Bacteriofaag: fagentherapie behandeling bacteriële infecties

Bacteriofaag: fagentherapie behandeling bacteriële infecties Een bacteriofaag als oplossing voor antibioticaresistentie? Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën vernietigen. De bacteriofaag is een klein virus dat alleen een specifieke bacterie infecteert en vernietigt. Gedurende decennia hadden patiënten achter het IJzeren Gordijn geen toegang tot enkele van de beste antibiotica (een algemeen middel tegen bacteriën), die in het Westen werden ontwikkeld. Ondertussen investeerde de Sovjet-Unie in het gebruik van bacteriofagen – virussen die bacteriën doden – om infecties te behandelen. Bacteriofagentherapie wordt anno 2024 nog steeds veel gebruikt in Rusland, Georgië en Polen, maar heeft nooit elders voet aan de grond gekregen. Zo krijgen mensen al bijna een eeuw fagentherapie aangeboden in het Eliava-instituut in Tbilisi te Georgië. Nu men wereldwijd geconfronteerd wordt met antibioticaresistente bacteriën, komt de interesse geleidelijk terug, en tonen westerse onderzoekers en overheden steeds meer belangstelling in fagentherapie.
Structuur van een bacteriofaag met 'staart'eiwitten (onderkant) / Bron: Adenosine, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Structuur van een bacteriofaag met 'staart'eiwitten (onderkant) / Bron: Adenosine, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is een bacteriofaag?

Een bacteriofaag of kortweg faag is een virus dat specifieke bacteriën vernietigt. Er bestaan zo'n 200 fagen. De meeste fagen beschikken over een staart, waarmee ze genetisch materiaal in hun gastheer injecteren. Een faag injecteert één specifieke bacterie. Nadat de faag zich heeft gehecht aan de bacteriewand, injecteert hij zijn nucleïnezuur (DNA) in de cel. Het virus vermenigvuldigt zich en na een tijdje legt de bacterie het loodje.

Fagentherapie bij bacteriële infecties

Fagentherapie of virale fagentherapie is het therapeutische gebruik van bacteriofagen om pathogene bacteriële infecties te behandelen. Fagentherapie heeft veel potentiële toepassingen in de menselijke geneeskunde, evenals tandheelkunde, diergeneeskunde en landbouw. ​​

Bacteriofagen zijn specifiek

Bacteriofagen zijn veel specifieker dan antibiotica. Ze zijn meestal onschadelijk, niet alleen voor de mens, maar ook voor andere, gunstige bacteriën, zoals de darmflora, waardoor de kans op opportunistische infecties wordt verminderd. Ze hebben een hoge therapeutische breedte (ook: therapeutische index of therapeutische ratio), dat wil zeggen dat er in de fagentherapie weinig bijwerkingen ontstaan. Omdat fagen in vivo repliceren (vermenigvuldigen), kan volstaan worden met een kleinere effectieve dosis. Aan de andere kant is deze specificiteit ook een nadeel: een bacteriofaag zal alleen een bacterie doden als het overeenkomt met de specifieke stam. Een arts of behandelaar die werkt met bacteriofagen zal daarom eerst precies moeten vaststellen met welke bacterie hij van doen heeft. Dit kan door middel van een kweek. Uit een bibliotheek van fagen wordt daarna de juiste faag gehaald. Niet voor iedere bacterie is anno 2024 een faag bekend.

Succesvoller dan antibiotica

Fagen worden momenteel therapeutisch gebruikt om bacteriële infecties te behandelen die niet reageren op conventionele antibiotica, met name in Rusland en Georgië. In Georgië zijn de fagen gewoon in de apotheek verkrijgbaar en worden ze bijvoorbeeld ingezet ter behandeling van een oorontsteking, keelontsteking of blaasontsteking. Er is in 2005 ook een fagentherapie-unit opgericht in Wrocław, Polen.

Bijwerkingen

Fagen kennen over het algemeen geen bijwerkingen, ofschoon ongeveer een op de vijftig patiënten een allergie voor fagen ontwikkelt.

Fagentherapie als alternatief voor antibiotica / Bron: Stevepb, PixabayFagentherapie als alternatief voor antibiotica / Bron: Stevepb, Pixabay

Potentiële voordelen van behandeling met fagen

Niet resistent
Behandeling met fagen biedt een mogelijk alternatief voor conventionele antibiotische behandelingen voor bacteriële infecties. De ontwikkeling van fagen kan ook gezien worden als de oplossing voor resistentie. Bacteriën raken niet resistent voor fagen, maar wel voor antibiotica. Bacteriofagen hebben namelijk het vermogen tot snelle mutatie, zodat ze even snel als hun gastheer kunnen veranderen. Voor bacteriofagen bestaat er daarom geen 'superbacterie' die ze niet de baas kunnen. Fagen veranderen met de bacteriën mee. Dit proces van met elkaar mee veranderen wordt 'co-evolutie' genoemd.

