Neusfurunkel (steenpuist) – behandeling en complicaties

Neusfurunkel (steenpuist) – behandeling en complicaties Een steenpuist, ofwel furunkel, is al vervelend genoeg. Als die ook nog op of in uw neus zit, zou u zich het liefst willen verbergen voor de mensheid tot het ‘monster’ verslagen is. Wees gerust, een neusfurunkel is eenvoudig te behandelen. Soms met een incisie, zodat de pus kan wegvloeien. Bij een neusfurunkel kunnen echter complicaties optreden, waardoor omzichtigheid geboden is. Doorgaans is de ontstekingshaard een haarfollikel. In de meeste gevallen betreft het een stafylokokkeninfectie. Een infectie die zeer besmettelijk is.

Inhoud


Wat is een furunkel (steenpuist)?

Een steenpuist is een ontstoken haarzakje of talgklier. Er ontstaat dan necrose onder de huid. In principe kan een steenpuist overal op het lichaam opduiken, dus ook op of in de neus. De oorzaak is doorgaans een stafylokokkeninfectie (Staphylococcus aureus). Vocht en schurende kleding – zoals in de liezen en nek – zijn factoren die de vorming van een steenpuist zogezegd het laatste zetje geven. Ook mensen met suikerziekte zijn wat gevoeliger voor deze ontsteking.

Steenpuist / Bron: Mahdouch, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Steenpuist / Bron: Mahdouch, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
Abces
Een furunkel is gemakkelijk herkenbaar aan de pijnlijke, rode, puisterige verharding in de huid. Deze verkleuring wordt zwart naarmate de huid verder necrotiseert. Na enkele dagen breekt het abces door en komt er geelwitte etter uit die ook bloederig kan zijn. In deze fase is de steenpuist om begrijpelijke redenen zeer besmettelijk. De pus bestaat immers uit dode witte bloedcellen en ontelbare bacteriën (stafylokokken).

Een neusfurunkel kan gevaarlijk zijn

Een steenpuist op of in de neus ontstaat op dezelfde manier als elders op het lichaam. Neuspeuteren is in dat opzicht berucht. Vrijwel altijd is een stafylokokkeninfectie van het haarzakje (haarfollikel) de oorzaak.

Symptomen

Ook bij een neusfurunkel zijn de symptomen:
  • Rode verkleuring.
  • Verheven verharding van de aangedane huid (vandaar de naam steenpuist).
  • Pijn.
  • In een later stadium is er sprake van een zeer donkere, gezwollen huidverkleuring.

Karbonkel

Meestal geneest een steenpuist vanzelf. Als er door besmetting steenpuisten ‘op een kluitje’ ontstaan, spreekt men van een karbonkel of negenoog. Het is belangrijk om te weten dat het uitdrukken van een steenpuist in of op de neus levensgevaarlijk kan zijn. Het risico op een algehele sepsis (bloedvergiftiging) is dan zeer groot. De neusfurunkel heeft ook de speciale aandacht van uw arts vanwege het risico op tromboflebitis.

Behandeling van een neusfurunkel

Het is niet verstandig om een steenpuist uit te drukken. Vroeger werd op een steenpuist de alom bekende, ouderwetse trekzalf gesmeerd. Die is echter vrijwel uit de mode geraakt. Tegenwoordig wordt een furunkel behandeld met een andersoortige huidzalf (diachylon, ung. chlor. hydrarg.-3%) of er wordt een incisie gedaan. Soms schrijft de arts een antibioticum voor, maar alleen indien de verdenking bestaat dat de infectie zich uitbreidt. De staphylococcus aureus is en blijft immers een virulente bacterie. Specifiek bij de behandeling van een neusfurunkel zijn warmtekompressen en antibioticazalf. Bij een incisie wordt de furunkel alleen geopend en niet leeggedrukt, zodat de pus uit zichzelf kan wegvloeien. Bij een karbonkel in het neusgebied is soms omvangrijke chirurgie noodzakelijk.

Bron: DarkoStojanovic, PixabayBron: DarkoStojanovic, Pixabay

Complicaties

Zoals aangeduid gaan bij een neusfurunkel nogal wat alarmbelletjes rinkelen in de medische wereld. De complicaties kunnen dan ook niet gering zijn, zoals:

Tromboflebitis
Berucht is een ontsteking van de sinus cavernosus als gevolg van een neusfurunkel. De veneuze bloedafvoer van de neuspunt verloopt immers via de vena ophthalmica naar de genoemde schedelholte, wat de infectie extra gevaarlijk maakt. Deze steenpuisten mogen dus in geen geval worden uitgeknepen.

Sepsis (bloedvergiftiging)
Door het uitdrukken van de steenpuist.

Recidieven
Bij telkens terugkerende steenpuisten spreekt men van furunculose. Vaak is er sprake van een combinatie met een verminderde weerstand of algehele malaise. Ook suikerpatiënten kunnen veel last ondervinden van recidiverende steenpuisten, omdat bekend is dat er bij hen bijna per definitie sprake is van een slechtere wondgenezing.

Naar de huisarts...

Als u vermoedt dat u een steenpuist hebt, is het belangrijk om te weten dat het onverstandig is zelf te dokteren met allerlei trekzalfjes. Dat geldt met name als u een neusfurunkel hebt. Ga meteen naar de huisarts voor de juiste behandeling. Eventueel stuurt hij u door naar de specialist.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?Een steenpuist of furunkel is een pijnlijke rode bult met een gele puskop erop. Een steenpuist ontstaat als gevolg van e…
Steenpuist of furunkel: oorzaak, symptomen, behandelingSteenpuist of furunkel: oorzaak, symptomen, behandelingEen steenpuist is een verdikking van de huid die rood ziet, pijn doet en met pus is gevuld. Een steenpuist of furunkel w…
Steenpuist (furunkel) in het oorSteenpuist (furunkel) in het oorMet een steenpuist (furunkel) in het oor voelt men zich een paria. Het is net zo vervelend en opvallend als een neusfuru…
Wat is een steenpuistWat is een steenpuistDe meeste mensen hebben er wel eens last van. Een grote rode en pijnlijke steenpuist. Hoe ontstaat een steenpuist nou ei…

Knipmesvinger: als buigen van de vinger moeizaam gaatKnipmesvinger: als buigen van de vinger moeizaam gaatEen knipmesvinger wordt veroorzaakt door een vernauwing van de peesschede waardoor de vinger niet meer te strekken of te…
Babesiosis (tekenkoorts)Babesiosis (tekenkoorts)De ziekte babesiosis wordt veroorzaakt door een eencellig organisme dat via een tekenbeet wordt verspreid. De Babesia ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Codex Medicus, 'Dermatologie en venereologie', Ph. Simons
  • 'Inwendige geneskunde', M. Herben, Spruyt & Van Mantgem, Leiden
  • Afbeelding bron 1: Mahdouch, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
  • Afbeelding bron 2: DarkoStojanovic, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 02-01-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.