InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Riftdalkoorts, Rift Valley-koorts: symptomen en behandeling

Riftdalkoorts, Rift Valley-koorts: symptomen en behandeling

Riftdalkoorts, Rift Valley-koorts: symptomen en behandeling Riftdalkoorts, ook wel Rift Valley-koorts of Rift Valley fever genoemd, is een acute, koorts veroorzakende virusziekte, welke het meest wordt waargenomen bij gedomesticeerde dieren, zoals koeien, buffels, schapen, geiten en kamelen. Het betreft vooral evenhoefigen. Riftdalkoorts is eveneens gevaarlijk voor mensen. De ziekte wordt veroorzaakt door het Riftdalkoortsvirus. Het werd voor het eerst gemeld in vee door veterinaire officieren in Kenia's Rift Valley rond het jaar 1910. De ziekte is vernoemd naar het Riftdal, ook wel de Grote Slenk ofwel Oost-Afrikaanse slenk genoemd. Het virus wordt overgebracht door diverse soorten muggen, waaronder de tijgermug.

Riftdalkoorts


Wat is riftdalkoorts?

<STRONG>Riftdalkoorts:verspreiding</STRONG> / Bron: CDC / Wikimedia CommonsRiftdalkoorts:verspreiding / Bron: CDC / Wikimedia Commons
Riftdalkoorts is een virusziekte dat bij dieren, vooral evenhoevigen (een orde van zoogdieren dat wordt gekenmerkt door een even aantal tenen), als bij mensen ernstige gevolgen kan hebben. Naast runderen. schapen en geiten, zijn veel soorten wilde dieren gevoelig voor deze ziekte. Voorbeelden daarvan zijn: eland, koedoe, gnoe, antilopen, giraffen en wrattenzwijnen.

Waar komt riftdalkoorts voor?

Riftdalkoorts komt vooral voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, met inbegrip van het eiland Madagaskar. Ook komen er geregeld grote uitbraken voor in Oost -Afrika. In 1977/ 1978 was er een grote uitbraak in Egypte. Hierbij bezweken er 600 mensen aan de ziekte. In het jaar 2000 zijn de eerste gevallen van riftdalkoorts buiten Afrika waargenomen. Het betrof Jemen en Saoedi-Arabië. Verspreiding naar andere delen van Azië en Europa is volgens Wageningen University & Research centre (Wageningen UR) niet onwaarschijnlijk.[1] Factoren als klimaatsverandering, immigratie, handel en toerisme kunnen ertoe leiden dat de ziekte vanuit Afrika naar andere landen in Azië en Europa versleept wordt.

Uitbraken van Riftdalkoorts kunnen grote maatschappelijke gevolgen hebben, waaronder aanzienlijke economische verliezen. Het virus kan hele veestapels decimeren.

Hoe vindt besmetting plaats?

Het virus wordt overgebracht door diverse soorten muggen, waaronder de tijgermug. Mensen worden vaak geïnfecteerd na blootstelling aan bloed, lichaamsvloeistoffen of weefsels van geïnfecteerde dieren en vlees.

Wat is de incubatietijd?

De incubatietijd is de periode tussen besmetting en de eerste symptomen. De incubatietijd is slechts 1 - 6 dagen.

Wat zijn de symptomen van riftdalkoorts?

De symptomen van riftdalkoorts variëren en zijn sterk afhankelijk van de diersoort alsmede de leeftijd van het besmette dier.

Symptomen riftdalkoorts bij runderen

Bij runderen kan er abortus optreden bij zwangere dieren. Voorts geven zieke koeien minder melk en krijgen ze koorts, diarree, gaan ze kwijlen en hebben ze een gebrek aan eetlust. Ongeveer 10% van de volwassen dieren in een kudde legt het loodje. Onder kalveren is de sterfte vaak hoger.

