Chandler-syndroom: Aandoening hoornvlies van het oog

Chandler-syndroom: Aandoening hoornvlies van het oog Het Chandler-syndroom (CS) is een zeer zeldzame oogaandoening waarbij het endotheel groeit; dit is de epitheelcellenlaag aan de binnenkant van de cornea. Hierdoor vervormt de iris, treedt corneaoedeem op en krijgt de patiënt last van een abnormaal hoge oogdruk (glaucoom). Het Chandler-syndroom is een onderdeel van het ICE-syndroom (Iridocorneale endotheliale syndroom). Dit is een groep oogaandoeningen waarbij de binnenste laag van het hoornvlies abnormaal is. Dit omvat het Cogan-Reese-syndroom, progressieve irisatrofie en het Chandler-syndroom.

Synoniemen Chandler-syndroom

Het syndroom van Chandler (CS) is bekend onder deze synoniemen;
 • achterste membraan corneadystrofie
 • dystrofie van hoornvliesendotheel
 • iridocorneale endotheliale syndroom
 • irisatrofie met corneaoedeem en glaucoom

Epidemiologie oogziekte

Het Chandler-syndroom treft vrouwen vaker dan mannen en presenteert zich meestal bij patiënten die jongvolwassenen zijn tot patiënten van middelbare leeftijd. Bij de meeste treedt de oogaandoening op aan één oog maar soms heeft het andere oog ook milde symptomen. Exacte cijfers over de incidentie ontbreken. Informatie over de geografische voorliefde is evenmin bekend. Het staat wel vast dat het syndroom heel erg zeldzaam is.

Oorzaken oogafwijking

De exacte oorzaak van het syndroom van Chandler is niet bekend. Mogelijk is een ontsteking of chronische virale infectie zoals bijvoorbeeld het herpesvirus de oorzaak van de aandoening, maar dit moet verder wetenschappelijk onderzoek nog uitwijzen.

Symptomen: Epitheelcellen van hoornvlies groeien abnormaal

Bij het Chandler-syndroom kennen de epitheelcellen van het hoornvlies een abnormale groei. Hierdoor heeft de patiënt last van een hoornvlieszwelling (corneaoedeem) met een vervormde iris en treedt een verhoogde oogdruk (glaucoom) op.

De patiënt ziet vooral ’s morgens na het ontwaken wazig (wazig gezichtsvermogen). Hij heeft pijn in het oog ten gevolge van de hoornvlieszwelling of van de hoge oogdruk (glaucoom) die in een vergevorderd stadium optreedt. Daarnaast heeft hij wellicht last van een verminderd gezichtsvermogen, veroorzaakt door de glaucoom. Voorts treden er irisafwijkingen op die opvallen voor de patiënt maar ook voor zijn familie en vrienden. De pupil van het oog bevindt zich niet op de juiste plaats; hij staat buiten de normale positie en is vervormd in vorm en grootte (corectopie). Meestal is slechts één oog aangetast (unilateraal). In zeer zeldzame gevallen is echter het andere oog eveneens getroffen (bilateraal).

Diagnose en onderzoeken

De oogarts voert een uitgebreid oogheelkundig onderzoek via oftalmoscopie uit. Daarbij meet hij eveneens de oogdruk via tonometrie en bekijkt hij het type glaucoom via gonioscopie. Een OCT-scan (netvliesscan) en fundusfoto van de achterkant van het oog zijn eveneens nuttige diagnose-instrumenten. De diagnose is mogelijk lastig omdat de meerderheid van de patiënten geen irismisvormingen heeft. De irisafwijkingen zijn daarenboven ook mild vergeleken met deze die voorkomen bij de progressieve irisatrofie en het Cogan-Reese syndroom. Het hoornvliesendotheel heeft bij het Chandler-syndroom een typisch uiterlijk. Het endotheel aan de achterkant van het hoornvlies heeft namelijk de zilveren kleur van een hamer. Normaalgezien presenteren patiënten zich met een lagere incidentie van glaucoom en een hogere incidentie van hoornvliesoedeem (medische term voor "hoornvlieszwelling") als gevolg van disfunctie van de normale endotheelfunctie.

Behandeling oogaandoening

De patiënt krijgt oogdruppels voor de behandeling van glaucoom en de hoornvlieszwelling. Hierbij volgt hij best correcte oogdruppelrichtlijnen. Een operatie is eventueel ook mogelijk, zoals een keratoplastie voor corneaoedeem en een trabeculectomie voor glaucoom. Laserchirurgie voor glaucoom blijkt zelden effectief te zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Corneaoedeem: Zwelling van het hoornvliesCorneaoedeem: Zwelling van het hoornvliesDe cornea is het transparante gedeelte van het oog. Het hoornvlies moet transparant blijven, zodat licht in het oog kan…
Pachymetrie: Oogonderzoek - Meten van dikte van hoornvliesPachymetrie: Oogonderzoek - Meten van dikte van hoornvliesEen oogarts voert een pachymetrie uit bij o.a. een patiënt op verdenking van glaucoom of een patiënt die een refractieve…
Oogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isOogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isGlaucoom is een oogaandoening die geleidelijk en ongemerkt je oog beschadigt. Je merkt het meestal pas als het al te laa…
Primair congenitale glaucoom: Aangeboren verhoogde oogdrukPrimair congenitale glaucoom: Aangeboren verhoogde oogdrukPrimair congenitale glaucoom presenteert zich meestal spontaan bij patiënten tussen de nul en drie jaar. Deze oogziekte…

Gezondheid: Pijnlijke benenGezondheid: Pijnlijke benenVooropgesteld dat de meeste mensen niet op pijn zitten te wachten, overkomt het iedereen wel eens dat de ledematen even…
Netvliesloslating: Loslaten van netvlies (retina) van oogNetvliesloslating: Loslaten van netvlies (retina) van oogHet netvlies is het lichtgevoelige weefsel aan de binnenkant van het oog dat visuele boodschappen via de oogzenuw naar d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frank Boston, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://eyewiki.aao.org/Iridocorneal_Endothelial_Syndrome_and_Secondary_Glaucoma
 • http://willsglaucoma.org/ice-syndrome
 • http://www.irjo.org/files/site1/user_files_3a3df3/admin-A-10-1-255-fefa692.pdf
 • http://www.malacards.org/card/chandler_syndrome
 • http://www.webmd.com/children/chandlers-syndrome
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Iridocorneal_endothelial_syndrome
 • https://rarediseases.org/rare-diseases/chandlers-syndrome/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.