Zeer specifiek
Bacteriofagen zijn zeer specifiek, gericht op slechts één of een paar bacteriestammen. Antibiotica hebben een veel breder spectrum (zijn veel minder specifiek), waardoor zowel schadelijke bacteriën als nuttige bacteriën worden gedood. Bij fagentherapie is het onwaarschijnlijk dat nuttige bacteriën worden gedood bij het bestrijden van een infectie. Wel kan het immuunsysteem van de patiënt soms een immuunrespons op de fagen vertonen.

Fagen zijn anno 2024 in Nederland nog niet verkrijgbaar bij de apotheek / Bron: Istock.com/WavebreakmediaFagen zijn anno 2024 in Nederland nog niet verkrijgbaar bij de apotheek / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Fagentherapie in Nederland en België

Nederland

In Nederland en België is behandeling met fagen anno 2024 geen geregistreerd geneesmiddel. Het mag daarom niet zonder meer door artsen worden toegepast, behalve in uiterste noodzaak met een beroep op artikel 37 van de Verklaring van Helsinki:

"Waar bij de behandeling van een individuele patiënt bewezen interventies niet bestaan of andere bekende interventies ineffectief geweest zijn, kan de arts, na inwinning van deskundig advies en met geïnformeerde toestemming van de patiënt of een wettelijk vertegenwoordiger, een onbewezen interventie gebruiken als die naar het oordeel van de arts hoop biedt, om het leven te redden, de gezondheid te herstellen of het lijden te verlichten. Deze interventie moet vervolgens het voorwerp van onderzoek worden gemaakt, ontworpen om de veiligheid en werkzaamheid te evalueren. In alle gevallen moet nieuwe informatie vastgelegd en waar van toepassing openbaar gemaakt worden."

België

In het militair hospitaal Koningin Astrid, of kortweg MHKA, in Brussel produceert dr. Jean Paul Pirnay, industrieel ingenieur in de biotechnologie en doctor in de medische wetenschappen, fagen voor mensen die uitbehandeld zijn met antibiotica. De Belgische minister van Volksgezondheid heeft in 2017 toestemming verleend aan apotheken in België om ook fagen te verstrekken, welke dr. Pirnay in zijn lab ontwikkelt. Dit wordt vooralsnog alleen gedaan voor 'hopeloze gevallen' en voor gecontroleerde studies.

Behandeling met bacteriofagen

In Rusland en Georgië vindt behandeling al lange tijd plaats, maar ook in Polen vindt fagenbehandeling plaats.

Georgië

De adresgegevens van de kliniek in Georgië zijn:
 • G. Eliava Institute of Bacteriophages, Microbiology and Virology
 • 3, Gotua str., Tbilisi 0160, Georgia
 • Tel: +995 322 37 4910
 • E-mail: info@pha.ge

De kosten voor diagnostiek en behandeling en eventueel een kuur die thuis moet worden afgemaakt kost in 2023 ongeveer €4.000,-.
Deze kosten worden niet door de Nederlandse zorgverzekering vergoed. Soms is een behandeling op afstand ook mogelijk. In dat geval worden monsters opgestuurd zodat de bacterie waar het om gaat kan worden geïdentificeerd. Deze kosten hiervan liggen zo'n €1.000,- lager.

Polen

In het Ludwik Hirszfeld Institute of Immunology and Experimental Therapy in Polen hebben anno 2024 fagen voor een groep van vijftien soorten bacteriën.[1]
 • Staphylococcus;
  Ludwik Hirszfeld (1884 - 1954 / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ludwik Hirszfeld (1884 - 1954 / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Enterococcus;
 • Pseudomonas;
 • Escherichia;
 • Klebsiella;
 • Serratia;
 • Proteus;
 • Acinetobacter;
 • Citrobacter;
 • Enterobacter;
 • Stenotrophomonas;
 • Shigella;
 • Salmonella;
 • Burkholderia; en
 • Morganella.

Ze behandelen bijvoorbeeld: urineweginfecties, chronische bacteriële prostatitis (prostaatontsteking) bij mannen, vaginale infecties bij vrouwen, gewrichtsontstekingen, osteomyelitis (een infectie van het bot, beenmerg en beenvlies die door bacteriën wordt veroorzaakt), wondinfecties, beenzweren, bijholteontsteking of sinusitis, externe en interne oorinfecties, huidinfecties en infecties van de bovenste en onderste luchtwegen.

Bacteriofagen nog niet het alternatieve wondermiddel voor antibiotica volgens RIVM (28-5-2018)

Bacteriofagen zijn geen goed alternatief voor antibiotica. Althans, zeker de komende jaren niet, concludeert het RIVM. Voor de bacterie-vretende virussen ingezet kunnen worden om infecties te bestrijden is nog veel onderzoek nodig. Aldus een conclusie uit een rapport van het RIVM dat op 28 mei 2018 gepubliceerd is over de huidige stand van de kennis over fagen.

