Ailurofobie: Irrationele en aanhoudende angst voor katten

Ailurofobie: Irrationele en aanhoudende angst voor katten Ailurofobie is een soort specifieke fobie waarbij een patiënt een aanhoudende, irrationele angst voor katten heeft bij het denken aan of zien, horen of voelen van een kat. Naast angst en paniek treden ook fysieke tekenen op zoals duizeligheid, ademhalingsproblemen en pijn op de borst. Dankzij blootstellingstherapie leren patiënten geleidelijk hun aanhoudende en irrationele angst voor katten te overwinnen, maar ook andere therapievormen zijn beschikbaar.

Synoniemen van ailurofobie

Andere namen voor ailurofobie zijn gatofobie, felinofobie, elurofobie en kattenfobie. Een patiënt met een angst voor katten staat bekend als een ailurofoob.

Oorzaken en risicofactoren van angst voor katten

De exacte oorzaak van ailurofobie is onduidelijk anno januari 2020. Mogelijk is de psychische aandoening te wijten zijn aan een eerdere aanval van een kat. Het is ook mogelijk dat een patiënt deze specifieke fobie oploopt door getuige te zijn geweest dat een andere persoon werd aangevallen door een kat. Ook genetische factoren en omgevingsfactoren spelen soms een rol. Katten zijn van nature roofzuchtig. Vaak worden ze geassocieerd met hekserij, folklore en kwaad. Zelfs huiskatten kunnen grommen, sissen of krabben. Dit kattengedrag als kind (of zelfs als volwassene) hebben waargenomen, leidt direct of indirect tot deze fobie.

Symptomen

Psychisch

Patiënten met een kattenfobie hebben een aanhoudende, irrationele angst voor katten. Deze angst is dermate groot dat dit een effect heeft op het dagelijks leven. Een ailurofoob ervaart paniek en angst bij het denken aan katten. Patiënten met ailurofobie hebben bovendien angst en paniek wanneer ze er enkel maar aan denken dat ze mogelijk een kat tegen gaan komen, per ongeluk fysiek contact met een kat zullen maken of zelfs afbeeldingen van katten in de media zullen zien. Ze ervaren eveneens extreme angst wanneer katten miauwen, sissen of soortgelijke geluiden maken. Sommige patiënten hebben af en toe zelfs doodsgedachten.

Fysiek

Wanneer een kattenfobie aanwezig is, treden ook fysieke symptomen op zoals:

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van een fobie gebeurt wanneer de levenskwaliteit negatief beïnvloed wordt of het dagelijks leven van de patiënt ernstig verstoord wordt. Van ailurofobie is sprake wanneer een patiënt lichamelijke en emotionele klachten krijgt wanneer hij denkt aan katten of deze ziet of aanraakt, wanneer de patiënt katten vermijdt, wanneer de patiënt enorm veel piekert over mogelijk toekomstige ontmoetingen en wanneer de klachten dal minstens zes maanden aanhouden.

Behandeling van psychische aandoening

Blootstellingstherapie

Blootstellingstherapie (exposure therapy) is één van de meest effectieve behandelingen voor patiënten met ailurofobie. Een sterk gemotiveerde patiënt kan zelfs met behulp van deze methode herstellen. Hij leert hierdoor langzaam, onder toezicht van de therapeut, te wennen aan bijvoorbeeld kattenbont, speelgoedkatjes, foto’s met katten, documentaires met katten, een kitten en tot slot ook aan een levende poes.

Systemische desensibilisatie

Systematische desensibilisatie is een specifiek type blootstellingstherapie waarbij een therapeut ontspanningstechnieken aanleert aan de ailurofoob om gevoelens van angst tijdens de blootstellingstherapie onder controle te krijgen. Uiteindelijk helpen deze oefeningen eveneens bij het vormen van nieuwe associaties, zoals het opwekken van een ontspanningsreactie in plaats van een stressreactie bij het denken aan of zien, horen of voelen van een kat.

Cognitieve gedragstherapie

Patiënten die cognitieve gedragstherapie krijgen, leren de denkpatronen identificeren die klachten veroorzaken en leren hiermee beter omgaan dankzij enkele tips en hulpmiddelen.

Medicijnen verlichten de tekenen / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen verlichten de tekenen / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Er zijn anno januari 2020 geen medicijnen die specifiek zijn ontworpen om fobieën zoals een kattenfobie te behandelen, maar sommige geneesmiddelen zijn inzetbaar op korte termijn om de symptomen te verlichten.

Benzodiazepinen
Benzodiazepinen zijn kalmerende middelen die angstsymptomen verminderen. Hoewel ze nuttig kunnen zijn, hebben ze ook een hoog risico op verslaving.

Bètablokkers
Bètablokkers verminderen lichamelijke symptomen van angst, zoals een verhoogde hartslag (tachycardie) en duizeligheid. De patiënt moet deze medicijnen meestal innemen voordat hij in een situatie terechtkomt die lichamelijke symptomen veroorzaakt.

D-cycloserine (DCS)
Dit is een medicijn dat helpt om de voordelen van blootstellingstherapie te verbeteren.

Complicaties van kattenfobie

Patiënten met ernstige, aanhoudende en irrationele angst voor katten vermijden soms bepaalde mensen of plaatsen waar een kat mogelijk aanwezig zou kunnen zijn. Veel patiënten voelen zich ook beschaamd over dit type specifieke fobie omdat ze beseffen dat hun angst niet realistisch is, waardoor het soms moeilijker is om hulp te vragen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angst voor katten: AilurophobieAngst voor katten: AilurophobieAngst voor katten - in Engelstalige landen ook wel genoemd ailurophobie (van het Griekse ailouros, wat zwaaiende staarte…
Waarom spinnen katten?Waarom spinnen katten?De meeste katten spinnen al van jongs af aan. De ene harder en vaker dan de andere. Ook bepaalde (grotere) katachtigen k…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
AngststoornissenIedereen is wel eens bang of angstig voor iets. Als deze angst zó erg wordt, vaak voorkomt en soms voor iets onwerkelijk…

Oedeem (vochtretentie): Getroffen lichaamsdelen en oorzakenOedeem (vochtretentie): Getroffen lichaamsdelen en oorzakenHet menselijk lichaam gebruikt een complex systeem om de vochtbalans in het lichaam te handhaven. Hormonale factoren, he…
Coronavirus: symptomen, oorzaken, behandeling & complicatiesCoronavirus: symptomen, oorzaken, behandeling & complicatiesDe coronavirussen zijn RNA-virussen die behoren tot de familie van de coronaviridae en die zowel dieren als mensen kunne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Isaszas, Flickr (CC BY-2.0)
  • Geraadpleegd op 24 januari 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Fear of Cats Phobia – Ailurophobia or Gatophobia, https://www.fearof.net/fear-of-cats-phobia-ailurophobia-or-gatophobia/
  • Fear of Cats: Ailurophobia Symptoms, Causes and Cures, https://www.canidae.com/blog/2009/07/fear-of-cats-ailurophobia-symptoms-causes-and-cures/
  • Medical Definition of Ailurophobia, https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=12227
  • Understanding Ailurophobia, or Fear of Cats, https://www.healthline.com/health/ailurophobia
  • Understanding the Fear of Cats (Gatophobia), https://www.verywellmind.com/are-some-people-really-afraid-of-cats-2671757
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.