De geneeskracht van fleskalebas of lauki

Lauki is een grote groente die wel een kilo zwaar kan worden. Hij lijkt van binnen op een courgette. Het is familie van de meloen en pompoen. De lauki heeft een lichtgroene kleur en het vruchtvlees is vrijwel wit. Er zit niet veel smaak aan dus je moet hem goed kruiden. Fleskalebassen bestaan er in meerdere soorten. Sommige soorten krijgen een houtige schil. Deze worden gebruikt voor de vervaardiging van allerlei spullen; van schalen tot lampen. De fleskalebas is een groente die zowel uit Azië als uit Afrika komt en in beide continenten van oudsher wordt gebruikt voor de consumptie, het genezen van zieken en het maken van huisraad. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Naamgeving fleskalebas

De Latijnse naam van lauki is Lagenaria siceraria. Lauki is eigenlijk de Hindoestaanse naam van deze groente. In Suriname noemt men de groente poe. De naam fleskalebas is een logische naam omdat veel van deze soorten als natuurlijke fles worden gebruikt en er als een fles uitzien.

Mogelijke interactie met medicijnen

Het sap van de fleskalebas wordt in India sinds oude tijden gebruikt om zijn medicinale eigenschappen bij diabetes mellitus, hoge bloeddruk, overgewichtproblemen en leverziekten. Recent (2012) zijn er vraagtekens bij dit gebruik gezet omdat fleskalebas negatieve interacties met medicijnen zou hebben. Er zouden daardoor gifstoffen in het lichaam kunnen ontstaan. In India wordt het advies gegeven om bij misselijkheid, braakneigingen en diarree na het drinken van dit sap er niet mee door te gaan. Er is meer onderzoek nodig naar de interactie tussen fleskalebassap en synthetische medicijnen om te concluderen wat het beste kan worden gedaan. Men weet nog niet of het voornamelijk aan de medicijnen ligt of aan het sap van de fleskalebas.

Voedingswaarde fleskalebas

In de fleskalebas zit een behoorlijke hoeveelheid vitamine C, Vitaminen uit het B-complex, betaceroteen, choline, pectine, triterpenoïden, saponinen en essentiële omega 3 en 6 vetzuren. Deze laatste zitten vooral in de zaden maar die eet je gewoon mee op. De zaden hebben een vochtafdrijvende en worm-eliminerende werking. De vitaminen, mineralen en andere fytonutriënten samen blijken sterke antioxidantwerking te hebben. Het immuunsysteem wordt meetbaar sterker van het consumeren van fleskalebas.

Fleskalebas aan de plant / Bron: Carl uncle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fleskalebas aan de plant / Bron: Carl uncle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Traditionele geneeswijze

Pijn, zweren, koorts, astma en andere ademhalingsproblemen worden in India traditioneel behandeld met het sap van een fleskalebas. Ook hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen middels dit sap. Hiervoor moet het dagelijks worden ingenomen gedurende vier tot zes maanden.

Fleskalebas of lauki bij diabetes

De fleskalebas wordt al lang in de Ayurveda, de Indiase geneeskunde, gebruikt bij suikerziekte of diabetes mellitus. In 2008 is er een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van fleskalebas en het blijkt inderdaad dat het bloedsuikergehalte daalt als men fleskalebassap drinkt of fleskalebas eet. Voor het onderzoek werden ratten gebruikt.

Lauki, goed voor het hart

In 2008 vond er een onderzoek plaats waarbij ratten met een gifstof werden ingespoten die slecht is voor het hart, doxorubicine. De ratten die vervolgens gedroogd fleskalebaspoeder te eten kregen vertoonden minder hartafwijkingen dan de ratten die dit niet te eten kregen. De hartslag van ratten die lauki aten nam niet toe terwijl de hartslag van andere ratten wel toenam. Hieruit concluderen de onderzoekers dat lauki goed is voor het hart; het beschermt het hart voor toxische stoffen.

Lauki als vochtafdrijvend middel

Furosemide is een synthetisch, regulier medicijn om vocht af te drijven; je gaat er meer van plassen. Uit wetenschappelijk onderzoek uit 2007 blijkt dat fleskalebas statistisch vergelijkbaar diuretische activiteit vertoont als furosemide. Er wordt meer urine afgescheiden en er verdwijnen meer afvalstoffen uit het lichaam.

