Gel tegen aften in de mond: werking en gebruiksaanwijzing

Gel tegen aften in de mond: werking en gebruiksaanwijzing Aften zijn pijnlijke grijswitte of gele blaasjes of zweertjes in de mond, met een rode, ontstoken rand. Aften hebben een doorsnede van 3 tot 4 mm. Deze lastpakken verschijnen in het mondslijmvlies: aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Aften zijn niet besmettelijk. Ze kunnen vervelende klachten geven, zoals pijn vooral tijdens het eten van zuur of gekruid voedsel. De oorzaak van aften is niet opgehelderd, maar vaak steken ze de kop op in perioden dat je een verminderde lichamelijke weerstand hebt, in geval van een slechte mondhygiëne, bij overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of aanhoudende spanning of stress. Na een of twee weken is de afte weer verdwenen. Er is geen geneesmiddel voor de bestrijding van aften met een gegarandeerde werking, maar er zijn aanstipvloeistoffen en gels die de genezing enigszins versnellen. Deze zijn te koop bij drogist en apotheek. Het poetsen met Zendium tandpasta lijkt het ontstaan van nieuwe aften te voorkomen.

Gel tegen aften in de mond


Kleine afte op binnenzijde onderlip / Bron: Pfiffner Pascal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kleine afte op binnenzijde onderlip / Bron: Pfiffner Pascal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat zijn aften?

Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes (ulceraties) in de mondholte. Aften hebben normaal gesproken een doorsnede van 3 à 4 mm. De zweertjes zijn grijswit of geel met een rode, ontstoken rand. Aften bestaan vaak uit kleine blaasjes. Aften kunnen op vrijwel alle gebieden in de mondholte optreden, zoals:
 • de binnenkant van de lip;
 • de wangen;
 • onder de tong;
 • op de tong; en
 • op het tandvlees.

Aften verdwijnen vaak binnen 1 tot 2 weken spontaan, zonder behandeling. Bij sommige mensen kunnen de zweertjes keer op keer terugkomen. Dat kan als zeer hinderlijk worden ervaren.

Hoe ontstaan aften?

De oorzaak van een afte is niet precies bekend. Een oppervlakkige slijmvliesbeschadiging is een risicofactor voor het ontstaan van aften. Een dergelijke beschadiging kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door:
 • bijten op de wang;
 • tandenpoetsen met een te harde borstel;
 • met te veel druk je tandenpoetsen;
 • scherpe randjes aan tanden, kunstgebit of beugel;
 • het eten van harde toast of te gekruid voedsel.

Een wondje in de mond kan overgaan in een aft. Hierbij spelen bacteriën in de mondholte mogelijk een rol. Daarnaast lijkt genetische aanleg een predisponerende factor te zijn. Andere mogelijke oorzaken zijn:

Aften kunnen ook optreden bij een aantal ziekten, onder meer bij:

Hoe worden aften behandeld?

Vaak is geen behandeling nodig, aangezien aften vanzelf overgaan. Het genezingsproces kan enigszins versneld worden als je erg veel last hebt van een afte. Voor aften zijn verschillende producten beschikbaar, zowel op doktersvoorschrift als producten die zonder recept verkrijgbaar zijn bij apotheek of drogist. De meest gebruikte producten zijn:
 • lokale pijnstillende middelen;
 • bacteriedodende mondspoelingen; en
 • ontstekingsremmende middelen (corticosteroïden).

Een ander middel is Pyralvex, een aanstipvloeistof voor de behandeling van kleine ontstekingen in de mond en aften. Ook helpt Zendium, een tandpasta met enzymen. Hiervan is aangetoond dat het een gunstig effect bij (het voorkomen van) aften kan hebben.

Gel tegen aften: werking

Toepassingen

Er zijn meerdere gels tegen aften beschikbaar. Een gel tegen aften kent meerdere toepassingen:
 • aften;
 • (bijt)wondjes;
 • beugelwondjes; en
 • kleine verbrandplekjes in je mond.

De drie bekendste gels tegen aften zijn:
 • Evisense Pro Aften Gel;
 • Lactona Aften Care Plus; en
 • Gum Aftaclear Gel.

Beschermend laagje

Een gel tegen aften werkt direct doordat er een beschermend laagje over de openliggende zenuwen wordt gelegd. Je merkt vrij snel dat de pijn wegtrekt. Een van de belangrijkste actieve bestanddelen van een gel tegen aften is hyaluronzuur dat van nature veelvuldig in bindweefsel, epitheelweefsel en zenuwweefsel voorkomt. Het draagt bij aan het herstel van het bindweefsel in je mond. Het wondherstellend vermogen wordt gestimuleerd en het wondje of de afte geneest daardoor eerder. Ook werkt een gel tegen aften verzachtend en antibacterieel. Een gel tegen aften prikt niet.

Gebruiksaanwijzing: hoe gebruik je een gel tegen aften?

