Snurken: Oorzaken, van snurkende geluiden tijdens het slapen

Snurken: Oorzaken, van snurkende geluiden tijdens het slapen Snurken (stertor) is het geluid dat mensen maken wanneer de ademhaling geblokkeerd wordt tijdens het slapen. Dit reutelend of rochelend geluid ontstaat doordat het zachte verhemelte en de huig bij de ademhaling tijdens de slaap heftig heen-en-weer bewegen (vibreren). Snurken komt vaak voor, vooral bij ouderen en mensen met overgewicht, maar ook andere aandoeningen en omgevingsfactoren zorgen voor een snurkend geluid. Snurkers ontwaken ’s nachts mogelijk frequent waardoor ze overdag lijden aan slaperigheid. Ook de slaapkwaliteit van de partner is verstoord door de snurkende geluiden. Zowel enkele huishoudmiddeltjes en zelfzorgmaatregelen als medische behandelingen zijn inzetbaar om het snurken of het onderliggend probleem hiervan aan te pakken, zodat de slaapkwaliteit weer verbetert.
Alcohol veroorzaakt mogelijk snurkende geluiden / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcohol veroorzaakt mogelijk snurkende geluiden / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Alcohol en snurken

Het gebruik of misbruik van alcohol is een populaire gewoonte. Wanneer mensen dronken gaan slapen, vergroot de kans op snurken. De spanning van de luchtwegspier verlaagt namelijk, waardoor sneller vocale trillingen ontstaan. Het is belangrijk om tot drie uur voor het slapengaan geen alcohol te drinken

Droge lucht en het maken van snurkende geluiden

Droge lucht is soms de oorzaak van een persoon die snurkt. Het gebruik van een luchtbevochtiger verdampt lucht in de omgeving, zodat de luchtpassage vochtig wordt gehouden. Het is belangrijk om het toestel altijd goed schoon te houden en de reinigings- en onderhoudsinformatie van de fabrikant op te volgen.

Genetica

Genen spelen een belangrijke rol bij het snurken. Dit kenmerk is mogelijk meegegeven door de biologische ouders. De kans op snurken vergroot wanneer de luchtwegen belemmerd zijn.

Kaak- en gezichtskenmerken

Bepaalde kenmerken van de mond, de kaak en het gezicht verhogen de kans op snurkklachten tijdens de slaap. De tong blokkeert soms per toeval de luchtwegen waardoor iemand gaat snurken. Ook resulteren sommige kaak- en gezichtskenmerken in een verzakking van de tong tijdens het slapen, wat leidt tot snurkklachten. Vergrote amandelen, een chronische verstopte neus of een afwijkend neustussenschot zijn enkele aandoeningen die sneller leiden tot snurken. Mogelijk zet de tandarts specifieke mondstukken in om de positie van de kaak, het zachte gehemelte en de tong te wijzigen, zodat de luchtwegen geopend blijven. Indien nodig is een operatie aan de bovenste luchtwegen vereist. Talloze procedures zijn mogelijk om de hogere luchtwegen te openen en verdere vernauwing tijdens de slaap te voorkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het wegsnijden van overtollig weefsel uit de keel en het naar voren verplaatsen van de bovenste en de onderste kaak.

Snurken resulteert soms uit medicatiegebruik / Bron: Stevepb, PixabaySnurken resulteert soms uit medicatiegebruik / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Enkele medicijnen verminderen de spierspanning, wat leidt tot snurken:

Het stopzetten van deze medicijnen doet het snurken stoppen, maar dit mag enkel gebeuren op advies van de arts.

Overgewicht en snurkers

Een gewichtstoename zorgt voor een hoger vetgehalte, ook rond de nek. Hierdoor ontstaat er meer druk in de keel en vernauwen de luchtwegen. Bij het ademen ontstaan vibraties omdat mensen met overgewicht meer kracht moeten uitoefenen voor het ademen. Dit leidt sneller tot de productie van snurkgeluiden. Overgewicht verliezen is mogelijk door meer te bewegen, de eetgewoonten te veranderen en eventueel een operatie om overgewicht te behandelen. Dankzij deze tips verbetert niet alleen de slaapkwaliteit maar ook de algemene gezondheid van de persoon.

