Japanse encefalitis: symptomen, inenting en behandeling

Japanse encefalitis: symptomen, inenting en behandeling Japanse encefalitis is bij reizigers een zeer zeldzame virusinfectie die voorkomt in heel Zuidoost Azië en in het Verre Oosten, vooral in landelijke boerengebieden (met veel rijstvelden). Japanse encefalitis is in de regel een lichte aandoening die zonder symptomen verloopt of waarbij de klachten mild zijn. In een klein aantal gevallen (ongeveer bij 1 op de 1.200 besmette mensen) verloopt de aandoening aanzienlijk ernstiger. Vaccinatie of inenting wordt alleen bij specifieke omstandigheden geadviseerd.

Wat is Japanse encefalitis?

Japanse encefalitis wordt veroorzaakt door een virus en wordt verspreid door besmette muggen in Zuidoost Azië en in het Verre Oosten. Besmetting vindt plaats door beten van de Culexmug (zie foto), die broedt in rijstvelden en vooral s avonds en ís nachts actief is en steekt. Het virus wordt dus op mensen overgebracht doordat ze gestoken worden door besmette muggen. Het virus kan niet van mens op mens worden overgedragen.

Waar komt Japanse encefalitis voor?

Japanse encefalitis komt voor in Azië en delen van de westelijke Stille Oceaan. Het komt meestal voor in agrarische gebieden, vaak in gebieden met veel rijstteelt. In gebieden met een gematigd klimaat is de transmissie seizoensgebonden en vindt er meestal een piek plaats in de zomer en herfst. In de subtropen en tropen, kan transmissie het hele jaar door plaatsvinden, vaak met een piek tijdens het regenseizoen (ongeveer mei-september) wanneer de muggen het meest actief zijn

In welke landen komt Japanse encefalitis voor?Legenda:
 1. Australië
 2. Bangladesh
 3. Brunei
 4. Birma of Myanmar
 5. Cambodja
 6. China
 7. Guam
 8. India
 9. Indonesië
 10. Japan
 11. Laos
 12. Maleisië
 13. Nepal
 14. Noord-Korea
 15. Pakistan
 16. Papoea-Nieuw-Guinea
 17. Filipijnen
 18. Rusland
 19. Saipan
 20. Singapore
 21. Zuid-Korea
 22. Sri Lanka
 23. Taiwan
 24. Thailand
 25. Oost-Timor
 26. Vietnam

Buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Wat is de incubatieperiode?

Het duurt 5 tot 15 dagen na de beet van een besmette mug voordat je symptomen ontwikkelt. Slechts een klein percentage van de besmettingen leidt tot ziekte.

Wat zijn de symptomen van Japanse encefalitis?

De meeste mensen die besmet zijn ontwikkelen milde symptomen of helemaal geen symptomen. Slechts een heel klein percentage van de infecties leidt tot ziekte. De ziekte manifesteert zich vaak als een griep met plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en soms ook puntvormige huidbloedingen (petechiën). In sommige gevallen kan de ziekte ernstiger verlopen met een hersenvliesontsteking met hoofdpijn, stijve nek, braken en uiteindelijk sufheid, coma en epileptische toevallen. Verlammingen en ademhalingsproblemen kunnen tot een coma leiden en de dood tot gevolg hebben. Bij kinderen manifesteert de ziekte zich vaak met verminderde eetlust, misselijkheid en buikpijn.

Bloedtest / Bron: Istock.com/anna1311Bloedtest / Bron: Istock.com/anna1311

Hoe wordt Japanse encefalitis gediagnosticeerd?

De diagnose is gebaseerd op een combinatie van klinische tekenen en symptomen en een bloedonderzoek. Een bloedtest kan vaststellen of er antilichamen zijn aangemaakt door het immuunsysteem tegen de virale infectie.

Waaruit bestaat de behandeling?

Er is geen specifieke therapie voor Japanse encefalitis. Klachten kunnen zo nodig medicamenteus bestreden worden. In ernstige gevallen is een ziekenhuisopname nodig.

Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen?

Je kunt besmetting met het virus voorkomen door jezelf te beschermen tegen muggenbeten. Dit kun je doen door de volgende maatregelen in acht te nemen:
 • gebruik insectenwerende middelen (DEET);
 • draag bedekkende kleding (lange mouwen, broek en sokken); en
 • slaap onder een muskietennet (een zogeheten 'klamboe').

Wanneer moet je je laten vaccineren?

In bijzondere omstandigheden wordt vaccinatie aanbevolen:
 • als je langer dan 6 maanden in een risicogebied verblijft; en
 • als je vanwege je beroep langer dan 1 maand in een risicogebied verblijft.

De vaccinatie tegen Japanse encefalitis bestaat voor volwassenen uit twee inentingen, waarbij je de tweede inenting vier weken na de eerste inenting krijgt. Voor kinderen tot en met 17 jaar bestaat vaccinatie uit drie inentingen, waarbij je de tweede inenting één week na de eerste inenting krijgt en de derde inenting vindt vier weken na de eerste inenting plaats. De beschermingsduur is ten minste twee jaar.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: EncefalitisAandoening: EncefalitisEncefalitis is ook wel een ander woord voor hersenontsteking. In Nederland komt het niet vaak voor, maar wel in Azië. Le…
Saint-Louis encefalitis: Virale infectie door muggenbeetSaint-Louis encefalitis: Virale infectie door muggenbeetSaint-Louis encefalitis (St. Louis-encefalitis) is een zeldzame virale infectie die wordt overgedragen door een beet van…
Japanse encefalitis: Hersenontsteking door infectie met mugJapanse encefalitis: Hersenontsteking door infectie met mugJapanse encefalitis staat voor een vorm van een hersenontsteking die zich vooral presenteert in Zuidoost-Azië. De verspr…
Huisartsen waarschuwen voor gevaren van de Japanse OesterHuisartsen waarschuwen voor gevaren van de Japanse OesterOp de waddeneilanden waarschuwen huisartsen voor de gevaren van de Japanse Oester. Deze oester werd in de jaren 60 van d…

Westnijlvirus: symptomen, besmetting en behandelingWestnijlvirus: symptomen, besmetting en behandelingWestnijlvirus symptomen kunnen bestaan uit onder meer griepachtige verschijnselen met een plotseling opkomende koorts, h…
Ziekte van Alzheimer: symptomen, diagnose en behandelingZiekte van Alzheimer: symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte van Alzheimer veroorzaakt dementie. Alzheimer begint in een redelijk lichte vorm van vergeetachtigheid en word…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Centers For Disease Control And Prevention, United States Department Of Health And Human Services, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.travelclinic.com/51/japanse-encefalitis.htm
 • https://www.patient1.nl/encyclopedie/vaccinatie-tegen-Japanse-encefalitis
 • http://ggd.groningen.nl/reisvaccinaties/vaccinaties-voor-reizigers/inenting-japanse-encefalitis
 • http://www.lcr.nl/Bestanden/Japanse%20encefalitis%20folder%202012.pdf
 • http://www.travelclinic.com/51/japanse-encefalitis.htm
 • http://www.ggdreisvaccinaties.nl/vaccinaties/japanse-encefalitis
 • http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Japanse_encefalitis
 • http://www.vaccinatiesopreis.nl/japanse-encefalitis-inenting/
 • http://www.cdc.gov/japaneseencephalitis/Maps/index.html
 • Afbeelding bron 1: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/anna1311
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.