InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Voetwratten: wratten onder de voeten behandelen/verwijderen

Voetwratten: wratten onder de voeten behandelen/verwijderen

Voetwratten: wratten onder de voeten behandelen/verwijderen Voetwratten. Wratten zijn de meest voorkomende infectie van de huid en worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Voetwratten groeien op de onderkant van de voet, meestal in gebieden waar veel druk wordt uitgeoefend tijdens het lopen of staan, zoals de hiel en bal van de voet. Voetwratten groeien vaak in de diepere lagen van de huid als gevolg van de druk die zij vanwege hun ligging ontvangen. Een bevredigende behandeling is er niet. Wel kun je voorkomen dat je voetwratten krijgt door het nemen van een aantal voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van slippers in en rond natte gebieden. Ook kun je proberen om zelf een voetwrat te behandelen met duct tape.

Voetwratten: wratten onder de voeten, hoe te behandelen?


Meerdere voetwratten / Bron: Marionette, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Meerdere voetwratten / Bron: Marionette, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat zijn voetwratten?

Voetwratten zijn wratten die groeien op de onderkant van de voet, op de voetzool, ook wel verruca plantaris genoemd. Het komt veel voor bij zowel kinderen als volwassenen. De wratten zijn meestal ongeveer 1 cm in diameter. Normaliter zijn wratten verheven, bloemkoolachtige en vast aanvoelende uitgroeisels van de huid. Doch voetwratten zijn platter als gevolg van de druk op de voetzool door het lichaamsgewicht. Voetwratten worden geplet en in de dikke huid van de voetzolen gedrukt. Soms is er sprake van een enkele wrat die pijnlijk is en in de diepte groeit en soms zijn er vele kleine wratten die zich oppervlakkig uitbreiden. Deze twee vormen heten respectievelijk doornwrat en mozaïekwrat.

Oorzaak en risicofactoren

Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt verschillende soorten wratten, ook de wratten op de voetzolen. HPV is de meest voorkomende type huid infectie. Het wordt vaak opgelopen op besmette natte vloeren in zwembaden, kleedkamers, douches en andere gemeenschappelijke ruimtes waar veel mensen komen.

Overdracht van het virus

Het immuunsysteem van elke persoon reageert anders op HPV. Niet iedereen die ermee in contact komt, ontwikkelt wratten. Zelfs mensen in dezelfde familie reageren anders op het virus. De HPV-stammen die voetwratten veroorzaken zijn niet zeer besmettelijk. Het virus wordt dus niet doorgegeven door direct contact van de ene persoon naar de andere. Maar het gedijt goed in warme, vochtige omgevingen. Bijgevolg kan je het virus doorgegeven worden door op blote voeten in zwembaden of kleedkamers te lopen. Als het virus zich verspreidt van de eerste infectieplaats, kunnen er meer wratten verschijnen.

Incubatietijd

De incubatietijd is de tijd tussen de besmetting het een virus en de eerste symptomen. De incubatietijd van wratten is 1-20 maanden. Daarom is het moeilijk om precies vertellen wanneer het virus in het lichaam terecht kwam. In de Verenigde Staten hebben zo'n 7-10% van de mensen wratten. Hoeveel daarvan voetwratten hebben, is niet duidelijk. Voetwratten worden aangetroffen in alle leeftijdsgroepen, maar komen het meeste voor bij kinderen in de leeftijd van 12-16 jaar.

Voetwratten symptomen

Voetwratten zijn te herkennen aan de volgende tekenen en symptomen:
 • ze zijn heel zacht;
 • ze doorbreken het normale patroon van de huid;
  Pijnlijke, diepe voetwrat / Bron: Marionette, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pijnlijke, diepe voetwrat / Bron: Marionette, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • ze kunnen er ruw, knobbelig, sponsachtig, dik en/of schilferig uitzien.
 • ze zien er bruin of grijs-geel uit, het centrum is donker;
 • onbehandelde voetwratten zijn vaak pijnlijk;
 • ze zijn dikwijls groter dan gewone wratten;
 • ze zijn vaak platter dan gewone wratten door het lichaamsgewicht wat op de voetzool drukt als de persoon loopt;
 • vaak tref je ze aan onder drukpunten, zoals de hiel of de bal van de voet;
 • in de voetwrat zijn vaak kleine zwarte stipjes zichtbaar t.g.v. een bloeding in de wrat door de druk die erop wordt uitgeoefende door het staan en wandelen.

