeld. En ook is de baby 1 cm gegroeid, deze spurt blijft zich voortzettend tot de 16de week. De inwendige organen zijn zo goed als klaar en beginnen te werken en nu is het vooral groeien en sterker worden. Het geraamte bestaat nog volledig uit kraakbeen. Het hoofd wordt al wat ronder en z’n ogen komen steeds meer op de juiste plaats te zitten (ze zaten namelijk eerst meer aan de zijkant van het hoofd). Ze zijn nog steeds helemaal bedekt met ooglid. Je baby begint te duimen, gapen en uitrekken. Deze week worden ook de geslachtsorganen zichtbaar. Hormonen hebben invloed op je huid, de conditie ervan kan ineens 180 graden draaien. Altijd een gave huid gehad, dan kan deze nu met pukkeltjes bedekt zijn, maar ondersom is ook mogelijk.

Week 12

65 mm / 6,5 cm en 20 gram
De spannende eerste drie maanden heb je achter de rug. Het gezicht van je baby begint al meer menselijke vormen aan te nemen. Grote kans dat het aan het duimen is of met zijn/haar handjes probeert te grijpen. Het hartje klopt razendsnel, met meer dan 160 slagen per minuut. De verloskundige zal proberen met de doptone te luisteren naar het hartje, of misschien wel tijdens een echo. Af en toe rekt de baby zich uit en gaapt daarbij lekker ongegeneerd, helaas kan je daar niets van zien, tenzij je net precies die echo op dat moment hebt!

Week 13

75 mm / 7,5 cm en 30 gram
Je baby is nu groot en sterk genoeg om je baarmoeder omhoog te duwen. De bovenkant van de baarmoeder noemt men fundus. De afstand tussen je schaambeen en fundus wordt door de verloskundige gebruikt om te zien of je baby goed groeit. In deze week staat de fundus nog ter hoogte van je schaambeen. De hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder neemt steeds meer toe. Het is van levensbelang voor de baby, het kan hierin lekker bewegen, het dient als stootkussen, zorgt voor een constante warmte en leert de baby slikken en drinken. De baby plast het vruchtwater dan ook weer uit. Vruchtwater wordt de hele dag door ververst, waardoor ook de afvalstoffen worden afgevoerd. Omdat de baby nu gaat groeien, kun je ook een buikje beginnen te krijgen. Had je al eerder een buikje of kreeg je je broeken niet meer dicht dan was dat het gevolgd van hormonen of je darmen. De een krijgt snel een buik, de ander nog helemaal niet, dit zegt niets over de groei van de baby. Tot 16 weken groeit iedere baby hetzelfde in de buik, daarna komen pas de individuele verschillen. Dus zolang de verloskundige zegt dat de baby goed groeit, hoef je je nergens zorgen over te maken. Buik of geen buik.

Week 14

85 mm / 8,5 cm en 60 gram
De ‘zwemvliezen’ zijn verdwenen en je baby kan z’n vingers en teentjes vrijuit bewegen. Het is dan ook een drukste van jewelste in je buik, ook al viel je er nog niets van. De baby is lekker van links naar rechts aan het zwemmen. En dit is goed voor de ontwikkeling van de spieren. Doordat hij vruchtwater inslikt krijgt je baby regelmatig de hik. Ook zal hij zich zo nu en dan verslikken. Hij plast al een beetje, wat betekent dat zijn nieren beginnen te werken. De baby krijgt ok donshaartjes over het hele lijfje. En die blijven ongeveer zitten tot de 37ste week. Waarschijnlijk dienen ze om het huidsmeer (dat wordt aangemaakt door de talgkliertjes, vernix genaamd) op zijn plek te houden om zo de baby te beschermen tegen het vruchtwater en mogelijke infecties. Komt de baby eerder dan de 40 weken, dan kan het dus nog donshaartjes op schouders, ruggetje en gezichtje hebben. Omdat de baarmoeder blijft groeien, komen je organen nu licht in de verdrukking. Je hele lijf kan nu iets ronder worden, hierdoor krijg je een zachtere uitstraling. Hoeveel je zult aankomen is nog de vraag, gemiddeld komt men zo'n 12,5-15 kilo aan. Dit is als volgt verdeeld: 1) 3400 gram baby, 2) 1000 gram baarmoeder, 3) 800 gram borsten, 4) 1000 gram bloed, 5) 3400 gram extra vet en 6) 1500 gram extra vocht.

