Gebroken pols: symptomen, oorzaak en behandeling polsbreuk

Gebroken pols: symptomen, oorzaak en behandeling polsbreuk Een gebroken pols of polsbreuk komt veel voor bij kinderen, maar een gebroken pols wordt ook vaak gezien bij volwassenen. Zwelling, pijn en een afwijkende stand zijn kenmerken van een gebroken pols. Er kan sprake zijn van alleen een scheurtje in het bot, maar in veel gevallen zijn ook de botstukken verplaatst. Afhankelijk van de breuk zijn verschillende behandelingen mogelijk. In veel gevallen wordt een gipsspalk aangelegd. Het herstel van een gebroken pols varieert; vooral de ernst van de breuk bepaalt de herstelperiode. Iedereen kan een gebroken pols oplopen, maar het komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar en bij ouderen tussen 60 en 70 jaar. Oudere vrouwen lopen zeven keer meer kans op een gebroken pols als gevolg van osteoporose, ofwel botontkalking.
Röntgenfoto van een normale linkerpols / Bron: Lucien Monfils, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Röntgenfoto van een normale linkerpols / Bron: Lucien Monfils, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De pols

De pols is een gewricht welke wordt gevormd door acht handwortelbeentjes, die in twee rijen zijn gegroepeerd, de twee onderarmbotten, het spaakbeen die loopt van de elleboog naar de pols en zich aan de kant van de duim bevindt, en de ellepijp, het bot dat zich bevindt in de onderarm aan de zijde van de pink. Bij kinderen is het bot veel elastischer dan bij volwassenen en het is omgeven door het beenvlies. Het bot van een kind wordt wel eens vergeleken met een twijg. Bij volwassen personen, mannen en vrouwen, is de polsbreuk de meest voorkomende botbreuk.

Gebroken pols of polsbreuk

Een polsbreuk verwijst naar een breuk van het spaakbeen, ellepijp of beide botten dichtbij de pols. Er kan sprake zijn van alleen een scheurtje in het bot, maar in veel gevallen zijn ook de botstukken verplaatst. Vaak zijn ook de weke delen aangedaan:
  • pezen;
  • spieren;
  • vaten; en
  • zenuwen.

Kinderen met een gebroken pols
Bij kinderen blijft het beenvlies vaak intact. In dat geval spreekt men van een 'twijgbreuk'. Bij kinderen is er slechts zelden sprake van verplaatsing van botdelen. de stand van de botdelen is dan goed, vaak op een klein knikje na. In dat geval is het zetten van de botbreuk niet nodig.

Oorzaken van een gebroken pols

Een directe klap of letsel aan je handen en polsen kan een fractuur tot gevolg hebben. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een gebroken pols. Vallen op een uitgestoken hand is een van de meest voorkomende oorzaken van een gebroken pols. Sportblessures komen ook vaak voor. Veel polsfracturen treden op tijdens fysiek contact sporten of sporten waarbij je op een uitgestoken hand zou kunnen vallen, zoals in-line skaten of snowboarden. Daarnaast kan een ongeval met een motorvoertuig botbreuken veroorzaken.

Risicofactoren

Deelname aan bepaalde sportieve activiteiten of het hebben van bepaalde medische aandoeningen, kunnen je kansen op het krijgen van een polsfractuur verhogen.

Gebroken pols door voetbal spelen / Bron: 134213, PixabayGebroken pols door voetbal spelen / Bron: 134213, Pixabay
Sportactiviteiten
Bepaalde activiteiten kunnen het risico van het breken van botten in je pols verhogen:
  • Basketbal;
  • Voetbal;
  • Rugby;
  • Worstelen;
  • Hockey;
  • Skiën;
  • Snowboarden;
  • In-line skaten; en
  • Het springen op een trampoline.

Aandoeningen
Je hebt meer kans om iets te breken, als je:
  • osteoporose (botontkalking) of andere botziekte hebt;
  • rookt, omdat roken van invloed is op de absorptie van calcium;
  • te weinig calcium en vitamine D binnenkrijgt.

Gebroken pols symptomen

Bij een gebroken pols kun je last krijgen van de volgende symptomen:
  • hevige pijn die verergert bij bewegen, grijpen of knijpen;
  • zwelling;
  • blauwe plekken;
    CT-scan / Bron: IStock.com/Pavel LosevskyCT-scan / Bron: IStock.com/Pavel Losevsky
  • bij verplaatsing van de botdelen: standsafwijkingen van het bot;
  • stijfheid of onvermogen om je vingers of duim te bewegen; en
  • gevoelloosheid of kouwelijke hand.

Diagnose en onderzoek

Om de fractuur goed te kunnen beoordelen, zal een röntgenfoto worden gemaakt. Bij uitgebreidere breuken, maar ook bij jongere kinderen, zal aanvullend onderzoek verricht worden middels een MRI-scan of CT-scan.

