Gezichtsblindheid: Onvermogen om gezichten te herkennen

Gezichtsblindheid: Onvermogen om gezichten te herkennen Bij gezichtsblindheid is een patiënt niet in staat om gezichten te herkennen. Deze neurologische aandoening begint bij de geboorte door hersenafwijkingen, of op latere leeftijd door hersenschade. Gezichtsblindheid heeft bovendien een grote invloed op het dagelijks leven van de patiënt. Een behandeling is niet voorhanden voor deze levenslange aandoening. Dankzij enkele technieken leert de patiënt echter goed om te gaan met het verlies van de herkenning van gezichten. Eén van de bekendste patiënten met gezichtsblindheid is Brad Pitt.

Synoniemen gezichtsblindheid

Gezichtsblindheid is eveneens bekend onder de volgende synoniemen:

'PA' is de afkorting van gezichtsblindheid.

Epidemiologie

Prevalentie van gezichtsblindheid

Gezichtsblindheid, ook wel prosopagnosie genoemd, is een zeldzame neurologische aandoening die het vermogen om gezichten te herkennen aantast. De prevalentie wordt geschat op ongeveer 2,5% van de bevolking, hoewel het aantal mensen dat geen gezichtsherkenning heeft, vaak hoger is, aangezien mildere vormen ondergerapporteerd kunnen worden.

Erfelijkheid en verworven oorzaken

Prosopagnosie kan erfelijk zijn of verworven worden door hersenletsel, zoals een beroerte of hersentrauma. Erfelijke gevallen kunnen vaker in families voorkomen.

Mechanisme

Hersengebieden voor gezichtsherkenning

Gezichtsblindheid is vaak het gevolg van schade aan de fusiforme gyrus, een specifiek hersengebied dat verantwoordelijk is voor het herkennen van gezichten. Beschadiging van dit gebied leidt tot onvermogen om gezichten te identificeren, zelfs als andere visuele objecten nog goed herkend kunnen worden.

Verstoringen in visuele verwerking

In sommige gevallen is er sprake van een storing in de visuele verwerking waarbij de hersenen gezichten niet als een speciaal object verwerken. Dit kan zowel in aangeboren als verworven gevallen optreden.

Oorzaken en vormen prosopagnosie

Gezichtsblindheid is bekend in drie vormen: aangeboren prosopagnosie, ontwikkelingsprosopagnosie en verworven prosopagnosie.

Aangeboren prosopagnosie

In sommige gevallen is prosopagnosie een aangeboren aandoening waarbij geen hersenbeschadiging aanwezig is. Aangeboren prosopagnosie lijkt vaak voor te komen in gezinnen, waardoor de afwijking waarschijnlijk het resultaat is van een genetische mutatie of deletie.

Ontwikkelingsprosopagnosie

Bij ontwikkelingsprosopagnosie is de gezichtsblindheid veroorzaakt zonder hersenbeschadiging. Wel treden er wijzigingen op in de hersenen. De prevalentie van dit type gezichtsblindheid is vrij hoog. Ongeveer één op de vijftig patiënten lijdt aan deze aandoening. Veelal beseffen patiënten niet echt dat ze een ziekte hebben. Vaak is deze vorm van het niet kunnen herkennen van gezichten familiaal bepaald. Veel patiënten met de aandoening hebben ten minste één eerstegraads familielid, zoals een ouder of broer of zus, die ook problemen heeft met het herkennen van gezichten.

Verworven prosopagnosie

Deze zeldzame vorm van gezichtsblindheid ontwikkelt zich nadat schade aan de hersenen is opgetreden, bijvoorbeeld door een beroerte (beroerte: onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen), een hoofdletsel of een neurodegeneratieve aandoening. Dit komt eveneens voor bij frontotemporale dementie (progressieve vorm van dementie). Patiënten merken vrijwel snel na de hersenschade dat het herkennen van gezichten plots niet meer lukt. Treedt de verworven gezichtsblindheid echter op in de vroege jeugd, nog voordat de patiënt ten volle de mogelijkheid heeft ontwikkeld om gezichten te herkennen, dan groeit de patiënt op met gezichtsblindheid zonder dat hij dit beseft. Gezichtsblindheid is niet gerelateerd aan problemen met het geheugen, het verlies van het gezichtsvermogen of een verstandelijke handicap. Soms gaat dit wel gepaard met andere ontwikkelingsstoornissen, zoals een autismespectrumstoornis (autisme: problemen met sociale interactie, communicatie en gedrag), het Turner-syndroom (aandoening bij meisjes door missende genen) en het syndroom van Williams.

