Kloven in vingers: oorzaken en behandeling vingerkloven

Kloven in vingers: oorzaken en behandeling vingerkloven Kloven in je vingers en handen is een vervelende klacht. Veel mensen houden ervan om tijd buitenshuis door te brengen: in de winter sneeuwpoppen maken met de (klein)kinderen of in de zomer ontspannen bezig zijn in de tuin. Extreme weersomstandigheden, vaak je handen wassen, werk met de handen, kunnen leiden tot droge, gebarsten handen en vingers die pijnlijk kunnen worden. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je kloven kunt voorkomen en hoe je je handen het beste kunt verzorgen. Constant gebruik van je handen gedurende de dag kan leiden tot schade, en in dat geval kunnen alle activiteiten – van afwassen tot gewoon in de kou lopen zonder handschoenen te dragen – de situatie erger maken. Het kan soms lijken alsof de huid nooit meer glad aanvoelt. Gelukkig zijn er manieren om het genezingsproces van een droge huid en vingerkloofjes te versnellen.
Mensen met handeczeem hebben sneller last van kloofjes / Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.comMensen met handeczeem hebben sneller last van kloofjes / Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.com

Oorzaak van kloven in vingers

Kloven in de vinger is een veel voorkomende klacht bij koud weer en droge temperaturen in huis. Kloofjes in de vingers en duim zie je vaak aan de zijkant van de nagel, maar bij de gewrichtjes kunnen ze ook optreden. Mensen met een aanleg voor handeczeem of psoriasis, zijn gevoeliger en ontwikkelen sneller kloofjes. Vooral bij guur weer kunnen je handen rood en ruw worden en kloofjes gaan vertonen. De hoofdschuldige is een gebrek aan vocht. Tijdens de winter daalt de luchtvochtigheid in de buitenlucht. Binnenshuis is de lucht vaak ook droog, dankzij de centrale verwarming. Als je ook nog eens vaak met je handen in het water zit of vaak je handen wast om verkoudheid of griep te voorkomen, was je de natuurlijke beschermlaag van de huid (die vooral uit vet bestaat) weg. Deze superdunne beschermlaag bestaat uit vochtvasthoudende bestanddelen en beschermt de hoornlaag tegen uitdroging. Op den duur is deze beschermlaag weer hersteld door de talgklieren, maar tot die tijd is je huid gevoelig voor invloeden van buitenaf. Soms zijn je handen zo uitgedroogd dat ze barsten, schilferen en bloeden.

Sterke of zwakke huidbarrière?

Hoe goed je handen de barre omstandigheden van de herfst en winter kunnen weerstaan, heeft veel te maken met de sterkte en het functioneren van je huidbarrière. De huidbarrière is een mix van eiwitten, lipiden en oliën. Het beschermt je huid, en hoe goed deze zijn werk doet, heeft veel te maken met de genen die je hebt meegekregen. Als je een zwakke huidbarrière hebt, ben je meer vatbaar voor symptomen van een gevoelige huid, zoals jeuk, ontsteking en eczeem. Ook heb je dan meer kans dat je handen in de winter erg droog worden. Als je bekend bent met kloofjes in de handen, is de kans groot dat het ieder keer weer de kop opsteekt.

Behandeling van kloofjes in de vingers

Om uitgedroogde handen en vingers en kloofjes te behandelen, moet je het vocht vervangen dat je dorstige huid mist. Drinkwater zal dat niet doen. Het is belangrijk dat je een vochtinbrengende crème direct op de huid aanbrengt. Dit zal ervoor zorgen dat het water niet verdampt en het geeft je huid een gezonde uitstraling. Begin met hydrateren vóórdat er een probleem is. De beste preventie is om te beginnen met het gebruik van een vochtinbrengende crème voordat je handen en vingers tekenen van uitdroging vertonen. Breng meerdere keren per dag, zo'n vijf tot zes keer, een vochtinbrengende crème aan. Vergeet niet de handcrème of lotion over je nagelriemen en nagels te wrijven. Nagels kunnen droog worden, net als de huid van de handen.

Voorkomen van kloven door de juiste Moisturizer te kiezen

Er zijn veel soorten handcrèmes en bodylotions, maar er zijn slechts twee soorten ingrediënten die ertoe doen als het aankomt om je huid zacht en gehydrateerd te houden: verzachtende ingrediënten en vochtinbrengers.

Verzachtende ingrediënten

Verzachtende ingrediënten werken als smeermiddelen op het oppervlak van de huid. Ze helpen de huid zacht, soepel en buigzaam te houden. Kijk naar ingrediënten zoals lanoline, jojoba-olie, isopropyl palmitaat, propyleenglycol linoleaat, squaleen en glycerolstearaat.

Vochtinbrengende ingrediënten

Vochtinbrengende ingrediënten trekken vocht uit de omgeving naar het oppervlak van de huid, waardoor het watergehalte van de buitenlaag van de huid wordt verhoogd. Check het ingrediëntenlabel voor algemene bevochtigingsmiddelen zoals glycerine, hyaluronzuur, sorbitol, propyleenglycerol, ureum en melkzuur.

