Faalangst overwinnen en succesvol zijn, hoe doe je dat?
Het is de opkomende angst als je iets moet presteren, terwijl er een beoordeling gaande is of als er een beoordeling volgt. Het kan iedereen overkomen vanaf het moment dat er een test of toets op school moet worden afgelegd tot als men op sollicitatiegesprek gaat. De belangen zijn daarbij groot, omdat de toekomst er vanaf kan hangen. Goed presteren kan worden gestimuleerd door enige adrenaline, maar teveel kan resulteren in faalangst waardoor er compleet niet wordt gepresteerd. Waardoor wordt het veroorzaakt en hoe kun je faalangst overwinnen?
Faalangst overwinnen
Wat houdt de aandoening in?
Er zijn momenten in het
leven waarbij de spanningen behoorlijk kunnen oplopen, zeker als het een belangrijke levensprestatie betreft. Iedereen rekent erop dat je het goed doet of je hoopt zelf dat je iets kunt bereiken. Om die deur te kunnen openen krijgt je lichaam een opgebouwde spanning te verduren. Normaal is het een standaard lichaamsreactie, waarbij alles op een hoger alertheidsniveau komt te werken. Bloedsdoorloop gaat harder, adrenaline zorgt ervoor dat het hart harder werkt, de temperatuur stijgt iets en men wordt meer alert. Het kan ervoor zorgen dat er beter wordt gepresteerd echter de mate van lichaamsactivering kan ook teveel zijn. Het zorgt ervoor dat de antwoorden niet goed komen, er traag wordt gereageerd of juist verkeerd wordt gehandeld. Door die onzekerheid kan men nog meer onzeker worden, waardoor de zenuwen compleet de overhand nemen. Het kan worden herkend door toenemende prikkelbaarheid, spierpijnen, slecht slapen, snellere ademhaling, meer
zweten, niet presteren als het moet en dergelijke.
Lichaamseigen functie
Angstige situaties worden door het lichaam gecategoriseerd als een “levensbedreigende” omstandigheid. Het komt vanuit de tijd dat de mens nog op de prairie op jacht ging naar vlees en eten. Adrenaline zorgde voor verhoogde alertheid en goed presteren, maar ook angsten zorgden ervoor dat men compleet op de hoede was. Die reactie zit nog steeds diep geworteld in de mens. Moet je presteren dan kan de angst de overhand nemen, waardoor het tegenovergestelde van presteren wordt bereikt. Oftewel je krijgt niets gedaan, doordat faalangst de overhand krijgt.
Een vergelijkbare panieksituatie krijgen
Meerdere omstandigheden tijdens het leven kunnen door
stress problemen aan lichaamsfuncties geven. Het is daarbij vergelijkbaar met een paniekomstandigheid, waardoor het lichaam overreageert. Het overgrote deel daarvan wordt onderverdeeld in een drietal falende omstandigheden:
- fysieke faalangst, waarbij het lichaam de functies niet goed uitvoert terwijl men het wel wil doen. Belangrijkste voorbeeld is tijdens rijlessen en het rijexamen waarbij voeten en handen niet meer goed schijnen te werken;
- geestelijke faalangst, waarbij kennis en opgedane ervaring er niet meer als normaal uit komt. Tijdens het examen kunnen antwoorden niet meer normaal worden geformuleerd ondanks de uitgebreide voorstudie;
- faalangst bij het aangaan van contacten. Het kan problemen geven bij het aangaan van een relatie, een gesprek met een ander maar kan ook leiden tot een tegenvallende presentatie voor de groep.
Naast voorgaande faalangsten bestaat er nog een vierde welke ook onder geestelijke faalangsten valt echter het verdient aanvullende toelichting. Prestatieangst wordt veroorzaakt doordat de gedachten worden
afgeleid door voorgaande ‘niet kunnen presteren omstandigheden’, waardoor de prestatieangst wordt getriggerd.
Realiseren dat je er last van hebt
Is er sprake van faalangst dan doet men er goed aan om die te onderkennen. Zodra je weet dat je het hebt kun je er zelf aan werken. Angst zorgt ervoor dat bloed uit je lichaam naar armen en benen wordt geleid om je voor te bereiden op vluchten of vechten. Dat houdt in dat andere delen minder bloed krijgen, waardoor de
hersenen minder goed functioneren. Hierdoor wordt bijvoorbeeld de cognitieve faalangst veroorzaakt. Hoe kun je eraan werken om de invloed van faalangst te verminderen en te overwinnen?
