Yogahoudingen – utthita parsvakonasana (gestrekte driehoek)

Yogahoudingen – utthita parsvakonasana (gestrekte driehoek) Deze zeer effectieve flankstrekking rekt een zijde van het lichaam uit, van de tenen tot de hals. De yogahouding is verwant aan de 'driehoekhouding' (utthita trikonasana), waarbij in feite dezelfde aandachtspunten gelden. Deze voortreffelijke oefening voor de enkels, knieën en dijen is voor beginners even wennen. Door de intense flankstrekking kunnen de zijspieren in het begin wat onprettig aanvoelen. In utthita parsvakonasana is de yogi met één hand verankerd met de aarde terwijl hij met zijn andere hand naar de hemel reikt. In een notendop staat deze metafoor voor hetgeen yoga behelst. Mensen met ischias en lage rugpijn als gevolg van vermoeidheid zullen beslist baat hebben bij deze geavanceerde, uitgebreide voortzetting van de basishoudingen utthita en parivrtta trikonasana.

Inhoud


Oorsprong van utthita parsvakonasana (gestrekte driehoekhouding)

Het Sanskriet-woord utthita betekent 'gestrekt'. En trikona wil zeggen 'driehoek'. Parsva is Sanskriet voor 'flank'. Asana betekent '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Vrij vertaald kan men deze asana omschrijven als 'flankgestrekte hoek' of 'zijwaartse driehoekhouding'. De asana is afgeleid van utthita trikonasana. Het is overigens geen klassieke houding uit de hatha-yoga (Gheranda-samhita), een yogavorm die naar alle waarschijnlijkheid langzaam tot bloei kwam in de eerste eeuwen na de jaartelling.

Yogahandboeken
Door de eeuwen heen zijn er tal van Indiase hatha-yogahandboeken over hatha-yoga geschreven, zoals de Gheranda-samhita, de Hathayoga-pradipika en de Shiva-samhita. In feite is hatha-yoga een loot van het tantrisme, een vorm van yoga die de 'veredeling van het fysieke' nastreeft en het lichaam onder andere voorbereidt op langdurige meditaties.

Utthita parsvakonasana (gestrekte driehoekhouding)) / Bron: Lululemon athletica, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Utthita parsvakonasana (gestrekte driehoekhouding)) / Bron: Lululemon athletica, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Techniek

Utthita parsvakonasana is ideaal voor het trainen en verruimen van de borstkas zonder dat men eruit gaat zien als een bodybuilder. Let er bij het voltooien van deze asana op dat de heupen zoveel mogelijk zijwaarts meedraaien en dus niet kantelen in een poging om met de hand makkelijker de vloer te raken.
  1. Ga in tadasana (berghouding), voeten bij elkaar, armen losjes aan weerszijden van het lichaam.
  2. Adem in. Plaats de voeten een tot anderhalve meter van elkaar. Strek de armen zijwaarts. Houd ze evenwijdig aan de schouders. Let op dat u de schouders niet optrekt. De handpalmen wijzen naar de vloer.
  3. Adem uit. Draai de rechtervoet 90 graden naar rechts. De linkervoet draait ongeveer 30 graden mee. Buig de rechterknie tot het scheenbeen verticaal boven de rechtervoet staat. Zorg ervoor dat het linkerbeen gestrekt blijft, de knieschijf opgetrokken. De linkervoet blijft plat op de vloer tijdens deze zijwaartse buiging. Dit is tevens de beginhouding van virabhadrasana I, II, en III.
  4. Adem uit. Buig zijwaarts en plaats de rechterhand plat op de vloer achter de rechtervoet. Maak met de gestrekte linkerarm een boog tot de bovenarm op het hoofd ligt en de arm in lijn is met de romp en het linkerbeen. De handpalm wijst naar de vloer. Draai het hoofd en kijk naar boven.
  5. Adem diep en rustig door in de volledige yoga-ademhaling terwijl u ongeveer een minuut in deze nogal inspannende yogahouding blijft.
  6. Kom in omgekeerde volgorde terug en volhard even in stap 2. Herhaal utthita parsvakonasana daarna links.
  7. Rust uit in tadasana (berghouding) of savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Te prestatiegericht zijn, en daardoor concessies doen, kan ook in hatha-yoga verkeerd uitpakken. Een van de fouten die vaak gemaakt worden is het kantelen van de heupen om de hand koste wat het kost op de vloer te krijgen, alsof dat het doel is van deze yogahouding. Dit is verkeerd omdat de flankstrekking dan slechts half wordt uitgevoerd. Strek de heupen dus zijwaarts mee terwijl u naar links of naar rechts buigt. Of de hand al dan niet de vloer raakt, is niet van wezenlijk belang. Deze zijwaartse buiging (niet kantelen) geldt overigens ook voor de borstkas.

Maximale flankstrekking
Voer utthita parsvakonasana eerst tegen de muur uit en probeer bij het voltooien van deze asana de bovenste schouder en de heup tegen de wand te drukken. Het voordeel daarvan is dat u de aandacht erbij houdt en de flankstrekking maximaal is. Verder is het belangrijk dat het gebogen been een hoek van negentig graden maakt en dus recht boven de voet staat.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Uitwerking

Utthita parsvakonasana is een uitstekende training voor de enkels, knieën en hamstrings. De hele zijkant van het lichaam wordt – mits correct uitgevoerd – op een zeer krachtige manier uitgerekt. In het begin kan dat onplezierig aanvoelen, maar naarmate de spieren eraan gewend raken, zult u met deze yogahouding nieuwe energie en vitaliteit oogsten, zeker bij lage rugpijn als gevolg van vermoeidheid. Bij lage bloeddruk, diarree en hoofdpijn is het echter beter deze asana voorlopig over te slaan.

Gezondheidsvoordelen van utthita parsvakonasana (gestrekte driehoekhouding)

Utthitta parsvakonasana is een flankstrekking. De asana is dan ook met name gericht op het verhogen van de spierkracht in de armen en benen en het verruimen van de borstkas, ofwel het vergroten van de longcapaciteit. Verder is deze yogahouding een weldaad voor wie regelmatig last heeft van obstipatie.

Therapie

Volgens de yogahandboeken heeft utthita parsvakonasana een therapeutische en ondersteunende, maar niet per se een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – parivrtta trikonasana (omgekeerde driehoek)Yogahoudingen – parivrtta trikonasana (omgekeerde driehoek)Parivrtta trikonasana (omgekeerde driehoek) is een intensivering van utthita trikonasana, de gewone driehoekhouding. In…
Yogahoudingen – kurmasana I (schildpadhouding)Yogahoudingen – kurmasana I (schildpadhouding)De yogahouding kurmasana I is gewijd aan de kosmische schildpad Kurma. In de Indiase mythologie is Kurma een van de vele…
Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…
Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)Parsva halasana is een variant van halasana (ploeghouding). De ‘gedraaide ploeghouding’ intensiveert deze basishouding,…

Ademoefeningen – volledige yoga-ademhaling (pranayama)Ademoefeningen – volledige yoga-ademhaling (pranayama)De volledige yoga-ademhaling wil zeggen dat men de longcapaciteit ten volle benut. De longen worden dan maximaal geventi…
Hoe activeer ik mijn derde oog?Hoe activeer ik mijn derde oog?Heb je altijd al een reis willen maken door het universum naar andere dimensies? Dan is het handig om te weten dat je de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, J. Fink Verlag, Stuttgart
  • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
  • Afbeelding bron 1: Lululemon athletica, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 19-11-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.