Reumatoïde artritis: kenmerken en behandeling
Reumatoïde artritis (RA) is een zeldzame auto-immuunziekte, wat inhoudt dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. De oorzaak van deze aandoening is nog niet gevonden. Bij RA geraakt het kraakbeen in het gewricht ontstoken. Daarbij kunnen ook de peesscheden en slijmbeurzen zijn aangedaan. De daarbij behorende klachten worden veroorzaakt door de vorming van afbrekende enzymen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ongedenatureerd collageen type II, als aanvulling op een dieet, de pijn en zwelling bij RA kan verminderen. Het al dan niet krijgen van reumatoïde artritis (RA) is voor een deel erfelijk bepaald.
Algemeen
Kenmerkend voor reumatoïde artritis (RA) is dat een aantal gewrichten tegelijkertijd zijn aangetast. Veelal gebeurt dit dan ook nog eens symmetrisch dus bijvoorbeeld aan beide handen of voeten. Er worden proeven gedaan met gentherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een ongevaarlijk virus waarin een therapeutisch gen verpakt is. Dit virus wordt vervolgens ingespoten in het aangetaste kraakbeen van het betrokken gewricht, waar het wordt opgenomen door het gewrichtskapsel. Eerst als de ontsteking oplaait komt het therapeutisch gen tot leven en geeft het mondjesmaat alleen op de plek van de ontsteking medicijnen af. Daardoor ontstaan er minder bijwerkingen. Zwarte slangenwortel kan de symptomen van ischias en reumatoïde artritis verlichten. Er is echter geen eenvoudige bloedtest om RA met zekerheid vast te stellen. Naar later bleek had de helft van de patiënten al vijf jaar voordat de klachten optraden reeds antistoffen tegen RA in het bloed.
Kenmerken van RA
Daarbij kunnen de klachten onder meer worden onderscheiden in:
- ochtendstijfheid
- een slechte vertering
- pijn bij beweging en zwelling bij tenminste 1 gewricht en functieverlies van het aangedane gewricht
- uiteindelijk vergroeiing van het aangedane gewricht
- karakteristieke veranderingen in het slijmvlies
- karakteristieke bobbel op spier of pees
Alternatieve zienswijze
Veel mensen die last hebben van ontstekingen krijgen hiervoor cortisonen voorgeschreven. Cortisol is een krachtige onderdrukker van ontstekingen en wordt gewoonlijk door de bijnieren geproduceerd. Ontstekingen duiden dus op een tekort aan cortisol. Een stof die normaal gesproken voldoende wordt aangemaakt door de bijnieren. Echter bij
bijnieruitputting ontstaat een tekort aan cortisol in het lichaam en wordt de kans op ontstekingen groter.
Ontstekingsziekten zoals reuma, jicht en in mindere mate ook artrose kunnen ook ontstaan door
een lekkende darm. Hierdoor komen grotere eiwitdeeltjes door de darmwand in het bloed terecht. Het lichaam gaat vervolgens proberen deze eiwitdeeltjes door het inzetten van witte bloedcellen te verwijderen en de makkelijkste manier daarvoor is om ze af te zetten in gewrichten en spieren. Dit veroorzaakt de klachten van ontstekingen in onder andere de gewrichten. Niet de eiwitten op zich zijn de schuldige van deze ziekten, maar veel meer het beschadigde slijmvlies in maag en darmen. Want ook een tekort aan
maagzuur kan samenhangen met deze ziekten.
Bloedtest inzake RA
Sinds enige tijd is er echter een bloedtest in de handel die de reeds bestaande tests aanvult, de ACPA test. Deze test spoort in het bloed anti-citrulline antistoffen tegen bepaalde lichaamseigen eiwitten op. Als men deze antistoffen in het bloed heeft, dan is er sprake van RA. Valt de test negatief uit dan heeft men geen RA of is er mogelijk sprake van RA, omdat niet iedereen van origine die specifieke antistoffen in het bloed heeft. Met de ontdekking van de stof anti-CarP is het sinds 2011 mogelijk het verloop van RA te voorspellen.
Medicatie
Daarbij kunnen in volgorde van effectiviteit, beginnend met het minst sterke middel, worden onderscheiden:
- NSAID's en Cox-2-remmers: die het ontstekingsproces onderdrukken
- corticosteroïden: kunnen gunstig uitpakken bij atherosclerose, ze hebben wel meer bijwerkingen
- DMARD's: wat een klassiek middel is en ook nog eens effectief en goedkoop
- biologicals: als klassieke middelen niet helpen, ze remmen de afweer waardoor de ontsteking stopt
Biologicals
Deze kunnen blijvende schade bij een vroege RA diagnose en verergering bij ernstige RA voorkomen. Ze zijn nogal prijzig en hebben ernstige bijwerkingen omdat ze het immuunsysteem platleggen, waardoor men vatbaarder wordt voor bepaalde infecties. Daarnaast wordt er veel DMARD voorgeschreven ter ondersteuning. De eerste generatie biologicals bestaat uit TNF blokkers, zoals infliximab. De tweede generatie biologicals remmen de afweercellen af, waardoor de ontsteking stopt. De nieuwste biological, tocilizumab genaamd blokkeert de IL-6 receptor, waardoor dat eiwit niet werkt en er geen ontsteking kan ontstaan. Dit middel is ook effectief zonder DMARD ondersteuning.
Natuurlijke supplementen
Omega 3-vetzuren staan erom bekend dat ze ontstekingsremmend werken. Deze vetzuren kan men onder andere vinden in vette vis,
krillolie en lijnzaad(olie). Het kan ook worden gebruikt in combinatie met N acetylcysteïne. Andere
natuurlijke ontstekingsremmers zijn kruiden zoals kurkuma (curcuma longa),
boswellia en gember. Ongedenatureerd collageen type II, toegevoegd aan een dieet, gaat pijn en zwelling tegen. Collageen is daarbij een belangrijk eiwit in het bindweefsel van het lichaam. Cortisol kan men toevoegen door het slikken van een natuurlijk, dierlijk bijnierextract. Daardoor worden gelijk de bijnieren aangezet tot genezing. Vitamine B (energie) en C, waarbij C ook erg gezond is voor de bijnieren. Ook goede voedingsmiddelen zoals rode pepers en kaneel kunnen een hele grote rol spelen in genezing. Let daarbij echter wel op het vermijden van granen en nachtschades! Daarnaast kan meer bewegen, wel rustig opbouwen, en zwemmen in verwarmd water heilzaam zijn.
Lees verder