Kloven in vingers: oorzaken en behandeling vingerkloven
Kloven in je vingers en handen is een vervelende klacht. Veel mensen houden ervan om tijd buitenshuis door te brengen: in de winter sneeuwpoppen maken met de (klein)kinderen of in de zomer ontspannen bezig zijn in de tuin. Extreme weersomstandigheden, vaak je handen wassen, werk met de handen, kunnen leiden tot droge, gebarsten handen en vingers die pijnlijk kunnen worden. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je kloven kunt voorkomen en hoe je je handen het beste kunt verzorgen. Constant gebruik van je handen gedurende de dag kan leiden tot schade, en in dat geval kunnen alle activiteiten – van afwassen tot gewoon in de kou lopen zonder handschoenen te dragen – de situatie erger maken. Het kan soms lijken alsof de huid nooit meer glad aanvoelt. Gelukkig zijn er manieren om het genezingsproces van een droge huid en vingerkloofjes te versnellen.
Mensen met handeczeem hebben sneller last van kloofjes /
Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.comOorzaak van kloven in vingers
Kloven in de vinger is een veel voorkomende klacht bij koud weer en droge temperaturen in huis. Kloofjes in de vingers en duim zie je vaak aan de zijkant van de nagel, maar bij de gewrichtjes kunnen ze ook optreden. Mensen met een aanleg voor handeczeem of psoriasis, zijn gevoeliger en ontwikkelen sneller kloofjes. Vooral bij guur weer kunnen je handen rood en ruw worden en kloofjes gaan vertonen. De hoofdschuldige is een gebrek aan vocht. Tijdens de winter daalt de luchtvochtigheid in de buitenlucht. Binnenshuis is de lucht vaak ook droog, dankzij de centrale verwarming. Als je ook nog eens vaak met je handen in het water zit of vaak je handen wast om verkoudheid of griep te voorkomen, was je de natuurlijke beschermlaag van de huid (die vooral uit vet bestaat) weg. Deze superdunne beschermlaag bestaat uit vochtvasthoudende bestanddelen en beschermt de hoornlaag tegen uitdroging. Op den duur is deze beschermlaag weer hersteld door de talgklieren, maar tot die tijd is je huid gevoelig voor invloeden van buitenaf. Soms zijn je handen zo uitgedroogd dat ze barsten, schilferen en bloeden.
Sterke of zwakke huidbarrière?
Hoe goed je handen de barre omstandigheden van de herfst en winter kunnen weerstaan, heeft veel te maken met de sterkte en het functioneren van je huidbarrière. De huidbarrière is een mix van eiwitten, lipiden en oliën. Het beschermt je huid, en hoe goed deze zijn werk doet, heeft veel te maken met de genen die je hebt meegekregen. Als je een zwakke huidbarrière hebt, ben je meer vatbaar voor symptomen van een gevoelige huid, zoals
jeuk, ontsteking en
eczeem. Ook heb je dan meer kans dat je handen in de winter erg droog worden. Als je bekend bent met kloofjes in de handen, is de kans groot dat het ieder keer weer de kop opsteekt.
Behandeling van kloofjes in de vingers
Om uitgedroogde handen en vingers en kloofjes te behandelen, moet je het vocht vervangen dat je dorstige huid mist. Drinkwater zal dat niet doen. Het is belangrijk dat je een vochtinbrengende crème direct op de huid aanbrengt. Dit zal ervoor zorgen dat het water niet verdampt en het geeft je huid een gezonde uitstraling. Begin met hydrateren vóórdat er een probleem is. De beste preventie is om te beginnen met het gebruik van een vochtinbrengende crème voordat je handen en vingers tekenen van uitdroging vertonen. Breng meerdere keren per dag, zo'n vijf tot zes keer, een vochtinbrengende crème aan. Vergeet niet de handcrème of lotion over je nagelriemen en nagels te wrijven. Nagels kunnen droog worden, net als de huid van de handen.
