Yogahoudingen – lolasana (pendulehouding)

Yogahoudingen – lolasana (pendulehouding) Lolasana (pendulehouding) is een voortreffelijke yogahouding voor gevorderden. Zeer geschikt om de polsen, armen en schouders te trainen zonder er uiteindelijk als een bodybuilder te gaan uitzien. Ook de rug- en buikspieren zullen veel baat hebben bij deze asana. Dankzij het sterk verbeterde evenwichtsgevoel zult u lolasana in uw dagelijkse oefenschema willen zetten. Als een pendule heen en weer wiegend krijgt u in de voltooide lolasana het gevoel dat u zweeft boven de vloer, waarbij u uw benen en voeten zoals in gomukhasana hebt geplaatst. Mensen met hoge bloeddruk, schouder- en polsproblemen, maar ook zwangere vrouwen, kunnen lolasana beter achterwege laten.

Inhoud


Oorsprong van lolasana (pendulehouding)

Het Sanskriet-woord lola betekent ‘heen en weer’ of 'slingerend', als de pendule van een klok. En asana wil zeggen '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). In lolasana dragen de handen het lichaamsgewicht terwijl u de benen opgetrokken houdt, zoals in gomukhasana. In de voltooide lolasana schommelt het lichaam heen en weer, alsof u zweeft. Lolasana is een klassieke yogahouding uit de hatha-yoga. Een houding die zich, zoals bij alle yogahoudingen, onder andere richt op drie aspecten: asana, pranayama en de beheersing van het (zelf)bewustzijn.

Bewustzijnsbeheersing
In de oefenfase kan het bewustzijn het beste gecontroleerd worden in een geschikte lichaamshouding (asana) en met behulp van de juiste ademmethode (pranayama). Het doel van bewustzijnsbeheersing is, naast het vergroten van het concentratievermogen, het sturen of regelen van de positieve en negatieve energie (prana) in het lichaam. Het doorgaans zeer weldadige gevoel na het uitvoeren van een ademoefening of yogahouding, zoals lolasana, is daarvan een karakteristieke uiting.

Lolasana of pendulehouding (variant) / Bron: Mr. Yoga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Lolasana of pendulehouding (variant) / Bron: Mr. Yoga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Techniek

Heen en weer slingeren tussen de armen kan in de beginfase nogal schokkerig zijn, omdat u bang bent uit balans te raken. Naarmate u de asana beter beheerst, zult u vloeiend als een pendule kunnen bewegen.
 1. Ga eerst in dandasana (stok- of stafhouding) en vervolgens in gomukhasana (koeienkop), waarbij u eerst de linkerknie buigt en de linkervoet onder het zitvlak plaatst. Buig daarna de rechterknie en plaats het gebogen been over het linkerdijbeen. De beide wreven rusten op de vloer en de hielen horen elkaar te raken. Oefen op een yogamat of deken om pijn aan de wreven te voorkomen.
 2. Plaats de handen (vingers wijzen naar voren) aan weerszijden van de heupen. Ontspan u, bereid u mentaal voor op de volgende stappen.
 3. Haal enkele keren diep adem, hef het zitvlak en balanceer op de handen, de armen gestrekt. De voeten komen van de vloer, waarbij de tenen naar achteren wijzen.
 4. Blijf rustig doorademen, niet schokkerig, en liefst in de volledige yoga-ademhaling, hoewel dat in de beginfase moeilijk zal zijn.
 5. Blijf ongeveer een halve minuut in lolasana (pendulehouding), waarbij u het lichaam naar voren en naar achteren laat bewegen.
 6. Ga weer op de vloer zitten en plaats de benen en voeten andersom in gomukasana. Ga vervolgens opnieuw in lolasana.
 7. Kom in omgekeerde volgorde terug in dandasana (stok- of stafhouding).
 8. Rust uit in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Probeer de benen en voeten zo hoog mogelijk op te tillen tijdens het uitvoeren van lolasana. Maak pas slingerbewegingen als u moeiteloos uw evenwicht kunt bewaren. Doe deze yogahouding voor gevorderden niet als u last hebt van schouder-, elleboog-, pols- en nekproblemen en/of hoge bloeddruk, noch als u zwanger bent. Win dan eerst medisch advies in en oefen eventueel onder supervisie van een ervaren yogaleraar. Ook is het raadzaam om deze houding niet met een volle maag te doen.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Uitwerking

