Yogahoudingen – virabhadrasana II (held of krijger)
Deze staande yogahouding is afgeleid van virabhadrasana I en maakt deel uit van een reeks van drie houdingen. Virabhadrasana II is eveneens genoemd naar Virabhadra, een vermaarde held uit de Indiase mythologie. In tegenstelling tot virabhadrasana I is deze houding verre van inspannend of moeilijk. Het is een uitstekende oefening voor het trainen van de beenspieren, het versterken van de enkels en tegen lage rugpijn. Virabhadrasana I en II vormen de ideale voorbereiding op de veel lastigere virabhadrasana III.
Inhoud
Oorsprong van virabhadrasana II (held of krijger)
Virabhadrasana II is een klassieke asana uit de
hatha-yoga en de makkelijkste uit een serie van drie houdingen. De naam vindt zijn oorsprong in de
Indiase mythologie. Daksha, zoon van Brahma, wilde een groot brandoffer brengen en had alle goden uitgenodigd, behalve Shiva en zijn gemalin Sati, dochter van Daksha. Sati was niettemin aanwezig bij de offerdienst, maar werd in het openbaar zodanig door haar vader beledigd dat ze de schande niet aankon en zichzelf in het vuur wierp.
Shiva-tempels
De zelfverbranding van Sati maakte
Shiva zeer verdrietig, maar ook ziedend. Met een lok van zijn lange haar schiep hij Virabhadra (zijn eigen
incarnatie), een donker monster dat zo lang was als de wolken hoog waren, met duizend armen en benen, drie vlammende ogen en vurig haar. In een oogwenk vernietigde hij het leger van Daksha, waarna hij de zoon van Brahma onthoofdde. In het merendeel van de Shiva-tempels staat een standbeeld van Virabhadra, die vooral in Zuid-India wordt aanbeden.
Techniek
Virabhadrasana II is niet moeilijk of inspannend en vormt de basis van en is een
goede voorbereiding op
virabhadrasana I. De klassieke asana-volgorde doet echter anders vermoeden, gelet op moeilijkheidsgraad.
- Ga in tadasana (berghouding).
- Haal diep adem en plaats de voeten een tot anderhalve meter van elkaar. Strek de armen zijwaarts en horizontaal.
- Draai de rechtervoet 90 graden en de linkervoet 45 graden naar rechts. Houd het linkerbeen gestrekt, waarbij u de knie aanspant en de voet plat op de vloer houdt.
- Adem uit en buig de rechterknie tot het dijbeen zich evenwijdig (horizontaal) met de vloer bevindt en het onderbeen verticaal boven de voet staat. Het rechter onderbeen vormt een hoek van 90 graden met het bovenbeen. Houd de armen evenwijdig met de vloer.
- Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling en draai het hoofd naar rechts. Blijf ongeveer een halve minuut in deze houding.
- Kom in omgekeerde volgorde terug in positie 2. Herhaal de yogahouding links.
- Ontspan in tadasana (berghouding) of savasana (lijkhouding).
Aandachtspunten
Net als bij virabhadrasana I is het bij deze eenvoudige, staande houding belangrijk dat u de schouders niet optrekt. Zorg er bovendien voor dat het onderbeen
loodrecht boven de voet blijft staan. Buig de knie dus niet door. Dat geldt ook voor de romp. Houd beide voeten plat op de vloer, dus niet schuin.
OM-symbool /
Bron: Brenkee, PixabayUitwerking
Deze yogahouding straalt net als virabhadrasana I doorzettingsvermogen, dapperheid en trots uit. Per slot van rekening is deze houding genoemd naar een krijgsman en held uit de Indiase mythologie. De oefening is een voorbereiding op
virabhadrasana I en een weldaad voor de
spieren van de armen, benen en rug.
Gezondheidsvoordelen van virabhadrasana II (held of krijger)
Ook de klassieke
virabhadrasana II heeft positieve effecten op de
gezondheid en zorgt tijdens de ontspanningsfase voor een gevoel van fysiek en mentaal welbehagen.
Therapie
De klassieke
yoga-handboeken noemen virabhadrasana II een houding met een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
- Obstipatie; de houding masseert de buikorganen (maag-darmkanaal) en wekt de eetlust op.
- Lage rugpijn.
- Ischias.
- Verzwakte been- en armspieren.
- Nekpijn.
- Klachten als gevolg van stress (rustgevend in ontspanningsfase).
- Gebrek aan zelfvertrouwen, minderwaardigheidsgevoelens.
Lees verder