Lekkedarmsyndroom, voeding bij een poreus darmslijmvlies
De darmwand is bekleed met darmslijmvlies met een filterwerking. Dit slijmvlies laat stoffen die ziekmakend zijn voor het lichaam niet toe. Wanneer het darmslijmvlies ontstoken is, wordt het slijmvlies poreus. Hierdoor kan het filter niet naar behoren werken en worden er allerlei stoffen toegelaten in het lichaam die daar zowel psychische als geestelijke schade kunnen aanrichten. Het darmslijmvlies is poreus geworden en we spreken in zo´n geval van een lekke darm, lekkende darm of het lekkedarmsyndroom.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Voeding tegen lekkedarmsyndroom
Het lekkedarmsyndroom kun je met voeding tegen gaan. Onderaan dit artikel staan een aantal voedingsproducten die goed helpen bij lekkedarmsyndroom. Je kunt je wenden tot sommige vleesproducten waarin veel glutamine zit maar deze hebben als nadeel dat er ook veel stoffen in zitten die juist door een beschadigde damwand worden doorgelaten. Je kunt sneller herstellen met glutaminerijke voeding zoals biodynamische yoghurt. Let erop dat biologische yoghurt niet goed genoeg is; er zit een
verschil tussen biologische en biologisch-dynamische producten.
Villi
In de darmwand zitten uitstekende stukken die men villi noemt. Deze villi produceren enzymen die we nodig hebben om de spijsvertering goed te laten verlopen. Bij een beschadiging van de darmwand werken de villi niet meer optimaal waardoor er minder enzymen worden aangemaakt. Hierdoor verteert ons voedsel minder goed. Je moet het zo zien dat de uitsteeksels, villi de oppervlakte van de darmwand aanmerkelijk groter maken. Doordat deze villi hun functie kwijtraken, verkleint het darmoppervlak en daarmee de mogelijkheid om voedingsstoffen uit ons voedsel op te nemen.
Oorzaken van lekkedarmsyndroom
Er zijn verschillende beschadigingen waaronder de darmwand te lijden kan hebben. Het kan ontstoken zijn, geïrriteerd of verzakt. In al deze gevallen werkt de darmwand minder goed. Vaak vindt er een combinatie van factoren plaats. De oorzaken van verminderde darmwandwerking zijn:
- Te weinig vezelrijk eten
- Te veel suiker
- Te veel bloem en witmeelproducten
- Slechte leverwerking
- Te veel gistingsprocessen
- Te weinig enzymproductie
- Geen goede darmflora
- Te veel parasieten zoals wormen
- Voedingsallergie
- Overmatig alcoholgebruik
- Gebruik van tabak en andere drugs die het lichaam ondermijnen
- Medicijnen innemen
- Gifstoffen zoals pesticiden en herbiciden op fruit en groente binnen krijgen
- Tekort aan natuurlijke voedingsstoffen
Soms heeft een lekkedarmsyndroom onverwachte symptomen: je bent moe en hebt hoofdpijn.
Medicijnen als oorzaak
Zoals je ziet zijn er veel oorzaken van een verminderde darmwandwerking die te voorkomen zijn. Op het gebied van medicijnen kun je het beste stoppen met de anticonceptiepil, maagzuurremmers en aspirine. De laatste twee uit dit rijtje zijn medicijnen die vrij verkoopbaar zijn, zonder recept, wat de illusie geeft dat ze veilig zijn. Niets is minder waar; de medicijnen zijn slechts in de vrije verkoop na een langdurige lobbyprocedure van medicijnfabrikanten maar ze hebben ernstige bijwerkingen. Ibuprofen, antibiotica en NSAID´s zijn eveneens af te raden. Natuurlijk heb je in extreme gevallen soms een antibioticakuur nodig maar de meeste artsen schrijven dit veel te snel voor. Ook een prednisonkuur kan het maagdarmstelsel volledig overhoop gooien.
