Yogahoudingen – parivrtta parsvakonasana

Yogahoudingen – parivrtta parsvakonasana Parivrtta parsvakonasana is een voortzetting en intensivering van utthita parsvakonasana (gestrekte driehoekhouding). Deze yogaoefening is een zeer intensieve flankstrekking of stretchoefening, waarbij staand de wervelkolom als een spiraal gedraaid wordt. Een uitstekende training voor alle spieren en gewrichten. Ideaal voor mensen met milde ischias-klachten en lage rugpijn als gevolg van vermoeidheid. Deze beginnershouding is specifiek gericht op het versterken van de arm- en beenspieren en het verruimen van de borstkas. Parivrtta parsvakonasana bereidt het lichaam voor op de yogahoudingen voor gevorderden, waarbij onder andere het evenwichtsgevoel goed wordt ontwikkeld.

Inhoud


Oorsprong van parivrtta parsvakonasana (zijwaartse gedraaide driehoekhouding)

Het Sanskriet-woord parivrtta betekent ‘gedraaid’ of ‘omgekeerd’. Parsva is een ander woord voor ‘zij’ of ‘flank’. Kona wil zeggen ‘hoek’. En asana is Sanskriet voor ‘(zit)houding)’. Parivrtta parsvakonasana is een klassieke yogahouding voor beginnende beoefenaars van hatha-yoga en vereist veel lenigheid.

Naar de hemel reiken
De 'zijwaartse gedraaide driehoekhouding' is een geïntensiveerde voortzetting van utthita parsvakonasana (gestrekte driehoekhouding) en parivrtta trikonasana (omgekeerde driehoekhouding), beide een uitstekende voorbereiding op parivrtta parsvakonasana. De flanken worden intens gestrekt, waarbij ook de wervelkolom spiraalvormig gedraaid wordt. De yogi symboliseert met deze yogaoefening dat hij met een hand geaard is en met de andere hand naar de hemel reikt.

Variant van parivrtta parsvakonasana (zijwaarts gedraaide driehoekhouding) / Bron: Julie Ann Silverman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Variant van parivrtta parsvakonasana (zijwaarts gedraaide driehoekhouding) / Bron: Julie Ann Silverman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Techniek

In de gedraaide stand kijkt u omhoog terwijl het lichaamsgewicht op één hand en beide voeten rust. Voor veel beginners is dat een regelrechte aanslag op het evenwichtsgevoel, wat veel gewenning vraagt. Voorkom blessures en oefen eventueel bij een muur voor steun als u de balans dreigt te verliezen.
  1. Ga in tadasana (berghouding), voeten bij elkaar, armen aan weerszijden van het lichaam.
  2. Adem in en plaats de voeten ongeveer anderhalve meter van elkaar.
  3. Strek nu de armen zijwaarts en houd ze horizontaal, de handpalmen wijzen naar de vloer.
  4. Adem uit en draai de rechtervoet 90 graden naar rechts. Let op dat de linkervoet ongeveer 30 graden meedraait.
  5. Buig de rechterknie tot het scheenbeen loodrecht op de vloer staat, ofwel 90 graden ten opzichte van het bovenbeen. Het linkerbeen houdt u gestrekt, met opgetrokken knieschijf. Zorg er ook voor dat de voetzool van de linkervoet plat op de vloer blijft. Merk op dat u zich nu in de beginhoudingen van virabhadrasana I, II en III bevindt.
  6. Adem uit en draai onderwijl de rug zo ver tot uw linkerarm zich achter het rechterscheenbeen bevindt. De oksel bevindt zich achter de rechterknie. Plaats de handpalm op de vloer, de vingers wijzen in dezelfde richting als de tenen. Houd het bekken zo recht mogelijk. Kantel het dus niet naar voren om de hand gemakkelijker bij de vloer te krijgen. Breng de rechterschouder zo ver mogelijk naar achteren voor een verticaal vlakke borstkas.
  7. Maak met de rechterarm, die u nog steeds gestrekt houdt, een boog tot de bovenarm het hoofd raakt en een lijn vormt met het schuin gestrekte linkerbeen en de romp, de handpalm wijst naar de vloer. Draai vervolgens het hoofd in de richting van de spiraalvormige rug en kijk omhoog.
  8. Probeer rustig (niet schokkerig) door te ademen in de volledige yoga-ademhaling. Houd parivrtta parsvakonasana ongeveer een minuut vol, of naargelang uw capaciteiten.
  9. Kom in omgekeerde volgorde terug in tadasana (berghouding) en doe daarna de ‘zijwaartse gedraaide driehoekhouding’ links.
  10. Ontspan in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Oefen in de beginfase bij een muur, die steun kan bieden zodra u dreigt om te vallen. Het is met name de gedraaide houding terwijl u ook nog eens naar boven kijkt – in combinatie met de intense zijstrekking – die oriëntatieproblemen en duizeligheid kan veroorzaken. Probeer het bekken zo weinig mogelijk naar voren te kantelen maar recht te houden (verticaal) bij het voltooien van parivrtta parsvakonasana. De neiging om het bekken voorwaarts te kantelen zal groot zijn indien u te prestatiegericht bent en de hand koste wat het kost op de vloer wilt krijgen. Daarnaast hoort de borstkas verticaal vlak te zijn, ondanks de gedraaide stand. Dat lukt alleen als u de bovenste schouder zo ver mogelijk naar achteren brengt. Wees gerust, mettertijd komt die lenigheid vanzelf. Bedenk dat yoga altijd de weg van de geleidelijkheid voorstaat.