Symptomen

De ernst en uitgebreidheid van de symptomen variëren. Zo zijn sommige patiënten enkel niet in staat om een bekend gezicht te herkennen, terwijl anderen het verschil niet kennen tussen een gezicht en een object. De patiënt met gezichtsblindheid herkent gezichten van bekende mensen niet wanneer hij ze tegenkomt. Kinderen met prosopagnosie zijn vaak bijzonder aanhankelijk op openbare plaatsen. Bovendien wachten ze op een teken (zoals zwaaien) van de ouder die de patiënt van school komt halen, omdat ze anders de ouder niet herkennen. Op school zijn kinderen eerder teruggetrokken en hebben ze moeite om vrienden te maken. Ook bij tv-programma's en films treden problemen op; deze zijn voor de patiënt moeilijk te volgen.

Diagnose en onderzoeken

De arts voert enkele onderzoeken uit bij de patiënt. De patiënt onthoudt namelijk op verzoek enkele onbekende en bekende gezichten en probeert deze later te herkennen, wat niet lukt. Ook vraagt de arts om te gokken naar de leeftijd, het geslacht of de emotionele expressie van een reeks gezichten, waarmee sommige patiënten duidelijk moeite hebben.

Behandeling onvermogen om gezichten te herkennen

Gezichtsblindheid behandelen is niet mogelijk. De leeftijd waarop de hersenschade optreedt (bij verworven gezichtsblindheid), het type en de ernst van het hersenletsel, en de timing van de behandeling zijn sleutelpunten bij een revalidatieprogramma voor gezichtsherkenning. Hierbij leert de patiënt via verschillende compenserende technieken om te gaan met de gezichtsblindheid. Dit houdt in dat hij leert om mensen te herkennen via de stem, de kleding, de manier waarop ze lopen of andere unieke fysieke eigenschappen. Deze contextueel gerichte signalen zijn niet bij iedereen even effectief, zeker niet wanneer ze bekenden tegenkomen op onverwachte locaties of wanneer deze personen veranderingen vertonen in het uiterlijk.

Prognose aandoening

Naarmate de patiënt veroudert, is hij minder prikkelbaar. Ook de slaapproblemen verbeteren. De verstandelijke handicap is echter blijvend, evenals de ernstige spraakstoornissen en epileptische aanvallen. Zelfstandig wonen is niet mogelijk voor volwassenen met het Angelman-syndroom; velen leven thuis of in speciale voorzieningen voor personen met een handicap. De levensverwachting van patiënten met deze aandoening is zo goed als normaal.

Complicaties en prognose aandoening: Sociale problemen

Veel patiënten met gezichtsblindheid zijn niet in staat om familieleden, partners of vrienden te herkennen. Sommige patiënten zijn sociaal geïsoleerd en ontwikkelen hierdoor een sociale angststoornis. Daarnaast wordt het leren kennen van nieuwe mensen of het maken van een carrière bemoeilijkt. Episodes van depressie zijn niet ongewoon. Sommige patiënten met gezichtsblindheid zijn niet in staat om bepaalde gezichtsuitdrukkingen, de leeftijd en/of het geslacht van een persoon te herkennen. Zelfs het volgen van de blik van een persoon is niet altijd mogelijk. Nog andere patiënten herkennen hun eigen gezicht niet in de spiegel of op foto's. Gezichtsblindheid beïnvloedt eveneens het vermogen van een patiënt om objecten zoals plaatsen of auto's te herkennen. Veel patiënten hebben ook moeite met navigeren. Het zien van hoeken, het inschatten van afstanden of problemen met plaatsen en gebouwen is voor deze patiënten moeilijk. Bij tv-series zijn de personages niet herkenbaar, waardoor het voor de patiënt nauwelijks te volgen is.