Ziekten door lekkedarmsyndroom
Het is belangrijk om te beseffen dat er allerlei ziekten kunnen ontstaan door een verminderde darmwerking. Zo kunnen er psychische ziekten ontstaan. In sommige voeding zoals in tarwe en melkproducten zitten morfine-achtige stoffen, respectievelijk glutenmorfine en casomorfine. Deze kunnen een depressie en zelfs een psychose triggeren. Daarnaast zijn er allerlei problemen zoals vermoeidheid, huidklachten, spijsverteringsklachten, hoofdpijn en fibromyalgie. Ook kan een lekkedarmsyndroom leiden tot de ziekte van Crohn en colitis, twee ernstige darmziekten waar je bijna niet meer vanaf komt. Ook ontstekingsziekten zoals eczeem, psoriasis en artritis kunnen makkelijker plaatsvinden wanneer de darmwand niet optimaal werkt.
Het begin van vele ziekten
De oorzaken die hierboven worden genoemd staan zelden op zich. Vaak heeft een patiënt met lekke darmsyndroom meerdere oorzaken waar hij of zij aan voldoet. Het is belangrijk om een aantal oorzaken uit te sluiten zodat het probleem opgelost wordt. Lekkedarmsyndroom is een ernstige aandoening op zich, maar kan ook leiden tot een aantal andere ziekten, zoals we hierboven zagen. Daarom is het goed om het probleem in een vroeg stadium te onderkennen en er middels voeding en eliminatie van oorzaken iets aan te doen.
Vermoeidheid en lekkedarmsyndroom
Vermoeidheid ontstaat bij patiënten met het lekkedarmsyndroom omdat het immuunsysteem voortdurend bezig is met het herstellen van de darmwand. Soms is er een eiwit niet goed verteerd en ziet het immuunsysteem dit als een bedreiging. Via een ontstekingsmechanisme wordt het eiwit uitgeschakeld. Ook andere stoffen worden slechter verteerd waardoor het immuunsysteem continue bezig is energie op te eisen voor hert herstellen van de darm. Omdat de meeste mensen niet zo goed blijven eten, of blijven doorgaan met alcohol drinken,
blowen of roken, wordt het probleem alleen maar vergroot. Hierdoor kan er uiteindelijk een toestand van chronische vermoeidheid ontstaan.
Vezels en boterzuur
Door het eten van vezels wordt boterzuur aangemaakt. Boterzuur wordt door de cellen van de darmen gebruikt om zichzelf te beschermen. Hierdoor kunnen ontstekingsprocessen minder snel om zich heen grijpen. Uiteindelijk wordt hierdoor ook de kans op darmkanker en andere ziekten die ontstaan door ontstekingen op cellulair niveau verkleint. Voor het opnemen van boterzuur is het belangrijk om genoeg seleen binnen te krijgen. In drie
paranoten zit genoeg seleen voor de hele dag. Je kunt vijf of zes paranoten eten om een seleentekort aan te vullen.
Het herstel van de darmwand
De darm kan worden hersteld met voeding. Met name glutamine, vitamine D,
zink en voedingsproducten die de darmflora stimuleren (probiotica) kunnen voor herstellen van de darmwand zorgen. Voedingsstoffen die inuline bevatten, zoals
asperges,
uien,
aardpeer, banaan en
yam zijn producten die je zou kunnen nemen om de darmflora te stimuleren. Een fytotherapeut of orthomoleculair voedingstherapeut kan je helpen bij de diagnose en het opstellen van een menu voor de juiste
voedingsproducten.
Welke voeding helpt bij lekke darmsyndroom?
Voedsel zoals alle
kokosnootproducten en ontkiemde
peulvruchten zijn extra goed tegen een lekkende darmsyndroom. In
spinazie,
kolen en
peterselie zit veel glutamine en dat heb je nodig voor een opbouw van een verstoorde darmwand. Verder zit er veel glutamine in rauwe melk, rauwemelkproducten zoals ricotta, yoghurt en kwark. De melkproducten met het label Demeter in de natuurvoedingswinkel komen het dichtst bij de rauwemelkproducten van weleer. Daarnaast dienen alle melkproducten uit de supermarkt minimaal 14 dagen lang vermeden te worden net als: sojaproducten, tarweproducten, alcohol, alles waarin suiker zit en alle gistproducten. Dat wordt het eliminatiedieet genoemd. Het is een tijdelijk dieet. Als de darmwand voldoende hersteld is kun je langzaam weer beginnen met deze producten te eten.