Likdoorn

Soms wordt een voetwrat verward met een likdoorn. Het verschil wordt echter duidelijk als men ze poogt weg te halen (door te knippen of te snijden), de wrat gaat dan bloeden.

Complicaties van wratten onder de voeten

Wanneer voetwratten pijn veroorzaken, kan dit van invloed zijn op hoe je loop of staat, soms zelf zonder je dat te realiseren. Uiteindelijk kan deze verandering in hoe je staat of loopt, spier- of gewrichtsproblemen veroorzaken.

Onderzoek en diagnose

In de meeste gevallen kan de arts een voetwrat diagnosticeren met een of meer van deze technieken:
Onderzoek van de wrat;
 • Door met een mesje wat huidschilfers weg te snijden of te schrapen; bij een wrat verschijnen er op een gegeven moment allemaal zwarte puntjes (puntbloedingen);
 • Verwijderen van een klein gedeelte van de laesie (biopsie) om te verzenden naar een laboratorium voor analyse.

Voetwratten / Bron: Marionettem Richter67, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Voetwratten / Bron: Marionettem Richter67, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Preventie: wratten onder de voeten voorkomen

Voorkomen dat je voetwratten krijgt, kan door niet in aanraking te komen met het virus dat wratten veroorzaakt. Tref daarom voorzorgsmaatregelen bij het betreden van gemeenschappelijke (vochtige) ruimtes, zoals kleedkamers en zwembaden. Het dragen van slippers in en rond natte gebieden wordt geadviseerd. Was je voeten goed schoon met water, daarna grondig afdrogen - ook tussen de tenen. Gebruik zo nodig een desinfecterende voetspray. Controleer regelmatig je voeten, want een beginnende wrat is nog goed te behandelen. Controleer de voeten van je kinderen regelmatig. Kijk uit als er sprake is van een beschadigde huid door wondjes of kloven. Zo'n huid is vatbaarder voor het binnendringen van het HPV-virus. Verschoon verder dagelijks je sokken en wissel iedere dag je schoenen om.

Voetwratten behandelen of verwijderen

Reguliere behandelingen

Voetwratten kunnen door de huisarts worden behandeld door bevriezing met vloeibare stikstof. Meestal geeft deze behandeling lichte napijn en klachten bij het lopen. Ook kan salicylzuur worden gebruikt, verkrijgbaar in zalf, gel of aanstipvloeistof. Curettage - dat wil zeggen het wegsnijden van de wrat - is ook een optie. Al deze behandelingen zijn niet zo bevredigend, omdat het virus niet uitgeroeid wordt en de wratten veelal terugkomen. De wratten kunnen na enkele jaren spontaan verdwijnen als het lichaam het virus effectief heeft bestreden. Voor hardnekkige voetwratten kan laseren overwogen worden als behandeling. Door de CO2 laser kan een wrat heel precies en laagje voor laagje worden weggebrand.

Voetwratten zelf behandelen met duct tape

Bij hardnekkige voetwratten die niet goed reageren op de standaard behandeling, kan men overgaan op meer drastische maatregelen:
 • Knip het stuk eerst op maat, net iets groter dan de voetwrat;
 • Plak de voetwrat af met duct tape;
 • Laat de tape zes dagen zitten;
 • Daarna tape verwijderen en de wrat weken in water;
 • Probeer de hoornlaag zoveel mogelijk te verwijderen met een schuursponsje of puimsteen;
 • Niet afdekken en na een nacht slapen opnieuw de voetwrat gedurende zes dagen afdekken met duct tape.

De precieze werking van deze behandeling is (nog) niet bekend, maar de lijm van de tape veroorzaakt waarschijnlijk een irritatiereactie wat tot gevolg heeft dat je afweersysteem het virus sneller herkent en onschadelijk maakt. Het succespercentage is grofweg 75%. De wrat zal na 4-6 weken verdwenen zijn zonder achterlating van littekens. Stop met deze behandeling bij verschijnselen van overgevoeligheid, zoals roodheid, jeuk en zwelling. Bij hevige pijn, bloeding of een infectie, moet je je huisarts inschakelen.