Vaseline bij kloven in de vingers / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vaseline bij kloven in de vingers / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Dikkere producten voor meer beschadigde hui

Als je handen en vingers niet alleen maar droog en ruw zijn, maar er ook kleine scheurtjes of kloven zichtbaar zijn of zelfs bloeden, wordt het tijd om door te gaan naar meer 'therapeutische' moisturizers, een speciale vochtinbrengende en herstellende crème speciaal voor mensen met een hele droge huid. Vaseline is zo'n middel. Of kies een dikke, rijke vochtinbrengende crème in een formule die ingrediënten bevat zoals dimethicon (siliconenolie), cacaoboter of sheaboter of bijenwas. Breng dit aan voor het slapengaan, trek een paar katoenen handschoenen aan en houd deze 's nachts aan.

Vaseline
Een beschermende laag vaseline aanbrengen op je handen pakt niet alleen vochtverlies direct bij de bron aan, het helpt ook het genezingsproces te versnellen door de huid gehydrateerd te houden en door de huid te beschermen tegen irriterende stoffen die het genezingsproces kunnen vertragen. Je kunt dit product de hele dag door aanbrengen en je kunt ook 's nachts het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid helpen.

Tips hoe je handen te wassen

Gebruik voor het wassen van je handen een milde zeep, en gebruik warm maar niet heet water. Dep na het wassen je handen droog en breng meteen een moisturizer aan. Als je zeer hevig droge handen hebt of als je je handen tientallen keren per dag wast (wat bij sommige beroepen gebeurt), gebruik dan een milde reinigingslotion en probeer het aantal keren dat je je handen wast wat te minderen, als dat mogelijk is. Bedenk dat met name op alcohol gebaseerde ontsmettingsmiddelen de huid uitdrogen.

Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Overweeg een luchtbevochtiger

Het gebruik van een luchtbevochtiger kan ook heilzaam zijn voor je huid. De hogere vochtigheidsgraad zal niet alleen een weldaad zijn voor je superdroge handen, maar ze het helpt ook om jeukende, droge huid over het hele lichaam te verlichten (inclusief schrale, droge lippen). Zorg ervoor dat je het apparaat regelmatig onderhoudt en reinigt, zodat het geen bacteriën vrijgeeft of andere viezigheid.

Draag handschoenen

Draag handschoenen of wanten als je naar buiten gaat op koude dagen. Als je handen nat worden, droog ze dan en breng vervolgens een moisturizer aan.

Raadpleeg de huisarts

Als je last hebt van aanhoudende roodheid, gevoeligheid en kloven in vingers en handen, ondanks alle maatregelen die je hebt getroffen, raadpleeg dan je huisarts. Hij of zij kan een steroïdecrème voorschrijven om ontstekingen te helpen bestrijden, en tevens controleren of je droge handen te wijten zijn aan een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke kloven in handen en vingers bestrijdenPijnlijke kloven in handen en vingers bestrijdenBehoorlijk wat mensen hebben in de winter hinder en pijn door vervelende kloven in de huid van de vingers en handen. De…
Mooie voeten: oplossing voor eelt en klovenMooie voeten: oplossing voor eelt en klovenMet hoge temperaturen is het heerlijk om op slippers rond te lopen. Als je eelt of kloven hebt is dit meteen een heel st…
Winterkwalen aan je handenNet zoals wintervoeten kunnen je handen ook flink te lijden hebben onder de kou. Zo kun je door de kou winterhanden krij…
Een kloof in de voet: symptomen en behandelingEen kloof in de voet: symptomen en behandelingVeel mensen hebben last van kloven. Deze ontstaan meestal aan de hiel. Toch kunnen ze ook op andere plaatsen voorkomen z…

Witte vlekken op de huid: Oorzaken van witte huidvlekkenWitte vlekken op de huid: Oorzaken van witte huidvlekkenBij heel wat mogelijke aandoeningen komen huideiwitten of dode cellen vast te zitten onder het huidoppervlak. Daarnaast…
Nefrocalcinose: Afzettingen van calcium in nierenNefrocalcinose: Afzettingen van calcium in nierenNefrocalcinose (nephrocalcinosis) is een aandoening waarbij er te veel calcium wordt afgezet in de nieren. Dit vloeit vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay (bewerkt)
  • Huidinfo. Kloofjes in de vinger. http://www.huidinfo.nl/k/kloofjes/ (ingezien op 12-12-2017)
  • Huid Fonds. Je huid reinigen. https://www.huidfonds.nl/je-huid/je-huid-reinigen (ingezien op 12-12-2017)
  • Vaseline.us. How to Heal Dry, Cracked Hands. http://www.vaseline.us/skin-health-care/how-to-heal-dry-cracked-hands.html (ingezien op 12-12-2017)
  • Voeten &zo Groesbeek. Kloofjes… Aan je vingers! http://voetenenzogroesbeek.nl/kloofjes-aan-je-vingers/ (ingezien op 12-12-2017)
  • WebMD. Prevent and Soothe Chapped Winter Hands. https://www.webmd.com/beauty/features/prevent-soothe-chapped-winter-hands#1 (ingezien op 12-12-2017)
  • Afbeelding bron 1: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.