Snurkers zijn vaak rokers / Bron: Geralt, PixabaySnurkers zijn vaak rokers / Bron: Geralt, Pixabay

Roken

Roken (of passief roken) veroorzaakt sneller een ontsteking aan de luchtwegen. Veel rokers blijken dan ook te snurken. Door een toename van het roken, neemt ook verstopping in de neus toe. Vrouwelijke rokers snurken vaker dan mannelijke rokers.

Slapen en snurken

Kussen

Een te zacht en te groot kussen zijn risicofactoren voor snurken. Een juist kussen kiezen is aanbevolen.

Obstructief slaapapneusyndroom (OSAS)

Bij het obstructief slaapapneusyndroom belemmert iets de luchtwegen. Het verschil tussen snurken en deze aandoening is dat mensen met OSAS obstakels ervaren in de luchtwegen waardoor ze een paar seconden stoppen met ademen. Hierdoor ontwaken ze om op adem te komen voordat ze weer gaan slapen. Slaapapneu gaat gepaard met vermoeidheid en hoofdpijn. Slaapapneu opsporen gebeurt via een slaaponderzoek (polysomnografie). OSAS behandelt de arts vaak met CPAP. De persoon draagt dan een speciaal masker voordat hij gaat slapen. Dit masker levert lucht en zorgt ervoor dat de luchtwegen niet instorten.

Slaappositie

De rugpositie is de beste slaaphouding voor de wervelkolom, zodat mensen geen nekpijn en rugklachten ontwikkelen wanneer ze de volgende dag ontwaken. Maar liggen op de rug vormt wel de slechtste slaaphouding voor het snurken. Slapen op de rug doet de spieren ontspannen waardoor de luchtwegen gemakkelijker in elkaar klappen. Op de zij slapen is een betere optie om het snurken te verminderen, al is dit dan weer minder goed voor de schouders en nek. Het is echter mogelijk om op de zij slapen met de handen in een kussen gewikkeld om ook schouderpijn te voorkomen. Extra kussens achter het hoofd plaatsen in plaats van plat op de rug te slapen voorkomt tevens dat het weefsel in de nek of keel de luchtwegen comprimeert.

Slaaptekort

Een lagere slaaphoeveelheid veroorzaakt een verlies van spierspanning in de luchtwegen. Dit komt heel vaak voor bij mensen die een dag hard werken en thuiskomen en meteen in slaap vallen. Het snurken zelf resulteert mogelijk eveneens in een slaapgebrek. Het is bijgevolg belangrijk om de oorzaak te zoeken van het snurken en dit dan aan te pakken.

Verstopte neus

Een verstopte neus treedt op als gevolg van allergieën, sinusitis, een verkoudheid, een trauma aan de neus en andere ziektes. Vaak blokkeert slijm de luchtwegen of is er een kleinere vrij ruimte voor de lucht bij het ademen, hetgeen de kans op snurken vergroot. Een verstopte neus is vaak met succes thuis te behandelen met eenvoudige remedies zoals het gebruik van citroen-gemberthee gemengd met een eetlepel honing. Pepermuntolie helpt bij tevens bij keelpijn en een verstopte neus. Het inademen via de mond en neus van eucalyptusbladeren in een stoominhalator behandelt problemen met de borst en sinussen. Hierdoor krijgen mensen sneller snurkvrije nachten. Decongestiva (zwelling van slijmvliezen in neus verminderen) of antihistaminica zijn via de mond ingenomen medicijnen of neusdruppels / neussprays die inzetbaar zijn bij een neusverstopping. Ze brengen een verlichting van de symptomen.

