Yogahoudingen – virabhadrasana II (held of krijger)

Yogahoudingen – virabhadrasana II (held of krijger) Deze staande yogahouding is afgeleid van virabhadrasana I en maakt deel uit van een reeks van drie houdingen. Virabhadrasana II is eveneens genoemd naar Virabhadra, een vermaarde held uit de Indiase mythologie. In tegenstelling tot virabhadrasana I is deze houding verre van inspannend of moeilijk. Het is een uitstekende oefening voor het trainen van de beenspieren, het versterken van de enkels en tegen lage rugpijn. Virabhadrasana I en II vormen de ideale voorbereiding op de veel lastigere virabhadrasana III.

Inhoud


Oorsprong van virabhadrasana II (held of krijger)

Virabhadrasana II is een klassieke asana uit de hatha-yoga en de makkelijkste uit een serie van drie houdingen. De naam vindt zijn oorsprong in de Indiase mythologie. Daksha, zoon van Brahma, wilde een groot brandoffer brengen en had alle goden uitgenodigd, behalve Shiva en zijn gemalin Sati, dochter van Daksha. Sati was niettemin aanwezig bij de offerdienst, maar werd in het openbaar zodanig door haar vader beledigd dat ze de schande niet aankon en zichzelf in het vuur wierp.

Shiva-tempels
De zelfverbranding van Sati maakte Shiva zeer verdrietig, maar ook ziedend. Met een lok van zijn lange haar schiep hij Virabhadra (zijn eigen incarnatie), een donker monster dat zo lang was als de wolken hoog waren, met duizend armen en benen, drie vlammende ogen en vurig haar. In een oogwenk vernietigde hij het leger van Daksha, waarna hij de zoon van Brahma onthoofdde. In het merendeel van de Shiva-tempels staat een standbeeld van Virabhadra, die vooral in Zuid-India wordt aanbeden.

Virabhadrasana II (held of krijger) / Bron: Lululemon athletica, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Virabhadrasana II (held of krijger) / Bron: Lululemon athletica, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Techniek

Virabhadrasana II is niet moeilijk of inspannend en vormt de basis van en is een goede voorbereiding op virabhadrasana I. De klassieke asana-volgorde doet echter anders vermoeden, gelet op moeilijkheidsgraad.
  1. Ga in tadasana (berghouding).
  2. Haal diep adem en plaats de voeten een tot anderhalve meter van elkaar. Strek de armen zijwaarts en horizontaal.
  3. Draai de rechtervoet 90 graden en de linkervoet 45 graden naar rechts. Houd het linkerbeen gestrekt, waarbij u de knie aanspant en de voet plat op de vloer houdt.
  4. Adem uit en buig de rechterknie tot het dijbeen zich evenwijdig (horizontaal) met de vloer bevindt en het onderbeen verticaal boven de voet staat. Het rechter onderbeen vormt een hoek van 90 graden met het bovenbeen. Houd de armen evenwijdig met de vloer.
  5. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling en draai het hoofd naar rechts. Blijf ongeveer een halve minuut in deze houding.
  6. Kom in omgekeerde volgorde terug in positie 2. Herhaal de yogahouding links.
  7. Ontspan in tadasana (berghouding) of savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Net als bij virabhadrasana I is het bij deze eenvoudige, staande houding belangrijk dat u de schouders niet optrekt. Zorg er bovendien voor dat het onderbeen loodrecht boven de voet blijft staan. Buig de knie dus niet door. Dat geldt ook voor de romp. Houd beide voeten plat op de vloer, dus niet schuin.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Uitwerking

Deze yogahouding straalt net als virabhadrasana I doorzettingsvermogen, dapperheid en trots uit. Per slot van rekening is deze houding genoemd naar een krijgsman en held uit de Indiase mythologie. De oefening is een voorbereiding op virabhadrasana I en een weldaad voor de spieren van de armen, benen en rug.

Gezondheidsvoordelen van virabhadrasana II (held of krijger)

Ook de klassieke virabhadrasana II heeft positieve effecten op de gezondheid en zorgt tijdens de ontspanningsfase voor een gevoel van fysiek en mentaal welbehagen.

Therapie

De klassieke yoga-handboeken noemen virabhadrasana II een houding met een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
  • Obstipatie; de houding masseert de buikorganen (maag-darmkanaal) en wekt de eetlust op.
  • Lage rugpijn.
  • Ischias.
  • Verzwakte been- en armspieren.
  • Nekpijn.
  • Klachten als gevolg van stress (rustgevend in ontspanningsfase).
  • Gebrek aan zelfvertrouwen, minderwaardigheidsgevoelens.

Lees verder

© 2014 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – virabhadrasana I (held of krijger)Yogahoudingen – virabhadrasana I (held of krijger)Deze klassieke yogahouding uit een serie van drie asana's is genoemd naar de legendarische held en krijger Virabhadra. H…
Yogahoudingen – trianga mukhaikapada paschimottanasanaYogahoudingen – trianga mukhaikapada paschimottanasanaIn deze yogahouding voor gevorderden wordt de rug intens gerekt en gestrekt. Feitelijk is trianga mukhaikapada paschimot…
Yogahoudingen – upavistha konasana (zittende hoekhouding)Yogahoudingen – upavistha konasana (zittende hoekhouding)In upavistha konasana vormen de benen een extreem wijde hoek tijdens de voorwaartse buiging. De 'zittende hoekhouding' s…
Yogahoudingen – bhujangasana (cobrahouding)Yogahoudingen – bhujangasana (cobrahouding)Bhujangasana (cobrahouding) wordt ook wel sarpasana genoemd. De yogahouding lijkt op een cobra die dreigend zijn kop hef…

Contact met overledene: kan het echt of is het nep?Kan je in contact komen met een overledene? Voor veel mensen een vraag die eens actueel wordt. Hoe weet je nu zeker of d…
Heeft het hart een geheugen?Heeft het hart een geheugen?We hebben lang gedacht dat het hart niets anders is dan een orgaan dat zorgt voor de bloedcirculatie in het lichaam. Uit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
  • Afbeelding bron 1: Lululemon athletica, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 28-11-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.