Lees verder

© 2009 - 2018 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Wartner wrattenverwijderaar gebruiksaanwijzing en ervaringenWartner wrattenverwijderaar gebruiksaanwijzing en ervaringenGewone wratten zijn harde, verheven, bloemkoolachtige, eeltige uitgroeisels van de huid. Wratten worden veroorzaakt door…
Verruca: wat, soorten en behandelingVerruca: wat, soorten en behandelingIedereen heeft al wel eens wratten gehad. Meestal verdwijnen ze spontaan binnen de twee jaar. Ze komen in het bijzonder…
Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Armin E. Opitz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Dr. Robert Youngson: Medische gezinsecyclopedie; Veltman uitgevers, 3e druk, 2002.
 • http://www.efarma.nl/pages/winap.asp?ID=1983&Method=infotekst
 • http://www.voetverzorger.nl/abc_wratten.html#voorkomen
 • http://www.wartner.eu/nl/wartguide/foot.asp
 • http://www.amoils.com/warts.html
 • http://www.emedicinehealth.com/plantar_warts/article_em.htm
 • http://www.huidarts.com/behandelingen/duct-tape-voor-voetwratten/
 • Huidziekten.nl. Voetwratten en handwratten. https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/voet-wratten-verruca-plantaris.htm (ingezien op 13-8-2017)
 • Mayo Clinic. Plantar warts: Symptoms and causes. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-warts/symptoms-causes/dxc-20319389 (ingezien op 13-8-2017)
 • Afbeelding bron 1: Marionette, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Marionette, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Marionettem Richter67, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Voetwratten: wratten onder de voeten behandelen/verwijderen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

C. S. van Bueren, 09-06-2017 10:27 #10
Vraag ik heb al jaren last van voetwratten, kan ik ductape proberen, ik ben diabeet.Gaat je huid kapot door de ductape en is dat voor diabeet zijn schadelijk? Reactie infoteur, 10-07-2017
Diabetici moeten heel erg uitkijken met wondjes. Vooral de huid van enkels en voeten is kwetsbaar voor 'diabetische wonden'. Het lijkt mij verstandig om uw voetwratten te laten behandelen door een pedicure. Vraag uw huisarts om advies.

Simone, 07-07-2016 19:06 #9
Ik gebruik nu al zoon 5 weken wratx en t werkt heel goed maar hoe weet je nu of de wrat al weg is of niet? Kan t nergens op internet vinden mijn huid is namelijk nog niet hersteld verder vandaar, Reactie infoteur, 10-07-2016
WratX schrijft hier het volgende over: "Na enkele behandelingen verschijnen er doorgaans zwarte stipjes in de wrat. Dit zijn kleine bloedvaatjes die in het hart van de wrat groeien om deze van bloed te voorzien. Dit is een teken dat de wrat aan het verdwijnen is en de behandeling moet worden voortgezet tot de zwarte stipjes en de wrat volledig zijn verdwenen. Soms kunnen de zwarte stipjes wat bloeden wanneer u aan de wrat gekrabd hebt. Wacht enkele minuten alvorens WratX aan te brengen tot het bloeden is gestopt, anders kan het pijn doen. Als het aanbrengen pijnlijk is, breng dan koud water aan om de pijn te verlichten. De wrat kan ook wit worden en in eerste instantie verder uitgroeien voor deze begint uit te drogen. Wanneer de wrat zich uitbreidt, kan de omringende huid gevoelig worden."

Harm, 24-12-2015 10:41 #8
Uit ervaring weet ik dat voetwratten heel hardnekkig zijn. Voetwratten verwijderen is een kwestie van de lange adem. Uiteindelijk moet je lichaam korte metten maken met het virus dat voetwratten veroorzaakt. Succes iedereen met het verwijderen van de voetwratten.