Preventie en copingstrategieën bij gezichtsblindheid

Hoewel er geen manier is om gezichtsblindheid te voorkomen, kunnen de volgende strategieën helpen om met de aandoening om te gaan en de levenskwaliteit te verbeteren:

Vroegtijdige diagnose

Een vroege diagnose kan helpen bij het ontwikkelen van copingmechanismen en ondersteuningsstrategieën. Dit kan de impact van de aandoening op het dagelijks leven verminderen.

Ondersteuning en therapie

Het kan nuttig zijn om begeleiding te krijgen van een specialist in gezichtsblindheid, zoals een neuropsycholoog of een therapeut gespecialiseerd in visuele agnosieën. Therapieën kunnen gericht zijn op het ontwikkelen van alternatieve herkenningsstrategieën.

Gebruik van technologische hulpmiddelen

Er zijn diverse technologische hulpmiddelen en apps beschikbaar die kunnen helpen bij het herkennen van gezichten en het navigeren in sociale situaties. Het gebruik van deze hulpmiddelen kan het dagelijks functioneren verbeteren.

Ondersteuning van familie en vrienden

Familie en vrienden kunnen een belangrijke rol spelen door begrip te tonen en ondersteuning te bieden in sociale situaties. Ze kunnen ook helpen bij het ontwikkelen van strategieën om gezichtsblindheid te verbergen of te compenseren.

Educatie en bewustwording

Educatie over gezichtsblindheid kan helpen om bewustzijn te creëren en stigmatisering te verminderen. Het kan ook bijdragen aan een beter begrip van de uitdagingen waar patiënten mee te maken hebben.

Participatie in steungroepen

Deelname aan steungroepen kan nuttig zijn voor het delen van ervaringen en het verkrijgen van advies van anderen die met gezichtsblindheid leven. Dit kan ook bijdragen aan emotionele steun en praktische tips.

Praktische tips voor het omgaan met gezichtsblindheid

Gezichtsblindheid, ook wel oogaandoening genoemd, is een zeldzame aandoening waarbij de persoon niet in staat is om gezichten te herkennen, ondanks dat het gezichtsvermogen intact is. Het kan uitdagend zijn voor zowel de persoon met gezichtsblindheid als voor hun omgeving. Het is essentieel om praktische strategieën te ontwikkelen om de communicatie en interactie met anderen te verbeteren.

Gebruik hulpmiddelen voor visuele herkenning

Omgaan met gezichtsblindheid kan veel gemakkelijker worden met behulp van technologie en hulpmiddelen. Er zijn apps en apparaten die gezichten kunnen herkennen en de naam van de persoon kunnen uitspreken. Dit helpt de persoon met gezichtsblindheid om zich beter in sociale situaties te bewegen. Een blindengeleidehond kan ook ondersteuning bieden bij het navigeren in onbekende omgevingen, wat extra veiligheid biedt.

Verbeter sociale interacties door geheugensteuntjes

Personen met gezichtsblindheid kunnen moeite hebben om gezichten te herkennen in sociale situaties. Het gebruik van geheugensteuntjes, zoals het onthouden van specifieke kenmerken of stemgeluiden, kan helpen. Het is belangrijk dat de mensen in hun omgeving zich bewust zijn van deze uitdaging en geduldig zijn. Het gebruik van psychische stoornissen kan ook helpen om de emoties en frustraties die gepaard gaan met gezichtsblindheid beter te begrijpen en te beheren.

Versterk zelfvertrouwen door strategieën voor herkenning

Door duidelijke communicatiestrategieën te ontwikkelen, zoals het vooraf informeren van anderen over hun aanwezigheid, kan het zelfvertrouwen van een persoon met gezichtsblindheid worden versterkt. Het is ook nuttig om te oefenen met herkennen van mensen op basis van geluiden, geur of andere zintuiglijke signalen. Bloedonderzoeken kunnen soms ook helpen om eventuele onderliggende medische aandoeningen die bijdragen aan gezichtsblindheid te identificeren.