Noodzaak van ontspanning en afleiding
Het hebben van veel ontspanning voordat het moment aanbreekt is noodzakelijk. Jezelf in een innerlijke balans tussen lichaam en geest brengen kan veel rust geven. Het zorgt ervoor dat je niet gestoord wordt door je eigen angsten, zodat je wel kunt presteren. Oefeningen doen zoals yoga of ademhalingsoefeningen geven rust aan het lichaam. Trek jezelf terug en geef je lichaam geregeld een dosis ontspanning, zodat je via rust beter kunt presteren. Door ook ontspanningsoefeningen te doen net voor het moeten presteren geeft goede resultaten.
Angsten vermijden voor zelfverzekerdheid
Vooraf angstig zijn moet je niet doen. Het is eerder zo dat je jezelf moet stimuleren om positief te zijn. Positivisme zorgt ervoor dat tevredenheidsstoffen in je lichaam toenemen, zodat je ook meer in jezelf gaat geloven. Door een positieve draai aan je leven te geven kun je ervoor zorgen dat je opvalt zonder dat je angstig bent. Angsten verbruiken namelijk heel veel van je tevredenheidsstoffen en dat wil je dus voorkomen. Doe je voordeel door jezelf gunstig aan te moedigen. Tevredenheidsstoffen zoals serotonine kunnen extra worden gestimuleerd door de inname van B vitamine met griffonia extract (ga naar het reformhuis). Daarmee kun je extra weerstand tegen angsten opbouw door jezelf goed te voelen.
Relativeer wat je moet doen
Bewust zijn omtrent wat je moet doen en dat in de juiste context plaatsen helpt. Een examen is geen gevecht om leven of
dood. Het zijn antwoorden op vragen gesteld binnen een theoretische zetting. Het ergste wat je dus kan overkomen is dat je cijfer minder goed is. Door de prestatie het juiste etiket te geven kun je ervoor zorgen dat je juist ontspannen aan de vraagstukken kunt beginnen. Het geeft je de mogelijkheid om rustig alles te beantwoorden, zonder dat je last hebt van je eigen angsten. De
angst is namelijk een overdreven reactie van je lichaam op een situatie die er feitelijk niet is. De juiste context eraan geven zorgt ervoor dat je goed kunt beginnen en afronden. Het zorgt ervoor dat je voldoende tijd hebt om alles te beantwoorden, zodat je juist een hogere beoordeling kunt krijgen.
Goede voorbereiden is altijd belangrijk
Weten waar je het over hebt en snappen hoe bijvoorbeeld de theorie in elkaar zit geeft jezelf vertrouwen. Studeren zorgt dat je veel kennis kunt toe-eigenen en toepassen. Wees zeker van jezelf aangaande wat je hebt geleerd, zodat je zelfverzekerd bent. Door zeker te zijn voorkom je dat je gaat twijfelen en daarmee kunnen angsten ver van je af worden gehouden.
Rooibosthee
Belangrijke stimulator in het lichaam is adrenaline. Indien de angst toeslaat is het juist adrenaline dat ervoor zorgt dat de mate van alertheid wordt verhoogd en dat men meer zweet en een hogere
hartslag heeft. Drink je dagelijks een paar koppen rooibosthee dan krijgt je lichaam vele mineralen binnen noodzakelijk voor meerdere lichaamsprocessen. Daarnaast werkt het rustgevend doordat de bloeddruk wordt verlaagd. Het lichaam kan meer ontspannen raken, waarmee ook voorgenoemde tevredenheidsstoffen kunnen toenemen. Drink je geregeld
rooibosthee dan kun je een gunstige balans realiseren om wel goed te kunnen presteren door op een natuurlijke manier ontspannen te zijn.
Kalmerende middelen en faalangst overwinnen
Uiteraard kun je kalmeringsmiddelen innemen. Daarmee wordt je lichaam als het ware gedwongen om niet heftig te reageren. Het zorgt ervoor dat je goed kunt presteren als het moet. Het is echter de vraag of het juist is dat je bij langdurige examen weken het wel moet innemen, omdat je je eigen lichaam dwingt iets anders te doen. Je laat je lichaam niet reageren, zoals het feitelijk hoort te doen. Middels het stimuleren van je tevredenheidsstoffen en het bevorderen van je zelfverzekerdheid via ontspanningsoefeningen kun je ook de aandoening onder controle krijgen.
Vermijd energiedrank
Weet je dat je er last van hebt dan moet je je adrenalineniveau niet aanvullend verhogen. Energiedrank stimuleert het lichaam dan averechts. Zorg ervoor dat je geen stoffen inneemt, waardoor het lichaam veel suikers krijgt. De hartslag wordt dan ongewenst hoog, waardoor de aandoening kan worden verslechterd.
Lees verder