Noot:
 1. Institute of Immunology and Experimental Therapy. FAQs. https://www.iitd.pan.wroc.pl/en/OTF/Pytania.html (ingezien op 26-11-2017)
© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bacteriofagen beter dan antibioticakuur bij resistentieBacteriofagen beter dan antibioticakuur bij resistentieBent u besmet met een voor antibiotica resistente bacterie? Bacteriofagen zijn de natuurlijke vijanden van een bacterie.…
Bacteriofaag: oplossing als antibiotica niet meer werktBacteriofaag: oplossing als antibiotica niet meer werktEen bacteriofaag is een virus van een bacterie. Wanneer je last hebt van een bacteriële infectie dan kan zeer effectief…
Kan een bacterie ziek worden?Kan een bacterie ziek worden?Bacteriën kunnen ziek worden: is dit waar? Van bacteriën kunnen mensen flink ziek worden. Het lichaam zit vol met bacter…
Dr. Fish: knabbelende visjes als beautybehandelingDr. Fish: knabbelende visjes als beautybehandelingSinds een korte tijd is Dr. Fish razend populair. Je komt het in verschillende beautyprogramma's op tv tegen en is ook u…

Verpleegkunde: EWS-score - Early Warning SystemVerpleegkunde: EWS-score - Early Warning SystemIn het ziekenhuis is het de taak van het medisch personeel om een patiënt zo goed mogelijk te monitoren, zodat verder le…
Ontstekingswaarden bloed: CRP-waarde in het bloed te hoogOntstekingswaarden bloed: CRP-waarde in het bloed te hoogHet C-reactief proteïne (CRP) is een acutefase-eiwit dat wordt gemaakt in de lever en afgegeven in de bloedbaan. Een hoo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dr Graham Beards, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Institute of Immunology and Experimental Therapy. FAQs. https://www.iitd.pan.wroc.pl/en/OTF/Pytania.html (ingezien op 26-11-2017)
 • Medicalfacts. Eerste Nederlander gered met bacteriofagen. https://www.medicalfacts.nl/2017/03/21/eerste-nederlander-gered-bacteriofagen/
 • Sake van Wageningen. Bacteriofaagtherapie: Het gebruik van virussen tegen bacteriële infecties. Wetenschapswinkel Biologie, Universiteit Utrecht. Juni, 2001.
 • Sara Reardon. Phage therapy gets revitalized: The rise of antibiotic resistance rekindles interest in a century-old virus treatment. Nature 510, 15–16 (05 June 2014) doi:10.1038/510015a
 • Visionair.nl. Virustherapie als opvolger voor antibiotica. https://www.visionair.nl/wetenschap/virustherapie-als-opvolger-voor-antibiotica/
 • Zorg.nu. Bacteriofagen: een alternatief voor antibiotica? https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/21-03-2017/bacteriofagen-een-alternatief-voor-antibiotica/
 • Wikipedia. Bacteriofaag. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bacteriofaag
 • Wikipedia. Phage therapy. https://en.wikipedia.org/wiki/Phage_therapy
 • World Medical Association (WMA). Verklaring van Helsinki. Ethische beginselen voor medische experimenten waarbij mensen zijn betrokken. Aangenomen door de 18de WMA Algemene Vergadering, Helsinki, Finland, juni 1964.
 • Afbeelding bron 1: Adenosine, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/Wavebreakmedia
 • Afbeelding bron 4: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Riet Geldof, 20-06-2019
Mijn kleinzoon (19 jaar) lijdt al jaren aan de ziekte van Crohn. Hij lijkt nu helaas uitbehandeld te zijn. Kunt u mij zeggen of hiervoor ook een behandeling met Fagen mogelijk is? Ik lees wat tegenstrijdige berichten: over wel of juist geen behandel mogelijkheden. Reactie infoteur, 18-01-2020
HSC (hematopoietische stamcellen) stamceltherapie kan een goede behandeling zijn voor chronische ontstekingsziekten aan de darm. Lees hier verder: https://www.mlds.nl/stamceltherapie-als-behandeling-voor-de-ziekte-van-crohn-of-colitis-ulcerosa/,

B. Koning, 29-03-2019
Beste
Mijn vrouw lijdt al een aantal jaren aan diverticulitus. Ze heeft hiervoor geen antibiotica, daar ze zeggen dat er geen antibiotica voor is.
Is deze chronische darmontsteking wel met fagen te behandelen? Reactie infoteur, 01-04-2019
Diverticulitis is ene ontstoken uitstulping in de dikke darm (divertikel). Bacteriën uit de ontlasting veroorzaken deze ontsteking. Antibiotica helpen niet om sneller te herstellen. Lees hier verder: http://tiny.cc/6pen4y.

Ger Willems, 22-02-2019
Ik heb +/- 10 jaar geleden een heftige gordelroos gehad, rechter heup tot midden in de rug, en heb hiervan nog steeds veel last en pijn. Helpt hier een behandeling met Fagen therapie Reactie infoteur, 22-02-2019
Gordelroos wordt veroorzaakt door het Varicella Zoster virus. Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën (en geen virussen) kunnen doden.

