Roken – zo stop je ermee!
Bent u ook een verstokte roker? Hebt u ook al van alles geprobeerd? Van nicotinepleisters tot meditatie? En heeft het allemaal niet geholpen? U bent niet de enige die het gevecht telkens verliest. Toch is er een manier waar u waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Bij de ‘omgekeerde methode’ houdt u een dagboek bij om uw positieve fysieke en psychische ervaringen op te schrijven nadat u gestopt bent met roken. Denk daar niet te licht over. Die zijn er gegarandeerd. U zult daardoor hoe dan ook gemotiveerder zijn om door te zetten.
Inhoud
Dodelijke combinatie
Roken is dodelijk. De mens is echter van nature een statisticus. Men weegt risico’s af en neemt dan een besluit. Bijvoorbeeld als men inhaalt op een drukke weg. Ook u als verstokte roker of
nicotineverslaafde zet de gevaren van roken af tegen de positieve aspecten ervan. En als u optimistisch bent ingesteld, maakt u uzelf wijs dat u waarschijnlijk niet in de negatieve statistieken zult vallen. Zoals men ook op een drukke weg inhaalt en denkt dat dat nog net kan; de tijdsbesparing kan immers groot zijn. Kortom, het genot van een sigaret wint het meestal van het besef dat er allerlei risico’s aan kleven, zoals
hart- en vaatziekten,
longemfyseem (COPD) en longkanker.
Bron: OpenClipart Vectors, Pixabay Roken – de nadelen
Hieronder volgt een kleine greep uit de nadelen van roken, gewoon om de motivatie een zetje te geven. Ook al weet u dat dat weinig uithaalt. Want de nadelen kent u natuurlijk al lang. Maar alle steuntjes in de rug helpen.
Aandoeningen door roken
- Verminderde reuk- en smaakzin.
- Chronische bronchitis.
- Longkanker.
- Emfyseem.
- Tand- en tandvleesaandoeningen.
- Lipkanker.
- Slokdarmkanker.
- Hartinfarct.
- Hoge bloeddruk.
- Herseninfarct.
- Miskraam.
- Darmkanker.
Giftige, carcinogene stoffen in tabaksrook
- Acetyleen.
- Naftaleen.
- Pyreen.
- Pyridine.
- Stikstofoxiden.
- Aceton.
- Benzapyreen.
- Fenolmethaan.
- Koolmonoxide.
- Quinoline.
- Teer (bevat ruim 25 stoffen die allemaal carcinogeen zijn).
Bron: RyanMcGuire, Pixabay De omgekeerde methode (het dagboek)
Bent u er na al dat slechte nieuws nog steeds niet aan toe om te stoppen met roken? Hang dan het onderstaande (
niet het bovenstaande) lijstje boven uw bed, aan de koelkast en op het prikbord. U wordt er dan altijd aan herinnerd hoe u zich na uw laatste sigaret elke dag beter zult gaan voelen. Houd een dagboek bij waarin u uw
positieve ervaringen opschrijft. Beschouw het voor dit artikel aangepaste lijstje van Richard Craze, die 'door een hel ging' nadat hij gestopt was met roken, als een rode draad want de voordelen zijn talrijker dan hieronder beschreven en verschillen per individu. Zie het als een leuning waarlangs het goed lopen is.
Positieve aspecten in chronologische volgorde
- 25 minuten nadat u de laatste sigaret hebt gerookt, dalen bloeddruk en pols tot normale waarden. Ook de handen en voeten worden weer warm, zoals het hoort. Dit zijn concrete signalen waar u nog geen halfuur op hoeft te wachten. Noteer in uw dagboek wat u bij uzelf ervaart.
- 10 uur na uw laatste sigaret stijgt het zuurstofgehalte en daalt het koolmonoxidegehalte in uw bloed. En dat merkt u! U krijgt namelijk simpelweg meer lucht! Noteer uw ervaringen.
- Al na 24 uur loopt u minder risico geveld te worden door een hartinfarct. En dat is fijn om te weten!
- Na 48 uur zet het herstel van de zenuwuiteinden in. Een van de gevolgen daarvan is dat u weer beter kunt proeven en ruiken. Noteer hoe u dat ervaart.
- Tussen 3 weken en 3 maanden zal de bloedsomloop wezenlijk verbeteren. U raakt minder snel buiten adem omdat de longcapaciteit tot wel 40 procent toeneemt.
- Tussen 4 weken en 10 maanden zult u zich een stuk vitaler voelen. U hebt minder last van periodieke verkoudheid en een verstopte neus. U hoest minder, bent minder snel moe en de luchtwegen blijven schoon omdat de trilhaartjes in de bronchiën weer normaal werken.
- Na 1 jaar is het risico van een hartziekte met de helft verminderd.
- Dat geldt na 5 jaar voor long- en lipkanker.
- Na 10-15 jaar hebt u de finish gehaald en is het risico om longkanker te krijgen zoals bij niet-rokers.
Nicotinepleisters en acupunctuur
Houd consequent uw dagboek bij nadat u uw
laatste sigaret hebt uitgemaakt. Dat geeft houvast omdat u uw positieve ervaringen zwart op wit ziet. Met de omgekeerde methode hoeft u uzelf niet meer bang te maken met akelige ziekten. Denk niet dat nicotinepleisters of
acupunctuur of elektrisch roken het zware werk voor u doen. Steuntjes in de rug, meer moet u er niet van verwachten. Net als dit dagboek. De klus zult u immers zelf moeten klaren, uw wilskracht wordt op de proef gesteld. Zodra u dat beseft, kijkt u op een positieve manier vooruit. U weet wat er komen gaat als u volhoudt. Blijf vooral positief, want een prettiger, gezonder leven ligt in het verschiet. En dat biedt perspectief!
Lees verder