Yogahoudingen – parsvottanasana (piramidehouding)

Yogahoudingen – parsvottanasana (piramidehouding) Parsvottanasana is een ontspannende yogahouding die de rug, polsen, dijbenen en hamstrings versterkt. De asana bestaat uit een opeenvolging van bewegingen, waarbij de handen achter de rug in namasté worden gebracht. Veel beginnende yogi's zullen deze houding moeilijk vinden. Doorzetten loont beslist de moeite, want parsvottanasana corrigeert de rugspieren bij een kromme, voorovergebogen houding, en de heupspieren worden getraind en soepeler gemaakt. In de meeste yogacursussen is parsvottanasana opgenomen in het dagelijks oefenprogramma, juist door de vele voordelen die deze asana de beginnende yogi te bieden heeft.

Inhoud


Oorsprong van parsvottanasana (piramidehouding)

Parsvottanasana is een klassieke yogahouding uit de hatha-yoga. Het Sanskriet-woord parsva betekent 'zijkant', 'flank' of 'lende'. Het woord uttana (ottana) wil zeggen 'intensief', en tan is Sanskriet voor 'gestrekt'. Asana is Sanskriet voor ‘{zit}houding’ en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Parsvottanasana betekent vrij vertaald 'intense strekking van de flanken'. Deze zeer bekende asana is in vrijwel alle yogacursussen opgenomen.

Parsvottanasana (piramidehouding) / Bron: Joseph RENGER, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Parsvottanasana (piramidehouding) / Bron: Joseph RENGER, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Techniek

De vooroverbuiging naar de linker- en rechterknie waarborgt bij standvastig oefenen een lenige rug en soepele heupen. Zorg ervoor dat tijdens alle bewegingen de benen gestrekt blijven. Trek de knieschijven dus altijd op.
 1. Ga in tadasana (berghouding). Haal diep adem en plaats de handpalmen achter de rug tegen elkaar aan (omgekeerde namasté, de vingers wijzen naar beneden). Trek de schouders en ellebogen naar achteren en draai de polsen zodanig dat de handen de namasté-houding aannemen. De vingers wijzen dus naar boven. Wie dat vooralsnog te moeilijk vindt, kan ook met de linkerhand de pols van de rechterarm vastgrijpen.
 2. Haal diep adem en plaats de voeten ongeveer 1 meter van elkaar. Adem uit.
 3. Draai bij de volgende inademing naar rechts, waarbij u de rechtervoet 90 graden naar rechts plaatst. De linkervoet draait 60 tot 70 graden mee. Trek de knieschijven op. Zorg ervoor dat beide benen tijdens alle bewegingen gestrekt blijven.
 4. Buig naar achteren, leg het hoofd in de nek en kijk omhoog terwijl het bovenlichaam een rechte lijn vormt met de rechtervoet. Adem uit en buig het bovenlichaam vanuit de heupen naar de rechterknie. Beginnende yogi's zullen misschien niet eens halverwege komen. Na enkele weken oefenen zal daar echter verandering in komen. Uiteindelijk zult ook u met het voorhoofd de knie kunnen raken. Gevorderde yogi's plaatsen de kin onder de knieschijf op het scheenbeen. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
 5. Blijf een halve tot een minuut in parsvottanasana. Draai het bovenlichaam daarna langzaam naar links, waarbij de voeten meedraaien (linkervoet 90 graden, rechtervoet 60 graden), waarna u het bovenlichaam tijdens de inademing opricht, achterover buigt en het hoofd in de nek legt. Doe de voorwaartse buiging daarna links. Blijf een halve tot een minuut in deze houding. Draai vervolgens het bovenlichaam naar het midden toe, waarbij de voeten meedraaien, en richt het bovenlichaam op.
 6. Kom tijdens de uitademing terug in tadasana (berghouding), de armen ontspannen langs het lichaam.
 7. Ontspan eventueel in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Draai de heupen net als bij utthita trikonasana (driehoekhouding) zijwaarts naar rechts en links tijdens het uitvoeren van parsvottanasana. Houd de knieën steeds recht. De benen horen dus voortdurend gestrekt te blijven. Ook al hebt u als beginneling wellicht de neiging om de benen iets te buigen, zodat u met het hoofd dichter bij de linker- of rechterknie kunt komen. Ook is het belangrijk dat u beide voeten plat op de vloer houdt. Buig vanuit de heupen naar de knie. De rug blijft dus altijd recht.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Uitwerking

Parsvottanasana heeft veel voordelen. Dat is ook een van de redenen waarom deze asana zo populair is. De yogahouding verbetert de houding, traint de beenspieren en zorgt voor soepele heupen, wat vooral voor ouderen een groot voordeel is. Ook corrigeert parsvottanasana een bolle rug en afhangende schouders. Kantoormensen zullen veel baat hebben bij parsvottanasana.

Gezondheidsvoordelen van parsvottanasana (piramidehouding)

Parsvottanasana wordt niet vermeld in de Gheranda-samhita, een van de toonaangevende Indiase leerboeken over hatha-yoga. Toch heeft deze klassieke yogahouding in allerlei variaties om bovengenoemde redenen probleemloos de yogacursussen gehaald.

Therapie

Parsvottanasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per se een genezende uitwerking op de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2014 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – trianga mukhaikapada paschimottanasanaYogahoudingen – trianga mukhaikapada paschimottanasanaIn deze yogahouding voor gevorderden wordt de rug intens gerekt en gestrekt. Feitelijk is trianga mukhaikapada paschimot…
Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…
Yogahoudingen – salabhasana (sprinkhaanhouding)Yogahoudingen – salabhasana (sprinkhaanhouding)Salabhasana is een basishouding, maar niettemin zeer inspannend. Deze yogaoefening vraagt immers veel van de rug- en dij…
Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)De voltooide setu bandha sarvangasana doet denken aan een brug. Het is een 'backbending'-asana. Dit soort yogahoudingen…

Meditatie voor wereldvredeMeditatie voor wereldvredeSteeds meer mensen willen positieve verandering in de wereld realiseren. Misschien heb je zelf wel eens nagedacht over h…
Yogahoudingen – paschimottanasana (zittende vooroverbuiging)Yogahoudingen – paschimottanasana (zittende vooroverbuiging)Van alle basishoudingen is paschimottanasana een van de belangrijkste asana's. De Hatha Yoga Pradipika, een klassiek Ind…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
 • 'Light on Yoga', Iyenga, George Allen & Unwin, London.
 • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderl, Fink Verlag, Stuttgart
 • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
 • Afbeelding bron 1: Joseph RENGER, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 01-09-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.