Yogahoudingen – parighasana (poorthouding)

Yogahoudingen – parighasana (poorthouding) Parighasana heeft veel gezondheidsvoordelen. Tijdens het uitvoeren van deze yogahouding maakt u een zijwaartse buiging naar de voet. De 'poorthouding' is een intensieve beginnersoefening die de bekken- en buikspieren versterkt. Dankzij het intense strekken van de flanken zullen vetrolletjes verdwijnen. Ook de rug krijgt een uitstekende training en de longinhoud wordt vergroot. Doe deze asana niet bij knie- of schouderblessures. Mensen met fysieke en mentale lusteloosheid zouden wel eens veel baat kunnen hebben bij parighasana.

Inhoud


Oorsprong van parighasana (poorthouding)

Een van de vele betekenissen van het Sanskriet-woord parigha is 'slagboom'. Maar ook 'dwarsbalk' of zelfs 'wolk die voor de zon schuift'. Asana betekent '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Tijdens het uitvoeren van parighasana strekt u knielend één been zijwaarts, waarna u een zijwaartse buiging maakt over het gestrekte been.

Lenig
De poorthouding is een asana voor beginners in de hatha-yoga en wordt gebruikt om de flanken te versterken, de longcapaciteit te vergroten en de rug in zijwaartse richting zo lenig te maken als van een kat.

Voorbereiding parighasana (poorthouding) / Bron: Nikiwiki242, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Voorbereiding parighasana (poorthouding) / Bron: Nikiwiki242, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Techniek

Zoals bij alle yogaoefeningen ligt het gevaar van overstrekking altijd op de loer. Wees erop bedacht. Bij knie- en schouderblessures of gewrichtsaandoeningen in welke vorm dan ook is het beter eerst medisch advies in te winnen voordat u aan de 'poorthouding' begint.
  1. Ga geknield op de vloer zitten. Houd de enkels bij elkaar en leg de handen op de dijen.
  2. Adem rustig door en spreid de armen horizontaal op schouderhoogte.
  3. Verplaats het gewicht naar de linkerknie. Strek het rechterbeen zijwaarts en evenwijdig aan de gestrekte rechterarm. Trek de knieschijf op en volhard daarin. Houd de voet plat op de vloer, de tenen wijzen naar voren.
  4. Adem rustig door (volledige yoga-ademhaling) en richt de aandacht op de linkerflank. Neem er de tijd voor.
  5. Buig langzaam en bewust naar rechts, waarbij u de rechterarm laat zakken naar de rechtervoet, waarvan de tenen zijwaarts gedraaid zijn. Tegelijkertijd maakt u met de linkerarm een vloeiende cirkelbeweging over het hoofd naar de rechtervoet. Probeer de handpalmen op elkaar te krijgen, waarbij de bovenarm op het oor drukt en het hoofd eveneens meebuigt.
  6. Het bekken mag niet kantelen tijdens de zijwaartse strekking; maak er met andere woorden geen vooroverbuiging naar rechts van.
  7. Blijf ongeveer een minuut in parighasana.
  8. Kom in omgekeerde volgorde terug (stap 1) en herhaal deze oefening links.
  9. Ontspan in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Oefen parighasana niet op een harde vloer, maar leg een deken – of yogamat – onder de knieën. Tijdens de oefening moet het gestrekte been zo recht blijven als een stok. De hele voetzool rust op de vloer. Probeer het bekken zo recht mogelijk te houden tijdens de zijwaartse buiging, dus niet kantelen en er – gelet op de foutieve bekkenstand – een bijna voorwaartse buiging van maken. Uitstekende voorbereidende yogaoefeningen zijn utthita trikonasana (driehoekhouding) en parivrtta trikonasana (omgekeerde driehoekhouding).

Voordelen

Parighasana is typisch een yogaoefening waar jong en oud veel baat bij kunnen hebben. De poorthouding verbetert de ademhaling, vergroot het longvolume en versoepelt de ruggengraat. Bovendien stimuleert deze oefening de spijsvertering, versterkt de buikspieren en geeft een opgewekt, positief gevoel. De asana rekt het hele lichaam zijwaarts op, van de knieën, de dijen, de heupen, de armen tot de vingertoppen.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidseffecten van parighasana (poorthouding)

Parighasana is een beginnershouding. Het zwaartepunt van de oefening ligt bij kracht, het maken van vloeiende bewegingen en een versterkte ademhaling. Ook legt parighasana de nadruk op de rug, zoals bij veel yogaoefeningen. De rug is immers de as van het lichaam. De beweeglijkheid ervan geeft het lichaam mede een jeugdige uitstraling en voorkomt rugklachten. Onbuigzame, verstramde rugspieren veroorzaken rugpijn en hebben altijd een verzwakkende invloed op de wervelkolom.

Therapie

De poorthouding heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
  • Stijve schouders.
  • Gebrek aan eetlust.
  • Obstipatie.
  • Stramme rug.
  • Astma.
  • Gebrek aan vertrouwen.
  • Lusteloosheid.
  • Parighasana verbetert de nierfunctie, stimuleert de bloeddoorstroming in de rug en wervelkolom...
  • ... en zorgt voor een opgewekt gevoel, zelfvertrouwen en in het verlengde daarvan een positief toekomstbeeld.

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yogahoudingen – padangusthasana (grote-teengreep)Yogahoudingen – padangusthasana (grote-teengreep)Padangusthasana is een voortreffelijke yogahouding voor wie 'niet meer met de vingers aan de grond kan'. Een weldaad voo…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Geschiedenis van yoga – hatha yogaGeschiedenis van yoga – hatha yogaMen zou kunnen stellen dat hatha yoga van alle tijden is. Bij opgravingen in de Indusvallei werden iconische zegels uit…

Lucide dromen: Kan iedereen het?Lucide dromen: Kan iedereen het?Nederlands psychiater en schrijver Frederik van Eeden zou het begrip ‘lucide droom’ voor het eerste gebruikt hebben in z…
De geneeskracht van menstruatiebloedMoet je weer ongesteld worden en denk je 'oh jee'! Dan is dit het moment om dieper te duiken in alle geheimen rondom men…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Sport und Yoga', Selvaraja Yesudian, Verlag Eduard Fankhauser, Thielle
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
  • Afbeelding bron 1: Nikiwiki242, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 22-08-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.