M. Perez, 13-02-2019
Ik heb sinds meer dan 30 jaar hidradenitis, helpt fagentherapie hiertegen? Reactie infoteur, 22-02-2019
Dat weet ik niet. Uit de ontstekingen en wonden kunnen vaak een grote hoeveelheid bacteriën worden gekweekt, maar of deze hidradenitis suppurativa veroorzaken is vooralsnog onbekend.

Jan Dekkers, 13-02-2019
Sinds 2 jaar heb ik chronische sinusitis. In de loop van 2018 is daar het gele-nagel-syndroom bij gekomen (nagels groeien niet meer, worden geel en zwart en laten los, ook last van lymfe-oedeem en veel last van hoestprikkels als gevolg van luchtweg-longproblemen). Juli 2018 ben ik geopereerd aan een tumor in mijn blaas; er heeft zich inmiddels een nieuwe tumor ontwikkeld die binnenkort weer verwijderd gaat worden. Mijn vraag is of er een verband is tussen sinusitis en het gele-nagel-syndroom en of bacteriofagen kunnen helpen bij de oplossing van mijn problemen. Reactie infoteur, 22-02-2019
KNO-infecties zoals sinusitis kunnen met bacteriofagen behandeld worden.
Het gele nagel-syndroom wordt geassocieerd met luchtwegaandoeningen en lymfoedeem aan de benen. Lees hier verder: https://bit.ly/2VfZM99.

E. van de Wetering, 06-02-2019
Is de bacteriofagentherapie ook te gebruiken voor mensen die lijden aan colitis ulcerosa? Reactie infoteur, 08-02-2019
Bij colitis ulcerosa is een deel van de dikke darm ontstoken. Antibiotica worden alleen gegeven wanneer er een infectie is.

J. Veenhuijzen, 06-02-2019
Mijn vrouw heeft al jaren een luchtweginfectie (copd). Diverse medicijnen zoals inhalers en discs hebben weinig tot geen resultaat. Bestaat voor deze infectie een Faag? Reactie infoteur, 08-02-2019
COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Fagentherapie richt zich daarentegen op bepaalde bacteriële infecties.

B. Koning, 05-02-2019
Beste
Mijn vrouw lijdt al een aantal jaren aan diverticulitus. Ze heeft hiervoor geen antibiotica, daar ze zeggen dat er geen antibiotica voor is. Is deze chronische darmontsteking wel met fagen te behandelen? Reactie infoteur, 08-02-2019
Er is geen bewijs voor een gunstig effect van antibiotica ter behandeling van diverticulitis. Lees hier verder: https://bit.ly/2I0GDWL.

Frank de Vries, 17-09-2018
Is er een fagentherapie voor resistente bacterie ( e-coli), hoe kan ik eraan komen. Reactie infoteur, 19-09-2018
U kunt contact opnemen (via de mail) met de kliniek in Georgië.

Carla Breg, 22-02-2018
Goedenavond,
Heb veel informatie over de fagen behandeling. Het liefst zou ik het in België of Nederland behandeld worden. Heb inmiddels 29 antibiotica kuren gehad in 2 jaar tijd. Blaasontsteking en nierbek ontsteking. Is dit mogelijk?
Heb inmiddels test gestuurd maar kreeg hem ongeopend retour geweigerd door douane. Wacht nu weer op nieuwe blaasinfectie om het opnieuw te verzenden. Ben voor veel antibiotica al resistent.
Vriendelijke groet
Carla Breg Reactie infoteur, 02-04-2018
In het militair hospitaal Koningin Astrid in Brussel produceert dr. Jean Paul Pirnay fagen voor mensen die uitbehandeld zijn met antibiotica.

Natascha, 10-02-2018
Hallo,

Ik ben sinds 2004 ziek met Pyoderma gangrenosum. De ziekte is al op meerdere plaatsen op het lichaam uit gebroken. Waaronder knie, voet en buik. Sind 4,5 jaar heb ik hier door de onder buik openliggen. De wondjes zijn klein, maar onderhuids is het een enorm gangenstelsel. Vorig jaar januari heb ik in Maastricht AZM te horen gekregen dat ik uit behandeld ben. Ik heb daar naar nog een second opinie in Nijmegen gehad. Maar ook zij vinden het een te groot risico om de buik operatief te sluiten. Omdat het operatiegebied veel te groot is. Nu heb ik sinds december 2017 meerdere bacteriën daarbij in de wonden gekregen waar onder Staphylococcus aureus-infecties. Ik heb onder tussen drie verschillende antibiotica’s gehad die niet hielpen. En heb nu twee verschillende antibiotica’s die ik vier weken moet slikken als laatste redmiddel. Maar ook die helpen niet, en ik denk niet dat dit in de laatste week zal veranderen.