Drie soorten breuken
Er worden drie soorten breuken onderscheiden:

Type breukOmschrijving
Colles fractuurDeze breuk ontstaat als de pols achterover klapt en wordt vaak gezien bij ouderen. Bij ouderen ligt de breuk meestal buiten het gewricht. Bij jongere mensen is er een veel grotere kracht nodig om het spaakbeen te breken, wat dan vaak resulteert in een uitgebreidere en in het gewricht doorlopende breuk.
Smith fractuurBij deze breuk is de pols voorover geklapt. De breuk blijft buiten het gewrichtsvlak.
Barton fractuurHierbij is het voorste of het achterste deel van het gewricht aangedaan.

Complicaties

Complicaties van een gebroken pols zijn zeldzaam, maar ze kunnen bestaan uit:

Blijvende klachten van stijfheid en pijn

Blijvende stijfheid, pijn of handicap (bewegingsbeperking). Stijfheid, pijn of gevoeligheid van het getroffen gebied gaat meestal na een maand of twee weg nadat de spalk is verwijderd of de operatie is geweest. Verbetering kan optreden tot maximaal twee jaar na het letsel. Je kunt echter last blijven houden van permanente stijfheid of pijn, vooral als je blessure ernstig was. Wees geduldig, want het herstel kan relatief lang duren. Verwijzing naar een fysiotherapeut kan verstandig zijn.

Artose

Breuken die zich uitstrekken in het gewricht kunnen later artrose veroorzaken. Artrose kan namelijk ontstaan na een eerder opgelopen blessure of beschadiging in of rond een gewricht. Bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en gewrichtspijn.

Zenuwschade of schade aan het bloedvat

Trauma aan de pols kan naburige zenuwen en bloedvaten verwonden en beschadigen (zenuwschade respectievelijk bloedvatschade). Schakel onmiddellijk de huisarts in als je gevoelloosheid of problemen met de bloedsomloop bemerkt.

Gebroken pols / Bron: Fenton one/Shutterstock.comGebroken pols / Bron: Fenton one/Shutterstock.com

Behandeling gebroken pols

Gipsspalk

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de breuk. Wanneer er zich geen belangrijke verplaatsing van het bot is te zien, kan men volstaan met het aanleggen van een gipsspalk. Bij kinderen kan een kleine knikstand soms zo worden gelaten, doordat kinderbot vaak na enkele maanden weer in de correcte stand komt te staan.

Repositie

Wanneer de borstukken behoorlijk zijn verplaatst, zal deze opnieuw gezet moeten worden (repositie). Dit gebeurt onder verdoving. Daarna zal een gipsspalk worden aangelegd. Het gips zal zo'n vier tot vijf weken moeten blijven zitten.

Operatie

Soms is een operatieve ingreep nodig. De pols zal dan met pennetjes, platen en schroeven wordt hersteld. Zelden treden er na een operatie complicaties op.

Paracetamol kan ingenomen bij pijn / Bron: Martin SulmanParacetamol kan ingenomen bij pijn / Bron: Martin Sulman

Naar huis met een mitella

Na de behandeling ga je naar huis met een mitella. Je arm moet namelijk rust krijgen. 's Nachts mag je deze draagdoek afdoen. Je arm kun je dan op een kussen leggen ter ondersteuning. Pijn kan bestreden worden met paracetamol en een dagelijkse dosis van 500 mg vitamine C kan dystrofie voorkomen.

Gebroken pols herstel

Rust, oefeningen en beweging

Van de behandeld arts krijg je te horen wanneer je mag aanvangen met oefenen. Het is daarbij belangrijk dat de breuk voldoende vastgegroeid is en voldoende gestabiliseerd. Vooral de eerste week zal je de arm voldoende rust moeten geven. De hand moet je daarbij hoger houden dan de elleboog, zodat de zwelling kan afnemen. Blijf je vingers bewegen en maak een paar keer per dag een vuist. Bewegen is goed, maar vermijd pijn. Je mag niet tillen. Zorg er ook voor dat elleboog en schouder voldoende in beweging blijven, maar ook hierbij geld dat je pijn dient te vermijden. Voorkom dat het gips nat wordt. de mitella mag af zodra je merkt dat de hand niet meer dik is. Vaak is dit het geval van 1 tot 2 weken.

Houd bij het herstel goed je grenzen in de gaten en voorkom overbelasting / Bron: Istock.com/maska82Houd bij het herstel goed je grenzen in de gaten en voorkom overbelasting / Bron: Istock.com/maska82

Pols opnieuw zetten

Wanneer blijkt bij een gipscontrole dat de botstukken niet meer goed staan, zal de pols opnieuw gezet moeten worden. Soms is dan een operatieve behandeling nodig.