Overbelasting
Voorkom dat u gaat forceren. Zeker in combinatie met de gedraaide rug en de gedraaide nek kan dat tot overbelasting van spiergroepen leiden. Andere aandachtspunten zijn dat u het scheenbeen van het gebogen been loodrecht en het andere been gestrekt houdt. Mijd deze asana bij hoofdpijn, een onstabiele (hoge of lage) bloeddruk, bij slapeloosheid en bij gewrichts- en rugproblemen die niet te wijten zijn aan vermoeidheid.

Uitwerking

Parivrtta parsvakonasana is een uitstekende oefening voor het trainen van het evenwichtsgevoel. De voordelen van deze asana zijn vergelijkbaar met utthita parsvakonasana (gestrekte driehoekhouding), maar dan intenser. De rug wordt er zeer flexibel van. Parivrtta parsvakonasana traint de gewrichten van de enkels, knieën, heupen en schouders. Ook is deze asana een weldaad voor de rug, zeker na een lange dag met weinig beweging, De flank wordt effectief gerekt, de wervels gedraaid. Doe deze yogaoefening 's ochtends. De vitaliteit zal dan toenemen en u zult zich door de dag heen energieker voelen. Mijd deze oefening bij hernia en daaraan gerelateerde rugklachten.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidsvoordelen van parivrtta parsvakonasana (zijwaartse gedraaide driehoekhouding)

De gezondheidseffecten van parivrtta parsvakonasana zijn groter dan bij de voorbereidende houdingen parivrtta trikonasana (omgekeerde driehoekhouding) en utthita parsvakonasana (gestrekte driehoekhouding). In die zin dat de buikorganen, waaronder de lever en alvleesklier, nog beter gemasseerd worden en de hamstrings effectiever gerekt. Ook verbetert de bloedcirculatie in de buik en wervelkolom. Het geeft een verjongend gevoel. Mensen met obstipatie zouden wel eens veel baat kunnen hebben bij parivrtta parsvakonasana.

Therapie

Parivrtta parsvakonasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
  • Spijsverteringsklachten, waaronder obstipatie.
  • Stress.
  • Gebrek aan vitaliteit.
  • Lusteloosheid.
  • Stramme heupen.
  • Slecht evenwichtsgevoel, gebrek aan balans, zowel fysiek als mentaal.
  • Ischias.
  • Lage rugklachten als gevolg van vermoeidheid.
  • Parivrtta parsvakonasana zorgt voor een bredere borstkas…
  • ... en traint alle spieren en gewrichten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – utthita trikonasana (driehoekhouding)Yogahoudingen – utthita trikonasana (driehoekhouding)Utthita trikonasana (driehoekhouding) is een uitstekende stretchoefening voor de benen, rug, schouders en nek. De drieho…
Yogahoudingen – parighasana (poorthouding)Yogahoudingen – parighasana (poorthouding)Parighasana heeft veel gezondheidsvoordelen. Tijdens het uitvoeren van deze yogahouding maakt u een zijwaartse buiging n…
Yogahoudingen – vasisthasana (zijwaartse plankhouding)Yogahoudingen – vasisthasana (zijwaartse plankhouding)De klassieke versie van vasisthasana is een yogahouding voor gevorderden. Een asana die een uitstekend evenwichtsgevoel…
Yogahoudingen – upavistha konasana (zittende hoekhouding)Yogahoudingen – upavistha konasana (zittende hoekhouding)In upavistha konasana vormen de benen een extreem wijde hoek tijdens de voorwaartse buiging. De 'zittende hoekhouding' s…

Yogahoudingen – tittibhasana (vuurvlieghouding)Yogahoudingen – tittibhasana (vuurvlieghouding)Tittibhasana (vuurvlieghouding) is een yogaoefening voor gevorderden. Een asana die veel armkracht en lenige hamstrings…
Yogahoudingen – eka pada sirsasanaYogahoudingen – eka pada sirsasanaEka pada sirsasana is een yogahouding voor gevorderden, waarbij een been in de nek wordt gelegd. De eerste aanblik wekt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Yoga', Sophy Hoare, MacDonald Educational Ltd
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, Georg Allen & Unwin Ltd., London
  • Afbeelding bron 1: Julie Ann Silverman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 27-08-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.