Is er een mogelijkheid om dit probleem met Bacteriofagen te behandelen. Zowel de Pyoderma als de bacteriën?

Ik wacht graag op u antwoord. Reactie infoteur, 13-02-2018
De oorzaak van pyoderma gangrenosum is onbekend. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat het een stoornis van het afweersysteem betreft. In dat geval werken fagen niet. In het Ludwik Hirszfeld Institute of Immunology and Experimental Therapy in Polen hebben ze wel fagen tegen Staphylococcus.

Guus, 04-02-2018
Ik heb al 12 jaar diabetes 2. zou een behandeling met fagen ook daar een positieve invloed op hebben? Reactie infoteur, 13-02-2018
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Fagentherapie werkt alleen voor sommige bacteriële infecties.

Natascha, 04-01-2018
Hallo in een reactie refereert u ook naar een adres in Kroatië. Ik kan dit echter niet terug vinden in het artikel. Heeft u die misschien voor mij? Alvast bedankt Reactie infoteur, 05-01-2018
Excuses, dat moet Georgië zijn!

S. Bardoel, 04-12-2017
Geachte Heer,
mijn vader heeft copd, astmatische bronchitis met schimmel infecties. En hele erge jeuk over zijn hele lichaam.
Vele medicatie uitgeprobeerd. Weinig resultaat. Zou behandeling met bacteriofagen wel helpen? Waar kan mijn vader dan terecht?
(vliegen wordt lastig, gezien evenwichts- problemen)
in afwachting van uw antwoord, Vriendelijke groet, Sophie Bardoel Reactie infoteur, 04-12-2017
Zie mijn reactie op 'Diny Ruitenberg' hieronder. Tegen schimmels werkt het niet. U kunt het beste contact opnemen met de kliniek in Kroatië. In het artikel staan de adresgegevens.

Van der Kleij, 01-12-2017
Geachte Heer, zou het mogelijk zijn dat mijn man, die met een zoals ze zeggen een mossy feet zit en twee bacteria's heeft. de Staphylococcus aureus en Streptococcus agalactiae in aanmerking kan komen voor de Bacteriofagen? en hoe kom ik daaraan? Mijn man is diabeet en de tijd dringt, in afwachting van Uw antwoord, met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 04-12-2017
Mossy feet is een huidverandering die optreden bij chronisch lymfoedeem. U kunt het best contact opnemen met de kliniek in Georgië. de contactgegevens staan in het artikel vermeld.

Elles Kuikhoven, 20-11-2017
Goedendag,

Mijn dochter heeft een spondyodese waarbij een chronische ontsteking zit.
Diverse antibiotica gehad helpen niet. De spondyodese eruit halen is geen optie I.v.m. Haar dystonie. We zoeken hulp om met fagen een behandeling te doen.

Met vriendelijke groet,
Elles Kuikhoven Reactie infoteur, 26-11-2017
U kunt het best contact opnemen met de kliniek in Georgië. Ik heb de contactgegevens in het artikel opgenomen.

Hannie Verdonk, 10-11-2017
Waar in Nederland is de therapie te krijgen heb al jaren een bacterie in mijn blaas en niets helpt. daarom is mijn vraag om deze therapie te kunnen volgen. Reactie infoteur, 18-11-2017
Anno 2017 is het nog niet mogelijk om fagentherapie in Nederland te ondergaan. Wel kun je terecht bij het Eliava Instituut in Georgië of het Ludwik Hirszfeld Institute of Immunology and Experimental Therapy in Polen.

Sylvia Pronk, 06-11-2017
Mijn dochter heeft Taaislijm ziekten ik ben aan het uitzoeken welke landen een Bacteriofaag behandeling aanbieden maar kom maar tot 3 landen Rusland Georgie en Polen. kunt u mij vertellen of er nog meer landen zijn die deze behandeling aanbieden misschien iets dichter bij er zijn veel bacterien die zij zowel in georgie als polen kunnen behandelen voor mijn dochter. wij gaan ook zeker voor deze behandelingen maar vragen ons af in welke landen wij ook terecht kunnen. Reactie infoteur, 06-11-2017
Het Militair Hospitaal Koningin Astrid in België is ook actief op het gebied van fagentherapie.

L. van der Werf, 29-10-2017
Mijn schoonmoeder van 86 jaar heeft al jaren last blaasontsteking met de bijwerking van een naar branderig gevoel. Antibiotica helpt niet meer. Nu schijnen dit soort blaasontstekingen vaak voor te komen bij oudere dames. Zijn er fagen voor blaasontstekingen bij ouderen? Reactie infoteur, 30-10-2017
Bacteriurie (bacteriën aangetoond in de urine) komt zowel bij mannen als bij vrouwen vaker voor naarmate zij ouder worden. Fagentherapie lijkt een veelbelovende behandelingsoptie voor urineweginfecties, zie bijvoorbeeld: Wilbert Sybesma, Reinhard Zbinden, Nino Chanishvili, Mzia Kutateladze, Archil Chkhotua, Aleksandre Ujmajuridze, Ulrich Mehnert, and Thomas M. Kessler. Bacteriophages as Potential Treatment for Urinary Tract Infections. Front Microbiol. 2016; 7: 465. (Zie: https://goo.gl/yHRp6y.)