Duur van het herstel

Nadat het gips eraf is, duurt het nog een tijd voordat je je pols weer als vanouds kunt gebruiken. Vaak is de pols stijf en zal je moeten oefenen om de pols weer beweeglijk te maken. Soms is begeleiding van een fysiotherapeut nodig. Houd er rekening mee dat het zeker 6 weken duurt voordat je je pols weer redelijk kunt gebruiken en dat het wel 3 maanden kan duren doordat je je pols weer volledig en pijnvrij kunt gebruiken.

Preventie

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is onmogelijk om onvoorziene gebeurtenissen, die vaak leiden tot een gebroken pols, te voorkomen. Maar de volgende tips kunnen je misschien enige bescherming bieden.

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Sterke botten opbouwen
Het is belangrijk om botsterkte op te bouwen door gezond en gevarieerd te eten met voldoende calcium en vitamine D. Door dagelijks voldoende te bewegen, zoals een half uur stevig wandelen. En door te stoppen met roken als je een roker bent.

Voorkom vallen
De meeste gebroken polsen treden op wanneer mensen naar voren vallen met een uitgestoken hand. Om dit te voorkomen kun je de volgende maatregelen in acht nemen:
  • Draag stevige en goede schoenen;
  • Verwijder thuis alles spullen waar je over zou kunnen struikelen;
  • Zorg voor voldoende verlichting in de leefruimten;
  • Zorg dat je goed kunt zien (laat regelmatig je ogen controleren);
  • Installeer handgrepen in je badkamer;
  • Installeer leuningen op de trappen; en
  • Vermijd gladde oppervlakken.

Beschermende kleding
Gebruik beschermende kleding voor sportieve activiteiten en draag polsbeschermers voor risicovolle activiteiten, zoals in-line skaten, snowboarden en rugby.

Lees verder

© 2015 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pols gebroken, ja of nee?Pols gebroken, ja of nee?De pols is in feite een gewricht. Het bevindt zich tussen de basis van de middenhandsbeentjes, de ellepijp en het spaakb…
Een gebroken pols: oorzaken, klachten en hersteltijdEen gebroken pols: oorzaken, klachten en hersteltijdEen gebroken pols is iets zeer vervelends wat helaas iedereen kan overkomen. Meestal komt het uit het niets en brengt he…
Pijn aan de polsPijn aan de polsPijn aan of in de pols is een klacht die vaak voorkomt. De polsen zijn erg beweeglijk en vangen soms harde klappen op. O…
Gezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsGezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsEen gezwollen pols of polszwelling is meestal een symptoom van een traumatische verwonding, waaronder verstuikingen van…

Het ontstaan en behandelen van galstenenHet ontstaan en behandelen van galstenenOngeveer tien procent van de Westerse bevolking heeft galstenen. Dit kan er eentje zijn, maar ook meerdere. De meeste me…
Pijn en problemen met borstvoeding voorkomenPijn en problemen met borstvoeding voorkomenBij de geboorte van een baby zal de mama de beslissing nemen of ze, al dan niet, borstvoeding zal geven. De mama kan er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Babi Hijau, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.xpertclinic.nl/pols/gebroken-pols/
  • http://chirurgie.mmc.nl/patienten/behandelingen/armen_en_benen/gebroken_pols_volwassene
  • http://www.sfg.nl/Docs/Chir.%20Behandelcentr/Gebroken_pols_volwassene.pdf
  • http://www.chirurgie-anna.nl/gebroken-pols.html
  • http://www.ongevalstichting.nl/Patienten-Voorlichting/Letsels-bewegingsapparaat/Pols-gebroken-kind
  • http://www.isala.nl/patienten/folders/6240-gebroken-pols
  • Mayo Clinic. Broken wrist/broken hand: Causes. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/broken-wrist/basics/causes/con-20031382 (ingezien op 14-2-2017)
  • Mayo Clinic. Broken wrist/broken hand: Risk factors. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/broken-wrist/basics/risk-factors/con-20031382 (ingezien op 14-2-2017)
  • Mayo Clinic. Broken wrist/broken hand: Complications. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/broken-wrist/basics/complications/con-20031382 (ingezien op 14-2-2017)
  • Mayo Clinic. Broken wrist/broken hand: Prevention. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/broken-wrist/basics/prevention/con-20031382 (ingezien op 14-2-2017)
  • Afbeelding bron 1: Lucien Monfils, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: 134213, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: IStock.com/Pavel Losevsky
  • Afbeelding bron 4: Fenton one/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 6: Istock.com/maska82
  • Afbeelding bron 7: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Reacties

Dennis Jansen, 01-05-2019
Goedemiddag.

