Yogahoudingen – garudasana (adelaarshouding)
In garudasasa (adelaarshouding) zijn de armen en benen verstrengeld als klimop om een stok. De yogahouding is een ode aan de mythische vogel Garuda, koning van de vogels en aartsvijand van de slang. Garuda heeft echter nog veel meer symboolfuncties. De klassieke asana, vermeld in het yogahandboek Gheranda-samhita, wordt uitgevoerd met een rechte rug en is een uitstekende oefening voor het versterken van de enkels, dijen en knieën. Ook heel geschikt voor het verbeteren van het concentratievermogen. Mensen met (nachtelijke) kuitkramp zouden wel eens veel baat kunnen hebben bij garudasana.
Inhoud
Oorsprong van garudasana (adelaarshouding)
Het Sanskriet-woord
garuda betekent 'adelaar'.
Asana wil zeggen '(zit)houding' en vormt de derde fase van het
achtvoudige yogapad van Patanjali (
Yoga-Sutras). Deze klassieke houding uit de
hatha-yoga biedt een heldhaftige aanblik en is gewijd aan de vogelkoning Garuda uit de hindoeïstische
mythologie. Dit mythische wezen – half god, half mens – met een witte kop, rode bek en een goudkleurig lichaam heeft tevens een belangrijke betekenis in het
boeddhisme. De vogel
Garuda wordt als het voertuig van Vishnu beschouwd en heeft talloze bijnamen en functies, zoals 'strijdwagen van Vishnu', 'bliksemvernietiger' en 'verslinder' in de context van de zonnekracht die alles en iedereen verzengt. In de hindoemythologie verspreidt Garuda een oogverblindende gloed.
Mythologische vogel
Minder bekend is dat Garuda een van de
mahakalpa's symboliseert, de miljarden jaren durende scheppingstijdkringen van het universum in de
hindoefilosofie. Overigens is Garuda als mythologische vogel het nationaal symbool van Thailand. Ook maakt de vogel deel uit van het wapen van Indonesië.
Techniek
Garudasasa (adelaarshouding) wordt traditioneel met een
rechte rug uitgevoerd. De techniek van garudasana vereist langzame, bewuste bewegingen.
- Ga in tadasana (berghouding), waarbij u de armen los langs het lichaam laat hangen, voeten bij elkaar.
- Adem uit en verplaats het lichaamsgewicht naar het rechterbeen. Breng het linkerbeen omhoog en buig de rechterknie. Leg daarna het linkerdijbeen op het rechterbovenbeen. Vervolgens buigt u de linkerknie en draait u de linkervoet om de rechterkuit. De grote teen raakt de binnenkant van de enkel van de rechtervoet.
- Het vergt oefening om in deze houding het evenwicht te bewaren. Haal rustig adem (volledige yoga-ademhaling) en concentreer u op de bewegingen. Oefening baart kunst. Voltooi garudasana pas als u moeiteloos in deze houding (op één been staan, stap 1 t/m 2) kunt volharden.
- Buig beide ellebogen en houd ze op borsthoogte. De handen wijzen omhoog. Plaats de rechterelleboog op de linkerbovenarm, vlak boven de elleboog, en draai de linkerarm om de rechterarm. Leg daarna de handpalmen op elkaar.
- Samenvattend komt de techniek erop neer dat het linkerbeen om het rechterbeen slingert, en de linkerarm om de rechterarm.
- Volhard één tot enkele minuten in garudasana (adelaarshouding). Kijk recht vooruit. Staar eventueel naar de vingertoppen zodra u uw evenwicht goed kunt bewaren (gevorderden), wat veel moeilijker is. Kom in omgekeerde volgorde terug in tadasana (berghouding).
- Herhaal de yogahouding op het linkerbeen.
- Rust uit in tadasana (berghouding) of in savasana (lijkhouding).
Aandachtspunten
Voor de beginnende
yogi is het vaak moeilijk om de balans te vinden bij het staan op één been, terwijl het andere been eromheen gedraaid is. Volhard eerst in stap 1 t/m 3 voordat u de overige stappen probeert te beheersen. Ga in de beginfase van garudasana eventueel met de rug tegen een muur staan. Dat voorkomt veel
evenwichtsproblemen. Mijd deze asana bij knieblessures of gewrichtsproblemen. Goede voorbereidende yogahoudingen zijn onder andere
vrksasana (boomhouding) en
gomukhasana (koeienkophouding).
Voordelen
Zoals alle yogahoudingen heeft ook garudasana een positieve uitwerking op de lichamelijke en geestelijke
gezondheid. De adelaarshouding is zeer geschikt om de arm- en beenspieren te trainen en de
lenigheid in het algemeen te bevorderen. Bij veel yoga-beoefenaars verdwijnt de stijfheid uit schouders, knieën en polsen. Mensen met evenwichtsproblemen hebben meestal veel baat bij het consequent beoefenen van garudasana (adelaarshouding).
OM-symbool /
Bron: Brenkee, PixabayGezondheidseffecten van garudasana (adelaarshouding)
In de
Gheranda-samhita, een eeuwenoud Indiaas yogahandboek, is garudasana vermeld als een van de 32 meest geschikte
asana's voor mensen die vol in het leven staan.
Therapie
Garudasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een
genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
- Stramme knieën, schouders, polsen en enkels.
- Nachtelijke kuitkramp (preventief).
- Gebrekkig evenwichtsgevoel.
- Slecht concentratievermogen.
- Cellulitis.
- Gespannen nek en schouders.
Lees verder