Sylvia Barlag, 28-10-2017
Mijn moeder van 93 heeft beenwonden met MRSA. De behandelingen slaan niet meer aan. De fagentherapie lijkt de enige hoop op redding. Reizen kan ze niet ver meer. Hoe vinden we uit of ze in België terecht kan? Er is weinig info over het MHKA en dr. Pirnay te vinden. Reactie infoteur, 30-10-2017
U kunt telefonisch contact opnemen met het Militair Hospitaal Koningin Astrid en uw vraag aan hen voorleggen: +32 (0)2 264 41 11. Veel sterkte gewenst!

Astrid, 27-10-2017
Mijn vader is 86 jaar en draagt (na veel ziekenhuisbezoeken en opnames /tabletten enz) inmiddels al één jaar lang 24/7 een soort van antibioticakastje. De antibiotica wordt middels een infuus toegediend. Controle ziekenhuis is om de paar maanden (MRI). Bij het laatste bezoek werd medegedeeld dat het "rustig' was, maar niet weg is, waardoor hij 24/7 antibiotica moet blijven nemen. De bacterie is waarschijnlijk staphylokok (geen biopt genomen uit het bot)
De diagnose in het ziekenhuis luidt: Maligna Otitis Externa. Bestaat er een mogelijkheid om deze langdurende infectie te behandelen met fagen. Wij zijn woonachtig in Limburg. Hoe kan ik in contact komen met een arts/dokter/specialist in België?
Alvast bedankt.
Groet Astrid Reactie infoteur, 30-10-2017
Het algemene telefoonnummer van Militair Hospitaal Koningin Astrid is: +32 (0)2 264 41 11. Veel sterkte gewenst!

Maarten van Kasteren, 27-10-2017
Werkt deze faagtherapie ook op een besmette kunstheup? Reactie infoteur, 29-10-2017
Een prothese kan klachten geven omdat een bacterie bij de heupprothese is gekomen. Fagentherapie is werkzaam bij een bacteriële infectie. Op dit moment is nog niet voor iedere bacterie een faag beschikbaar.

Bas Zegers, 26-10-2017
Mijn vrouw heeft een chronische blaasontsteking en slikt al meer dan drie jaar anti biotica. Zij krijgt allerlei bijkomende klachten waardoor zij geheel uit conditie raakt. Hoe kunnen wij in aanmerking komen om haar te behandelen met faagen?

Mvr. Gr. Bas Zegers Reactie infoteur, 29-10-2017
Indien een chronische blaasontsteking komt door een beschadiging van het slijmvlies en niet door bacteriën, dan heeft fagentherapie geen zin.

J. Klopman, 26-10-2017
Ik ben besmet met de ESBL bacterie die resistent is voor de meeste anti-biotica. Alleen intraveneuze behandeling bij opname in het ziekenhuis helpt nog bij blaas- en prostaat ontsteking. Kan behandeling met fagen een oplossing bieden, ook op het moment dat er geen sprake is van een actieve ontsteking. Reactie infoteur, 29-10-2017
Dit kunt u het best navragen bij de kliniek in Georgië:

G. Eliava Institute of Bacteriophages, Microbiology and Virology
3, Gotua str., Tbilisi 0160, Georgia
Tel: +995 322 37 4910
E-mail: info@pha.ge

Via deze site kunt u een contactformulier invullen: https://goo.gl/vTdxLa.

Barbara van Wijk, 26-10-2017
Is de fagentherapie ook geschikt voor CLL patiënten (Chronische Lymfatische Leukemie) Mijn man heeft heeft de ziekte van Waldenström, een aan CLL gerelateerde vorm, die is hier ongeneeslijk, maar wellicht te behandelen met fagen? Reactie infoteur, 29-10-2017
Chronische lymfatische leukemie is een vorm van bloedkanker. Deze vorm van kanker ontstaat in de lymfeklieren. Aan chronische lymfatische leukemie (CLL) blijkt geen ziekteverwekker te pas te komen.

Fransen, 26-10-2017
Hallo
Mijn zoon 38 jr heeft sinds 2010 een autoimuun ziekte (Ziekte van Wegener). Hij heeft constant ontstekingen in de gewrichten is er ook een behandeling mogelijk voor hem als dit zo is dan hoor ik dit heel graag.
Mvrgr H.Fransen Reactie infoteur, 29-10-2017
Mogelijk zijn micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën) een medeveroorzaker van de heropleving van Granulomatose met PolyAngiitis (GPA) zijn. Het is momenteel onbekend hoe bacteriën de heropleving van de ziekte beïnvloeden. Een langdurige preventieve behandeling met een antibacteriële combinatiepreparaat verlaagt de kans op het weer opvlammen van de ziekte. Fagentherapie is specifiek en dus alleen inzetbaar als de boosdoener geïdentificeerd is.