Ik heb 15 jaar geleden mijn pols verbrijzeld. Ik ben 7 jaar terug geweest in het ziekenhuis omdat ik last had van mijn pols. Na foto’s maken bleek dat ik beginnende artrose had. Nu loop ik al een tijdje weer met pijn klachten in mijn pols en hand. Ik voel in mij hand ook een knobbel zitten wat er niet hoort te zitten lijk mij. Wat kan het zijn en wat kan ik het beste doen op dit moment. Ik ben zelf chauffeur en heb mijn handen nodig om mijn werk te verrichten. Reactie infoteur, 13-05-2019
Mogelijk is verwijzing naar een specialist op zijn plaats. U kunt dit overleggen met uw huisarts.

G. van den Berg, 17-07-2018
Dag, ik heb 5 weken geleden mijn pols gebroken en nu nog veel pijn in mijn vingers en dikke hand. Paracetamol hielp niet. Nu slik ik diclofenac, maar de pijn blijft. Reactie infoteur, 19-09-2018
U kunt met de huisarts overleggen over een andere (wat zwaardere) pijnstiller.

Lietje, 11-02-2017
Ik heb in 2010 mijn pols gebroken. (Beide botten doormidden in kartellijn.) Hier heb ik 1 week spalk en 2 weken gips voor gekregen. Gips is eraf gehaald nadat het te los kwam te zitten. Controlefoto was goed zeiden ze. Heb hierna nog 3 weken met een polssteunkous gelopen en rust gehouden met pols. Daarna weer voorzichtig begonnen met gebruiken van pols.
Ik heb een jaar fysio therapie gehad. En thuis met gewichten geoefend. Maar heeft niet echt geholpen.

Ik kan max 1kg tillen (zwaarder laat ik meteen vallen) met mn hand en alles wat ik til doet echt heel pijn aan mn pols. (Daarom vermijd ik tillen met die ene hand) Als ik leun op mn pols (bij opdrukken) dan wordt mn hand helemaal blauw. (Dit doe ik dus niet meer)

Ook doet mn pols veel pijn met koud weer. En als ik hand in bepaalde positie hou (met duim naar boven) dan verdoofd mn hele hand en mn vingers. Ook steekt mn pols heel vaak van de pijn en als ik hem dan even masseer dan gaat het wel weer.

Wat kan ik hieraan doen. Iemand tips? Ik weet dat het al lang geleden is maar wilde kijken of ik zelf door oefenen er wat aan kon doen maar helpt blijkbaar niet. Reactie infoteur, 14-02-2017
Dit kunt u naar mijn mening het beste bespreken met de huisarts. Deze kan bekijken wat er aan de hand is, wat uw beperkingen en klachten zijn, of beeldvormend en/of ander onderzoek nodig is en op basis daarvan bepalen of er nog iets aan gedaan kan worden.

Anouk, 16-04-2016
Hoi,
Ik ben een meisje van dertien jaar en ik heb vorig jaar in de zomer mijn pols gebroken. Ik heb ruim 7 weken in het gips gezeten en alles was goed gegaan. Nu heb ik alleen een jaar later, last van mijn pols wanneer ik hem wat meer gebruik. Dit had ik vroeger nooit. Is het verstandig om hiermee naar de dokter te gaan? Het doet namelijk toch wel echt pijn. Reactie infoteur, 30-04-2016
Het is belangrijk om met deze 'restklachten' naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan beoordelen wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren qua behandeling.

Corrie, 14-01-2016
Een vraag.
29 oktober heb ik mijn pols verbrijzeld. 14 dagen later zijn er pinnen gezet en een beugel geplaatst. 13 januari zijn deze verwijderd. Nu het vervolgprogramma om weer beweging te krijgen in de pols en hand. Valt dit onder revalidatie of onder fysiotherapie? I.v.m. De ziektekostenverzekering. Reactie infoteur, 15-01-2016
De kosten van revalidatiezorg worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Hiervoor moet de revalidatiearts een speciale indicatiestelling geven. Wanneer nodig vraagt een arts voor hij een behandeling uit gaat voeren eerst een machtiging bij de betreffende zorgverzekeraar aan. Lees hier verder: https://goo.gl/d4dAGI.

Wytze van Goor, 25-05-2015
Goedemiddag,

Ik heb een vraag voor u. Wij wonen in het buitenland en mijn zoontje heeft zijn pols gebroken. Hij zit in het gips en dat moet er ongeveer 5 weken om.
Tegen die tijd gaat hij voor 2 maanden naar Nederland. Stel dat de 4 pinnen er dan nog niet uit zijn, kan dat in Nederland gebeuren? En kan dat door een huisarts gedaan worden of moet hij naar het ziekenhuis. Hartelijk dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 25-05-2015
Dat gebeurt in het ziekenhuis. Mochten de pinnen er nog niet uit zijn, dan kunt u het beste even contact opnemen met het ziekenhuis in Nederland om te overleggen wat het beste is.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 23-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.