Er is lef voor nodig om lolasana als beginneling uit te voeren, aangezien uw evenwicht in het begin zeer wankel kan zijn. U tilt uzelf op, balanceert op de handen, maar u houdt het gevoel dat als er iets misgaat u op uw gezicht valt. U kunt zich immers niet met de handen opvangen. Wees dus voorzichtig. Onzekerheid voert in de beginfase dan ook de boventoon. Oefen in fasen, stapje voor stapje. In de oefenfase zijn alle varianten geoorloofd. Later kunt u de houding vervolmaken, zoals beschreven in het stappenplan. Geniet dan van het heerlijke gevoel dat u de zwaartekracht tart terwijl u boven de vloer zweeft en naar believen heen en weer schommelt.

Polsen en knieën
Lolasana (pendulehouding) is een uitstekende yogahouding voor het trainen van de polsen en armen. Daarnaast is het een prima oefening voor het versterken van de kniebanden, de buik- en bekkenspieren en de beenspieren. Opmerkelijk is ook het gevoel dat u iets belangrijks gepresteerd hebt zodra u in lolasana uw evenwicht kunt bewaren, en dat u met dat versterkte gevoel voor balans kunt spelen door als een pendule te swingen. Het geeft een gevoel van overwinning en harmonie.

Gezondheidseffecten van lolasana (pendulehouding)

Lolasana is een goede voorbereidende asana op bakasana (reiger) en kakasana (kraai).

Therapie

Lolasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
 • Gebrekkig evenwichtsgevoel, fysieke en geestelijke onbalans.
 • Slechte spijsvertering, obstipatie.
 • Gebrekkig concentratievermogen.
 • Zwakke polsen.
 • Lolasana is een uitstekende training voor de buik-, rug-, arm- en schouderspieren.

Lees verder

© 2017 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – garudasana (adelaarshouding)Yogahoudingen – garudasana (adelaarshouding)In garudasasa (adelaarshouding) zijn de armen en benen verstrengeld als klimop om een stok. De yogahouding is een ode aa…
Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)De correcte uitvoering van deze yogahouding vereist stabiliteit en evenwichtsgevoel. Er is een hoge concentratiegraad vo…
Yogahoudingen – mayurasana (pauwhouding)Yogahoudingen – mayurasana (pauwhouding)Mayurasana (pauwhouding) is een basisoefening, al doet de aanblik anders vermoeden. Deze uitstekende evenwichtsoefening…
Yogahoudingen – bakasana (kraanvogelhouding)Yogahoudingen – bakasana (kraanvogelhouding)Bakasana is typisch een yogahouding die er ingewikkeld en indrukwekkend uitziet, maar waarvan de moeilijkheidsgraad wel…

Yogahoudingen – trianga mukhaikapada paschimottanasanaYogahoudingen – trianga mukhaikapada paschimottanasanaIn deze yogahouding voor gevorderden wordt de rug intens gerekt en gestrekt. Feitelijk is trianga mukhaikapada paschimot…
Mineralen en edelstenen: Wat doen ze en wat kun je er mee?Mineralen en edelstenen: Wat doen ze en wat kun je er mee?Dat mineralen en edelstenen diep uit de grond gehaald worden, is bij de meeste mensen wel bekend. Anders ligt het als he…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
 • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
 • 'Sport und Yoga', Selvaraja Yesudian, Verlag Edeard Fankhauser, Thielle
 • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
 • 'Gheranda Samhita', Srisa Chandra Vasu, Uitgeverij Ankh-Hermes, Deventer
 • Afbeelding bron 1: Mr. Yoga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 26-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.