Symptomen riftdalkoorts bij schapen, geiten en varkens

Schapen, geiten en varkens vertonen ongeveer dezelfde ziekteverschijnselen:
 • verhoogde temperatuur 40 - 41 °C;
 • braken/overgeven;
 • pussige neusuitvloeiingen;
 • bij schapen, geiten en varkens is abortus bij zwangere dieren het belangrijkste symptoom;
 • bij drachtige ooien kan tot 100% aborteren;
 • bij dieren jonger dan een week kan het sterftecijfer oplopen tot 90%;
 • Daarna neemt het snel af tot ongeveer twintig procent.

Symptomen riftdalkoorts bij mensen

Mensen krijgen vooral griepachtige verschijnselen:
 • koorts;
 • hoofdpijn;
 • spierpijn;
 • gevoel van zwakte of malaise;
 • misselijkheid; en
 • een verhoogde gevoeligheid voor licht.

Complicaties die kunnen optreden zijn onder meer:

Mensen kunnen in het ergste geval aan deze ziekte sterven.

Hoe wordt riftdalkoorts behandeld?

Omdat rifdalkoorts bij mensen meestal mild verloopt en self-limiting is, is een specifieke behandeling niet nodig. In de zeldzame, maar ernstige gevallen beperkt men zich vaak tot ondersteunende zorg en het behandelen van complicaties.

Is er een vaccin?

Er bestaan vaccins tegenriftdalkoorts. In Europa en dus ook in Nederland, worden dieren niet tegen riftdalkoorts ingeënt. In geval van een uitbraak kan de Europese Commissie toestemming geven om op beperkte schaal dieren in te enten, teneinde de uitbraak onder controle te krijgen.

Noot:
 1. Wageningen UR. De laatste drempels op de weg naar controle van Rift Valley fever. 30 april 2015, http://www.wageningenur.nl/nl/nieuws/De-laatste-drempels-op-de-weg-naar-controle-van-Rift-Valley-fever.htm (voor de laatste keer geraadpleegd op 29-1-2016)

Lees verder

© 2016 - 2017 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Aziatische TijgermugEen muggenbeet zit je al helemaal niet op te wachten, maar een beet van een tijgermug is wel het laatste wat je wilt. De…
Tijgermug in Nederland, wat te doen?Tijgermug in Nederland, wat te doen?De tijgermug komt normaal alleen in Azië voor maar wordt in de zomer ook soms in Nederland aangetroffen. Niet zo fijn, w…
Tijgermug (Aedes albopictus)Iedereen krijgt er zomers mee te maken. Net als men in slaap valt een zoemend geluid of nog erger, 's ochtends wakker wo…
Muggenbeet, doodziek door muggenbeetMuggenbeet, doodziek door muggenbeetDe ernst van een muggenbeet moet u vooral niet onderschatten. Al lange tijd kennen we exotische muggen, die ziekten over…
Symptomen en behandeling van dengue of knokkelkoortsWie op vakantie gaat in een gebied waar een tropisch klimaat heerst moet goed op de hoogte zijn van de risico's. In meer…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Omondi / Wikimedia Commons
 • CDC. Rift Valley Fever (RVF). http://www.cdc.gov/vhf/rvf/index.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 29-1-2016)
 • Rijksoverheid. Rift Valley koorts (brochure). zj.
 • Wageningen UR. De laatste drempels op de weg naar controle van Rift Valley fever. 30 april 2015, http://www.wageningenur.nl/nl/nieuws/De-laatste-drempels-op-de-weg-naar-controle-van-Rift-Valley-fever.htm (voor de laatste keer geraadpleegd op 29-1-2016)
 • Wikipedia. Riftdalkoorts. https://nl.wikipedia.org/wiki/Riftdalkoorts (voor de laatste keer geraadpleegd op 29-1-2016)
 • Afbeelding bron 1: CDC / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "Riftdalkoorts, Rift Valley-koorts: symptomen en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Infectieziekten muggen
Bronnen en referenties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!