Hoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijn
Hoofdpijn bij afvallen komt relatief vaak voor. De hoofdpijn hoeft natuurlijk niets te maken te hebben met het afvallen, maar vaak is dat wel het geval. Meestal ligt de oorzaak in het dieet. Het lichaam creëert een gevoel van hoofdpijn, omdat het constateert dat er een tekort is aan calorieën of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Ook te weinig drinken kan leiden tot hoofdpijn bij afvallen; evenals ontwenningsverschijnselen als gevolg van de overstap naar een nieuw dieet.
Afvallen en hoofdpijn
Hoofdpijn bij afvallen kan diverse oorzaken hebben. Natuurlijk hoeft de hoofdpijn niets met het afvallen te maken te hebben, maar vaak is dat wel het geval. Veelal heeft het te maken met bewuste of onbewuste activiteiten die met het afvallen te maken hebben. Zo kan minder eten (bewust gedrag als gevolg van een dieet) hoofdpijn veroorzaken. Maar ook minder drinken (onbewust gedrag dat bij veel mensen gepaard gaat met het volgen van een dieet) kan de oorzaak zijn.
Een pijnstiller nemen, of de oorzaak van hoofdpijn aanpakken
Het is heel eenvoudig om bij opkomende hoofdpijn een paracetamol, ibuprofen of andere pijnstiller in te nemen; daar is op zich weinig mis mee. Maar wanneer de hoofdpijn blijft terugkeren, is het vaak beter om op zoek te gaan naar de oorzaak en deze aan te pakken.
Hoofdpijn als gevolg van een dieet
De meeste mensen die willen afvallen doen dat door middel van een dieet. Dat betekent dat je je voedingspatroon aanpast. In de meeste gevallen gaat het om een afname in het aantal calorieën dat je tot je neem, en dat kan zorgen voor een energietekort in je lichaam. Om jou duidelijk te maken dat het tijd wordt om te gaan eten, gaat je lichaam signalen afgeven. Eén van die signalen is hoofdpijn. Bij hele extreme diëten (zoals een
ziekenhuisdieet) is de kans op hoofdpijn groter dan bij diëten waarbij je relatief gezien meer calorieën binnen krijgt.
Hoofdpijn bij een eenzijdig dieet
Hoofdpijn kan ook optreden wanneer je een dieet volgt waarbij je heel eenzijdig eet. Bij bijvoorbeeld een
low carb dieet en een
Slow carb dieet krijg je niet perse minder calorieën binnen, maar eet je maar heel weinig koolhydraten. Bij andere diëten mag je juist wel koolhydraten eten, maar consumeer je zo min mogelijk vet. Door de eenzijdigheid van dit soort diëten is de kans groot dat je bepaalde voedingsstoffen te weinig binnen krijgt. Ook dan is één van de signalen van je lichaam: hoofdpijn.
Je eetpatroon wijzigen om hoofdpijn tegen te gaan
Als je last hebt van hoofdpijn bij afvallen en je denkt dat het door je dieet komt, is het verstandig om te kijken of je je eetpatroon kunt wijzigen. Je hoeft niet perse meer te gaan eten, maar het is wel belangrijk om erop te letten dat je voldoende gevarieerd eet. Als je dieet dit niet toelaat, kun je bepaalde tekorten misschien aanvullen met voedingssupplementen.
Hoofdpijn als gevolg van honger
Wanneer de hoofdpijn vooral het gevolg is van honger, helpt het vaak om beter verspreid over de dag te eten. Het is aan te raden om te streven naar zes eetmomenten op een dag. Dat zijn drie maaltijden, en 2 of 3 uur naar elke maaltijd een tussendoortje. Ook al zijn de hoeveelheden die je eet klein, je lichaam heeft dan wel voortdurend energietoevoer.
Hoofdpijn bij afvallen door uitdroging
Een andere veel voorkomende oorzaak van hoofdpijn bij afvallen is uitdroging. Doordat je je voedingspatroon aanpast en je waarschijnlijk ook bepaalde dranken (frisdrank en alcohol) niet of minder mag drinken, is de kans groot dat er met enige regelmaat een vochttekort ontstaat. Een gevoel van hoofdpijn kan dan al optreden voordat je daadwerkelijk last krijgt van dorst. De meest simpele remedie hiertegen is meer water drinken.
Water drinken heeft overigens ook nog veel andere positieve effecten als het om afvallen gaat.
Hoofdpijn bij afvallen door te veel drinken
Het omgekeerde kan ook: te veel water drinken. En ook dat kan leiden tot hoofdpijn. Dat kan ook gebeuren als je niet bezig bent met afvallen, maar wanneer je een dieet volgt ben je hier vaak extra gevoelig voor. Water zorgt namelijk ook voor het wegspoelen van nutriënten uit je lichaam. Doordat je bij het afvallen minder voedingsstoffen tot je neemt, resulteert veel water drinken al snel tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
Hoofdpijn door ontwenningsverschijnselen bij een dieet
Het is ook mogelijk dat je hoofdpijn krijgt door een verandering in eetgewoonten. Vaak zijn dit tijdelijke klachten, maar die kunnen wel enkele dagen tot enkele weken aanhouden. Wanneer je - omdat je een dieet volgt - bijvoorbeeld geen koffie meer drinkt, kan dat ontwenningsverschijnselen opleveren, waaronder hoofdpijn. Ook de overstap van het eten van veel suiker naar weinig suiker kan klachten opleveren. In dit geval is het meestal het beste om de hoofdpijn tijdelijk te bestrijden met pijnstillers. Als dat niet lukt of als dit te lang duurt kun je ook kiezen voor een geleidelijker overgang naar je nieuwe voedingspatroon.
Lees verder