Yogahoudingen – simhasana I en II (leeuwhouding)

Yogahoudingen – simhasana I en II (leeuwhouding) Simhasana (leeuwhouding) is geen moeilijke yogaoefening. Bij deze asana wordt de tong zo ver mogelijk uitgestoken. Volgens de klassieke yogahandboeken heeft dit tal van gezondheidsvoordelen, zoals minder vatbaar zijn voor een verkoudheid. Ook bewijst simhasana dat in de hatha-yoga maar weinig spieren niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Naar verluidt maakt de leeuwhouding immuun voor tal van ziekten van de hals en keel. Bij het regelmatig beoefenen ervan behoort ook keelpijn voorgoed tot het verleden. De variant op simhasana is inspannender en moeilijker, maar heeft nog meer voordelen. Bovendien kunnen mensen die gebukt gaan onder stress wel eens veel baat hebben bij simhasana. In de orthodoxe yoga beschouwt men simhasana als een effectieve uitlaatklep voor negatieve energieën en opgekropte woede.

Inhoud


Oorsprong van simhasana I en II (leeuwhouding)

Het Sanskriet-woord simha betekent 'leeuw'. Asana is een ander woord voor '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). De yogahouding is genoemd naar Narasimha, de mannelijke leeuwincarnatie van Vishnu. Het betreft de vierde incarnatie van deze hindoegod. De beeltenis ervan is te vinden bij vrijwel alle ingangen van Indiase tempels.

Klassieke yogaoefening
De mythe luidt dat Vishu als leeuwincarnatie en dankzij een list, waarbij hij zich verschool in een tempelpilaar, de demonenkoning Hiranaya Kasipu versloeg en aldus Prahlada beschermde toen deze Vishnu om hulp riep in een netelige situatie. Simhasana is een klassieke asana in de hatha-yoga. Het weldadige loslaten van spanningen en negatieve energieën wordt nog eens versterkt door de vingers krachtig te spreiden.

Simhasana I (leeuwhouding) / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Simhasana I (leeuwhouding) / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Techniek

Steek de tong zo ver mogelijk uit en span de keel- en halsspieren krachtig aan. Adem tijdens het oefenen rustig door de mond en concentreer u op de uitademing.

Simhasana I
  1. Ga in dandasana (stok- of stafhouding), de benen gestrekt, de handpalmen aan weerszijden van de heupen op de vloer gedrukt.
  2. Buig de rechterknie en plaats de voet onder de linkerbil. Buig vervolgens de linkerknie en druk de linkervoet onder de rechterbil. Zorg ervoor dat de linkerenkel zich onder de rechterenkel bevindt. U zit nu op de hielen, waarbij de tenen naar achteren wijzen. Verdeel het lichaamsgewicht, vind daarin uw evenwicht voordat u overgaat tot stap 3.
  3. Strek de armen en leg de polsen op de knieën. Buig iets naar voren terwijl u de rug recht houdt.
  4. Adem rustig door, de aandacht gericht op de handen en het gezicht.
  5. Span nu de armspieren krachtig aan. Spreid de vingers eveneens met volle kracht, waarbij de polsen op de knieën rusten. Open de mond wijd. Steek de tong zo ver mogelijk uit. Span daarbij de spieren van de keel en hals aan en probeer met de tongpunt de kin te raken. Adem door de mond.
  6. Staar onderwijl naar het neuspuntje of naar een denkbeeldig punt tussen de wenkbrauwen. Dit is het Ajna Chakra, ofwel 'derde oog'.
  7. Blijf ongeveer een halve minuut in deze houding.
  8. Kom in omgekeerde volgorde terug in stap 2. Herhaal simhasana I, waarbij u de linkerknie onder de rechterbil plaatst. Houd de oefening ongeveer 30 seconden vol.
  9. Rust uit in savasana (lijkhouding).

