Het darmbad, een darmreinigingskuur – is het heilzaam?

Het darmbad, een darmreinigingskuur – is het heilzaam? Het darmbad is een darmreinigingskuur en een alternatieve geneeswijze, waarbij opgehoopte gifstoffen in het spijsverteringskanaal worden weggespoeld. Het is dus een hydrotherapie, die in sommige alternatieve kringen best populair is, met name in Duitsland. Deze vorm van colonhydrotherapie wordt bijvoorbeeld voorgeschreven bij verkoudheid, obstipatie en vergiftigingen als gevolg van een verkeerd voedingspatroon, stress en een zittend leven. Er zijn echter allerlei ziekten waarbij men beter niet voor een darmbad kan kiezen. Het kan dan zelfs gevaarlijk zijn.

Inhoud


Purgeren – een eeuwenoude geneesmethode

Het schoonmaken van de darm is van alle tijden en heet met een mooi woord colonhydrotherapie. Het doel was en is om het spijsverteringskanaal te ontgiften, meestal in combinatie met een dieet of vasten. Tegenwoordig wordt vaak ook bitterzout (magnesiumsulfaat) gebruikt. Deze therapie dient gecombineerd te worden met een gezonde leefstijl, waaronder goede voedingsgewoonten, minder stress en meer beweging.

Maag-darmstelsel / Bron: OpenClipartVectors, PixabayMaag-darmstelsel / Bron: OpenClipartVectors, Pixabay

Wat is een darmbad (colonhydrotherapie)?

Bij een darmbad worden gifstoffen die zich in de darm hebben opgehoopt verwijderd. Deze geneesmethode wordt vooral voorgeschreven bij:

Gifstoffen

Er zijn verschillende methodes in omloop. Elke alternatieve genezer heeft zo zijn voorkeur. Doorgaans wordt met een klysmaspuit ½ tot 1 liter (kinderen tot ½ liter) lauwwarm water in de endeldarm gebracht. In plaats van water worden ook vaak kamillethee of -extracten gebruikt. Hoe vaker en eerder deze behandeling in de beginfase van de aandoening plaatsvindt, hoe sneller de gifstoffen worden verwijderd en er sprake is van herstel.

Geneeskrachtig darmbad

Bij een darmbad zit de patiënt in een warm bad, soms in zijligging, waarbij achter elkaar enkele klysma’s worden toegediend. Via een irrigatievat, gevuld met 30 liter water waarin zout en kamille-extracten zijn opgelost, wordt de vloeistof met een slang in de endeldarm gevoerd. De patiënt zit dan op een soort opblaasbaar zadel. Tijdens de spoeling worden de ontlasting en de irrigatievloeistoffen opgevangen in een container.

Gezonde peristaltiek

Het warme bad waarin de patiënt zich tijdens de behandeling bevindt, heeft een krampstillend effect op de darmen. Verder wordt met deze behandeling een gezonde peristaltiek opgewekt en vindt er absorptie plaats van de vloeistof die in de dikke darm wordt geleid. Door het diuretisch effect ervan zal de patiënt vaak moeten plassen.

Hoge darmspoeling

Deze vorm van colonhydrotherapie, of darmreinigingskuur, wordt ook wel colonbad genoemd. De moderne darmspoeling betreft een gesloten systeem, waarbij het ingebrachte water en de darminhoud reukloos en op een schone manier wordt afgevoerd. De reiniging bestrijkt een veel groter gedeelte van de darm, eveneens met behulp van 20 tot 30 liter spoelvloeistof. De irrigatorslang wordt dan ongeveer 15 centimeter in de darm geschoven. Per keer gaat er zo'n drie liter vloeistof de darm in. De patiënt probeert de spoelvloeistof een kwartier lang vast te houden, soms gecombineerd met een buikmassage.

Ontgifting

Deze alternatieve geneesmethode heeft naast de ontgiftende werking een gunstig effect op chronische obstipatie. Darmbaden worden ook voorgeschreven bij een broomvergiftiging, een stof die bijvoorbeeld in slaapmiddelen zit. Ook bij ureterstenen kan een darmbad soelaas bieden.

Dikke darm (colon) / Bron: Bodymybody, PixabayDikke darm (colon) / Bron: Bodymybody, Pixabay

Belastend voor de bloedsomloop

Darmbaden hebben nadelen. Vooral het belastende effect op de bloedcirculatie heeft ertoe geleid dat bij een aantal aandoeningen geen darmbaden mogen worden toegediend, zoals:

Eerst naar de huisarts...

Als u een darmbad overweegt, is het belangrijk om eerst naar de huisarts te gaan met uw klachten. Vooral als u aan bovengenoemde ziekten lijdt. Anders zou het middel wel eens erger kunnen zijn dan de kwaal.

Lees verder

© 2013 - 2020 Orion, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Als je last hebt van een spastische/prikkelbare darmAls je last hebt van een spastische/prikkelbare darmWanneer je last hebt van een spastische darm (ookwel prikkelbare darmsyndroom genoemd) is dat erg vervelend. Gelukkig is…

Ontzuren door zuiveringszout in te nemen en extra tipsOntzuren door zuiveringszout in te nemen en extra tipsOnverklaarbare aandoeningen worden voor een deel veroorzaakt door een tekort aan natriumbicarbonaat, waardoor zuren snel…
Bloesemtherapie; Bram ZaalbergBloesemtherapie; Bram ZaalbergIn zijn boekje Bloesemtherapie geeft Bram Zaalberg uitleg over bloesemremedies en hoe ze gemaakt en gebruikt worden. Vij…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Klysma
  • 'Geneeswijzen in Nederland' Paul van Dijk, Uitgeverij Ank-Hermes, Deventer
  • Afbeelding bron 1: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Bodymybody, Pixabay

Reageer op het artikel "Het darmbad, een darmreinigingskuur – is het heilzaam?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Orion
Laatste update: 11-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Special: Alternatieve geneeswijzen
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!