Ademhalingsproblemen door vocht longvliezen: pleurapunctie
Indien er sprake is van een klaplong dan komt er lucht om de longen, echter bij sommige aandoeningen kan er vochtophoping ontwikkelen tussen de longvliezen. Slecht ademen en onbehagen zal het gevolg zijn net als bij de ingeklapte long, echter de veroorzakende factor is compleet anders. Wat zijn de potentieel levensbedreigende aandoeningen waarbij vocht tussen de longvliezen voorkomt en wat houdt de pleurapunctie in?
Pleurapunctie bij vocht tussen longvliezen
Waar zit het?
Om de longen zit een vlies, welke normaal tegen de binnenkant thoraxvlies (borstholtevlies) aan zit. Tussen deze twee vliezen zit standaard geen ruimte, doordat het als het ware in een vacuümtoestand verkeert. Indien er echter vochtophoping ontstaat dan kan tussen het thoraxvlies en de long waterdruk ontstaan, waardoor het orgaan minder ruimte heeft. Oftewel door vocht neemt de longinhoud af. Waardoor wordt deze aandoening veroorzaakt en hoe kan een drain tijdelijk uitkomst bieden?
Nadelige gevolgen van vocht
Teveel vocht tussen de longvliezen heeft altijd een niet gunstige oorsprong. Neemt de ademhaling af, waarbij pijn op de borst toeneemt dan is het altijd noodzaak om medisch onderzocht te worden. Indien het namelijk niet gaat om een klaplong (luchtopbouw) kan het indirect door meerdere zorgelijke aandoeningen worden veroorzaakt. Een beoordeling van de situatie dient altijd snel te volgen. Wat kunnen de veroorzakers van de aandoening zijn?
Indirecte aandoeningen
In het lichaam zitten vele organen, welke invloed kunnen uitoefenen op het functioneren van de longen. Indien daaraan problemen ontstaan kan het indirect een minder goed functionerend ademhalingsorgaan veroorzaken.
Aangetaste alvleesklier
Een alvleesklierontsteking kan leiden tot een ophoping van vocht in het lichaam. De ontsteking kan daarnaast via het bloed andere delen van het lichaam aantasten. Het vocht wordt deels afgevoerd naar plekken waar opslagcapaciteit is.
Onregeld albuminegehalte
Hypoalbumine (kan worden veroorzaakt door leverproblemen) zorgt ervoor dat plaatselijk veel water en vocht wordt aangezogen.
Albumine zorgt er in het lichaam voor dat vocht niet uit de aderen sijpelt, doordat het vloeistof blijft aantrekken. Een toename van deze stof tussen de longvliezen geeft dus ernstige problemen, ook voor de rest van het lichaam.
Aangetaste lever
Levercirrose ontstaat door alcoholmisbruik, waardoor levercellen worden vernietigd. Gevolg is dat hypertensie kan ontstaan (sterke toename van buikvocht), welke verder wordt opgeslagen in beschikbare ruimtes.
Hartproblemen
Problemen aan het hart zoals hartfalen of slecht werkende hartkleppen. De vochtafvoerfunctie hapert, waardoor hoeveelheden kunnen opbouwen. Daardoor zal de druk op belangrijke organen toenemen.
Lokale problemen
Naast indirecte lichaamsproblemen kunnen er ook longproblemen van toepassing zijn. Denk zoal aan de volgende problematische aandoeningen.
Long- en/ of hartkanker
De feitelijke werking van het orgaan wordt verstoord, waardoor de afvoercapaciteit beperkt is. Verwijderd vocht dient altijd op maligne sporen te worden getoetst. Let wel long- en/of hartkanker kan vochtopbouw in de longvliezen betekenen, maar kan ook aanleiding zijn voor vochtopbouw in de pericard van het hartzakje. Ook andere soorten kanker nabij de longen kunnen er aanleiding voor zijn.
Ontstekingen
Longontsteking veroorzaakt vocht- en slijmopbouw in en om de longen. Voor de ontdekking van penicilline was dit de voornaamste doodsoorzaak. Let wel een slecht behandelde of
dubbele longontsteking kan aanleiding voor de aandoening zijn. Ook een ontsteking aan de
longvliezen kan het veroorzaken. De ontsteking kan ter plaatse zijn veroorzaakt (bacterieel), maar kan ook via bloed zijn overgedragen vanuit het binnenste van de longen of andere belangrijke organen.
Voorgaande lokale en indirecte problemen aan het lichaam zijn altijd aanleiding voor een grondig onderzoek, aangezien er verschillende levensbedreigende omstandigheden van toepassing kunnen zijn.
Tijdelijke ontlasting door pleurapunctie
Indien de druk van het vocht teveel wordt, dient vocht tussen de longvliezen te worden afgevoerd. De longen hebben de oorspronkelijke inhoud van de thoraxruimte nodig. Daartoe wordt via een punctie een leiding of drain tussen de ribben door aangelegd. De drain wordt zonder verdoving aangebracht tot tussen de vliezen, zodat het vocht kan worden verwijderd. De patiënt zal direct meer lucht kunnen krijgen, waarbij de longen beter kunnen werken. Toch is dit van tijdelijke aard. De oorzaak van de aandoening dient zo snel als mogelijk te worden gelokaliseerd, zodat aanvullende stappen voor behandeling kunnen worden ondernomen. Let wel dat er een kans bestaat dat na een pleuradrain een pneumathorax, oftewel
klaplong wordt veroorzaakt. Daarbij wordt het vocht dus vervangen door lucht met vergelijkbare ademhalingsproblemen.
De aangebrachte drain zal wegens de ernst van de omstandigheden vaak langdurig aanwezig zijn om onverhoopte vochtopbouw tussen de vliezen wederom te verwijderen.
Lees verder