Yogahoudingen – virabhadrasana III (krijger)

Yogahoudingen – virabhadrasana III (krijger) Virabhadrasana I en II bereiden u voor op deze moeilijke yogahouding, het 'sluitstuk' van drie bij elkaar horende asana's. Virabhadrasana III is voor de 'evenwichtskunstenaars' onder de yogi's. Goed uitgevoerd symboliseert deze oefening harmonie, balans, zelfverzekerdheid en kracht. Ook deze houding is genoemd naar Virabhadra, een onoverwinnelijke krijger uit de Indiase mythologie. Een held die het opnam tegen Daksha, zoon van Brahma. Wie de inleidende houdingen beheerst, zal met virabhadrasana III weinig moeite hebben. Mensen met hoge bloeddruk en hartklachten kunnen deze asana beter mijden.

Inhoud


Oorsprong van virabhadrasana III (krijger)

Virabhadrasana III is een klassieke, staande houding uit de hatha-yoga. De asana vormt een 'trilogie' met virabhadrasana I en II. Het woord is afgeleid van 'Virabhadra', een woeste, onoverwinnelijke incarnatie van Shiva. Asana betekent '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras).

Virabhadrasana III (krijger) / Bron: Lilianwhite, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)Virabhadrasana III (krijger) / Bron: Lilianwhite, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
Mythe
Daksha, hogepriester en een van de vele zonen van Brahma, bracht een brandoffer en ruziede tijdens het ritueel met Sati, zijn dochter en tevens geliefde echtgenote van Shiva, heerser van de kosmos. Sati kon de beledigingen van haar vader niet aan en liep het offervuur in, waarna een ziedende Shiva zichzelf transformeerde in een 'monster', een held die het leger van Daksha versloeg en de hogepriester onthoofdde. Aan het einde van het mythische verhaal reïncarneert Sati, waarna de twee geliefden elkaar weer vinden.

Techniek

In virabhadrasana III balanceert u op één been. Het vergt dus nog al wat van uw evenwichtsgevoel. De asana is een geïntensifieerd vervolg op virabhadrasana I en II. Het is dus belangrijk eerst deze twee yogahoudingen onder de knie te krijgen voordat u aan virabhadrasana III begint.
 1. Ga in tadasana (berghouding), voeten bij elkaar, handen aan weerszijden van de heupen.
 2. Strek de armen verticaal boven het hoofd, handpalmen tegen elkaar in namasté. Haal diep adem en plaats de voeten een tot anderhalve meter van elkaar.
 3. Volg daarna de laatste stappen van virabhadrasana I, waarbij u naar rechts draait.
 4. Eenmaal in virabhadrasana I ademt u uit. Buig de romp naar voren tot de borst op het rechter dijbeen rust. De armen steken nu recht (horizontaal) vooruit, de handpalmen nog steeds tegen elkaar. Blijf even in deze houding.
 5. Adem uit en til het linkerbeen op. Tegelijkertijd strekt u het rechterbeen. Het linkerbeen houdt u horizontaal in een lijn met de gestrekte armen (en de romp).
 6. Blijf ongeveer een halve minuut in virabhadrasana III en adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
 7. Adem uit en kom in omgekeerde volgorde terug in positie 2.
 8. Herhaal deze asana links.
 9. Ontspan in tadasana (berghouding) of savasana (lijkhouding).

Virabhadrasana III (krijger) / Bron: Rosmary, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Virabhadrasana III (krijger) / Bron: Rosmary, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Aandachtspunten

Zorg ervoor dat u bij de voorbereiding de algemene aandachtspunten van virabhadrasana I en II en voor een deel die van utthita trikonasana (driehoekhouding) in acht neemt. Het is belangrijk dat u met de heupen een zijwaartse draai naar rechts of links maakt. Vanaf positie 5 balanceert het lichaam op uw rechterbeen, de armen en het linkerbeen gestrekt en evenwijdig met de vloer. Houd het rechterbeen, waarop u staat, zo recht als een stok. Ontspan de nekspieren en trek de buikspieren in. Dat helpt om de rug recht te houden.

Goede voorbereiding
Houd de voet plat op de vloer, dus niet schuin, en probeer de tenen te ontspannen. Doe deze oefening niet als u hartklachten hebt of aan hoge bloeddruk lijdt. Bij zwakke hamstrings en slappe buik- en rugspieren is het zaak eerst enkele voorbereidende oefeningen te doen, zoals virabhadrasana II.

Uitwerking

Ook het sluitstuk van de virabhadrasana-reeks straalt de fierheid, dapperheid en het doorzettingsvermogen van een onverschrokken krijgsheld uit. Het is een uitstekende oefening voor het trainen van de beenspieren. Bovendien worden de buikorganen gemasseerd en de spieren van armen, schouders en buik versterkt. Virabhadrasana III is zowel een complete evenwichtstraining als een manier om wilskracht en doorzettingsvermogen te bevorderen, wat overigens ook geldt voor virabhadrasana I en II.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidsvoordelen van virabhadrasana III (krijger)

Zoals alle yogahoudingen heeft virabhadrasana III positieve effecten op de gezondheid. De oefening staat symbool voor de juiste gewichtsverdeling over de voeten, zoals ook tadasana (berghouding) dat bewerkstelligt, waarbij u de buikspieren intrekt. De asana symboliseert de lenigheid van lichaam en geest.

Therapie

Volgens de klassieke yogahandboeken heeft virabhadrasana III een therapeutische en ondersteunende, maar niet per se een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
 • Obstipatie (inwendige massage van de buikorganen en het maag-darmkanaal).
 • Zwakke beenspieren.
 • Zwakke hamstrings, buik- en rugspieren (eventueel eerst voorbereidende oefeningen doen).
 • Gebrek aan evenwichtsgevoel en aan innerlijke balans en flexibiliteit.

Lees verder

© 2014 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Iyengar Yoga - de yoga van de hulpmiddelenIyengar yoga is ontwikkeld door B.K.S. Iyengar en wordt gekarakteriseerd door veel aandacht aan detail, een correcte lic…
Yogahoudingen – trianga mukhaikapada paschimottanasanaYogahoudingen – trianga mukhaikapada paschimottanasanaIn deze yogahouding voor gevorderden wordt de rug intens gerekt en gestrekt. Feitelijk is trianga mukhaikapada paschimot…
De verschillende soorten yogaDe verschillende soorten yogaDe oudste geschriften over yoga dateren uit de derde eeuw voor Christus, maar vooral sinds de tweede helft van de twinti…

Je eerste chakra, het wortelchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het eerste chakra het wortelchakra wordt genoemd. Het eerste chakra heeft licha…
Betekenis van dromen over je exBetekenis van dromen over je exDromen hebben een betekenis. Het is niet ongewoon om een droom over je ex-vriend(in) te hebben. Meestal dromen personen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
 • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
 • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, J. Fink Verlag, Stuttgart
 • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd., London
 • Afbeelding bron 1: Lilianwhite, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Rosmary, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 30-11-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.