Lactona Aften Care Plus

Kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen kunnen 3 tot 10 maal per dag met een wattenstaafje of vinger de gel aanbrengen op de afte totdat de symptomen verdwenen zijn. Kinderen van 6-12 jaar mogen maximaal 3 maal per dag met een wattenstaafje of vinger de gel aanbrengen. Was voor gebruik je handen met zeep en spoel deze goed af. Bij kinderen onder de 12 jaar alleen gebruiken onder supervisie van een volwassene.

Lactona Aften Care Plus mag je niet gebruiken bij overgevoeligheid bij één van de bestanddelen (zie bijsluiter). Het middel mag ook niet gebruikt worden tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding. Gebruik het product niet langer dan 30 dagen achterelkaar.

Evisense Pro Aften Gel

Dit product heeft een pompje. Pomp in één of twee keer de gewenste hoeveelheid gel op je vinger. Was voor gebruik je handen met zeep en spoel deze goed af. Je kunt ook een hoeveelheid gel op een spatel aanbrengen. Breng daarna de substantie voorzichtig aan op de aft. Nadat je de gel hebt aangebracht wordt de genezende en pijnstillende film gevormd. Herhaal dit zo nodig verschillende keren per dag tot een volledige genezing op is getreden. Evisense Pro Aften Gel bij kinderen onder de 12 jaar alleen gebruiken onder toezicht van een volwassene. Voor kinderen jonger dan 4 jaar moet je voor gebruik eerst de huisarts raadplegen.

Gebruik dit middel niet als je overgevoelig bent voor een van de bestanddelen (zie bijsluiter). Volgens de bijsluiter kun je dit middel na overleg met de arts veilig gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Er gelden geen restricties wat betreft rijvaardigheid of het gebruik van alcohol.

GUM AftaClear Mondgel

Deze gel breng je ook aan via je vinger of een spatel. Was voor gebruik je handen met zeep en spoel deze goed af. Breng het middel 2 tot 3 keer per dag aan, of vaker indien nodig, na het eten gebruiken. Gedurende 30 minuten na gebruik niet eten of drinken. Er is ook junior gel voor kinderen. Bij kinderen onder de 12 jaar alleen gebruiken onder supervisie van een volwassene.

Gebruik dit middel niet bij overgevoeligheid voor een van de bestanddelen (zie bijsluiter). Volgens de bijsluiter gelden geen waarschuwingen wat betreft zwangerschap, rijvaardigheid en alcoholgebruik.

Let op!

Alle gels zijn uitsluitend bestemd voor gebruik in de mondholte. Slik het niet door. Vermijd contact met de ogen.

Heeft een gel tegen aften bijwerkingen?

De bijsluiters van de drie voornoemde gels vermelden geen bijwerkingen. Ervaar je toch bijwerkingen, overleg dan met je tandarts over het gebruik van het middel.

Wanneer huisarts of tandarts raadplegen?

Raadpleeg je huisarts of tandarts als:
 • er na de behandeling geen verbetering optreedt (als de afte na twee weken nog steeds aanwezig is);
 • je vijf aften of meer op hetzelfde moment hebt.

Raadpleeg voor gebruik altijd eerst de bijsluiter!

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen aftenAften zijn nare blaasjes in de mond die ondanks hun geringe grootte veel pijn kunnen veroorzaken. Aften behandelen kan m…
Wanneer is het nodig aften te behandelen?Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens last van aften. Een aft is een pijnlijk zweertje in de mond, op de tong of…
Aften in de mond behandelenAften in de mond behandelenAften zijn kleine zweertjes die ontstaan in je mond en zeer pijnlijk kunnen aanvoelen. De oorzaak van aften blijft nog s…
Aften, hoe komt het en wat doe je eraan?Aften, wie kent ze niet. Het zijn kleine pijnlijke plekjes in de mond, zo'n drie tot vier mm groot en vaak wit gekleurd.…

Otrivin Duo neusspray: dosering en gebruiksaanwijzingOtrivin Duo neusspray: dosering en gebruiksaanwijzingOtrivin Duo neusspray is een geneesmiddel dat je kunt gebruiken bij neusverkoudheid. Otrivin Duo spray is een zogenaamd…
Wat is mindfulness en wat is het niet?Wat is mindfulness en wat is het niet?Mindfulness is razend populair. Mindfulness, zou je kunnen zeggen, biedt tegengas aan leven op de automatische piloot, i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Bijsluiters: Lactona Aften Care Plus / Evisense Pro Aften Gel / Gum Aftaclear Gel
 • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/aften.htm
 • https://www.mlds.nl/ziekten/aften/
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/lidocaine-de-mond#wat-doet-lidocaine-in-de-mond-en-waarbij-gebruik-ik-het
 • http://www.lactona.nl/producten/mondverzorging/lactona-aften-care-plus
 • http://zelfzorg.nl/lactona-aften-careplus
 • http://www.tandartsplein.nl/aandoeningen/aften-en-wondjes/gum-aftaclear-mondgel/G5_H2_C2_P2505/
 • Afbeelding bron 1: Pfiffner Pascal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.