Lauki beschermt de lever

Van de stof silymarine weet men dat het de lever beschermt. Fleskalebas is onderzocht op zijn leverbeschermende werkzaamheid door een gestandaardiseerd ethanolextract te gebruiken. Dit gebruikt men om exact te kunnen aangeven hoeveel men van een stof gebruikt zodat het experiment herhaalbaar is. Men voedde ratten met het ethanolextract en na een tweetal weken mat men het effect op de lever. Het bleek dat alle processen die nodig zijn om de lever te herstellen in werking werden gezet door het fleskalebasextract, net als bij geneesplanten waarin silymarine zit. Het heeft daarom een leverbeschermende werking.

Algemene geneeskrachtige werkingen

Fleskalebas is een plant die al enkele millennia lang in India wordt gebruikt als medicijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft
Bloem fleskalebas / Bron: Shizhao, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bloem fleskalebas / Bron: Shizhao, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
uitgewezen dat deze groente een imponerende lijst met geneeskrachtige kwaliteiten kent: De plant is een
  • Antioxidant,
  • Antihyperlipidemisch,
  • Hartbeschermend,
  • Immuunsysteemversterkend,
  • Leverbeschermend,
  • Vochtafdrijvend,
  • Rustgevend,
  • Ontstekingsremmend.
Naast de genoemde werkzaamheden is het ook een geneesplant bij hyperthyroïdie, hyperglykemie, lipide peroxidatie en vertoont lauki cytotoxische activiteit.

Simpel recept fleskalebas

Een fleskalebas kun je bereiden als een courgette. Het is lekker om hem in blokjes te snijden en op te bakken met witte kool, ui, knoflook en paprika. Vervolgens kun je het kruiden met kurkuma, oregano en zwarte peper en er jonge kaas overheen laten smelten!
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalebassen, veelvormig en nuttigKalebassen, veelvormig en nuttigFleskalebas (Lagenaria siceraria) is een van de eerste gewassen die op aarde door de mens in cultuur is gebracht. Bijzon…
Kalebas en fleskalebas, van servies tot medicijnKalebas en fleskalebas, van servies tot medicijnZowel de fleskalebas als de gewone kalebas worden gebruikt om allerlei huishoudelijke voorwerpen van te maken. De bitter…
10 onbekende groentesoortenEr zijn veel meer groenten dan op de groenteafdeling van een supermarkt. Biologische winkels, markten en vooral moestuin…
Pompoen en de prostaatPompoen en de prostaatDe Pompoenfamilie met zijn meer dan 900 soorten en zijn immense veelvormigheid is voor mij een mooi voorbeeld van samenw…
De geneeskracht van chiazaadDe geneeskracht van chiazaadChiazaad zijn kleine zaadjes die anno 2014 nog maar relatief kort in de schappen van winkels liggen. Een pak of zak van…
Bronnen en referenties
  • Vraagtekens fleskalebassap: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22382183
  • Wetenschappelijk onderzoek: PDF: Lagenaria siceraria: Phytochemistry, pharmacognosy and pharmacological studies
  • PDF: BOTTLE GOURD (Lagenaria siceraria) A vegetable for good health A.S. Habibur Rahman
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Calabash
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Flaschenk%C3%BCrbis
  • http://www.waterwereld.nu/fleskalebas.php
  • Afbeelding bron 1: Carl uncle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Shizhao, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Reactie

Jurjen, 05-04-2016
Beste Redactie,

Is er een groot verschil in gezondheidsvoordelen tussen al die verschillende soorten gourds enzo. Drink al een tijdje het sap van de winter melon (waspompoen), dacht in eerste instantie dat dit de lauki of bottle gourd was, maar is dus net iets anders. Qua smaak verschilt het nauwelijks en het geeft ook bijna hetzelfde sap, vraag me dus alleen af of er nog een groot verschil zit in voedingstoffen. Reactie infoteur, 05-04-2016
Pompoenen zijn meestal wat gezonder dan de gourds, kalebassen. Elke groente heeft zijn specifieke medicinale werking, zo ook deze soorten. Bijvoorbeeld sopropo, bitter meloen, heeft een medicinale werking die alle andere pompoenachtigen niet hebben; het werkt tegen bloedvergiftiging.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.