Willy Andriol, 23-05-2014 23:09 #7
Het virus gaat er niet mee weg, de wratten wél. Dagelijks een soda badje, goed afdrogen, aanstippen met azijn, even laten drogen en afsmeren met (blanke) nagellak. Andere kleur kan ook natuurlijk, maar dan zie je de wrat niet zwart worden. Door zuurstof te onttrekken aan de wrat, zal hij afsterven binnen een week of twee en spontaan uitvallen. Om nieuwe wratvorming te voorkomen moet je weerstand opbouwen. Dat gaat niet van de een op andere dag maar vergt discipline in een gezonde levensstijl met gezonde voeding, een goede hygiëne en voldoende rust. Vooral bij kinderen ontbreekt het daar weleens aan en ach, een wrat is niet het ergste wat je kan overkomen.

Wim Koster, 01-05-2014 15:23 #6
Voetwratten verwijderen niet mogelijk? ONZIN! Ik ben bijna 10 jaar door mijn huisarts en de specialist in het ziekenhuis mishandeld met o.a. stikstofwattenstaafjes, smeersels, etc. Totdat ik op vakantie kwam op Madeira en in het hotel een pedicure mij vertelde dat het iedere dag insmeren met een wattenstaafje met rode jodium afgedekt met de plakrand van een pleister na 3 maanden effect zou moeten hebben. Bij mij was de voetwrat al na een maand niet meer te zien (en te voelen).

Wat behandeling niet mogelijk?

Lola, 29-01-2014 10:22 #5
Wat zijn de gevolgen van wratten? Kan iemand mij hier mee helpen aub?

Met vriendelijke groeten

Gideon, 01-07-2013 23:57 #4
Salpeterzuur. even een druppel salpeterzuur er op en een beetje laten intrekken. Een week tot twee weken later laten ze los en ben je er vanaf, zonder littekens.

Hubert Dubois, 03-01-2013 14:45 #3
Geachte.
Ik vraag me af of het normaal is dat ik nu al ongeveer drie jaar (bijna wekelijks) in behandeling ben om het wegkrijgen van een voet wrat. De behandeling bestaat er in van eerst het wegnemen van de likdoorn en vervolgens bevriezing met vloeibare stikstof; doch de likdoorn en de wrat blijft steeds maar terug komen. Zelfs al na een diepe bevriezing is ze er weer terug na amper vier à vijf dagen.
Ik ben hopeloos.
Kan er nog een andere behandeling overwogen worden? Is er een medicament om het virus definitief te doden?
Als er iemand raad weet hoor ik het graag.

Gerda van Horrik, 01-02-2011 16:34 #2
Beste Cora,
Mijn dochtertje had ook last van 'n hardnekkige voetwrat. Had al vanalles geprobeerd o.a. pedicure, aanstippen met stikstof bij de huisarts en allerlei huismiddeltjes, niks hielp.
De huisarts had mij al doorverwezen naar 't ziekenhuis om 't weg te laten snijden. Voor 'n kindje van 2 vond ik dit wel 'n hele rigoreuse oplossing omdat dit heel pijnlijk is, 't 'n flink litteken achter laat en het nadien altijd 'n zwakke plek blijft (meer eeltvorming bij 't litteken).
Gelukkig heeft 'n vriend mij gewezen op behandeling bij 'n podotherapeut in Vlijmen ( nog niet veel podotherapeuten weten van deze behandeling)met salpeterzuur.
Voor mijn dochter was 't echt 'n wondermiddel. Binnen 3 weken en 4 behandelingen was ze van d'r voetwrat af en er hoeft dus niet meer geopereerd te worden

Cora van Beek, 02-10-2010 22:57 #1
Heb al 25 jaar voetwratten, groeien onder de hiel naar binnen!
Had goede resutltaten geboekt met Duct-tape, maar de laatste wratjes wilden niet verdwijnen. Ben toen naar de dermatoloog in het ziekenhuis verwezen omdat men daar met een geheel nieuw middel was gestart: CANTARONE. Daar waren goed resultaten me behaald. Helaas werkte het niet bij mij!
Ga nu steeds moeilijke lopen: geen pijn, maar wel constant heel gevoelig.
Wie heeft nog een goede tip!?

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 13-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Wratten
Bronnen en referenties: 13
Reacties: 10
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!