Zorg voor mentaal welzijn

Gezichtsblindheid kan psychologische uitdagingen met zich meebrengen, zoals gevoelens van isolatie of frustratie. Het is belangrijk om regelmatig ondersteuning te zoeken bij een psycholoog of therapeut om te helpen bij het verwerken van de emoties die gepaard gaan met de aandoening. Mentale gezondheid is een cruciaal aspect van het dagelijks leven voor iemand met gezichtsblindheid, en professionele begeleiding kan helpen om copingstrategieën te ontwikkelen.

Ondersteun met praktische aanpassingen in de omgeving

Aanpassingen in de leefomgeving kunnen het dagelijks leven aanzienlijk vergemakkelijken voor iemand met gezichtsblindheid. Het is belangrijk om de woonruimte goed te organiseren, zodat alles gemakkelijk te vinden is zonder visuele aanwijzingen. Het gebruik van geluidsborden, etiketten en technologische hulpmiddelen kan de onafhankelijkheid van de persoon vergroten. Het creëren van een rustige en georganiseerde ruimte vermindert stress en verhoogt de gemoedsrust.

Raadpleeg medische specialisten voor verdere begeleiding

Het is raadzaam om regelmatig medische consultaties te plannen, zoals beeldvormende onderzoeken, om eventuele onderliggende aandoeningen van de hersenen te onderzoeken die van invloed kunnen zijn op de gezichtsherkenning. Medische professionals kunnen ook adviseren over mogelijke behandelingen of therapieën die de kwaliteit van leven verbeteren voor iemand met gezichtsblindheid.

Misvattingen rond gezichtsblindheid

Gezichtsblindheid, of prosopagnosie, is een aandoening waarbij iemand moeite heeft met het herkennen van gezichten, ondanks dat het gezichtsvermogen in principe in orde is. Er zijn veel misvattingen over gezichtsblindheid, de oorzaken, de impact ervan op het dagelijks leven en de behandeling van de aandoening.

Gezichtsblindheid betekent volledige blindheid

Een veelvoorkomende misvatting is dat gezichtsblindheid betekent dat iemand volledig blind is. Dit is niet het geval. Gezichtsblindheid betreft namelijk alleen de onmogelijkheid om gezichten te herkennen, maar de persoon kan nog steeds normaal zien. Het gezichtsvermogen zelf is dus niet aangetast; het is specifiek het herkennen van gezichten dat problematisch is. Gezichtsblindheid is een neurologische aandoening, geen visuele stoornis zoals bij blinden en slechtzienden.

Gezichtsblindheid is altijd aangeboren

Hoewel gezichtsblindheid soms genetisch kan zijn, kan het ook het gevolg zijn van hersenschade, bijvoorbeeld door een beroerte, trauma of ziekte. Dit wordt verworven prosopagnosie genoemd en kan zich op latere leeftijd ontwikkelen, vaak na schade aan specifieke hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor gezichtsherkenning. Niet alle gevallen van gezichtsblindheid zijn aangeboren, dus het is belangrijk om te begrijpen dat de aandoening op verschillende manieren kan ontstaan.

Gezichtsblindheid is een zeldzame aandoening

Gezichtsblindheid wordt vaak als een zeldzame aandoening beschouwd, maar in werkelijkheid komt het vaker voor dan veel mensen denken. Schattingen suggereren dat een aanzienlijk percentage van de bevolking, wellicht 2 tot 2,5 procent, een zekere mate van gezichtsblindheid heeft. Omdat de aandoening vaak niet goed wordt herkend, kunnen veel mensen onbewust met prosopagnosie leven zonder de juiste diagnose of behandeling.