Jm Vermulst, 25-10-2017
Zou het helpen bij psoriasis en huidkanker en chronische blaasontsteking? Reactie infoteur, 29-10-2017
Psoriasis is een auto-immuunziekte, wat inhoudt dat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en deze gaat aanvallen. Het ontstaan van (huid)kanker gebeurt als er tijdens de celdeling een fout ontstaat in het DNA, bijvoorbeeld door teveel blootstelling aan zonlicht. Bij een chronische blaasontsteking zijn geen bacteriën aanwezig, maar is de blaas door een beschadiging van het slijmvlies permanent ontstoken. Kortom, in alle drie de gevallen biedt fagentherapie geen uitkomst.

Pvandervalk, 25-10-2017
Zou een bacteriofaag ook kunnen helpen als je geen smaak en reuk meer hebt? Reactie infoteur, 29-10-2017
Fagentherapie is het therapeutische gebruik van bacteriofagen om bacteriële infecties te behandelen.

Kruyswijk, 25-10-2017
Ik zou graag weten of het ook voor ontstekingen in gewrichten zal helpen, zoals artrose.
hg Tiny Reactie infoteur, 29-10-2017
Fagentherapie kan helpen bij een bacteriële infectie. Bij artrose wordt het kraakbeen dunner en zachter; er is hierbij geen sprake van een infectie.

A. vd Velden, 25-10-2017
Zou een bacteriofaag ook kunnen helpen tegen de auto immuunziekte SLE? Reactie infoteur, 25-10-2017
Bij fagentherapie gaat het om bestrijding van bacteriële infecties. Systemische lupus erythematodes (SLE) is echter een auto-immuunziekte, wat wil zeggen een ontregeling van het eigen afweersysteem, waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert.

Marga van Straten, 25-10-2017
Bestaat er ook fagentherapie voor weke delen reuma of heeft dat niets met ontstekingen te maken?

Vriendelijke groeten,
Marga Reactie infoteur, 25-10-2017
Bij fagentherapie gaat het om bestrijding van bacteriële infecties. Iedere bacterie heeft zijn eigen faag. Elke bacterie vraagt om een andere faag.
De oorzaak voor fibromyalgie is volgens gangbare medische normen nog niet bekend.

Lia, 25-10-2017
Is fagen ook geschikt voor huidontstekingen, allergieën? Reactie infoteur, 25-10-2017
Een bacteriofaag of faag is een virus dat alleen bacteriën aanvalt. Elke bacterie heeft z'n eigen faag, zou je kunnen stellen. Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën wegvreten. Het kan dus helpen bij een bacteriële huidinfectie, maar niet bij een allergie. Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen).

M. Cristantielli, 25-10-2017
Ik ben een aantal maanden bekend met de fagen therapie (ivm de eerdere uitzending), en ben zelf dingen gaan uitzoeken, en ben bekend met het instituut in Giorgië, België. Mijn dochter (21 jaar) is al meer dan 10 jaar ziek, heeft bijna 4 jaar cocktails v antibiotica gehad, ook intaveneus diverse malen, maar deze hebben bij haar niet aangeslagen. Heeft dit gehad ivm een tekenbeet, meerdere co-infecties, mijn vraag is of er in Georgië op de borrelia en co-infecties ook fagen behandeling al mogelijk is? Daar mijn dochter uitbehandeld is en alleen maar achteruitgaat, en steeds meer symptomen bij krijgt omdat lyme een multisystemische ziekte is.
Ik ben in afwachting van uw reactie,
vriendelijke groet M.Cristantielli Reactie infoteur, 25-10-2017
Voor zover mij bekend, kan de Borrelia bacterie nog niet bestreden worden met fagentherapie. Zie ook het artikel 'Phage therapy for borreliosis and other bacterial tick-borne infections' van Wojciech Piotr Ozimek (https://goo.gl/zw67dU). U kunt voor de zekerheid contact opnemen met het instituut in Georgië door een contactformulier in te vullen: https://goo.gl/vTdxLa.

Els Spronck, 24-10-2017
Ik heb al jaren last van blaasontsteking E-coli. De laatste jaren zeker 14 kuren gehad. Ik zou graag in contact willen komen met het Eliava kliniek in Georgië. Kunt u me hier verder mee helpen bv een mail adres? Alvast bedankt met vriendelijke groet, Els Spronck. Reactie infoteur, 25-10-2017
G. Eliava Institute of Bacteriophages, Microbiology and Virology
3, Gotua str., Tbilisi 0160, Georgia
Tel: +995 322 37 4910
E-mail: info@pha.ge

Via deze site kunt u een contactformulier invullen: https://goo.gl/vTdxLa.