Simhasana II
  1. Ga in padmasana (lotushouding).
  2. Strek de armen en plaats de handen op schouderbreedte voor u op de vloer. De vingers wijzen gespreid naar voren. Verplaats het lichaamsgewicht naar de armen, waarbij u op de knieën steunt. De armen staan in een hoek van negentig graden ten opzichte van de vloer. Druk de heupen zo ver mogelijk naar de vloer.
  3. Volg stap 4 tot en met 7 nauwkeurig op. Adem door de mond.
  4. Kom in omgekeerde volgorde terug in padmasasana (lotushouding).
  5. Ontspan in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Zorg er tijdens het uitvoeren van simhasana I en II voor dat u de keel- en halsspieren en de arm- en handspieren stevig aanspant, de vingers gestrekt als de klauwen van een leeuw. Probeer met de punt van uw tong de kin te raken. Adem niet door de neus, maar consequent door de mond. Ontspan na de oefening het gezicht, de mond, de keel en niet te vergeten de armen en handen. Savasana II (lijkhouding) is daarvoor de ideale asana.

Uitwerking

Zoals eerder vermeld blijven in yoga weinig spieren ongetraind. Een opmerkelijk voordeel van simhasana I en II is dat de platysma wordt gestimuleerd en steviger wordt. Deze grote hals- en huidspier heeft mede invloed op de mimiek en is vormbepalend voor de hals.

Verkoudheid
Daarnaast zorgt simhasana voor een goede doorbloeding van de mond, keel en het gezicht. Dankzij simhasana zullen keelpijn en verkoudheid praktisch tot het verleden behoren. Ook de schildklier krijgt een grondige massage. Verder worden de oogspieren versterkt en de armspieren getraind, met name in simhasana II.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidsvoordelen van simhasana I en II (leeuwhouding)

Simhasana is een yogaoefening die vooral gericht is op de hals en keel. De leeuwhouding helpt keelpijn en andere luchtwegaandoeningen voorkomen. Het Indiase yogahandboek Gheranda-samhita is vol lof over simhasana en zegt daarover: 'De leeuwhouding maakt een eind aan alle ziekten en kwalen'.

Therapie

Volgens de yogahandboeken heeft simhasana een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten en aandoeningen:
  • Keelpijn, verkoudheid.
  • Slechte adem.
  • Verslapte halsspieren.
  • Gespannen gezichtsuitdrukking.
  • Stress en onrust.
  • Stotteren.
  • Gezichtsrimpels.
  • Simhasana versterkt de oogspieren, oogzenuwen, halsspieren (platysma) en...
  • …. corrigeert een slechte schildklierfunctie.

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…
Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)De voltooide setu bandha sarvangasana doet denken aan een brug. Het is een 'backbending'-asana. Dit soort yogahoudingen…
Yogahoudingen – salabhasana (sprinkhaanhouding)Yogahoudingen – salabhasana (sprinkhaanhouding)Salabhasana is een basishouding, maar niettemin zeer inspannend. Deze yogaoefening vraagt immers veel van de rug- en dij…
Yogahoudingen – prasarita padottanasana (staande hoek)Yogahoudingen – prasarita padottanasana (staande hoek)Deze spreidstandhouding is veeleisend voor de heupen, liezen, kniepezen en enkels. Het is overigens geen klassieke asana…

Mindfulness voor mannenMindfulness voor mannenMisschien niet alledaags, want nog steeds is de man voor velen de robuuste figuur die relatief weinig emotie laat zien e…
Betekenis van dromen over een exBetekenis van dromen over een exEx-geliefden of ex-vrienden zijn de meest voorkomende thema’s waar we ’s nachts in onze dromen mee geconfronteerd worden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Sport und Yoga', Selvaraja Yesudian, Verlag Eduard Fankhauser Thielle
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
  • Gheranda Samhita, Srisa Chandra Vasu, Uitgeverij Ankh-Hermes, Deventer
  • Afbeelding bron 1: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 04-10-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.