Voorkomen van kloven door de juiste Moisturizer te kiezen
Er zijn veel soorten handcrèmes en bodylotions, maar er zijn slechts twee soorten ingrediënten die ertoe doen als het aankomt om je huid zacht en gehydrateerd te houden: verzachtende ingrediënten en vochtinbrengers.
Verzachtende ingrediënten
Verzachtende ingrediënten werken als smeermiddelen op het oppervlak van de huid. Ze helpen de huid zacht, soepel en buigzaam te houden. Kijk naar ingrediënten zoals lanoline, jojoba-olie, isopropyl palmitaat, propyleenglycol linoleaat, squaleen en glycerolstearaat.
Vochtinbrengende ingrediënten
Vochtinbrengende ingrediënten trekken vocht uit de omgeving naar het oppervlak van de huid, waardoor het watergehalte van de buitenlaag van de huid wordt verhoogd. Check het ingrediëntenlabel voor algemene bevochtigingsmiddelen zoals glycerine, hyaluronzuur, sorbitol, propyleenglycerol, ureum en melkzuur.
Dikkere producten voor meer beschadigde hui
Als je handen en vingers niet alleen maar droog en ruw zijn, maar er ook kleine scheurtjes of kloven zichtbaar zijn of zelfs bloeden, wordt het tijd om door te gaan naar meer 'therapeutische' moisturizers, een speciale vochtinbrengende en herstellende crème speciaal voor mensen met een hele
droge huid. Vaseline is zo'n middel. Of kies een dikke, rijke vochtinbrengende crème in een formule die ingrediënten bevat zoals dimethicon (siliconenolie), cacaoboter of sheaboter of bijenwas. Breng dit aan voor het slapengaan, trek een paar katoenen handschoenen aan en houd deze 's nachts aan.
Vaseline
Een beschermende laag vaseline aanbrengen op je handen pakt niet alleen vochtverlies direct bij de bron aan, het helpt ook het genezingsproces te versnellen door de huid gehydrateerd te houden en door de huid te beschermen tegen irriterende stoffen die het genezingsproces kunnen vertragen. Je kunt dit product de hele dag door aanbrengen en je kunt ook 's nachts het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid helpen.
Tips hoe je handen te wassen
Gebruik voor het wassen van je handen een milde zeep, en gebruik warm maar niet heet water. Dep na het wassen je handen droog en breng meteen een moisturizer aan. Als je zeer hevig droge handen hebt of als je je handen tientallen keren per dag wast (wat bij sommige beroepen gebeurt), gebruik dan een milde reinigingslotion en probeer het aantal keren dat je je handen wast wat te minderen, als dat mogelijk is. Bedenk dat met name op alcohol gebaseerde ontsmettingsmiddelen de huid uitdrogen.
Overweeg een luchtbevochtiger
Het gebruik van een
luchtbevochtiger kan ook heilzaam zijn voor je huid. De hogere vochtigheidsgraad zal niet alleen een weldaad zijn voor je superdroge handen, maar ze het helpt ook om jeukende, droge huid over het hele lichaam te verlichten (inclusief
schrale,
droge lippen). Zorg ervoor dat je het apparaat regelmatig onderhoudt en reinigt, zodat het geen bacteriën vrijgeeft of andere viezigheid.
Draag handschoenen
Draag handschoenen of wanten als je naar buiten gaat op koude dagen. Als je handen nat worden, droog ze dan en breng vervolgens een moisturizer aan.
Raadpleeg de huisarts
Als je last hebt van aanhoudende roodheid, gevoeligheid en
kloven in vingers en handen, ondanks alle maatregelen die je hebt getroffen, raadpleeg dan je huisarts. Hij of zij kan een steroïdecrème voorschrijven om ontstekingen te helpen bestrijden, en tevens controleren of je
droge handen te wijten zijn aan een huidaandoening zoals eczeem of
psoriasis.
Lees verder