Gezichtsblindheid heeft geen invloed op het dagelijks leven

De impact van gezichtsblindheid op het dagelijks leven kan aanzienlijk zijn. Mensen met prosopagnosie kunnen moeite hebben met het herkennen van vrienden, familieleden, collega's en zelfs zichzelf in een spiegel. Dit kan leiden tot sociale isolatie, angst en vermijdingsgedrag. Het herkennen van gezichten is een belangrijk aspect van sociale interactie, dus het verlies hiervan kan het moeilijk maken om relaties te onderhouden en zich veilig te voelen in bepaalde omgevingen. In sommige gevallen kan het zelfs invloed hebben op de werkprestaties en het beeldvormende onderzoeken.

Gezichtsblindheid kan behandeld worden met medicatie

Er is geen medicijn voor gezichtsblindheid, aangezien het een neurologische aandoening is die niet met medicijnen kan worden genezen. Behandeling richt zich vaak op het ontwikkelen van copingmechanismen en strategieën om gezichten op andere manieren te herkennen. In sommige gevallen kan een cognitieve therapie, gericht op het verbeteren van visuele herkenningsvaardigheden, nuttig zijn. Hulp kan ook worden geboden door technieken die het gebruik van geneesmiddelen omvatten om de symptomen van angst en stress te verminderen die soms gepaard gaan met de aandoening.

Gezichtsblindheid heeft geen effect op het herkennen van andere objecten

Hoewel gezichtsblindheid specifiek het herkennen van gezichten beïnvloedt, kunnen mensen met deze aandoening meestal andere objecten en scènes wel herkennen. Dit kan echter variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en het vermogen van de persoon om alternatieve strategieën voor visuele herkenning te ontwikkelen. Gezichtsblindheid heeft dus geen invloed op de algehele visuele perceptie, zoals het herkennen van bijvoorbeeld een gezicht in andere contexten.
© 2016 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezichtsblindheid: het niet kunnen herkennen van gezichtenBijna iedereen heeft wel eens moeite met het onthouden van gezichten. Maar er zijn mensen die hun eigen moeder niet herk…
Leven met gezichtsblindheidGezichtsblindheid of prosopagnosie is het niet kunnen herkennen van gezichten. Vaak vermijden mensen met gezichtsblindhe…
Gezichtsblindheid, een hersenprobleemGezichtsblindheid, een hersenprobleemGezichtsblindheid is het onvermogen om mensen te herkennen aan hun gezicht. Het komt in verschillende gradaties voor. So…
Gezichtsblindheid en dementie, overeenkomsten en verschillenGezichtsblindheid en dementie, overeenkomsten en verschillenGezichtsblindheid en dementie zijn twee verschillende vormen van hersenaandoeningen met respectievelijk herkennings- en…

Dementie: wat is het en welke vormen zijn er?Dementie: wat is het en welke vormen zijn er?Vaak worden de begrippen dementie en de ziekte van Alzheimer door elkaar gebruikt. Ten onrechte want dementie is niet he…
Astma en bronchitis: een technische uitlegAstma en bronchitis: een technische uitlegAstma en bronchitis zijn de meest voorkomende aandoeningen van het ademhalingsstelsel, die moeilijk van elkaar te onders…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • Hereditary prosopagnosia (HPA): the first report outside the Caucasian population., J Hum Genet. 2007;52(3):230-6. Epub 2006 Dec 22., Kennerknecht I1, Plümpe N, Edwards S, Raman R., http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17186317, geraadpleegd op 14 juni 2016
  • Disorders of face perception and recognition., Neurol Clin. 2003 May;21(2):521-48., Barton JJ1., http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12916490, geraadpleegd op 14 juni 2016
  • NINDS Prosopagnosia Information Page, http://www.ninds.nih.gov/disorders/prosopagnosia/Prosopagnosia.htm, geraadpleegd op 14 juni 2016
  • Frontotemporal Dementia and Frontotemporal Lobar Degeneration, http://emedicine.medscape.com/article/1135164-overview#showall, geraadpleegd op 14 juni 2016
  • Prosopagnosia (face blindness), http://www.nhs.uk/conditions/prosopagnosia/Pages/Introduction.aspx, geraadpleegd op 14 juni 2016
  • Prosopagnosia, http://sites.psu.edu/psych256fa15/2015/09/19/prosopagnosia/, geraadpleegd op 14 juni 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-03-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.