Zwaar eten

Zwaar eten draagt ook bij tot een snurker in bed. De keelspieren ontspannen hierdoor meer dan normaal. Het is belangrijk om tot drie uur voor het slapengaan geen zware maaltijden meer te consumeren.

Zwangere vrouwen snurken vaker / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen snurken vaker / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap stoppen ze soms ’s nachts tijdelijk met ademen waardoor ze mogelijk gaan snurken. Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen snurkt tijdens het slapen. Sommige vrouwen die niet regelmatig snurken, realiseren zich meestal dat ze snurken tijdens de zwangerschap. Dit toenemend snurken tijdens de zwangerschap kent enkele mogelijke oorzaken:
  • een overtollige gewichtstoename: Door een overtollige gewichtstoename neemt de omvang van de nek toe.
  • een verstopte neus: Een toename van hormonale activiteiten tijdens de zwangerschap stimuleert de productie van slijm en dit veroorzaakt bij een aantal vrouwen een zwelling van de luchtwegen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snurken: oorzaken, wat kun je er zelf aan doen, behandelingSnurken: oorzaken, wat kun je er zelf aan doen, behandelingOngeveer vijfentwintig procent van de mannen en vijftien procent van de vrouwen snurkt. Snurken is een ander woord voor…
Zwanger en snurkenZwanger en snurkenVeel zwangere vrouwen hebben er last van: snurken tijdens de zwangerschap. Snurkte je voorheen bijna nooit of was je een…
Waarom snurkt een mens en hoe kom je van het snurken af?Waarom snurkt een mens en hoe kom je van het snurken af?Snurken is een vibratie die zorgt voor een geluid, welke wordt geproduceerd vanwege een soort blokkade bij het ademhalen…
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…

Pijn: oorzaken en soorten acute pijn en chronische pijnPijn: oorzaken en soorten acute pijn en chronische pijnPijn kent verschillende mogelijke oorzaken. Pijn is een onprettige sensorische en/of emotionele ervaring als gevolg van…
Tintelingen: oorzaken van een tintelend gevoel in lichaamTintelingen: oorzaken van een tintelend gevoel in lichaamTintelingen voelen in je lichaam, bijvoorbeeld in je armen, handen, benen, voeten, gezicht, lippen of elders, is een vre…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Olichel, Pixabay
  • Geraadpleegd op 26 januari 2018:
  • 10 top tips to stop snoring, https://www.webmd.boots.com/sleep-disorders/features/does-snoring-have-you-up-all-night, https://www.webmd.boots.com/sleep-disorders/features/does-snoring-have-you-up-all-night?page=2, https://www.webmd.boots.com/sleep-disorders/features/does-snoring-have-you-up-all-night?page=3 https://www.webmd.boots.com/sleep-disorders/features/does-snoring-have-you-up-all-night?page=4, https://www.webmd.boots.com/sleep-disorders/features/does-snoring-have-you-up-all-night?page=5
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How Sleep Position Might Impact Your Snoring, https://www.verywell.com/how-sleep-position-might-impact-your-snoring-3014685
  • How to stop snoring: Best solutions and remedies to help reduce the noise, https://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/how-stop-snoring-7-tips-5561529
  • Not getting sound sleep? Try out some easy ways, http://www.newindianexpress.com/lifestyle/health/2018/jan/25/not-getting-sound-sleep-try-out-some-easy-ways-1763153.html
  • Snoring Causes, Aids, Remedies, Solutions, https://www.medicinenet.com/snoring/article.htm#snoring_definition_and_facts
  • Snoring, https://medlineplus.gov/snoring.html
  • Understanding Snoring -- the Basics, https://www.webmd.com/sleep-disorders/understanding-snoring-basics
  • Why do People Snore: Causes, How to stop immediately and Permanent Treatment, http://www.healtreatcure.org/snoring/why-do-people-snore-causes-how-to-stop-immediately/
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.