Week 15

110 mm / 11 cm en 90 gram
Je baby groeit hard door en stopt al zijn energie in groter en sterker worden. Hij krijgt nu ook wimpers en zijn hoofdhaar is een stuk dikker geworden. Hij kan ook al gekke gezichten trekken: zijn wangetjes boller maken of zijn wenkbrauwtjes fronsen. De baby kan het mondje openen en de lipjes samenpersen, het is nog niet echt zuigen, maar het begint er al wel op te lijken. Hij weegt al ongeveer een ons. Je borsten zijn waarschijnlijk al niet meer zo gevoelig als in het begin, maar groot zijn ze nog wel. En de komende maanden worden ze nog wat groter, aangezien de melkklieren zich op de borstvoeding gaan voorbereiden. Ook de hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe, dit is nodig om de baarmoeder en placenta te helpen bij hun groei. Doordat je 1,5 liter (bovenop de 5 liter die je al had) meer bloed in je lijf hebt, moet je hart ook harder pompen om het rond te laten gaan. Hierdoor slaatje hart nu 15-20 keer extra per minuut.

Week 16

150 mm / 15 cm en 120 gram
Hij trappelt met zijn voetjes en zwaait met zijn handjes. Zijn vingers en tenen beginnen ook miniscuul kleine nageltjes te krijgen. Het begint nu al een unieke vingerafdruk te ontwikkelen, een die het de rest van het leven zal houden. Hoewel de oogjes nog dicht zitten kan het door de oogleden heen licht van donker onderscheiden. de oogjes worden nu ook omlijst door piepkleine wimperjtes en wenkbrauwtjes. Waarschijnlijk ga je deze week voor de tweede keer naar de verloskundige. Tot aan de bevalling heb je ongeveer 13 controles. in de periode tot week 24 ga je eens in de 4 weken naar de verloskundige, tot week 30 eens in de 3 weken, tot week 36 eens in de twee weken en vanaf week 36 ga je eens in de week naar de verloskundige. Er zijn een aantal routine zaken die elke controle terugkomen, namelijk het meten van je bloeddruk, het wegen van je lichaamsgewicht, het voelen van de buik en het luisteren naar het hartje. Lees hier meer over de planning gedurende je zwangerschap.

Week 17

180 mm / 18 cm en 200 gram
Vanaf nu krijgt je baby meer lichaamsvet, dat het in de toekomst warm zal houden. Baby’s hebben vooral ‘bruin vet’, dit vet houdt geen calorieën vast. Volwassenen hebben vooral ‘wit vet’, dit vet houdt wel calorieën vast. Je baby kan ook geluid van buitenaf horen. De oogjes zijn nog steeds dicht. De baby groeit nu ongeveer 20 mm/ 2 cm per week. De doorbloeding van je eigen lichaam is nu stukken beter en dat geldt ook voor de doorbloeding van je geslachtsorganen. Hierdoor kun je eerder opgewonden raken en verlangen naar seks. Je ronde borsten en buik zorgen misschien ook wel voor een sexy gevoel. Je hoeft niet bang te zijn voor het beschadigen van de baby, na het vrijen kan de baarmoeder samentrekken ook dit kan geen kwaad. Er kan licht bloedverlies zijn, aangezien de baamoedermond beter doorbloed is en de oppervlakkige bloedvaatjes kunnen knappen in contact met de penis, ook dit is geen probleem.

