De geneeskracht van aubergines
De aubergine is een heerlijke groente waar je veel mee kan variëren. Gebakken, gegrild en verwerkt in de ovenschotel; de aubergine verrast telkens weer door zijn heerlijke smaak. Op de barbecue is de aubergine een makkelijk klaar te maken lekkernij. Aubergine heeft een dieppaarse schil en kent van binnen lichtgroen mals groentevlees. Aubergines kun je uitstekend schillen voor het eten; dat smaakt toch anders.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Glanzende sponsgroente
In Engelstalige landen wordt de aubergine eggplant genoemd. Dat komt omdat de plant een beetje een eiervorm heeft. In
Nederland gebruiken we het Franse woord aubergine wat via het `Perzisch, Arabisch en Castalaans is verbasterd vanaf het sanskrietwoord ''vantinganah" wat ""groente die winderigheid geneest"" betekent. De schil heeft een mooie glanzende bijna zwarte maar zeker donkerpaars-magenta kleur en is spiegelglad. Het groentevlees is mals, sponsachtig en kan goed gemarineerd worden omdat het veel smaakstoffen opneemt. De groente zelf smaakt vrij neutraal maar wel subtiel lekker en er valt een zweem van bitterheid in te ontdekken.
Aubergientje dat nog moet groeien. /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Vezelhoudende groente
Aubergines zijn gemiddeld gezond. Ze behoren niet tot de
allergezondste groenten maar zijn redelijk gezond. Er zitten wel opvallend veel vezels in. Deze helpen de voedingsnutriënten beter te verteren. Het eten van aubergines zorgt er dus voor dat alle andere voedingstoffen beter worden opgenomen in het bloed. Daarom is de dieppaarse groente met de gladde schil een waardevolle toevoeging op je bord. In 100 gram aubergine zit 14% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vezels.
Mineralen en vitaminen in aubergine
Er zitten veel
mineralen in aubergines. Voor
mangaan geldt dat er 12% van de ADH per ons aubergine in zit. Verder zit er molybdeen(7%ADH),
kalium(7%ADH), koper(6%ADH) en
magnesium(4%ADH) in deze heerlijke groente. De aubergine bevat een aantal belangrijke
vitaminen. Er zit foliumzuur in, ook bekend onder de naam vitamine B11(6%ADH). Verder bevat het de vitaminen K(4%ADH), C(4%ADH) en B(3%ADH). Dat lijken geen spectaculair hoge waarden maar je moet je bedenken dat je in de praktijk minstens tweemaal zoveel van de aubergine eet, plus er zitten ook voedingstoffen in
aardappelen of rijst, wat je bij de maaltijd eet. Bovendien eet je 3 maaltijden per dag waardoor uiteindelijk je genoeg voedingstoffen binnen krijgt. Daarnaast zitten er vele
fytonutriënten in groenten die ook heel gezond zijn maar niet zijn opgenomen in het door overheden vastgestelde schema van ADH voor vitaminen en mineralen.
Nasunine in aubergine
Een belangrijk fytonutriënt in aubergine is nasunine. Deze stof, die valt onder de
polyfenolen, is heel goed voor de hersenen. Nasunine is een sterk werkend
antioxidant die de celmembramen beschermt tegen vrije radicalen. Vooral de celmembramen van hersencellen worden door deze stof beschermd. Het celmembraam van cellen is de buitenste schil van een cel en bestaat bijna geheel uit lipiden, een soort vet. Het membraam zorgt ervoor dat afvalstoffen naar buiten kunnen en voedingsstoffen naar binnen.
Polyfenolrijke groente
Behalve nasunine bevat de aubergine in totaal 13 belangrijke polyfenolen. Daarvan is chlorogeenzuur de meest opvallende. Chlorogeenzuur is één van de sterkte fenolen met antioxidantwerking. Het werkt onder andere als antivirus, antibacterie en anti-kanker-mutatie component. Het hele immuunsysteem wordt versterkt door het eten van aubergine en het kent in aubergine een extra kankerbestrijdend voedsel.
Drie soorten aubergine: witte, de bekende donkerpaarse en lange dunne paarse. /
Bron: J.E. Fee, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Overschot aan ijzer
Naast het beschermen van hersencellen heeft nasunine een andere belangrijke functie. Het kan een overschot aan
ijzer in het lichaam doen oplossen. IJzer is natuurlijk een belangrijk mineraal. Sommige mensen hebben er een tekort aan. Maar een teveel aan ijzer is ook erg slecht. Gelukkig zitten kan nasunine als ijzerchelator werken. Een chelator bindt zich met een andere stof zodat een opeenhoping van stoffen, in dit geval ijzer op veilige manier uit het lichaam kan worden afgevoerd.
Eettips aubergine
Omdat het groentevlees sponsachtig is worden allerlei marinades goed erin opgenomen. Een knoflookolie smaakt lekker over een gebakken of geroosterde aubergine. Deze plant laat zich uitstekend op een barbecue of
zwenkbarbecue gaar roosteren. Het is een uitstekende groente voor de
vegetarische barbecue. De aubergine kun je ook geschild eten. Dichtbij de schil zitten de meeste polyfenolen dus hij wordt dan wel iets minder voedzaam. Omdat de fenolen een beetje bitter zijn, smaakt de groente heel anders als je hem schilt. Het is een prima groente om te bakken en door een pasta met
kaas te verwerken. Een pasta met tomatensaus is iets minder geschikt omdat hij al het vocht van
tomaten opneemt. Een afgekoelde gegrilde aubergine kun je prima in een salade mengen met
slabladeren.