Hamstring tendinitis: Peesontsteking van hamstrings met pijn

Hamstring tendinitis: Peesontsteking van hamstrings met pijn Hamstring tendinopathie (tendinitis) is een aandoening waarbij weefselbeschadiging en een ontsteking optreedt in één of meer van de hamstringpezen. Meestal is overmatige training de oorzaak van de peesontsteking aan de hamstrings. Pijn, stijfheid en bewegingsproblemen komen tot stand bij de ontsteking van de hamstringpees. De behandeling is mogelijk via zelfzorgremedies, al is af en toe wel een medische behandeling nodig. De prognose is over het algemeen uitstekend bij een milde ontsteking maar bij een ernstige ontsteking van de hamstringpezen loopt de herstelperiode soms op tot meerdere maanden.

Oorzaken van ontsteking van hamstringpees

De hamstringpees is het zachte weefsel dat de hamstringspier verbindt met het buitenste deel van de knie. De hamstringspieren zijn verantwoordelijk voor het buigen van de knie en het strekken van de heup tijdens het rennen, springen en schoppen. Deze spieren bestaan uit drie pezen. Een peesontsteking (tendinitis) is een verwonding die optreedt wanneer deze pezen beschadigd of ontstoken raken door overmatige spanning of kracht op de pees.

Risicofactoren van peesontsteking aan hamstrings

Door overmatig gebruik van de hamstrings, ontstaat mogelijk schade aan de pezen. Af en toe ontstaat er een peesontsteking van de hamstrings omdat er te veel stress of spanning plaatsvindt op de pezen. Meestal gebeurt dit tijdens een snelle versnelling bij het hardlopen of het oplopen van een lange trap. De aandoening komt veel voor bij basketbalspelers en hardlopers die mogelijk strakke spieren hebben. Het komt ook vooral veel voor in sporten die frequente versnelling en vertraging vereisen, zoals basketbal en voetbal. Onvoldoende opwarming of vermoeidheid door meerdere duuractiviteiten zonder voldoende rust, draagt tot slot bij aan het plotseling optreden van hamstring tendinopathie.

Symptomen

Belangrijke symptomen zijn meestal pijn en stijfheid die zich geleidelijk ontwikkelen in de binnenste of buitenste delen van de knieholte (kniepijn, stijve knie). De pijn straalt soms ook uit naar de bovenkant van de kuit of achterkant van de dij en neemt na verloop van tijd vaak toe. De pijn verergert bij (herhaalde) bewegingen. Ook heeft de patiënt problemen met of (intense) pijn bij het bewegen of buigen van de knie. Rond de knie of dij is tevens een zwelling merkbaar.

Diagnose en onderzoeken

Een arts stelt de diagnose van een peesontsteking van de hamstrings via een MRI-scan of een röntgenfoto. Hij beoordeelt het letsel en adviseert de patiënt vervolgens over de benodigde behandeling.

Behandeling van hamstring tendinopathie

Zelfzorg

Om hamstringpeesontsteking te behandelen, is rust cruciaal om de ontsteking en zwelling van de pees te laten genezen. De patiënt moet eveneens verdere activiteiten voorkomen die mogelijk verder leiden tot schade of ongemak. Het toepassen van ijs op het letsel vermindert de zwelling en ontsteking en verlicht de pijn. Ook het aanbrengen van een drukverband is nuttig om het gebied te ondersteunen en stabiliseren terwijl de druk wordt verlicht. Het optillen van het been is voorts ook nodig. Verder mag een patiënt vrij verkrijgbare ontstekingsremmende medicijnen nemen. Rek- en strekoefeningen zijn ook aanbevolen.

Professionele medische behandeling

Helpen de zelfzorgmaatregelen niet of onvoldoende, dan is een bezoek aan de arts nodig.

Fysiotherapie
De arts verwijst de patiënt door naar een fysiotherapeut. Dankzij fysiotherapie is het mogelijk om versterkings- en rekoefeningen aan te leren zodat het gebied sterk blijft en het gemakkelijker wordt om terug te keren naar sport zodra het letsel is volledig hersteld. Deze oefeningen mag niet uitvoeren wanneer hij pijn in het gebied voelt. De fysiotherapeut geeft voorts advies over het terugkeren naar de sport.

Steroïde injecties
De arts gebruikt mogelijk corticosteroïde injecties om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten. De arts zet deze behandeling echter als laatste redmiddel in, omdat een patiënt hierdoor sneller te maken krijgt met een verzwakte pees, wat resulteert in een breuk op de lange termijn.

Prognose

Patiënten met milde hamstring tendinopathie herstellen meestal binnen de tien dagen. Is de ontsteking ernstiger, dan duurt het tot zes weken alvorens de patiënt hersteld is. Bij een ernstige peesontsteking van de hamstrings is een herstelperiode tot tien weken nodig.

Complicaties

Een aangetaste hamstringpees irriteert mogelijk de heupzenuw wat dan resulteert in symptomen van ischias in het been.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en behandelingen bij een peesontstekingTendinitis ook wel peesontsteking is een ontsteking aan de pezen. De pezen zijn de verbindingen tussen de spieren het he…
Peesontsteking duim: symptomen, oorzaken en behandelingPeesontsteking duim: symptomen, oorzaken en behandelingPeesontsteking van de duim staat bekend als De Quervain tendinitis. Het dankt zijn naam aan de arts die deze voor het ee…
Peesontsteking heup: oorzaken, symptomen en behandelingPeesontsteking heup: oorzaken, symptomen en behandelingEen peesontsteking in de heup veroorzaakt gevoeligheid, pijn en irritatie. Een peesontsteking of tendinitis treedt vaak…
Peesontsteking schouder: symptomen, behandeling (injectie)Peesontsteking schouder: symptomen, behandeling (injectie)Peesontsteking schouder kan behoorlijk invaliderend zijn. Wat zijn de symptomen van een peesontsteking in de schouder en…

SARS-coronavirus: symptomen, oorzaken en behandelingSARS-coronavirus: symptomen, oorzaken en behandelingSARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, vertaald: ernstig acuut ademhalingssyndroom) is een infectieziekte die gepaard…
Voetmelanoom: Vorm van huidkanker op de voetVoetmelanoom: Vorm van huidkanker op de voetEen melanoom is de meest ernstigste vorm van huidkanker. Een melanoom ontwikkelt zich in de meeste gevallen op de huid d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sheauezcajtm, Flickr (CC0)
  • Geraadpleegd op 5 februari 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • HAMSTRING TENDONITIS, https://www.firstaid4sport.co.uk/blog/hamstring-tendonitis/
  • Hamstring Tendonitis, https://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/knee-pain/posterior-knee-pain/biceps-femoris-tendinopathy
  • LOWER HAMSTRING TENDONITIS, https://www.marshfieldclinic.org/sports-wrap/lower-hamstring-tendonitis
  • What to know about hamstring tendonitis, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324931.php
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.