Linda Busselaar, 24-10-2017
Ik heb zojuist de uitzending gezien en vraag me af of dit wellicht ook iets voor mijn dochter zou zijn? Zij heeft de ziekte van Crohn en heeft allerlei medicijnen gebruikt hiervoor, maar steeds weer reageert haar lichaam zo heftig op het medicijn (remcicade per infuus en plotseling heel benauwd en paars verkleurend lijf!) Ze bleek er plotseling allergisch voor te zijn. Daarna over op de Emuran (injecties) maar ook daar werd ze eigenlijk alleen maar slechter van en kreeg ze er nog meer klachten bij!

Uiteindelijk werd ze zo zwak en ziek dat ze op de IC terecht kwam… er ook nog groenpoep (ziekenhuis infectie) bij kreeg en geïsoleerd werd, kortom kommer en kwijl. We hebben besloten om zonder medicatie verder te gaan en hopen op een wonder. Dat wonder kwam! 7 jaar ging het met vallen en op staan, wel opvlammen, maar in vele mindere maten.

Maar nog altijd heeft ze buikpijn en moet ze minstens (op goede dagen 5x) 8 keer naar de wc.
Ze is vaak erg moe, ze werkt inmiddels nog 3 dagen in de week wat eigenlijk te vermoeiend is.

Zou er ook een vaag bestaan tegen ontstekingen in de darmen? Reactie infoteur, 25-10-2017
Fagentherapie lijkt (enig) effect te sorteren bij de ziekte van Crohn. Het Pasteur-instituut, een Franse stichting gewijd aan de studie van biologie, micro-organismen, ziekten en vaccins, heeft hiernaar onderzoek gedaan en schreef op 30-01-2017 het volgende: "Pathogenic bacteria known as AIEC, which bind to the intestinal mucosa, are frequently found in Crohn's disease patients. Scientists at the Institut Pasteur, in collaboration with scientists from the University of Clermont Auvergne and the Lille Faculty of Pharmaceutical and Biological Sciences, administered a cocktail of bacteriophages orally to murine models for the disease. This led to a reduction in the concentration of AIEC bacteria and to the disappearance of some symptoms, offering new hope for the future treatment of Crohn's disease patients." (Bron: Institut Pasteur. Phage therapy effective in Crohn's disease. https://www.pasteur.fr/en/research-journal/news/phage-therapy-effective-crohn-s-disease. Ingezien op 25

Diny Ruitenberg, 24-10-2017
Even een vraagje, zou fagen ook kunnen helpen bij COPD zodat ik minder benauwd zal worden. Krijg vrij vaak antibiotica met prednisolon maat help niets meer. De ziekte wordt steeds erger en ik kan steeds minder. Reactie infoteur, 25-10-2017
Fagentherapie kan iets betekenen bij een hardnekkige infectie met Pseudomonas aeruginosa. Chronische longinfecties met Pseudomonas aeruginosa worden onder meer geassocieerd met ziekten zoals cystische fibrose (CF) en COPD, en zijn moeilijk te behandelen met antibiotica. Uit de literatuur blijkt dat fagentherapie zeer effectief is tegen chronische longinfecties met Pseudomonas aeruginosa. (Bron: Martha R J Clokie, Craig Winstanley and Aras Kadioglu, Elaine M Waters, Daniel R Neill, Basak Kaman, Jaspreet. Phage therapy is highly effective against chronic lung infections with Pseudomonas aeruginosa. Thorax published online March 6, 2017.)

Klazien Beltman-Geerink, 24-10-2017
Zou dit ook de uitkomst kunnen zijn voor Qkoorts patiënten? Of is dit te vergelijken met Lyme, daar was nog geen fagentherapie voor begreep ik vanavond bij Dokters van Morgen. De vrouw van onze jongste zoon heeft QVS overgehouden aan die bacterie. Onze zoon heeft diezelfde bacterie ook bij zich gehad, maar is er niet ziek van geworden, alleen een winter niet echt fit geweest. Met zijn vrouw gaat het na diverse soorten van therapie redelijk, maar het blijft onzeker hoe ze zich elke dag voelt en wat ze kan. Ben heel benieuwd of u mij hier een antwoord op kunt geven.
Bij voorbaat hartelijk dank, met vriendelijke groet,
Klazien Beltman-Geerink Reactie infoteur, 25-10-2017
Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella Burnetii. Volgens recente literatuur is er nog geen faag voor deze bacterie gevonden. (Bron: Hugo Oliveira, Sanna Sillankorva, Maia Merabishvili, Leon D. Kluskens, and Joana Azeredo. Unexploited opportunities for phage therapy. Front Pharmacol. 2015; 6: 180. Published online 2015 Sep 7. doi: 10.3389/fphar.2015.00180.) U kunt het voor de zekerheid navragen bij het G. Eliava instituut in Georgië. Via deze site kunt u een contactformulier invullen: https://goo.gl/vTdxLa.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 31-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.