Week 18

200 mm / 20 cm en 200 gram
Je baby weegt ongeveer twee ons. Je baarmoeder biedt nog voldoende ruimte om volop te bewegen. De spieren van de baby zijn inmiddels zo krachtig, dat je het getrappel zou kunnen voelen deze week. Al kan het ook nog even duren. Ook de tastzin van de baby is nu ontwikkeld. Dat betekent dat het vanaf nu kan voelen als jij over je buik strijkt en het ook de eigen bewegingen kan voelen. Ook de spieren van de ogen worden ondertussen getraind, de baby kan niet niet rechtuit kijken, maar het oefent als wel een beetje. Heel af en toe kijkt het recht, maar in de meeste gevallen niet. Ook na de geboorte zal je kind nog moeite hebben met het fixeren van de blik. Vanaf nu beginnen ook de hersenen heel hard te groeien. Goed om te weten is dat je baby een eigen bloedsomloop heeft, los van die van jou. Er bestaat een ouderwetse uitdrukking, dat elke zwangerschap een tand kost, omdat de baby kalk uit je gebit zou onttrekken. Dit is gelukkig maar een fabel. Wel kun je sneller last hebben van bloed tijdens het poetsen, dit komt door de invloed van hormonen. Ook kan de groei van bacteriën in je mond minder goed geremd worden (daardoor ontstaat gemakkelijk tandplak). Dus poetsen met een zachte borstel en je tanden goed verzorgen. Je kan een keertje extra langs de tandarts gaan, geen wel aan dat je zwanger bent. Dan kan hij een speciaal schort over je buik heen leggen, mocht er een röntgenfoto gemaakt moeten worden.

Week 19

220 mm / 22 cm en 250 gram
In de kaken vormen zich piepkleine stompjes op de plaats waar later tanden en kiezen komen te zitten. Vanaf nu groeit je kind in eigen tempo, voor die tijd zijn gewicht en lengte voor alle baby’s ongeveer gelijk. De donshaartjes die het een aantal weken geleden kreeg, beginnen nu weer langzaam uit te vallen. Daarvoor in de plaats komen wat stevigere haartjes. Vooral bovenop het hoofdje. De meeste vrouwen krijgen in deze periode week meer energie, ben je nog steeds moe? Dan kan het duiden op ijzertekort. Vaak ben je dan ook duizelig een bleek. Vraag aan je huisarts of verloskundige dan eens of je Hb-gehalte gemeten kan worden. Ijzergebrek is een veel voorkomende kwaal bij zwangere vrouwen, en niets om je zorgen over te maken.

Week 20

250 mm / 25 cm en 320 gram
Je bent op de helft! Zijn huid wordt met twintig weken steeds dikker. Daaroverheen is nog steeds dat wasachtig laagje huidsmeer aanwezig, ook wel vernix gevormd. Vernix beschermt z’n huid terwijl hij vrolijk in het vruchtwater rondzwemt. De baby is een en al levendigheid en beweegt ongeveer 200 keer per etmaal. De kans is groot dat je de bewegingen nu gaat voelen. De een omschrijft het als gerommel in de darmen, de ander als een vlindertje in de buik en de derde als een knappende zeepbel. Heb je rond deze week nog helemaal niets gevoeld? Geen zorgen, soms duurt het gewoon iets langer. Ook de fabel dat je voor twee moeten eten tijdens de zwangerschap mag je weer vergeten. Als je gewoon gezond en verantwoord blijft eten, hoeft je niet bang te zijn dat de baby iets te kort komt. Aanbevolen wordt: 5-7 sneetjes bruin brood, 3-5 aardappelen of eetlepels rijst/pasta, 3-4 eetlepels groente, 2 stuks fruit, 3 glazen melk of melkproducten, 100 gram vlees/kip of vleesvervanger, 1-2 plakjes vleeswaren, 35-45 gram boter en 2 plakken kaas. Twijfel je aan bepaalde voedingswaren of je ze wel of niet mag eten? Lees dan hier verder.

Lees verder

© 2013 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maand 3 van de zwangerschapMaand 3 van de zwangerschapDit is de derde maand van de zwangerschap. Het wordt nu steeds definitiever dat er een kindje op komst is. Vaak vindt in…
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
Baby van 6 weken oudBaby van 6 weken oudDe baby van 6 weken oud is zich volop aan het ontwikkelen. De baby zoekt op zijn eigen manier contact met je, door brabb…
De ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerIn de tiende week van een zwangerschap lijkt een baby al op een 'echt mensje', maar dan in het klein. Veel zwangere vrou…

Herfstvakantie met de kinderenHerfstvakantie met de kinderenDe herfstvakantie is voor sommige mensen lekker uitslapen, voor andere is het in een ander ritme de dingen van de dag do…
Aan tafel! Eetproblemen bij peutersIn het begin lijkt je kindje alles te eten, maar na ongeveer 1,5 jaar kan er iets veranderen. Veel kinderen beginnen dan…
Bronnen en referenties
Brigitte_ (94 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.