Yogahoudingen – bhujapidasana (armdrukhouding)

Yogahoudingen – bhujapidasana (armdrukhouding) Bhujapidasana is een yogaoefening voor gevorderden, waarbij het lichaam op twee handen balanceert. Het is typisch een asana die veel vergt van het evenwichtsgevoel en die doorzettingsvermogen vereist. De juiste techniek, zelfvertrouwen, wilskracht en consequent, toegewijd oefenen vormen de sleutelwoorden tot het beheersen van deze best wel moeilijke yogahouding. De voltooide 'armdrukhouding' heeft veel voordelen. Ideaal als training voor als u sterke polsen en armen ambieert zonder er als een bodybuilder uit te zien. Ook het ‘buikje’ zal mettertijd verdwijnen. De beschreven klassieke bhujapidasana kent veel varianten.

inhoud


Oorsprong van bhujapidasana (armdrukhouding)

Bhujapidasana wordt geclassificeerd als een armbalanshouding, vergelijkbaar met mayurasana (pauwhouding). Dit soort yogaoefeningen vereist een gedegen training van het evenwichtsgevoel. Het is een uitstekende oefening voor fysieke en geestelijke balans. Het Sanskriet-woord bhuja betekent zowel ‘arm’ als ‘schouder’. En pida wil in deze context zeggen ‘druk’. Asana is Sanskriet voor '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras).

Yogahouding voor gevorderden
De letterlijke vertaling van deze asana is 'armdrukhouding’ of 'schouderdrukhouding'. Het lichaam balanceert op de handen, waarbij de knieholten vlak onder de schouders rusten. Deze klassieke yogahouding uit de hatha-yoga is geschikt voor gevorderde yogi’s die de voorbereidende oefeningen beheersen.

Bhujapidasana (armdrukhouding) / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bhujapidasana (armdrukhouding) / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Techniek

In de beginfase zult u telkens de neiging hebben om voorover of achterover te vallen. Wees daarop bedacht om blessures te voorkomen. Dit risico vermindert naarmate u de voorbereidende houdingen beheerst. Oefen stap voor stap, waarbij aangetekend dat ‘vallen en opstaan’ er bij de meeste beginnende yogi's simpelweg bij hoort.
  1. Ga in tadasana (berghouding), spreid de benen ongeveer 60 centimeter, ofwel schouderbreedte.
  2. Adem uit en buig voorover. Buig daarna door de knieën.
  3. Steek de handen tussen de benen door, op schouderbreedte, en plaats ze op de vloer. Zorg ervoor dat de handpalmen van beide handen volledig op de grond rusten, vingers gespreid en naar voren wijzend.
  4. Plaats nu de onderzijde van de dijen een voor een op de achterzijde van de bovenarmen. Probeer de benen zo hoog mogelijk te krijgen.
  5. Nu komt het aan op evenwicht. Haal de voeten langzaam, heel voorzichtig van de vloer. Probeer eerst behoedzaam op de handen te balanceren, dus zonder de voeten te kruisen.
  6. Zodra u deze stap beheerst, wat een hele periode kan duren, kruist u de voeten bij de enkels, links over rechts of rechts over links.
  7. Strek de armen, maar overstrek (!) ze niet.
  8. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling en houd het hoofd recht. Probeer ook de rug zo recht mogelijk te houden.
  9. Blijf een minuut in bhujapidasana of zolang uw polsen en armen niet gaan protesteren. Voorkom blessures, forceer niets.
  10. Kom in omgekeerde volgorde terug in tadasana (berghouding).
  11. Herhaal de oefening, maar nu terwijl de voeten andersom gekruist zijn.
  12. Ontspan grondig in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Bij deze yogahouding bestaat de neiging om in de schouders te gaan hangen. Voorkom dit. Druk de schouderbladen ook achterwaarts niet naar elkaar toe. Probeer ze anatomisch gezien in een zo normaal mogelijke positie te houden. Verder is het belangrijk dat u recht vooruit kijkt en niet pal voor u naar de vloer. Overstrek de ellebogen niet tijdens het balanceren op de handen. Voorbereidende asana’s zorgen ervoor dat u bhujapidasana sneller beheerst.

Basishoudingen
Beheers eerst alle basisoefeningen, waaronder virasana (held) en setu bandha sarvangasana (brughouding). Wie in een latere fase bijvoorbeeld ook mayurasana (pauwhouding) moeiteloos kan voltooien, zal minder problemen hebben met bhujapidasana. Mijd deze oefening tijdens de zwangerschap, maar ook als u last hebt van peesontstekingen, gevoelig bent voor duizeligheid of aan hoge bloeddruk lijdt. Voer bhujapidasana niet uit bij pols-, elleboog- en schouderklachten.

Uitwerking

Een bijzondere uitwerking van bhujapidasana is dat u een wilskrachtiger persoon wordt. U zult zich beter kunnen concentreren (mentale focus) en u fysiek en mentaal in balans voelen. Bhujapidasana is verder een uitstekende training voor de polsen, armen en buikspieren. Het laatste resulteert in een verbeterde spijsvertering. Toegewijd oefenen vergroot het uithoudingsvermogen.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidsvoordelen van bhujapidasana (armdrukhoudiing)

Zoals bij alle armbalansoefeningen zorgt het lichaam zelf voor de gewichten en contragewichten om in balans te blijven. Het spreekt bijna vanzelf dat dit ook in mentaal opzicht een positieve weerslag heeft. Naar verluidt is deze houding een weldaad voor mensen met stress.

Therapie

Volgens de yogahandboeken heeft bhujapidasana (armdrukhouding) een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
  • Zwakke polsen en armspieren.
  • Zwakke schouders.
  • Slappe buikspieren.
  • Spijsverteringsproblemen.
  • Fysieke en mentale onbalans.
  • Stress.
  • Gebrek aan wilskracht en uithoudingsvermogen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…
Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)De voltooide setu bandha sarvangasana doet denken aan een brug. Het is een 'backbending'-asana. Dit soort yogahoudingen…
Yogahoudingen – salabhasana (sprinkhaanhouding)Yogahoudingen – salabhasana (sprinkhaanhouding)Salabhasana is een basishouding, maar niettemin zeer inspannend. Deze yogaoefening vraagt immers veel van de rug- en dij…
Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)De correcte uitvoering van deze yogahouding vereist stabiliteit en evenwichtsgevoel. Er is een hoge concentratiegraad vo…

Kwan Yin de Chinese godin van vrede en voorspoedKwan Yin de Chinese godin van vrede en voorspoedKwan Yin is de meest vereerde godin in China. In Japan wordt ze onder de naam Kwannon of Kannon vereerd. Haar naam betek…
Yoga en hindoeïsme – de lotusbloemYoga en hindoeïsme – de lotusbloemIn het hindoeïsme symboliseert de lotusbloem zuiverheid. In veel oude culturen werd de lotus altijd als een goddelijke b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, Georg Allen & Unwin Ltd., London
  • 'Textbook of Yoga', Hutchinson, London
  • 'Pranayama', André van Lysebeth, Ank-Hermes, Deventer
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • Afbeelding bron 1: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 18-06-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.