Videocapsule-endoscopie van de dunne darm: Onderzoek

Videocapsule-endoscopie van de dunne darm: Onderzoek Patiënten krijgen veelal eerst een gastroscopie of een colonoscopie bij onverklaarbare maagdarmproblemen zoals bloedarmoede of bloedverlies in de stoelgang. Indien via deze onderzoeken geen oorzaak gevonden kan worden, wordt overgegaan naar een videocapsule om de dunne darm te inspecteren, iets wat niet lukt met de andere onderzoeken. De draadloze capsule gaat door het maagdarmkanaal en is in staat om daar de aantasting van het darmslijmvlies, angiomen, zweertjes of een gezwel te ontdekken.

Werking videocapsule-endoscopie van de dunne darm

De patiënt slikt bij dit onderzoek een videocapsule in waarin een miniatuurcamera, een lichtbron, twee batterijen, een zender en een antenne zit. Gedurende acht uur maakt de capsule gemiddeld 50.000 foto's van het binnenste van het maag-darmkanaal waar de capsule passeert. De pil zelf is niet zo groot: 1,1 op 2,7 cm. Ze weegt bovendien slechts 4 gram dus de patiënt heeft meestal geen moeite om deze in te slikken. Bij kinderen onder de 8 jaar wordt wel vaak een narcose gebruikt om de pil in te brengen in de dunne darm omdat zij problemen hebben met het inslikken van een dergelijke pil.

De patiënt draagt enkele hulpmiddelen:
  • Sensor op de buik: De capsule zendt de beelden van het maag-darmkanaal naar de sensor op de buik.
  • Gordel: Hierin wordt de beeldinformatie opgeslagen. De batterijen bevinden zich eveneens in de gordel.

Voordelen

Het onderzoek is niet belastend voor de patiënt en tevens pijnloos.

Nadelen

De capsule is enkel geschikt voor de dunne darm en niet voor andere organen. Met de capsule is de arts evenmin in staat om een behandeling uit te voeren. Soms is nadien een endoscopie vereist om bijvoorbeeld een biopt te nemen of poliepen te verwijderen. Dit onderzoek is niet in alle ziekenhuizen mogelijk. De prijs is bovendien vrij hoog waardoor de patiënt in veel gevallen nog geld moet opleggen. Hierdoor maakt de arts steeds een weloverwogen keuze bij welke patiënten hij het onderzoek gaat uitvoeren.

Voorbereiding: Arts contacteren en dunne darm reinigen

Arts contacteren

De patiënt dient de arts op de hoogte te brengen als hij:
  • diabetes mellitus (medische term: suikerziekte) of een andere aandoening heeft
  • een pacemaker heeft
  • eerder een buikoperatie gehad heeft
  • ijzermedicatie inneemt: Deze moet hij stopzetten daar dit zwart gekleurde darmen veroorzaakt. Hierdoor zijn de foto's niet meer goed te beoordelen.
  • andere medicatie gebruikt: Deze moet hij misschien tijdelijk stopzetten.

Schone en lege dunne darm

De dunne darm moet schoon en leeg zijn voor het onderzoek.
In elk ziekenhuis is de voorbereiding anders: In sommige ziekenhuizen dient de patiënt dezelfde voorbereidingen te treffen als bij een colonoscopie, andere ziekenhuizen geven enkel een dieetadvies mee.

Andere voorzorgsmaatregelen

De patiënt mag geen olie, vetten of lotion op de buik smeren; hierdoor hechten de kleefpleisters niet goed. De patiënt draagt verder best losse en gemakkelijke kledij en gescheiden boven- en onderkledij.

Onderzoek door arts: Patiënt slikt capsule in

De patiënt komt meestal 's morgens naar het ziekenhuis. De verpleegkundige of arts plakt de sensoren op de buik van de patiënt. De patiënt slikt vervolgens de capsule in. Wanneer dit lastig gaat, gebruikt de arts een endoscoop. De patiënt mag twee uur later wat drinken na vier uur weer eten. Als de camera zich niet meer in de maag bevindt, mag de patiënt het ziekenhuis verlaten. 's Avonds keert de patiënt terug en dan verwijdert de arts alles van de buik. De beelden gaan van de recorder naar de computer van de arts die ze na het opladen bekijkt via een videofilm. De patiënt blijft best uit de buurt van sterke magnetische velden en hij mag ook geen MRI-onderzoek ondergaan. De patiënt mag ook niet roken of intensief sporten tijdens het onderzoek. De patiënt verliest de capsule via de stoelgang na gemiddeld één tot twee dagen.

Diagnose

De arts stelt bij een onderzoek in de dunne darm volgende diagnoses aan de hand van een videocapsule-endoscopie: bloeding(en), ontsteking(en), poliep(en) en tumor(en)

Risico's

Zeer sporadisch treedt een obstructie op als er zich een vernauwing in het maag-darmkanaal bevindt en de capsule daar vastzit. In dat geval dringt een operatie zich op als dit niet vanzelf opgelost geraakt.

Contact opnemen met de arts

Bij buikpijn die nieuw is bij de patiënt, moet hij contact opnemen met de behandelende arts

Lees verder

© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De endoscopie - een kijk in het lichaamAl generaties lang worden er endoscopische onderzoeken verricht. Dit wordt gedaan door middel van een endoscoop (endo: i…
Peutz-Jeghers syndroom: Symptomen in dunne darm en aan huidPeutz-Jeghers syndroom: Symptomen in dunne darm en aan huidHet Peutz-Jeghers Syndroom (PJS) is een erfelijke aandoening waarbij meerdere poliepen aanwezig zijn in de dunne darm, e…
Coloscopie, hoe gaat dat?Coloscopie, hoe gaat dat?Soms is het nodig om een coloscopie te laten maken, bijvoorbeeld om te onderzoeken of er darmpoliepen of tumoren in de d…
Neusendoscopie: Onderzoek van neus- en sinusholtesNeusendoscopie: Onderzoek van neus- en sinusholtesEen nasale endoscopie (rhinoscopie, neusendoscopie) is een medisch onderzoek dat een KNO-arts uitvoert om de sinus- en n…

Oorzaken van pijn op de borst – angina pectorisOorzaken van pijn op de borst – angina pectorisPijn op de borst kan veel oorzaken hebben, variërend van een dreigend hartinfarct tot sluipende wervelafwijkingen die ui…
"Open been": oorzaken, symptomen, gevolgen & behandeling"Open been": oorzaken, symptomen, gevolgen & behandelingWat is eigenlijk een “open been” en hoe ontstaat dit? Deze ernstige aandoening heeft te maken met een probleem met de bl…
Bronnen en referenties
  • http://www.bsgie.org/bves-belgische-vereniging-voor-endoscopie-van-het-spijsverteringsstelsels/technieken/capsule-endoscopie-videocapsule.html
  • http://www.mlds.nl/onderzoeken/37/video-capsule-endoscopie-vce/
  • http://www.mlds.nl/onderzoeken/37/video-capsule-endoscopie-vce/na-het-onderzoek/
  • http://www.mlds.nl/onderzoeken/37/video-capsule-endoscopie-vce/tijdens-het-onderzoek/
  • http://www.mlds.nl/onderzoeken/37/video-capsule-endoscopie-vce/voor-het-onderzoek/
  • http://www.stlucas.be/raadplegingen/inwendige_capsuleonderzoek-dunne-darm(brochure).pdf
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.